Mens du sov: Rusland erkender systematisk doping blandt atleter

Regeringen vil sende kvoteflygtninge hjem til Somalia, over 100 drenge og piger vil skifte køn i Danmark i 2016 og Abe undskylder ikke for Pearl Harbor. Berlingske giver dig her overblikket over nattens vigtigste historier fra ind- og udland

Foto: BARBARA WALTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chicago nærmer sig blodig milepæl med næsten 800 drab

Julen var alt andet end fredelig i Chicago.

Alene juledag blev syv mennesker dræbt af skud i den amerikanske storby, og dermed nærmer det samlede antal drab i år sig 800.

Det skriver avisen Chicago Tribune.

I slutningen af november rundede Chicago 700 drab i år.

Det er første gang i næsten to årtier, at antallet af drab er over 700. Senest var i 1998 med 704.

Med weekendens drab er tallet nu oppe på omkring 770 ifølge avisen.

I langt de fleste tilfælde er mordvåbnet et gevær eller en pistol.

Politiet har da også beslaglagt omkring en femtedel flere våben end i 2015, da der "kun" var omkring 490 drab i Chicago.

Som mulige årsager til den store stigning i drabstallet nævner CNN en voksende mistillid til byens politi, øget gadekriminalitet og fattiges problemer med at få økonomien til at hænge sammen.

- Voldsniveauet, vi har set i år i nogle af vores lokalsamfund, er fuldstændigt uacceptabelt, sagde Eddie Johnson, politichef i byen, i begyndelsen af december til CNN.

De fleste drab sker i fem politidistrikter i den sydlige og vestlige del af Chicago.

- Områder der historisk har mange bandekonflikter, forklarer Eddie Johnson over for Chicago Tribune.

Grafen over de årlige drabstal var i mange år stabil, men fra 2014 er den begyndt at pege opad.

Og mange af ofrene er tilfældige personer, som ved et uheld kommer i skudlinjen.

Som kusinen til Dwyane Wade - en af stjernerne på basketballholdet Chicago Bulls.

I august blev hun fanget i en krydsild og ramt af flere kugler, da hun kom gående med en af sine børn i en barnevogn.

- Jeg er frustreret. Du bør være frustreret. Alle i Chicago bør være frustreret, sagde politichef Eddie Johnson i august om drabet på den 32-årige kvinde ifølge Chicago Tribune.

I juleweekenden overlevede to piger på henholdsvis 13 og 14 år at blive ramt af skud i storbyen.

I alt blev 61 personer ramt af skud i weekenden, hvoraf 11 omkom.

Med tre dage tilbage af 2016 har politiet i Chicago registreret over 4300 tilfælde af folk, der er blevet skudt.

 

Japans Abe afstår fra at undskylde angreb på Pearl Harbor

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger under en mindehøjtidelighed i Pearl Harbor med USA's præsident, Barack Obama, at "vi må aldrig gentage krigens rædsler".

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Abe er på Hawaii for at markere, at det er 75 år siden, at Japan gennemførte sit berygtede overraskelsesangreb på den amerikanske flådebase, som trak USA ind i Anden Verdenskrig.

Samtidig kondolerer Abe over for ofrene og de pårørende til de mere end 2400 amerikanere, der blev dræbt i det japanske luftangreb, der fandt sted tidligt om morgenen 7. december 1941.

Det er første gang, at en japansk regeringsleder sammen med en amerikansk præsident besøger Pearl Harbor.

Det symbolladede besøg skal vise, at de to lande for længst har lagt stridighederne bag sig.

Og netop det understreger præsident Obama med en udtalelse om, at "denne historiske gestus viser, hvor stærk forsoningens kraft er".

- En påmindelse om, at selv de dybeste sår kan vige for venskab og varig fred, siger Obama ved ceremonien tirsdag lokal tid med Shinzo Abe ved sin side.

Obama fastslår, at båndene mellem de to lande aldrig har været stærkere end nu.

Ceremonien blev afsluttet med, at Abe og Obama kastede blomsterblade ud i vandet og lagde to grøn- og ferskenfarvede kranse ved det sted, hvor krigsskibet USS Arizona gik til bunds under angrebet.

Det rustne vrag, der er gravplads for flere end 1000 amerikanske flådefolk, kan ses lige under havoverfladen.

Med lukkede øjne stod Obama og Abe i stilhed nogle øjeblikke ved mindesmærket, før de afsluttede besøget.

Inden Shinzo Abe ankom til den amerikanske øgruppe i Stillehavet, havde Japan gjort det klart, at Abe under sit besøg ikke ville undskylde for det japanske angreb.

