Mens du sov: Trump nedlægger veto mod tilbagetrækning fra krigen i Yemen

4. april stemte Kongressen for at trække USA ud af den saudiarabisk-ledede krig i Yemen. Nu går Trump imod. Få et overblik over nattens internationale nyheder.

»Denne resolution er et unødvendigt og farligt forsøg på at svække mine forfatningsmæssige autoriteter. Den udsætter de amerikanske borgeres og militærfolks liv for fare - både i dag og i fremtiden,« siger Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO

Trump nedlægger veto mod tilbagetrækning fra krigen i Yemen

USAs præsident, Donald Trump, nedlægger veto mod Kongressens beslutning om at trække USA ud af krigen i Yemen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det ene af Kongressens to kamre, Senatet, stemte i marts for at stoppe den amerikanske deltagelse i krigen i Yemen.

Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, gjorde det samme 4. april.

Dermed var Trump tvunget til at underskrive et veto, hvis han ville ændre Kongressens beslutning.

USA støtter den saudiarabisk-ledede koalition i Yemen. Men Saudi-Arabien har fået skarp kritik - særligt siden drabet på den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi tilbage i oktober.

Trump har indtil videre dog fastholdt sin støtte til Saudi-Arabien.

»Denne resolution er et unødvendigt og farligt forsøg på at svække mine forfatningsmæssige autoriteter. Den udsætter de amerikanske borgeres og militærfolks liv for fare - både i dag og i fremtiden,« siger Trump i en pressemeddelelse.

Det vil kræve to tredjedeles flertal i begge kamre i Kongressen at annullere vetoet.

Kinas økonomi vokser stabilt trods toldkrig med USA

I årets første kvartal voksede Kinas økonomi med 6,4 procent. Det bekræfter, at den er på vej op, lyder det.

På trods af en toldkrig med USA voksede Kinas økonomiske vækst med 6,4 procent i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Det er lidt bedre end analytikernes forventninger, der ifølge nyhedsbureauet AFP lød på 6,3 procent.

Det viser tal fra den kinesiske regering onsdag.

»Der er en styrket forventning til og tro på markederne, som igen opretholder fremdriften i stabiliteten,« skriver Kinas statistikbureau i en meddelelse ifølge AFP.

Væksten matcher tallet fra sidste kvartal og er den svageste vækst siden 2009.

»Dette bekræfter, at Kinas økonomiske vækst er ved at rejse sig efter at have ramt bunden. Dette momentum vil sandsynligvis fortsætte,« siger Tai Hui fra finanshuset JP Morgan Asset Management.

Kina præsenterede i marts planer om massive skattelettelser, afgiftsnedsættelser og finansieringsstøtte.

De kinesiske myndigheder er nødt til at balancere mellem behovet for at støtte private virksomheder, der har brug for kredit, og behovet for ikke at øge den totale gæld i landet.

Politiet i London anholder knap 300 klimaaktivister

Næsten 300 mennesker er blevet anholdt under de igangværende klimademonstrationer i London. Det oplyser britisk politi sent tirsdag aften, skriver nyhedsbureauet AFP.

Tusinder af miljøaktivister har siden mandag blokeret dele af det centrale London i et forsøg på at tvinge den britiske regering til at gøre mere for at bekæmpe den globale opvarmning.

Bag demonstrationen står den britiske klimagruppe Extinction Rebellion (oprør mod udryddelse), der vokser hurtigt og har tag i mange unge.

Demonstranterne vil være på gaden både dag og nat i mindst en uge, oplyste arrangørerne mandag.

»Vi har ingen intentioner om at flytte os, før regeringen lytter til os,« lød det fra talsmand for Extinction RebellionJames Fox.

Ifølge politiet i London, Metropolitan Police Service (MPS), var der tirsdag aften foretaget 290 anholdelser.

»Vi forventer, at demonstrationerne vil fortsætte den kommende uge,« oplyser politiet.

»Vi har hidtil lukket 55 busruter. 500.000 mennesker er ramt som følge heraf.«

Ecuadors præsident: Assange havde ofte hackere på besøg

Fra en ambassade instruerede Julian Assange angiveligt hackere i, hvordan de skulle videreføre WikiLeaks.

WikiLeaks-stifter Julian Assange havde adskillige hackere på besøg, mens han boede på Ecuadors ambassade i London, Storbritannien.

