Mens du sov: Obama træffer to store beslutninger på falderebet

Obama skærer 28 år af Chelsea Mannings straf. Brand i ungdomsboliger i Roskilde sender ti på sygehuset. Dieselbiler er igen velkomne på vejene i Oslo. Her får du overblikket over nattens begivenheder.

Under pressechef i Det Hvide Hus Josh Earnests sidste pressebriefing for Obama-administrationen tirsdag, var der en overraskelse på talerstolen - nemlig præsident Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På falderebet sender Obama milliarder til FN's klimafond

Tre dage før præsident Barack Obama forlader Det Hvide Hus, har den amerikanske regering besluttet at tildele FN's Grønne Klimafond en halv milliard dollar. Det svarer til cirka 3,5 milliarder kroner.

Det oplyser John Kirby, talsmand for udenrigsministeriet i Washington, tirsdag ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Klimafonden er sat i verden for at hjælpe fattige nationer med at bekæmpe effekterne af klimaændringer.

Målsætningen er, at fonden inden 2020 skal have 10 milliarder dollar i kassen.

USA lovede i 2014 at skyde tre milliarder dollar ind i fonden. Året efter blev omkring 200 lande enige om Parisaftalen. Den forpligter landene til at opfylde klimamål fastlagt af FN.

Med det nye bidrag har USA nu givet én milliard dollar til fonden.

Parisaftalen fra december 2015 anses som en af Obamas største succeser i hans otte år som præsident.

Den tiltrædende præsident, Donald Trump, er ikke enig i den generelle opfattelse af, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Trump har for eksempel betegnet klimaændringer som "svindel" opfundet af Kina.

Rex Tillerson, oliegiganten Exxon-Mobils tidligere topchef som Trump har nomineret som udenrigsminister, har en anden holdning.

- Risikoen for klimaændring er reel, og konsekvenserne kan være alvorlige nok til, at der skal reageres, sagde Tillerson under en høring i Senatet i sidste uge ifølge Reuters.

Trump har tidligere sagt, at han vil skrotte Obamas løfter om at nedbringe udledning af CO2. Men efter sin sejr ved præsidentvalget har han nedtonet det løfte.

Talsmand John Kirby forsikrer, at timingen for det seneste bidrag til klimafonden ikke er et forsøg på at fremprovokere en reaktion fra den kommende præsident.

- Det er en investering, som har været planlagt længe, siger talsmanden.

Donald Trump har som præsident mulighed for at tilbageholde resten af de lovede tre milliarder dollar, som USA har stillet klimafonden i udsigt.

/ritzau/

Obama skærer 28 år af Chelsea Mannings straf

USA's præsident, Barack Obama, har på en af sine sidste dage på kontoret valgt at barbere straffen gevaldigt ned for Chelsea Manning, der i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak. Det skriver The New York Times.

Samtidig har præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters afkortet straffen for 208 andre fanger. 64 er blevet benådet.

Manning blev dømt som mand og fik 35 års fængsel. Dagen efter bekendte han sig som transkønnet kvinde.

Hendes tilhængere har tidligere kritiseret, at hun afsoner under barske forhold i et fængsel for mandlige indsatte. Hun har også to selvmordsforsøg bag sig.

Det er den amerikanske forfatning, som giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Chelsea Manning skulle ifølge sin dom sidde i fængsel frem til 2045. Efter planen bliver hun nu løsladt 17. maj i år. Dermed vil hun samlet have siddet fængslet i otte år.

Den tidligere soldat blev ved en militærdomstol i 2013 dømt for spionage og for at have lækket store mængder hemmeligstemplet materiale via WikiLeaks.

I november sidste år anmodede hun præsidenten om at reducere straffen til seks et halvt års fængsel. Det svarede til den tid, hun allerede havde afsonet.

En af de personer, der tidligere har opfordret Obama til at hjælpe Manning, er den tidligere efterretningsoperatør Edward Snowden. Han har selv været nævnt som en mulig kandidat til en håndsrækning fra Obama.

Den kom ikke. I stedet takker Edward Snowden på Twitter Barack Obama. Han sender samtidig en hilsen direkte til Chelsea Manning.

- Om fem måneder er du fri. Tak for alt det du har gjort, Chelsea. Vær stærk en lille tid endnu, skriver Snowden, der i dag bor i Rusland.

Snowden afslørede i 2013, hvordan USA udspionerer det meste af verden og USA's borgere elektronisk.

