Mens du sov: Sri Lankas regering blokerer for sociale medier efter nye optøjer

Sri Lanka har oplevet optøjer i flere byer i kølvandet på bombeangreb mod kirker og hoteller påskesøndag. En argentinsk politiker er død efter skudattentat. Og efter flere meldinger om sabotage har USA udsendt en advarsel til fartøjer nær Saudi-Arabien. Få overblik over nattens internationale nyheder her.

Sri Lankas regering blokerer for sociale medier efter optøjer, der kommer i kølvandet på bombeangrebene mod kirker og hoteller påskesøndag, som kostede 259 mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANISH SIDDIQUI

Sri Lankas regering blokerer for sociale medier efter optøjer

Sri Lanka har oplevet optøjer i flere byer i kølvandet på bombeangreb mod kirker og hoteller påskesøndag.

Sri Lankas regering har natten til mandag blokeret for adgangen til en række sociale medieplatforme efter optøjer i flere større byer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af meldinger fra en række lokale medier.

Der skulle blandt andet være tale om Facebook og en række beskedtjenester som for eksempel WhatsApp.

Sri Lanka har over weekenden været plaget af flere voldelige sammenstød mellem kristne og muslimer. Der er blandt andet blevet kastet sten mod butiksfacader, og flere er kommet til skade.

Srilankansk politi har anholdt flere i byerne Chilaw, Kuliyapitiya og Dummalasuriya på Sri Lankas vestkyst.

- For at kontrollere situationen har politiet udstedt et udgangsforbud i de ramte områder i løbet af natten, siger Sumith Atapattu, talsmand for Sri Lankas militærpoliti, til nyhedsbureauet AFP mandag morgen.

Ifølge lokale myndigheder er flere af sammenstødene afstedkommet efter voldsomme debatter på blandt andet Facebook.

Optøjerne kommer i kølvandet på bombeangrebene mod kirker og hoteller påskesøndag.

Angrebene var målrettet kristne i bøn og vestlige turister, og det har bragt sindene i kog blandt landets kristne mindretal.

Sri Lankas regering valgte at lukke sociale medier umiddelbart efter angrebet, og man har også lukket for adgangen under de fortsatte optøjer flere gange.

Gerningsmændene bag bombeangrebene påskesøndag var angiveligt medlemmer af den jihadistiske gruppe National Thowheeth Jama'at, der har erklæret loyalitet til Islamisk Stat i Syrien.

Angrebene kostede 259 mennesker livet. Blandt ofrene var tre danskere, alle børn til Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen.

/ritzau/

Argentinsk politiker er død efter et skudattentat

Seks personer er anholdt efter attentatet i Buenos Aires, der kostede politikeren Héctor Olivares livet.

Den argentinske politiker Héctor Olivares er søndag død tre dage efter et skudattentat.

Det bekræfter præsidenten for Argentinas senat, Federico Pinedo, ifølge nyhedsbureauet AP.

Torsdag affyrede flere gerningsmænd skud mod politikeren Héctor Olivares og hans rådgiver, mens de gik foran den argentinske kongres i hovedstaden Buenos Aires.

Den 58-årige rådgiver, Miguel Marcelo Yadon, blev hurtigt bragt til hospitalet efter at være blevet ramt fem gange af skud, men døde af sine kvæstelser kort efter.

61-årige Olivares blev ifølge avisen Todo Noticias ramt i livsnødvendige organer, og han har svævet mellem liv og død weekenden over.

Olivares var repræsentant for La Rioja-provinsen i det nordvestlige Argentina i kongressens Underhus.

Seks personer er blevet anholdt efter skudangrebet, som politiet beskriver som "mafialignende".

Ifølge myndighederne blev Olivares og Yeldon skudt fra en parkeret bil, hvori to af gerningsmændene skulle have siddet.

Myndighederne er nu i gang med at finde ud af, hvad motivet bag angrebet er. Man mener ikke, at angrebet er politisk motiveret.

I lokale medier spekuleres der i, at angrebet var målrettet Yadon, fordi han havde et forhold med en datter til en af gerningsmændene. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Saudi-Arabien: To olietankere er blevet udsat for sabotage

Efter flere meldinger om sabotage har USA udsendt en advarsel til fartøjer nær De Forenede Arabiske Emirater.

To saudiarabiske olietankere har søndag været udsat for sabotage nær kysten til De Forenede Arabiske Emirater.

Det oplyser Saudi-Arabiens energiminister, Khalid Al-Falih, i en pressemeddelelse tidligt mandag morgen dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to olietankere er blevet påført "betydelig skade". Der er ingen meldinger om hverken omkomne eller olieudslip, oplyser ministeren.

Sabotagen skal være sket nær en havn i emiratet Fujairah, hvor mange skibe tager brændstof på.