Ceremonien ved Pearl Harbor finder sted, syv måneder efter at Obama som den første amerikanske præsident besøgte Hiroshima og holdt en tale ved mindesmærket for ofrene for USA's atombombeangreb mod byen i 1945.

Obama undskyldte heller ikke angrebet, der blev beordret af daværende præsident Harry Truman, og som førte til Japans kapitulation og afslutningen på Anden Verdenskrig.

Derimod understregede Obama, hvor svært det kan være at tage de rette beslutninger i krig.

/ritzau/

Cuba forbyder persondyrkelse af kultfiguren Fidel Castro

 

Der vil ikke blive rejst statuer eller opkaldt gader eller bygninger efter Cubas afdøde revolutionshelt Fidel Castro.

Nationalforsamlingen i Havana har tirsdag vedtaget en lov, som forbyder, at der rejses monumenter for Fidel Castro eller pladser og gader opkaldes efter landets tidligere leder.

Loven er helt i Castros ånd. Han sagde altid, at han ikke ønsker at være genstand for persondyrkelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det giver kritikere dog ikke meget for. De peger ifølge AFP på, at kultdyrkelsen allerede er til stede overalt i Cuba. På store skilte gengives citater fra Fidels mund, og hans navn nævnes ved stort set alle offentlige arrangementer.

Siden hans bortgang har et stort fotografi af en ung Castro, klædt i militæruniform og med en riffel og oppakning slynget over ryggen, hængt fra en regeringsbygning på Revolutionspladsen i Havana.

- Vores vigtigste hyldest er ikke at opkalde alt, hvad vi opfører, efter ham, men snarere at holde hans indsats i live og føre vores socialistiske samfund videre, siger Jennifer Bello Martinez, der er medlem af nationalforsamlingen til statsmediet Juventud Rebelde.

Kunstnere kan fortsat bruge figuren Fidel Castro som de ønsker. I film, i sange, i bøger, i teaterspil og i andre udtryksformer.

Det sætter den nye lov ingen begrænsninger for.

Og de fotografier af ham, som pryder væggene i mange offentlige bygninger og på uddannelsessteder, kan også blive hængende.

Fidel Castro stod i spidsen for den revolution i slutningen af 1950'erne, som forvandlede Cuba til et land efter kommunistisk forbillede, og tvang den USA-støttede diktator Fulgencio Batista i landflygtighed.

I 2008 overdrog han magtens tøjler til lillebroren Raul, der siden har været præsident.

Der blev erklæret ni dages landesorg i Cuba efter Fidel Castros død 25. november.

Han blev 90 år og ligger begravet i landets næststørste by, Santiago de Cuba. Det var her, Fidel Castro i 1953 gjorde sit første forsøg på at omstyrte regimet.

/ritzau/

Over 100 drenge og piger vil skifte køn i Danmark i 2016

 

Er jeg født i den rigtige krop?

Det spørgsmål svarer en voksende gruppe børn og unge nej til og henvender sig i stadigt større antal til kønsklinikker, fordi de vil skifte køn.

Sådan lyder det fra fagfolk i Danmark, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland, USA og Australien i onsdagens Jyllands-Posten.

På Sexologisk Klinik i København, hvor der siden januar i år har været et formaliseret tilbud til børn og unge, har de allerede fået langt flere henvendelser end ventet.

Forventningen var 50 børn og unge om året. Men frem til juni i år var 55 blevet henvist. Og det årlige antal skønnes derfor at ligge på mellem 120 og 130.

Tallet overrasker ikke LGBT Danmark, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Det meget store antal henvendelser, der er i de nordiske lande, skyldes, at vi ret sent er kommet i gang med behandlingen, siger Linda Thor Pedersen, talsperson for transpersoner & transpolitisk arbejde i foreningen, til Ritzau.

- Langt flere børn kan få hjælp til at blive afklaret omkring, hvorvidt de ønsker behandling og få den rigtige behandling på et tidspunkt, hvor puberteten endnu ikke har nået at gøre skade på barnet, siger hun.

Hvis først puberteten har sat ind, kan det medføre "uoprettelig skade", fortæller Linda Thor Pedersen.

- Hos transpiger vokser adamsæblet, og transdrenges hofter vokser. Det er noget, som vil belaste dem resten af livet, for det kan ikke løses med en operation, siger hun.

I Sverige henvendte fire børn og unge sig på Astrid Lindgrens børnehospital i Stockholm i 2012. I 2016 ventes det at ligge på 200, skriver Jyllands-Posten.