/ritzau/

Mindst 52 dræbt i fejlangreb på flygtningelejr i Nigeria

Mindst 52 mennesker blev dræbt og mange flere såret, da et kampfly fra Nigerias luftvåben ved en fejl tirsdag bombede en flygtningelejr i Nigeria. Det oplyser Læger Uden Grænser ifølge BBC og flere internationale nyhedsbureauer.

Nigerias militær har bekræftet den ulykkelige hændelse.

- Mindst 52 blev dræbt og 120 såret, sagde Tim Shenk, en talsmand for organisationen til Reuters, i timerne efter angrebet.

Ifølge Hugues Robert, en indsatsleder fra Læger Uden Grænser, er antallet af sårede væsentligt højere.

- Vores hold var der og talte de døde og sårede. Over 200 er blevet såret i to forskellige eksplosioner fra et luftangreb, siger Hugues Robert til BBC.

Generalmajor Lucky Irabor fra Nigerias forsvar bekræfter fejlangrebet. Det skete i den nordøstlige del af landet i delstaten Borno tæt ved grænsen til Cameroun.

Angiveligt skulle målet for bomberne have været den militante gruppe Boko Haram. Det står ikke klart, hvorfor bomberne faldt det forkerte sted.

- Nogle civile blev dræbt. Vi har endnu ikke fastslået, hvor mange der er omkommet i luftangrebet, forklarede Irabor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det var ham, der dirigerede flyene hen til området.

- I morges modtog vi rapporter om, at Boko Haram-terrorister var i færd med at samle sig i Kala Balge-området i Borno. Vi fik koordinaterne, og jeg gav ordre om, at fly skulle sættes ind for at håndtere problemet.

Ifølge BBC er det første gang, at Nigerias militær har indrømmet at være ansvarlig for sådan en fejl.

Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, hvis hær i årevis har forsøgt at nedkæmpe den ekstremistiske gruppe har udtrykt sorg over hændelsen, skriver BBC.

Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) oplyser, at seks af organisationens nigerianske ansatte er blevet dræbt i angrebet. Desuden er 13 blevet såret.

Boko Haram har skabt frygt og rædsel i Afrikas mest folkerige land gennem en række bombeangreb, massakrer og massebortførelser af piger og unge kvinder gennem flere år.

Boko Harams erklærede mål er ifølge BBC at vælte regeringen i landet og skabe en islamisk stat.

Gruppen indledte sine angreb i 2009. Navnet Boko Haram betyder "vestlig uddannelse er forbudt" på hausa, der er det officielle sprog i det nordlige Nigeria.

/ritzau/

Dieselbiler er igen velkomne på vejene i Oslo

Så er der igen grønt lys for biler med diesel i tanken i Oslo.

Myndighederne i den norske hovedstad har tirsdag aften ophævet forbuddet mod dieselbiler, efter at det trådte i kraft først på dagen.

Årsagen er, at der ikke længere er fare for høj forurening i et større område af Oslo.

- I nat og i morgen (onsdag, red.) ventes der inversion, men den vil være relativt svag, lyder det fra myndighederne.

Inversion er et vejrfænomen, der indebærer, at kold og forurenet luft bliver fanget i lav højde til skade for folks sundhed.

Ifølge de norske vejrprognoser vil der i løbet af onsdagen komme mere vind, så udskiftningen af luft bliver større.

Luftkvaliteten i Oslo har i grove træk været god hele tirsdagen, hvis man ser bort fra de mest trafikerede områder.

Dieselforbuddet har ført til, at der tirsdag var en nedgang i trafikken på mellem 10 og 20 procent på de kommunale veje ifølge myndighederne.

Forbuddet gjaldt for dieseldrevne køretøjer, men der var en del undtagelser.

Blandt andet var udrykningskøretøjer, opladelige hybriddieselbiler, offentlige køretøjer, patienttransporter, kollektive transportmidler og biler fra erhvervslivet ikke omfattet af forbuddet.

Bystyret i Oslo ønsker at indføre et totalforbud mod dieselbiler på alle kommunens veje på dage med stillestående vejr og højt partikelniveau, da luftforureningen i Oslo kan blive meget slem.

Et tidligere forsøg på at indføre et lignende forbud i 2012 blev aldrig gennemført, fordi staten modsatte sig det.

