Mens du sov: Syresky med glasskår og lavaflod truer paradisø

Myndighederne på Hawaii advarer om dødelige dampe i forbindelse med, at lava fra vulkanen Kilauea rammer havet.

Myndighederne på Hawaii advarer mod de dampe, der opstår når lava rammer saltvand.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flod af lava møder havet og skaber dødelig syresky på Hawaii

Farlige, hvide og syreholdige skyer rejste sig mandag over Hawaii, da lava, der flyder fra vulkanen Kilauea, nåede havet omkring øen.

Det fik de lokale myndigheder til at advare indbyggerne på øgruppens sydligste ø mod de farlige dampe, der også indeholder små glasstumper.

Dampen, der kan være dødelig, hvis man inhalerer den, udgør den seneste trussel mod lokalbefolkningen fra vulkanen Kilauea, der nu har været i udbrud i mere end to uger.

Siden 3. maj har udbruddene skabt adskillige sprækker i jorden, hvorfra lavaen sprøjter.

Udbruddet er gået ind i en ny og farlig fase, hvor store mængder brandvarm lava strømmer op af sprækker i jorden, der er opstået tæt på et beboet landområde.

Lavaen har allerede opslugt mindst 44 hjem på øen. En såkaldt lavabombe, der blev sendt op af en af sprækkerne i jorden, ramte lørdag en mand, der blev alvorligt kvæstet.

2.000 mennesker er blevet evakueret fra deres hjem på grund af faren fra lavafloden, der bevæger sig i højt tempo fra Kilauea.

Samtidig er niveauet af giftige svovlgasser tredoblet de seneste to dage.

Lavafloden bevæger sig omkring 400 meter i timen, hvilket er dobbelt så hurtigt som tidligere lavastrømme, siger ekspert Carolyn Pearcheta.

Den nye syreholdige sky er en blanding af os bestående af saltsyre, vanddampe og små glasskår, der opstår, når lava med en temperatur på 1.100 grader rammer saltvand.

I 2000 kostede en tilsvarende syresky to mennesker livet under et vulkanudbrud på Hawaii.

/ritzau/Reuters

 

Sverige udsender krigstips i brochure til samtlige husstande

Sverige begynder i næste uge at udsende brochurer til samtlige 4,8 millioner husstande med tips om, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af krig.

Brochuren bærer overskriften »Hvis krisen eller krigen kommer«. Den er udarbejdet af de svenske beredskabsmyndigheder (MSB) på vegne af regeringen.

Sverige er tryggere end mange andre lande, men der hviler stadig en trussel mod landet. Det sagde MSBs direktør Dan Elliasson i forbindelse med en præsentation af brochuren mandag.

Han nævnte klimaforandringer, en ustabil sikkerhedspolitisk situation og Sveriges afhængighed af internettet som risikofaktorer.

»Det er vigtigt, at vi er parate til at klare os selv i et par dage, indtil systemerne begynder at fungere igen,« siger Dan Elliasson ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

I brochuren bliver svenskerne opfordret til at forberede sig på kriser og krig med en tjekliste for mad, vand, varmekilder og kommunikationsudstyr.

Derudover indeholder brochuren oplysninger om nødsignaler, luftalarmer og placering af beskyttelsesrum.

»Formålet med denne brochure er at forberede os på konsekvenserne af alt fra alvorlige ulykker, ekstremt vejr og cyberangreb til militær konflikt,« står der på første side af brochuren.

Den 20 sider lange brochure indeholder blandt andet oplysninger om de svenske forsvarssystemer og gode råd til, hvordan man identificerer falske nyheder.

»Hvis du er forberedt, så bidrager du til at forbedre landets mulighed for at hjælpe landet under stort pres,« står der i brochuren.

En tilsvarende brochure blev sendt ud til svenskerne i 1943 under Anden Verdenskrig. I 1961 blev en revideret udgave af brochuren genudsendt.

Den nye brochure bliver udsendt, mens Sverige overvejer at søge medlemskab i Nato på grund af de seneste års militære provokationer fra Rusland, skriver nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/

Nordkoreas trussel ændrer dagsorden for præsidentmøde i USA

Tre uger før et historisk topmøde mellem USA og Nordkorea ventes at finde sted, vil præsident Donald Trump tirsdag mødes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, i Det Hvide Hus.

