Mens du sov: Politisk kaos i Brasilien, jordskælv i Indonesien, og flystyrt kan være manddrab

Donald Trump har aflyst ordren på et nyt præsidentfly. Og Roman Polanski udleveres ikke til USA. Få overblikket fra nattens internationale begivenheder.

Lørdag blev der holdt et minuts tavshed inden en kamp på Azteca-stadium i Mexico City for de dræbte brasilianske fodboldspiller ved flystyrtet i Colombia. Fans stod stille i mørket og lyste med lightere eller mobiltelefoner under ceremonien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR GUERRERO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bolivia tilbageholder luftfartsdirektør efter flystyrt

Flystyrtet, der kostede 71 mennesker livet Colombia i sidste uge, kan udvikle sig til en kriminalsag.

La Paz. Bolivianske myndigheder har tirsdag tilbageholdt direktøren for luftfartsselskabet Lamia, der ejede det fly, der styrtede ned i Colombia i sidste uge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gustavo Vargas, der er administrerende direktør i Lamia, blev sammen med to ansatte i det lille charterselskab ført til statsanklagerens kontor i Santa Cruz.

Her skal de afhøres i op til otte timer, før anklageren tager stilling til, hvorvidt de skal varetægtsfængsles.

Rigsadvokaten i Bolivia oplyser, at sagen bliver efterforsket som en mulig kriminalsag, da Lamia er mistænkt for ikke at følge sikkerhedsprocedurerne.

- Det kan let udvikle sig til en sag om manddrab, siger rigsadvokaten ifølge Reuters.

71 mennesker omkom, da flyet styrtede ned i et højdedrag ikke langt fra byen Medellin i Colombia.

Meget tyder på, at flyet styrtede ned, fordi det løb tør for brændstof.

/ritzau/Reuters

Adskillige bygninger kollapsede, da et kraftigt undersøisk jordskælv ramte ud for Aceh-provinsen i Indonesien onsdag morgen lokal tid. Scanpix/Zian Muttaqien Fold sammen
Læs mere

Indonesien opjusterer dødstal til mindst 25 efter jordskælv

Jakarta. Et kraftigt undersøisk jordskælv, der onsdag ramte ud for Aceh-provinsen på øen Sumatra i Indonesien, har kostet mindst 25 mennesker livet. Yderligere er flere hundrede kvæstet. Det oplyser de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det oprindelige dødstal lød på ti.

Ifølge den stedfortrædende distriktschef i byen Pidie Jaya, Said Mulyadi, frygtes adskillige mennesker fanget under murbrokkerne.

Han fortæller videre, at mindst syv børn er blandt de dræbte.

Nyhedsbureauet NTB rapporterer, at flere bygninger kollapsede under skælvet, der fandt sted kort efter klokken 5 onsdag lokal tid.

Epicentret for skælvet var ti kilometer nord for byen Reuleut i den nordlige del af Aceh-provinsen. Skælvet blev målt til en styrke på 6,4.

Der er ikke udsendt noget tsunamivarsel efter skælvet, og Indonesiens meteorologiske myndigheder oplyser, at skælvet ikke har potentiale til at udløse en tsunami.

Aceh-provinsen var det område, der blev hårdest ramt af jordskælvet og den efterfølgende tsunami, der ramte en række lande i det sydøstlige Asien og Afrika i december 2004. Katastrofen kostede 230.000 mennesker livet.

/ritzau/

Brazil's Senate President Renan Calheiros waves to journalists in Brasilia, Brazil December 6, 2016. REUTERS/Adriano Machado Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIANO MACHADO.

Politisk kaos i Brasilien: Senat afviser højesteret

Brasilia. Politisk kaos råder tirsdag i Brasilien, efter højesteret har beordret, at senatets formand, Renan Calheiros, træde tilbage. Han er tiltalt for korruption.

Senatet nægter tirsdag i et brev til højesteret at følge afgørelsen. Dermed bevæger Brasilien sig hastigt mod en forfatningskrise på et tidspunkt, hvor landet befinder sig i en dyb økonomisk krise.

- Det er en enevældig beslutning. Selv i Brasilien, fortjener demokratiet ikke en sådan skæbne, siger Calheiro efter et møde med senatets præsidium.

Det var mandag, at højesteretten beordrede Calheiro til at træde tilbage.

Det har alvorligt forværret den politiske krise i Brasilien, og det truer med at undergrave præsident Michel Temers forsøg på at få vedtaget økonomiske reformer.

Calheiros' støtter i senatet har i en henvendelse til højesteret skrevet, at "det vil udgøre en enorm risiko for de almindelige funktioner i det lovgivende arbejde", hvis senatsformanden tvinges væk.

Højesteretten beordrede i sidste uge, at Calheiro skal stilles for en domstol anklaget for korruption.

/ritzau/AFP

Et af de to fly, der pt. gives kaldesignalet »Air Force One«, når de har præsidenten ombord, står her på jorden på Joint Base Andrews i Maryland. Begge flyene er Boeing VC-25As, som er stærkt modificerede jumbojets. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN DIETSCH / POOL.

Trump siger nej tak til nyt præsidentfly

WASHINGTON: USA's kommende præsident, Donald Trump, har skabt røre, efter han har bedt regeringen om at aflyse købet af et nyt præsidentfly, Air Force One, fra flyfabrikken Boeing.

- Boeing bygger et splinternyt 747 Air Force One for fremtidens præsidenter, men omkostningerne er helt ude af kontrol, mere end fire milliarder dollar. Aflys ordren!, skriver Trump på Twitter.

Fire milliarder dollar er knap 28 milliarder kroner.

Hverken Boeing eller Det Hvide Hus er enig i, at prisen for det nye fly bliver så høj, som Trump skriver.

- Nogle af de tal, der er blevet citeret, synes - hvad skal jeg sige - ikke helt at reflektere de finansielle aftaler mellem Boeing og Forsvarsministeriet, siger Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest.

/ritzau/Reuters

Roman Polanski i midten taler med filminstruktør Jean-Jacques Annaud ved et møde i  2012 i det franske Academie des Beaux-Arts. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK.

Polanski udleveres ikke til USA

WARSZAWA: Polens højesteret fastholder en afgørelse om, at filminstruktøren Roman Polanski ikke kan udleveres til USA.

I flere årtier har USA krævet den nu 83-årige Polanski udleveret til retsforfølgelse i forbindelse med en sag om sex med en mindreårig.

For godt et år siden afviste en domstol i Krakow at udlevere Polanski, men den afgørelse er faldet Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro, for brystet.

Han indbragte sagen for højesteret, der tirsdag afviste appellen og dermed endegyldigt lukkede sagen i Polen.

Polanski bor i Frankrig, men har statsborgerskab i både Frankrig og Polen.

/ritzau/AFP