/ritzau/NTB

Brand i ungdomsboliger i Roskilde sender ti på sygehuset

Otte personer er blevet indlagt til observation for røgforgiftning efter en brand i Spritfabrikkens ungdomsboliger i Roskilde.

Det fortæller Henrik Møller Nielsen, vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi får et opkald 03.19 fra en beboer i bygningen, om at der er brand på første sal. Politiet og brandvæsnet er på stedet kort tid efter og får reddet beboerne ud, siger han.

- Det er endnu for tidligt at sige, hvor slemt de tilskadekomne har det. Men de er nu kørt til Holbæk Sygehus til observation for røgforgiftning.

Der bor omkring 100 personer i ungdomsboligerne Spritfabrikken, der ligger på Møllehusvej 16 i Roskilde. De resterende beboere er i nattens løb blevet kørt til Roskilde Hallerne, hvor de bliver natten over, til de igen kan komme hjem til deres boliger.

- Otte af lejlighederne i ejendommen er så beskadigede, at de ikke længere er beboelige, fortæller vagtchefen.

De kommende dage skal undersøgelser fastslå, hvordan branden startede.

Også to politifolk er sendt til sygehuset i Holbæk, da de fik røg i lungerne under evakueringen af beboerne.

/ritzau/

Tre varetægtsfængslet efter formodet narkoopgør i Skagen

Nordjyllands Politi mener, at baggrunden for et knivstikkeri i Skagen mandag muligvis er et opgør i narkomiljøet.

Det kom frem, da anklagemyndigheden tirsdag fremstillede fire mænd i grundlovsforhør i Retten i Hjørring, skriver flere medier.

Grundlovsforhøret begyndte klokken 17.30, og fem timer senere er tre af mændene blevet varetægtsfængslet i fire uger. De fængslede er henholdsvis 41 år, 28 år og 27 år.

En fjerde mand på 19 år har fået sin anholdelse opretholdt i tre gange 24 timer.

De fire mænd nægter sig alle skyldige og har kæret fængslingerne. Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge anklager Thomas Klingenberg, Nordjyllands Politi, er mændene sigtet for drabsforsøg.

I alt har politiet mandag og tirsdag anholdt seks mænd, der sættes i forbindelse med knivstikkeriet. Det fandt sted mandag aften i en lejlighed på Skagavej i Skagen, hvor en 20-årig mand blev alvorligt såret.

Den unge mand blødte voldsomt og blev kørt til behandling på Aalborg Universitetshospital. Manden var tirsdag eftermiddag fortsat i kritisk tilstand.

Han blev fundet blødende af politiet, der var blevet tilkaldt af en borger, som ringede til alarmcentralen og anmeldte et slagsmål i lejligheden.

Ifølge ekstrabladet.dk har manden pådraget sig tre kraniebrud og brud på ansigtsknoglerne. Desuden skal han være ramt af knivstik i ryggen.

De seks anholdte er alle fra Skagen. To af dem er tidligere blevet løsladt, men de er fortsat sigtet i sagen.

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre.

/ritzau/

Favoritterne spadserer videre til tredje runde i Melbourne

De første seedede spillere har allerede forladt Melbourne efter nederlag i første runde ved grand slam-turneringen i tennis Australian Open.

Men i anden runde ser det foreløbig ud til, at favoritterne holder nerverne i ro.

I anden runde er det blandt andet lykkedes den 12.-seedede franskmand, Jo-Wilfried Tsonga, at slå serberen Dusan Lajovic i tre sæt.

Den femteseedede japaner, Kei Nishikori, havde heller ingen problemer med at feje franske Jeremy Chardy af banen med de overbevisende cifre 6-3, 6-4, 6-3.

Eneste overraskelse er foreløbigt faldet blandt kvinderne. Således blev den 20.-seedede kineser, Zhang Shuai, ekspederet ud af turneringen efter tre sæt mod amerikaneren Alison Riske.

Både 13.-seedede Venus Williams og russeren Svetlana Kuznetsova, der er seedet til at gå i kvartfinalen, slog deres modstandere i to hurtige sæt.

Den førsteseedede tysker, Angelique Kerber, havde anderledes svært ved at slå sin landsmand Carina Witthoeft.

Det lykkedes dog den forsvarende mester, der kunne fejre sin fødselsdag med en sejr på 6-2, 6-7, 6-2.

I næste runde møder Kerber vinderen af kampen mellem tjekken Kristyna Pliskova og rumæneren Irina-Camelia Begu.

/ritzau/