Mens du sov: Swedbank smider direktører på porten efter hvidvaskskandale

Som direkte konsekvens af en sag om formodet hvidvask er to af Swedbanks direktører blevet suspenderet. Sagen er blevet kædet sammen med hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Arkivfoto: I kølvandet på en sag om formodet hvidvask har den svenske storbarnk Swedbank suspenderet den administrerende direktør og finansdirektøren i Estland med øjeblikkelig virkning. Sagen er blevet kædet sammen med hvisvaskskandalen i Danske Bank.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Den svenske storbank Swedbank har suspenderet den administrerende direktør og finansdirektøren i Estland med øjeblikkelig virkning i kølvandet på en sag om formodet hvidvask.

Det meddeler Swedbank i en pressemeddelelse.

De to direktører, Robert Kitt og Vaiko Tammewäli, forlader begge Swedbanks bestyrelse og er suspenderet på ubestemt tid.

Storbanken efterforskes for bedrageri efter mistanke om hvidvask i flere baltiske lande. Beslutningen om at suspendere direktørerne er »en direkte konsekvens« af Swedbanks igangværende interne undersøgelse.

Det oplyser storbanken i pressemeddelelsen.

»Som tidligere meddelt har Swedbank igangsat en tilbundsgående undersøgelse med hjælp udefra. Derudover samarbejder Swedbank fuldt ud med myndighederne i Sverige, USA og de baltiske lande,« lyder det.

Da de første afsløringer om mulig hvidvask begået af Swedbank kom frem i februar, lød beløbet på omkring 40 milliarder svenske kroner. Efter afsløringer i medierne voksede sagen sig større.

I alt er der ifølge det svenske medie SVT tale om mistænkelige overførsler for mere end 1400 milliarder svenske kroner i Baltikum. Det svarer til 1100 milliarder kroner.

Sagen er blevet kædet sammen med Danske Bank, hvis estiske afdeling har været centrum for formodet hvidvask for op mod 1500 milliarder kroner.

Sagen fik i starten af april konsekvenser for bankens daværende administrerende direktør, danskeren Birgitte Bonnesen, der blev fyret.

Få dage senere meddelte bankens daværende bestyrelsesformand, Lars Idermark, at han forlod Swedbank.

Næstformand i Swedbank, Ulrike Francke, blev herefter udpeget som midlertidig formand for bankens bestyrelse.

Storbanken har oprettet en ny afdeling, der skal forhindre kriminelle i at bruge Swedbank til at vaske sorte penge hvide. De nye tiltag vil samlet koste omkring en milliard svenske kroner.

/ritzau/

 

Manafort er overflyttet til berygtet og topsikret fængsel

Narkobaronen »El Chapo« og Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort skal afsone i samme fængsel.

Afsnit otte og ni er tilføjet med info om El Chapo og Ramzi Ahmed Yousef.

Præsident Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort er blevet overflyttet til et berygtet topsikret fængsel på Manhattan.

Fængslet, Metropolitian Correctional Center, huser også den mexicanske narkobaron »El Chapo« samt mistænkte medlemmer af den militante organisation al-Qaeda.

Det skriver nyhedsbureauet dpa på baggrund af anonyme kilder.

Manafort blev i marts idømt syv et halvt års fængsel for at have modarbejdet Rusland-undersøgelsen samt for skattesnyd for flere millioner dollar.

Den tidligere kampagnechef blev blandt andet kendt skyldig i sammensværgelse mod USA, hvilket blandt andet består af hvidvask og forsøg på at påvirke vidner.

I de tidligere timer lokal tid mandag blev Manafort overflyttet fra et af de »bedre« fængsler i Pennsylvania til det »berygtede« fængsel i New York. Det skriver mediet New York Daily News.

70-årige Manafort var en af de første personer i kredsen omkring Donald Trump, der blev dømt for kriminelle anklager som følge af Rusland-undersøgelsen. Den skulle klarlægge, hvorvidt der var russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

I det berygtede fængsel har også narkobaronen Joaquin »El Chapo« Guzman siddet, siden han blev udleveret til USA i januar 2017.

Tidligere har også Ramzi Ahmed Yousef, som menes at have været bagmanden til bombeattentatet mod World Trade Center i 1993, hvor seks personer blev dræbt, siddet fængslet der.

Det skriver New York Daily News.

»El Chapo« har i årevis har stået i spidsen for det mexicanske narkokartel Sinaloa, der har tjent milliarder på at smugle tonsvis af narko og bogstaveligt talt har spredt død og ødelæggelse i den kriminelle underverden.

Narkobaronens straf bliver først udmålt senere på måneden, men det ventes, at 62-årige Guzman kommer til at sidde bag tremmer resten af sit liv.

/ritzau/

 

OVERBLIK: Det siger de om Mursis død

Det Muslimske Broderskab betegner Mursis død som drab. Amnesty International kræver upartisk efterforskning.