USA udsendte søndag en advarsel til fartøjer om, at "Iran eller dets allierede" kunne målrette angreb mod den maritime trafik i området.

Meldingen kommer i kølvandet på de tiltagende spændinger mellem USA og Iran.

Søndag aften meldte myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater ligeledes om sabotage mod fire olietankere.

Meldingerne har fået USA til natten til mandag dansk tid at udsende endnu en advarsel til fartøjer i regionen.

Som følge af den påståede trussel fra Iran har USA desuden oprustet i Mellemøsten med flådefartøjer, et missilbatteri samt flere B-52-bombefly. Det meddelte Pentagon fredag.

/ritzau/

Polens regeringschef vil straffe overgreb mod børn hårdere

En ny dokumentarfilm, hvor præster konfronteres med ofrene for deres overgreb, vækker store følelser i Polen.

En dokumentarfilm om katolske præsters seksuelle overgreb mod børn har vakt stor vrede i den polske befolkning.

Nu lover Polens premierminister, Jaroslaw Kaczynski, at han vil skærpe straffen for seksuelle overgreb mod børn.

Filmen, hvis titel kan oversættes til "Fortæl det ikke til nogen", er blevet offentliggjort på YouTube. I filmen konfronterer ofre for seksuelle overgreb deres krænkere med, hvad der er foregået.

Filmen, der er blevet vist over tre millioner gange på mindre end et døgn, har forårsaget en bølge af kritik af den katolske kirke og den måde, kirken har håndteret overgreb mod børn.

- Vi har forberedt ændringer i straffeloven som betyder, at denne forbrydelse (overgreb mod børn, red.) vil blive straffet meget hårdt, siger den konservative polske regeringsleder.

- Der bliver ikke nogen betingede domme, der vil være alvorlige straffe, måske endda op til 30 års fængsel, lover Kaczynski.

I dag kan seksuelle overgreb mod børn under 15 år højst give 12 års fængsel.

Den katolske ærkebiskop Wojciech Polak har på kirkens vegne undskyldt for de overgreb, polske præster har begået.

Men organisationen "Hav Ingen Frygt", der støtter ofre for seksuelle overgreb, kritiserer, at den katolske kirke i Polen ikke har taget konkrete skridt i retning af at straffe de præster, der har begået forbrydelserne.

- Dette er bare endnu en undskyldning. Det virker næsten, som om udtalelsen var forberedt, inden kirkens repræsentanter så filmen, siger Anna Frankowska, talsperson for organisationen.

/ritzau/Reuters

Økonom og finansminister skal i præsidentkamp i Litauen

Efter valget står Ingrida Simonyte til at skulle dyste mod økonomen Gitanas Nauseda om Litauens præsidentpost.

Det bliver enten en uafhængig og anerkendt økonom eller en tidligere finansminister, der bliver Litauens næste præsident.

Det står klart efter første valgrunde ved søndagens Litauen.

Med over 90 procent af stemmerne talt op fører den 54-årige økonom Gitanas Nauseda med 31,1 procent af stemmerne, mens landets tidligere finansminister - 44-årige Ingrida Simonyte fra det konservative parti - har fået 29,1 procent af stemmerne.

- Jeg vil være en præsident, der finder løsninger på problemer, vi ikke har kunnet løse i mange år. Særligt på uddannelsesområdet og i sundhedsvæsenet, siger Ingrida Simonyte.

Landets nuværende præsident, Dalia Grybauskaite, har siddet i embedet siden 2009 over to valgperioder, og kan derfor ikke stille op.

Grybauskaite var blandt EU's mest kritiske stemmer mod Rusland.

Begge præsidentkandidater har annonceret, at de vil forsætte en hård kurs over for Rusland.

Derudover vil den økonomen Nauseda bruge sin erfaring til at hjælpe den litauiske økonomi.

- Pensionering leder til fattigdom, fordi pensionen er for lav, udtalte Nauseda i en debat tidligere.

Litauens siddende premierminister, Saulius Skvernelis, var også kandidat ved præsidentvalget, men han er endt på en tredjeplads med 21 procent af stemmerne.

Sent søndag annoncerede han, at den manglende opbakning fra vælgerne gør, at han nu trækker sig som premierminister. Han har siddet på posten siden 2016.

- Jeg troede virkelig på, at jeg ville gå videre til anden runde, men resultatet viser, at jeg var for optimistisk, siger den 48-årige og nu afgående premierminister.

Da ingen kandidat fik mere end 50 procent af stemmerne, skal de litauiske vælgere nu ud i en ny stemmerunde 26. maj - samme dag som EU-parlamentsvalget.

Stemmeprocenten søndag lå på 56 procent.

/ritzau/Reuters