Mens du sov: Trump kræver alt eller intet-afstemning om sundhedsplan

Trump afviser at forhandle mere om sit bud på en erstatning for Obamacare. Det er ikke i strid med amerikansk lov, at Trump har opført et hotel i sit navn få hundrede meter fra Det Hvide Hus. USAs ambassader skal udpege »grupper af folk, der kræver intensiveret granskning« forud for visumgodkendelse. Få nattens nyheder her.

Den amerikanske præsident Donald Trump under et møde med lastbilschauffører og lastbilschaufførernes interesseorganisation om sundhedsplanen torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Molly Riley / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump kræver alt eller intet-afstemning om sundhedsplan

Præsident Donald Trump afviser at forhandle mere om det lovforslag, som hans administration har fremlagt som bud på en erstatning af forgængerens sundhedsreform Obamacare.

Og fredag skal Republikanerne træffe en endelig beslutning om forslaget, der ellers var sendt til afstemning torsdag.

Mick Mulvaney, der er ansvarlig for budgettet i Det Hvide Hus, har på et møde med de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus sagt, at præsidenten er færdig med at forhandle og kræver en afstemning fredag. Det oplyser republikaneren Chris Collins, der er en af Trumps allierede.

- Præsidenten har sagt, at han vil have en afstemning i morgen (fredag, red.).

- Hvis forslaget af en eller anden grund bliver stemt ned, så bevæger vi os videre med andre dele af hans (Trumps, red.) dagsorden som eksempelvis en skattereform, siger Chris Collins.

På grund af modstand i præsidentens eget parti måtte lovgiverne i Repræsentanternes Hus udskyde den planlagte afstemning om Trump-administrationens sundhedsplan. Dagen var ellers planlagt til at blive en symbolsk sejr for Republikanerne.

Donald Trump og partifællerne i Repræsentanternes Hus havde lagt afstemningen, præcis syv år efter at Barack Obama skrev under på sin sundhedsreform.

Republikanerne måtte dog opgive at blive enige i denne omgang. Flere republikanere mener ifølge Reuters, at det konservative aftryk på planen er for småt.

Andre og mere moderate republikanere er bekymrede for, at lovforslaget vil skade deres vælgere.

/ritzau/Reuters

Agentur frikender præsident Trump i sag om Washington-hotel

Det er ikke i strid med føderal lovgivning, at den amerikanske præsident, Donald Trump, har fået et hotel opført med sit navn i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., få hundrede meter fra Det Hvide Hus.

Det har det uafhængige agentur U.S. General Services Administration (GSA) afgjort torsdag.

Dermed ryster Trump en sag af sig, som har udsat præsidenten for kritik, siden hotellet åbnede i efteråret 2016.

Kritikken har lydt på, at der er en klar interessekonflikt forbundet med, at han som præsident også har sit navn på et hotel, som er opført på offentlig grund.

Luksushotellet, der er placeret i et historisk postkontor, har Donald Trump som både udlejer og forpagter, mener kritikerne.

Hotellets advokater afviser den påstand som grundløs.

Det er demokratiske politikere, der har bedt GSA, der er ansvarlig for offentlig grund og bebyggelse, om at redegøre for lejekontrakten.

De havde efter alt at dømme håbet på et andet udfald.

I januar sagde Donald Trump, at han fortsat ville være ejer af sit globale forretningsimperium. Han har dog givet kontrollen med sin forretning til sine to ældste sønner, mens han er præsident.

Præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr., har da også officielt taget styringen over det nye hotel i Washington.

I et brev fra GSA til Donald Trump Jr. skriver agenturet, at en eventuel interessekonflikt blev afværget, da den yngre Trump officielt overtog et datterselskab i Trump-imperiet, der driver det nye hotel.

GSA skriver også, at præsidentens andel i hotellet på ingen måde strider mod den lov, der forhindrer folkevalgte i at leje den offentlige jord.

Hotellet, der lige som Det Hvide Hus ligger på Pennsylvania Avenue, er blevet et samlingspunkt for kritikere af USA's præsident.