Mohamed Mursi, der var Egyptens demokratisk valgte præsident fra 2012 til 2013, døde mandag efter at være faldet om i en retssal i Kairo. Han blev væltet ved et militærkup i juli 2013 og sad i isolationsfængsel frem til sin død. Flere af hans støtter i regionen har kommenteret hans død.

  • Det Muslimske Broderskab i Egypten, som Mursi var en del af, kalder dødsfaldet »et fuldbyrdet drab«.
  • Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani: »Vi har med stor sorg modtaget nyheden om den tidligere præsident Mohamed Mursis pludselige død. Jeg sender til hans familie og det broderlige egyptiske folk min kondolence.«
  • Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan: »Historien vil aldrig glemme de tyranner, som førte til hans død ved at sætte ham i fængsel og true ham med henrettelse.«
  • Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International: »Vi opfordrer de egyptiske myndigheder til at gennemføre en upartisk, grundig og gennemsigtig efterforskning af omstændighederne ved Mursis død.«
  • Britisk parlamentsmedlem, Crispin Blunt.»Vi vil gerne vide, om der har været nogle ændringer i hans forhold i fængslet, efter at vi anmeldte det i marts 2018. Hvis han stadig har været holdt fanget i de forhold, er jeg bange for, at den egyptiske regering kan være ansvarlig for hans tidlige død.«

/ritzau/

 

USA sender flere soldater til Mellemøsten som advarsel til Iran

Troppeforøgelsen kommer sideløbende med nye amerikanske anklager om iransk involvering i angreb på tankskibe.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, annoncerede mandag, at man vil sende yderligere 1000 soldater til Mellemøsten.

Den fungerende amerikanske forsvarsminister, Patrick Shanahan, kalder troppeforøgelsen et forsøg på at »øge sikkerheden omkring amerikanske interesser« i regionen.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Troppeforøgelsen i regionen kommer sideløbende med de stigende spændinger mellem USA og Iran.

USA beskylder blandt andet Iran for at stå bag angreb på to tankskibe i Omanbugten i sidste uge. Iran nægter enhver indblanding.

Forsvarsministeren kunne samtidig fremvise nye billeder, der angiveligt viser iranske styrker i et forsøg på at fjerne en udetoneret mine ved et af de to tankskibe, det japanskejede »Kokuka Courageous«.

I forvejen har USA oprustet markant i Mellemøsten, siden præsident Donald Trump valgte at trække sig ud af den internationale aftale om Irans atomprogram, der blev indgået i 2015.

I øjeblikket består oprustningen af omtrent 10.000 soldater, flere langtrækkende bombefly samt et hangarskib med støttefartøjer.

Ifølge The Washington Post beskrives den øgede amerikanske tilstedeværelse som et signal til Iran. Samtidig skal det berolige amerikanske allierede i regionen.

»USA søger ikke en konflikt med Iran. Vores handlinger i dag skal ses som en sikring af sikkerheden for vores udsendte i hele regionen og som en beskyttelse af vores flåde,« sagde forsvarsminister Patrick Shanahan om troppeforøgelsen ifølge Reuters.

En talsmand fra Irans atomagentur meddelte mandag, at landet ville øge berigelsen af uran til op mod 20 procent.

Dermed er Iran på vej mod at overskride den mængde uran, der er tilladt ifølge atomaftalen.

Det sker som en reaktion på USA's genindførelse af en række strenge sanktioner mod landets økonomi samt mod lande, der importerer iransk olie.

Det iranske præstestyre beskylder USA for sammen med regionale allierede som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater at forsøge at piske en krigsstemning op.

/ritzau/

12 personer er døde og 134 såret i kraftigt jordskælv i Kina

Flere tusinde indbyggere i Yibin i Sichuan-provinsen er evakueret som følge af et dødeligt jordskælv.

12 personer er døde og mindst 134 såret, efter at et kraftigt jordskælv mandag aften ramte det sydvestlige Kina.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Skælvet havde en beregnet styrke på 6,0.

Mere end 4000 mennesker er blevet evakueret fra Sichuan-provinsen, hvor bygninger og veje er ødelagt. Det oplyser den lokale regering.

Tirsdag morgen dansk tid arbejder 500 brandmænd og redningsarbejdere på højtryk for at finde overlevende fra skælvet. Mindst seks lig og syv overlevende er indtil videre bjærget fra bygningerne.

Videooptagelser fra den statslige tv-station CCTV viser en af personerne blive reddet ud fra en kollapset bygning.

Ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhau er et hotel tæt på skælvets epicenter kollapset. Der er endnu ingen meldinger om sårede eller omkomne.

Det er ikke første gang, at Sichuan-provinsen rammes af kraftige jordskælv.

I maj 2008 blev provinsen ramt af rystelser, der var så voldsomme, at næsten 70.000 mistede livet.

Ni år senere - i 2017 - mistede mindst 19 mennesker livet, og 247 blev kvæstet, da et kraftigt jordskælv ramte en bjergrig del af provinsen.

Omkring 45.000 turister blev dengang evakueret fra området.

/ritzau/