I Storbritannien blev 97 børn og unge henvist til kønsklinikken The Tavistock and Portman i 2009/2010.

Det tal er vokset til 1419 i 2015/2016, skriver Jyllands-Posten. Oftest har børnene nået puberteten, når de kontakter klinikkerne, men stadigt flere er mellem seks og otte år, og i sjældne tilfælde er børnene blot tre år.

/ritzau/

Regeringen vil sende kvoteflygtninge hjem til Somalia

Omkring 100 somaliske kvoteflygtninge kan risikere at få inddraget deres opholdstilladelse. Udlændingestyrelsen er nemlig i gang med at undersøge, om Danmark kan sende dem hjem.

Det skriver Information onsdag.

Somalierne er blevet genbosat i Danmark via FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Udlændingestyrelsens undersøgelse fik i efteråret FN's vicehøjkommissær for flygtninge, Volker Türk, til at sende et brev til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Genbosætning er bredt anerkendt som en varig løsning frem for en midlertidig, skriver Volker Türk blandt andet i brevet ifølge Information.

Det er asylchef for Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, enig i. Hun har ikke set før, at opholdstilladelser til kvoteflygtninge bliver undersøgt, om de kan trækkes tilbage.

- Det er meget usædvanligt at undersøge og eventuelt inddrage opholdstilladelser for flygtninge, der er kommet til Danmark via UNHCR.

- Mig bekendt har man ikke gjort det før med henvisning til ændrede forhold i hjemlandet, som der er tale om her, siger Eva Singer til avisen.

Asylchefen fortæller, at der siden 2005 har været en lovgivningsmæssig mulighed for det.

Flygtningenævnet har ifølge Information vurderet, at forholdene i Somalias hovedstad, Mogadishu, er forbedret, så den blotte tilstedeværelse i byen ikke længere kan give ret til asyl.

Ud over de omkring 100 kvoteflygtninge undersøger Udlændingestyrelsen derfor også, om 1100 andre somaliske flygtninge kan få inddraget deres opholdstilladelse og blive sendt hjem.

Tæller man ægtefæller og børn med er det i alt omkring 1450 somaliere, som får undersøgt deres forhold.

Men UNHCR er ikke enig i, at forholdene i den somaliske hovedstad skulle være blevet bedre.

- UNHCR vurderer, at den generelle sikkerhedssituation i Mogadishu og det sydlige og centrale Somalia fortsat er ustabil, skriver Volker Türk i sit brev til Støjberg ifølge Information.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Støjberg samt svar på om ministeren har svaret vicehøjkommissær Volker Türk.

/ritzau/

Rusland erkender systematisk doping blandt atleter

De russiske anti-dopingmyndigheder erkender nu, at der har været tale om et stort anlagt dopingprogram blandt nationens atleter.

Den nuværende chef for de russiske anti-dopingmyndigheder, Anna Antseliovich, siger til New York Times, at alt tyder på, at det var været sat i system.

- Det var en institutionel sammensværgelse, siger hun til avisen.

Anna Antseliovich slår samtidig fast, at intet tyder på, at dopingprogrammet har været statsligt sanktioneret. Hun finder heller ikke bevis for, at regeringen har været involveret.

Udtalelserne kommer, efter at den såkaldte McLaren-rapport er blevet offentliggjort. Rapporten har sat fokus på massivt brug af doping blandt russiske atleter.

Rapporten konkluderer blandt andet, at flere end 1000 russiske atleter har gjort brug af doping.

Blandt de atleter, der er omtalt i rapporten, har flere vundet medaljer ved OL. Rapporten har fokuseret på OL i London 2012 og vinter-OL i Sotji i 2014, som Rusland var arrangør af.

Ved OL i Sotji er det blandt andet også kommet frem, hvordan den russiske efterretningstjeneste hjalp de russiske atleter med at bytte om på urinprøver for på den måde at dække over misbruget.

Den russiske sportsminister, Vitaly Mutko, sagde 9. december til det russiske nyhedsbureau Tass, at der på trods af McLaren-rapporten ikke var noget, der tydede på, at doping blandt atleterne var sat i system.

De mange tilfælde af doping blandt russiske sportsudøvere førte til, at flere af dem var udelukket under sommerens OL i Rio.

Også Det Internationale Skiforbund (FIS) har valgt at udelukke flere russiske atleter. Således kommer de russiske langrendsstjerner Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin ikke til start i årets Tour de Ski.

/ritzau/