På samme måde har flere demokratiske politikere langet ud efter det femstjernede hotel.

/ritzau/Reuters

USA's ambassader skal udpege visumansøgere til skrap kontrol

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har bedt USA's ambassader om at "identificere grupper af folk, der kræver intensiveret granskning".

Det fremgår af fire diplomatiske memoer, som Tillerson har sendt til ambassader de seneste to uger.

Ordren betyder, at Tillerson vil skærpe screeningen af bestemte personer, der søger om et visum til USA.

Udenrigsministeren har også beordret "obligatoriske tjek af sociale medier" for alle ansøgere, der på et tidspunkt i deres liv har været i et område, som er kontrolleret af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

Tiltaget er et led i præsident Donald Trumps løfte om at indføre "ekstrem kontrol" af udlændinge, der rejser ind i USA.

Trump har sagt, at der er behov for at indføre "ekstrem kontrol" med visumansøgninger. Det skal ske for at undgå terrorangreb.

Flere organisationer har advaret mod, at de nye retningslinjer kan føre til, at en visumansøger bliver bedømt på baggrund af nationalitet eller religiøst tilhørsforhold.

Både republikanere og demokrater i Kongressen har ikke desto mindre efterlyst mere vidtgående undersøgelser af visumansøgeres profiler på sociale medier.

Anne Richard, der var assisterende udenrigsminister under præsident Barack Obama, mener, at det kan forlænge visumansøgninger betragteligt, hvis man skal granske sociale medier mere, end man gør i dag.

- Der er så meget på sociale medier rundt omkring derude. Det er ikke noget, man bare lige tjekker, siger hun.

Den udvidede granskning er et af flere tiltag fra USA's nye regering, der ifølge præsident Trump skal forhindre terror.

Tidligere på ugen forbød USA bærbare computere og tablets i kabinen på passagerfly fra ti forskellige lufthavne i otte lande i primært Mellemøsten og Nordafrika.

/ritzau/Reuters

EU beder Brasilien om frivilligt at indstille kødeksport

Den Europæiske Union har bedt Brasilien om frivilligt at indstille al eksport af kød til sine medlemslande.

Ifølge EU skal suspenderingen helst ske ad frivillighedens vej, således at man undgår at tvinge et forbud ned over Brasilien, som så senere vil tage tid at ophæve.

Men Brasilien ønsker tilsyneladende ikke at efterkomme anmodningen. Det oplyser diplomatiske EU-kilder i Brasilia til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi bad brasilianerne om at suspendere al eksport, men de nægtede, siger en europæisk diplomat, der ønsker at være anonym.

Vedkommende bakkes op af en anden unavngiven diplomatisk kilde, som Reuters har talt med.

Imens siger en talskvinde for den brasilianske landbrugsminister, Blairo Maggi, at ministeren ikke kender noget til nogen anmodning fra EU.

Brasilien er en af verdens største eksportører af kød. Men brasiliansk politi mistænker kødproducenter i landet for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol.

De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpe skandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Den brasilianske regering har suspenderet eksporten fra de 21 kødproducerende fabrikker, der er under mistanke.

Samtidig er en stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin blevet lukket med tvang.

EU-Kommissionen valgte tidligere på ugen at suspendere importen fra fire brasilianske kødproducenter.

Torsdag opfordrede europæiske landbrugsorganisationer kommissionen til at sætte hårdere ind mod skandalen.

Derfor mødes embedsfolk fredag i Bruxelles for at beslutte, om der eventuelt skal tages yderligere foranstaltninger.

Også herhjemme er myndighederne gået i gang med at undersøge, om det dårlige kød fra Brasilien kan være endt i danske kølediske.

- Fødevarestyrelsens Beredskabsenhed er ved at undersøge sagen, sagde specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen mandag.

- De er ved at tjekke op på, om der er indmeldinger fra andre EU-lande, om at der skulle være varer på markedet, der er problematiske. Desuden er de ved at finde ud af, om der er kommet nogle af disse varer til Danmark.

/ritzau/