Mens du sov: Politi har skudt 17 fanger under flugtforsøg fra berygtet fængsel

Politi i Papua Ny Guinea har skudt 17 fanger under flugtforsøg. Microsoft råber regeringer op verden over efter hackerangreb. Nordkorea advarer USA efter vellykket missilaffyring. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Buimo-fængslet er ikke blandt de sikreste i Papua Ny Guinea, og det lokale politiet i provinsen Lae har nu måttet advaret borgerne i byen om, at kriminaliteten kan stige som følge af de mange undslupne fanger. På billedet sikkerhedshegn foran en af Papua Ny Guineas andre kontroversielle bygninger - tilbageholdelsescentret på øen Manus, som Australien bruger til asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politi i Papua Ny Guinea har skudt 17 fanger under flugtforsøg

Mindst 17 mandlige fanger blev skudt under et forsøg på at flygte fra et fængsel i Papua Ny Guinea. I alt slap 77 personer væk, skriver lokale medier mandag.

De mange dødsfald fandt sted fredag i Buimo-fængslet, der ligger i byen Lae.

Det er imidlertid først mandag, at offentligheden har fået kendskab til episoden.

Fængslet er ikke blandt de sikreste i verden. Siden 2014 har der mindst en gang om året fundet en masseflugt sted.

Ligene af de mange døde fanger er blevet transporteret til det lokale lighus, skriver avisen Post-Courier.

Politiet i Lae har advaret borgerne i byen om, at kriminaliteten kan stige som følge af de mange undslupne fanger.

Borgerne er på samme tid blevet bedt om at "forblive på vagt".

- Dette er dårlige mennesker, og de vil være en trussel mod vores samfund, siger Laes politichef, Anthony Wagambie, til Post-Courier.

- Størstedelen af de fanger, der er undsluppet, var blevet sat bag tremmer som følge af alvorlig kriminalitet. De var i politiets varetægt, fordi de ventede på at komme for retten, siger Anthony Wagambie til netmediet Loop PNG.

Han tilføjer, at politiet planlægger en større aktion for at få fat på de fanger, der ikke allerede er tilbage i politiets varetægt.

Kun tre personer er blevet fanget igen af politiet, mens 57 stadig er på fri fod.

Buimo-fængslet er en af de største fængsler i Papua Ny Guinea. Det er ofte blevet kritiseret for at være overfyldt, og fordi fangerne har meget dårlige forhold.

Den lokale tv-station EMTV kunne i januar rapportere, at Buimo-fængslet, der er bygget til at huse 400 fanger, indeholdt 384 dømte fanger og 476 varetægtsfængslede.

Sidste år blev 12 fanger dræbt, mens 18 blev såret, da 94 undslap fængslet.

I 2015 slap 55 væk. I 2014 var tallet 44.

/ritzau/dpa

Microsoft råber regeringer op verden over efter hackerangreb

Computergiganten Microsoft advarer søndag regeringer verden over mod at opbevare følsomt materiale på computeren. Det sker i kølvandet af det hackerangreb lørdag, som er blevet kaldt det mest omfattende nogensinde.

- Regeringer verden over må betragte og se dette som et wake up-call, skriver Brad Smith, en af topcheferne hos Microsoft og firmaets chefjurist, på en blog om hackerangrebet.

Han advarer om faren ved, at materiale udarbejdet af regeringer og efterretningstjenester, i dette tilfælde NSA i USA, kan falde i hænderne på de forkerte.

I dette tilfælde har det nuværende angreb ramt flere end 200.000 computere verden over.

- Et lignende scenarie med konventionelle våben vil være, hvis det amerikanske militær fik stjålet nogle af deres Tomahawk-missiler, skriver han.

Computere i hele verden blev hacket fredag via et hul i Microsofts Windows XP styresystem.

Styresystemet var af en ældre karakter, og firmaet gav derfor ikke længere automatisk opdatering på systemet.

Virussen spredte sig hurtigt, da gerningsmændene gjorde brug af en digital kode, der menes at være udviklet af det amerikanske sikkerhedsagentur NSA.

Brad Smith argumenterer for, at regeringer burde følge og indføre regler, der svarer til dem der gælder for fysiske våben.

Formålet med hackerangrebet har været afpresning.

De berørte virksomheder og organisationer er blevet afkrævet et beløb svarende til mellem 300 og 600 dollar for at få adgang til deres computere igen.

Pengene skal angiveligt betales i den digitale valuta bitcoin, der kan benyttes uden om bankerne.

Ofrene er blevet lokket til at åbne tilsyneladende tilforladelige mails, der i virkeligheden har det formål at give afsenderen adgang til computeren.

/ritzau/AFP

Store olielande vil forlænge aftale om produktionsloft

Saudi-Arabien og Rusland er blevet enige om at forlænge en aftale om at begrænse produktionen af råolie frem til udgangen af marts 2018. Det oplyser de to landes olieministre mandag ifølge Reuters.

Den nuværende aftale mellem de olieeksporterende landes organisation, Opec, samt Rusland og andre store olienationer, der ikke er medlem af Opec, udløber til sommer.

På de asiatiske råvarebørser stiger prisen på råolie med cirka 1,5 procent på udsigten til en forlængelse af aftalen. Formålet med at begrænse produktionen er at sikre stabile eller højere priser på olie.

/ritzau/Reuters

Nordkorea advarer USA efter vellykket missilaffyring

Styret i Nordkorea bekræfter mandag, at landets militær søndag foretog en prøveaffyring af et nyudviklet ballistisk missil.

Samtidig advarer Nordkorea USA om "ikke at tage fejl af", at det amerikanske fastland samt de amerikanske militærbaser i Stillehavet er inden for rækkevidden af et angreb.

Det tilføjes, at Nordkorea "har alle magtfulde midler til et gengældelsesangreb".

Det rapporterer det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Nordkorea har tidligere sagt, at landet har udviklet en ny form for interkontinentalt ballistisk missil (ICBM), som kan udstyres med et atomsprænghoved.

Ifølge det amerikanske militær var det ikke et sådant missil, der blev testet søndag.

Formålet med søndagens affyring, der betegnes som en succes, var at afprøve "tekniske detaljer og karakteristika" ved en ny type raket, der er "i stand til at fremføre et kraftigt og stort atomsprænghoved", oplyser KCNA ifølge AFP.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, overværede ifølge KCNA opsendelsen af missilet, der fandt sted kort før klokken seks lokal tid søndag morgen fra regionen Kuson nordvest for hovedstaden Pyongyang.

Både Sydkorea, Japan og USA registrerede affyringen.

Ifølge Japan holdt missilet sig i luften i cirka 30 minutter og tilbagelagde en distance på mellem 700 og 800 kilometer, før det styrtede i Det Japanske Hav.

KCNA oplyser, at missilet med navnet Hwasong-12 fløj 787 kilometer og nåede en maksimumshøjde på 2111,5 kilometer.

Nordkoreas forrige forsøg på at sende et missil afsted - 29. april - endte angiveligt i en fiasko. Missilet eksploderede ifølge militæret i Sydkorea, få sekunder efter at det havde forladt affyringsrampen.

FN's Sikkerhedsråd mødes tirsdag eftermiddag i New York for at drøfte den seneste prøveaffyring, der er et brud på FN's sikkerhedsresolutioner.

/ritzau/