Mens du sov: Ruslands sikkerhedstjeneste slår hårdt ned på Jehovas Vidner i en stribe razziaer

En række personer i Jehovas Vidner er blevet anholdt og mistænkes for ekstremisme i Rusland. Metamfetamin for milliarder fundet på tankskib i Australien, og så er sydstatsmusikeren Dr. John død af et hjerteanfald. Få overblikket over nattens internationale nyheder.

Et stillfoto fra en video fra et angreb i april.  Angiveligt fra Hamaprovinsen i det nordvestlige Syrien. Nu er området igen blevet angrebet af jihadister. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV

Ruslands sikkerhedstjeneste FSB har gennemført en stribe razziaer mod en forskellige grupper af Jehovas Vidner. Det er sket i Kaukasien og på Krimhalvøen.

En række personer er under aktionerne blevet anholdt og er under mistanke for ekstremisme, hvorved de risikerer adskillige års fængsel

FSBs razziaer har omfattet 15 forskellige grupper af Jehovas Vidner i den kaukasiske delrepublik Dagestan, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax og Tass.

Trossamfundet er i de seneste par år blevet betegnet som en ekstremistisk organisation.

En talsperson for FSB siger til Interfax, at de 15 »celler« har holdt møder i hemmelighed for at studere, hvad der betegnes som ekstremistisk litteratur og for at samordne spredning af organisationens budskab.

Den 46-årige dansker Dennis Christensen fik tidligere i år en dom på seks års fængsel.

Han har siddet fængslet, siden han i maj 2017 blev anholdt under en bibellæsning i Orjol, der ligger 400 kilometer syd for Moskva. Anholdelsen skete en måned efter, at den russiske højesteret havde indført et forbud mod Jehovas Vidner.

Det betyder, at trossamfundet står på samme liste som nynazister, skinheads og terrorsympatisører.

/ritzau/

 

Australsk politi beslaglægger metamfetamin for milliarder

1,6 ton metamfetamin er blevet beslaglagt på et tankskib nær Melbourne.

Beslaglæggelsen er den største af sin art nogensinde.

De store mængder narkotika blev fundet i forseglede pakker om bord på et tankskib, der har oprindelse i Thailands hovedstad, Bangkok.

Der er i øjeblikket ingen forlydender om, at personer skulle være blevet anholdt i forbindelse med beslaglæggelsen.

Foruden de knap 1,6 ton metamfetamin fandt politiet 37 kilo heroin.

»Det er den største beslaglæggelse af metamfetamin, vi har foretaget i Australien, og det viser, hvor skamløse de kriminelle bagmænd er,« siger Craig Palmer, der er leder af det føderale politis afdeling i delstaten Victoria, hvor Melbourne ligger.

Han tilføjer, at det beslaglagte narkotika har en salgsværdi på omkring 1,2 milliarder australske dollar, hvilket svarer til over 5,5 milliarder kroner.

De 1,6 ton svarer til mere end 13 procent af den samlede mængde narkotika, der er blevet beslaglagt i Australien siden juli 2018.

I april i år beslaglagde australsk politi et halvt ton metamfetamin til en værdi af knap 440 millioner dollar. Stofferne blev fundet i en række industrikøleskabe, der var importeret fra Singapore.

Australske myndigheder siger, at landet befinder sig i en epidemi af narkotikaforbrug.

En australsk rapport fra februar viser, at australierne bruger omkring 9,3 milliarder australske dollar på stoffer om året.

Samme rapport konkluderede, at australierne årligt indtager 9,6 ton metamfetamin om året. Deril kommer andre former for narkotikum.

/ritzau/dpa

 

Oprørere dræber mindst 21 syriske soldater i angreb i Hama

Oprørere har indledt en offensiv mod regeringsstyrker i det nordvestlige Syrien.

Jihadister i det nordvestlige Syrien angreb torsdag regeringsstyrker og dræbte mindst 21 soldater. Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr).

Torsdagens angreb er det seneste i en række af dødelige angreb i den nordlige del af Hama-provinsen, som oprørere fra den væbnede islamistgruppe Hayat Tahrir al-Sham (HTS) kontrollerer. HTS var tidligere tilknyttet al-Qaeda.

Torsdagens angreb blev angiveligt indledt med flere raketangreb mod regeringsstyrker i en række landsbyer, som de syriske soldater for nylig har generobret.

Under angrebet blev flere hjem i landsbyer i det nordlige Hama ødelagt.

»Oprørerne er gået til modangreb. De gør strategiske fremskridt,« siger lederen af Sohr, Rami Abdel Rahman.

I mellemtiden ramte luftangreb fra den syriske regering den nærliggende provins Idlib.

Rami Abdel Rahman fortæller, at mindst 14 jihadister blev dræbt i de efterfølgende kampe.

Syriske regeringsstyrker og deres allierede fra Rusland har siden slutningen af april øget antallet af dødelige luftangreb i regionen.

Ifølge syriske medier ramte torsdagens angreb blandt andet landsbyerne Tal Maleh og Jibeen.

Sohr oplyser, at en civil blev dræbt i bombardementerne.

Siden slutningen af april er flere end 300 mennesker blevet dræbt i luftangreb af det syriske regime i området.

Yderligere har angrebene fordrevet 270.000 mennesker fra deres hjem alene i maj, viser tal fra FN.

Ifølge FN's humanitære kontor er 24 sundhedsfaciliteter og 35 skoler blevet ramt under den seneste eskalering af angreb.

Analytikere vurderer, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, og hans allierede vil fortsætte angrebene i området.

Krigen i Syrien har kostet flere end 370.000 mennesker livet, siden den brød ud i 2011.

/ritzau/AFP

 

New Orleans-musikeren Dr. John er død af et hjerteanfald

Doktoren med de svingende rytmer fra de amerikanske sydstater døde torsdag 77 år gammel, oplyser hans familie.

Dr. John var født Mac Rebennack.

»Familien takker alle, som har været en del af hans musikalske rejse, og beder om at værne om privatlivets fred i denne tid,« udtaler Dr. Johns familie i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AP.

Siden slutningen af 2017 var det ikke meget, offentligheden så til Dr. John, efter han aflyste flere koncerter.

I et interview sidste år fortalte hans publicist, Karen Beninato, at musikeren havde taget den med ro og opholdt sig i sit hjem i New Orleans.

I en lille menneskealder leverede Dr. John svedende og svingende rytmer fra de amerikanske sydstater til resten af verden.

Selv i New Orleans' heftige luftfugtighed kunne han dugge vinduerne til med sine svedige rytmer og tunge beats.

Siden 1960'erne kombinerede Dr. John blues, funk, jazz og rock i den lyd, der er kendetegnend »The Big Easy« i sydstaterne.

Gennem 60'erne blev han som musiker på klaver og guitar et efterspurgt navn og spillede sammen med blandt andre Sonny og Cher, Van Morrison og Aretha Franklin.

Gennembruddet som solist kom i 1968 med albummet »Gris-Gris«, hvor doktoren med sin hjemstavns sans for drama i behold inddrog voodoo og mystik i psykedelisk kombination med bluesrytmer og kreolske traditioner.

Det teatralske dyrkede han gennem hele karrieren, og når musikken blev allermest rost, var det altid en kærlighedserklæring til hans hjemstat Louisiana.

Karrierens nok største hit blev »Right Place Wrong Time«, men Dr. John sikrede sig gennem tiden også gedigne hits på andre kunstneres vegne, når han tryllede med klaveret for navne som Rolling Stones og Neil Diamond.

Fem grammyer blev det til i musikerens over 50 år lange karriere, og i 2011 blev han optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

/ritzau/