Moons besøg i præsidentboligen i Washington var oprindeligt tænkt som en mulighed for, at de to allierede kunne finjustere en fælles strategi over for Nordkoreas leder, Kim Jong-un, på topmødet den 12. juni i Singapore.

Men nu er der er ifølge nyhedsbureauet Reuters snarere tale om et krisemøde, fordi styret i Nordkorea i sidste uge truede med at trække sig fra topmødet.

Årsagen til de nye toner fra Pyongyang var blandt andet en fælles militærøvelse mellem Sydkorea og USA. Det opfattes som en provokation mod styret i Nordkorea.

Desuden er en udtalelse fra Trumps sikkerhedsrådgiver, John Bolton, også blevet modtaget med skepsis i Nordkorea ifølge BBC.

Bolton har foreslået en såkaldt Libyen-model, hvor Nordkorea giver sit atomarsenal til USA eller et tredje land. Til gengæld skal økonomiske sanktioner mod landet ophæves.

Set fra Nordkorea er problemet med den model, at den mangeårige libyske leder Muammar Gaddafi syv år efter aftalen blev afsat og dræbt.

»Hvis USA forsøger at presse os til ensidigt at afhænde vores atomarsenal, så vil vi ikke længere være interesserede i en sådan dialog og må genoverveje, om vi skal gå videre med et topmøde,« sagde den nordkoreanske viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan, for en uge siden.

Donald Trump har forsikret, at han fortsat er indstillet på at mødes med Kim Jong-un. Mandag sagde vicepræsident Mike Pence dog til Fox News, at det kan ændre sig, hvis Nordkoreas leder stiller urimelige krav.

Trump og hans rådgivere vil derfor bruge tirsdagens samtaler med Moon Jae-in til at spore sig ind på, om Kim Jong-un har ændret holdning til en atomnedrustning i landet. Det oplyser en kilde i Det Hvide Hus til Reuters.

Andre personer tæt på Trump har uden for citat udtrykt bekymring for, at Sydkoreas Moon muligvis har overdrevet Kim Jong-uns villighed til reelt at drøfte en afvikling af atomprogrammet.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har to gange været i Pyongyang til samtaler med Kim Jong-un. Det har dog tilsyneladende ikke gjort amerikanerne meget klogere på Kim Jong-uns intentioner, skriver Reuters.

/ritzau/

Ærkebiskop dømt for at dække over overgreb mod alterdreng

Den australske ærkebiskop Philip Wilson er dømt skyldig for at dække over sexovergreb mod børn.

Han er dermed en af de mest højtstående personer globalt i den katolske kirke, der er blevet dømt i en sådan sag, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Anklagerne mod ærkebiskoppen fra Adelaide lød på, at han havde dækket over overgreb begået af den pædofile præst Jim Fletcher i 1970erne mod en alterdreng.

Ærkebiskoppens juridiske medarbejdere har fire gange forsøgt at få sagen mod ham skrinlagt med henvisning til, at han lider af Alzheimers og derfor bør skånes for retsforfølgelse.

Det på trods af, at diagnosen ikke har fået ham til at fratræde sin højtstående position i kirken.

En australsk domstol har tirsdag fundet ham skyldig i at dække over alvorlige og strafbare overgreb mod et andet menneske.

Dermed risikerer ærkebiskoppen op til to års fængsel, men den endelige strafudmåling lader endnu vente på sig.

Den misbrugte alterdreng vidnede i retssagen. Her fortalte han, at han i 1976 beskrev misbruget til Philip Wilson, som dengang var en ung præst. Men Wilson indberettede aldrig de beskyldninger, der kom ham for øre.

Dommeren i sagen vurderer, at den daværende alterdreng ikke har noget motiv for at opdigte sit vidneudsagn.

Anklagerne mod Philip Wilson blev rejst som en del af en større koordineret efterforskning, der siden 2010 har undersøgt anklager om at dække over sexovergreb mod børn i den katolske kirke.

Wilsons dom er dermed endnu en hovedpine i bunken for pave Frans, hvis pavedømme er plaget af adskillelige anklager om sexovergreb begået af katolske præster.

/ritzau/