Det hævder Ecuadors præsident, Lenin Moreno.

Fra ambassaden instruerede Assange angiveligt hackerne i, hvordan de skulle føre WikiLeaks videre og også videreformidle information til Assange selv.

Den svenske programmør Ola Bini er en af de hackere, der oftest har besøgt Julian Assange, fortæller præsidenten.

Ifølge Ecuadors indenrigsministerium rejste Ola Bini mindst 12 gange til Storbritannien for at se Assange.

Ola Bini bor til dagligt i Ecuadors hovedstad, Quito. Han blev tilbageholdt af politiet den 11. april, blot få timer efter at Ecuador havde meddelt, at landet ikke længere vil give Julian Assange politisk asyl.

Svenskeren anklages for at have hacket sig ind i mobiltelefoner og internetkonti, der tilhører både private borgere og regeringen i Ecuador.

Ecuadors præsident, Lenin Moreno, har fortalt, at Assanges politiske asyl blev ophævet, fordi han havde forsøgt at oprette et "spionagecenter" på ambassaden i London.

150 mennesker frygtes døde i færgeforlis i DRCongo

Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) frygter, at 150 mennesker, der er savnet efter et færgeforlis, er døde. Det oplyser landets præsident, Félix Tshisekedi, på Twitter.

»Jeg er meget ked af det, efter at en båd er sunket på Kivu-søen den 15. april. Indtil videre er 150 savnet,« skriver han.

Den regionale transportminister, Jacqueline Ngengele, oplyser til nyhedsbureauet dpa, at ud af de anslået 200 passagerer om bord på færgen er kun 40 blevet reddet.

Tre mennesker er bekræftet døde hidtil.

Transportministeren nævner dårligt vejr og for mange passagerer i forhold til færgens kapacitet som mulige årsager til ulykken.

Den lokale embedsmand Vital Muhini fortæller, at færgen var gammel, og at de fleste passagerer ikke bar redningsveste.

Præsident Félix Tshisekedi oplyser, at han følger situationen tæt for at "identificere og straffe de ansvarlige" for ulykken.

Færgeulykker er ikke ualmindelige på søer og floder i DRCongo. I en af de mest alvorlige ulykker i nyere tid døde mellem 100 og 150 mennesker, da en færge sank ved kajen i byen Goma på Kivu-søen i maj 2001.

Ulykken indtraf, da en masse mennesker skyndte sig om bord på færgen på samme tid for at undgå et kraftigt regnskyl.

Brasilien afsætter milliarder til veje for at undgå strejke

I et forsøg på at undgå endnu en omfattende strejke i landet er Brasiliens regering klar med en økonomisk håndsrækning til landets lastbilchauffører.

Det oplyser stabschef Onyx Lorenzoni sent tirsdag aften dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Ministeriet for infrastruktur har afsat 514 millioner dollar til at forbedre vejene i Brasilien. Derudover vil Den Nationale Udviklingsbank (BNDES) stille 128 millioner dollar til rådighed for landets lastbilchauffører.

Det svarer til henholdsvis 3,4 milliarder kroner og 845 millioner kroner.

Meldingen kommer, efter at regeringen den seneste tid har været i modvind efter planer om at forværre forholdene for netop lastbilchauffører og andre, der benytter landets enorme vejnet.

I marts annoncerede landets præsident, Jair Bolsonaro, via Twitter, at han ikke ville forlænge en kontrakt om elektroniske radarer på vejene.

Det skyldtes ifølge Bolsonaro, at "størstedelen af dem (radarerne, red.) udelukkende findes med det formål at være en finansiel gevinst for landet".

En undersøgelse af avisen Folha de São Paulo kunne dog påvise, at de elektroniske radarer havde reduceret antallet af dødsulykker på offentlige veje med 21,7 procent.

Torsdag annullerede Bolsonaro en plan om at hæve benzinpriserne med 5,7 procent. Beslutningen fik aktierne i det statsdrevne olieselskab Petrobras til at falde med mere end 13 procent.

En strejke blandt lastbilchauffører udløste sidste år en national krise, der kostede Brasilien 7,7 milliarder dollar, svarende til mere end 50 milliarder kroner, og resulterede i mangel på mad, medicin og benzin.

/ritzau/