Mens du sov: Nu holder Trump sit forsinkede, første pressemøde

Desuden: Erdogan forlænger undtagelsestilstand i Tyrkiet. Dansk ishockeystjerne i USA er flyvende. Fangeflugt fra filippinsk fængsel.

Den kommende amerikanske præsident har nu annonceret sit første officielle pressemøde. Det sker kort før han indtræder som præsident. Scanpix/Don Emmert Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump varsler sit første pressemøde siden valgsejr

USAs kommende præsident, Donald Trump, er nu klar til at holde sit første deciderede pressemøde, efter at han i november vandt præsidentvalget over Demokraternes Hillary Clinton.

- Jeg vil holde et generelt pressemøde 11. januar i N.Y.C. Tak, skriver Republikaneren på Twitter tirsdag aften.

Donald Trump har ifølge AFP ikke holdt et sådant pressemøde siden juli. Tidligere lød meldingen, at han ville gøre det 15. december.

Her ville han blandt andet redegøre for, hvordan han ville forhindre interessekonflikter mellem hans forretningsimperium og opholdet i Det Hvide Hus.

Pressemødet blev siden udsat på ubestemt tid.

Donald Trump har med sit sene pressemøde brudt med traditionen for tidligere nyvalgte præsidenter.

Sædvanligvis har nyvalgte præsidenter holdt pressemøder i overgangsfasen for blandt andet at oplyse om ministervalg og den nye administrations planer for fremtiden.

Donald Trump har efter valget holdt sig til sporadiske interview, taler for tilhængere og ikke mindst Twitter.

I december annoncerede han således blandt andet, at den japanske telegigant Softbank har valgt at investere i 50.000 nye job i USA.

Annonceringen skete fra lobbyen i rigmandens hovedkvarter på Manhattan i New York, Trump Tower.

/ritzau/AFP

Forretningsmanden Jovenel Moise er af en valgkommission blevet kåret som vinderen af det haitianske præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL.

Moïse vandt præsidentvalget i Haiti i november, siger valg kommission.

Port-au-Prince. Forretningsmanden Jovenel Moïse har ifølge nyhedsbureauet AFP vundet præsidentvalget i Haiti.

Valghandlingen blev gennemført i november, men der måtte en valgkommission til, før valget trådte i kraft.

Moïse bliver taget i ed som præsident 7. februar, bekræfter valgkommissionen.

To forskellige partier udråbte sig som sejrherre efter første valgrunde 20. november.

Derfor skulle en kommission undersøge forløbet, og da der kun blev fundet små uregelmæssigheder, er sejren blevet givet til Moïse, der fik 55 procent af stemmerne.

Valgdeltagelsen var på sølle 21 procent.

Jovenel Moïse vandt også et præsidentvalg i landet i 2015, men det blev annulleret efter heftige demonstrationer.

Moïse er blandt andet valgt på et ønske om at udvikle Haiti til et rejsemål for økoturisme. Økoturisme er turisme, der ikke påvirker natur og kultur negativt.

Haiti har været afhængig af international bistand siden et altødelæggende jordskælv i 2010.

/ritzau/

Et minuts tavshed foran Reina natklubben i Istanbul, hvor 39 mennesker blev skuddræbt nytårsaften. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASIN AKGUL.

Tyrkiet forlænger undtagelsestilstanden med tre måneder efter kupforsøget sidste år

Istanbul. Kupforsøget i Tyrkiet 15. juli 2016 sætter stadig sine tydelige spor i landet.

Efter kupforsøget erklærede præsident Recep Tayyip Erdogan undtagelsestilstand i landet. Sådan har det været siden, og sådan vil det også være i den kommende tid.

Den tyrkiske regering har nemlig besluttet at forlænge undtagelsestilstanden med tre måneder, skriver nyhedsbureauet AFP.

Undtagelsestilstanden er allerede blevet forlænget en enkelt gang og stod denne gang til at udløbe den 19. januar.

Undtagelsestilstanden giver regeringen mulighed for at fyre offentligt ansatte og lukke foreninger.

For knap tre uger siden oplyste Recep Tayyip Erdogan, at flere end 40.000 mennesker formelt er blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen af det militære kupforsøg i Tyrkiet i juli.

I november oplyste Tyrkiets arbejdsmarkedsminister, Mehmet Müezzinoglu, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at 125.000 af landets offentligt ansatte er blevet fyret efterfølgende.

Ifølge AFP frygter EU, at Erdogan bruger undtagelsestilstanden til at sætte ind over for sine kritikere og ikke kun personer, der er mistænkt for at have medvirket til kuppet.

/ritzau/

Bevæbnet filippinsk politi foran muren til fængslet uden for Kidapawan, hvor mere end 100 fanger skal være flygtede under et bevæbnet angreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALTHEA BALLENTES.

158 flygter fra filippinsk fængsel efter væbnet stormløb af muslimske oprørere

Kidapawan. Mindst 158 indsatte er flygtet fra et fængsel i det sydlige Filippinerne. Det sker, efter at oprørere stormede fængslet onsdag morgen lokal tid.

Masseflugten er den seneste i en lang række af flugter fra fængsler i den stridsplagede sydlige del af landet.

Her hersker et årelangt oprør blandt muslimske separatister. Samtidig har en ekstremistisk gruppering i regionen erklæret troskab til den militante bevægelse Islamisk Stat.

Flere end 100 bevæbnede mænd stormede omkring klokken 01 fængslet i Kidapawan, oplyser myndighederne i landet.

- Det var for at redde deres kammerater i fængslet. Det var en redningsaktion, siger fængselsinspektør Peter John Bonggat til lokalt tv.

Han tilføjer, at gerningsmændene formentlig stammer fra en forgrening af Moro Islamic Liberation Front (MILF) - den største muslimske oprørsbevægelse i Filippinerne.

En talsmand for MILF afviser imidlertid, at gruppen kender til angrebet mod fængslet.

Ifølge fængselsinspektøren lykkedes det mindst 158 indsatte at flygte fra fængslet.

Det er dog fortsat uvist, hvor mange af dem der havde tilknytning til angrebsmændene, og hvor mange der blot udnyttede kaosset i fængslet til at tage på springtur.

Fængselsinspektøren oplyser, at fængslet, der har 1511 indsatte, manglede vagter og bestod af faldefærdige faciliteter.

Sikkerhedsstyrker i Filippinerne jagtede de flygtede indsatte tidligt onsdag morgen. Lokale myndigheder oplyser, at op mod seks er blevet dræbt i politijagten.

/ritzau/AFP

Nikolaj Ehlers (27) fejrer en af sine scoringer mod Tampa Bay Lightning i Amalie Arena. Hans hold, Winnipeg Jets, slog Tampa Bay Lightning 6-4. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Klement.

Flyvende Ehlers scorede to gange i Winnipegs sejr i NHL

Tampa Bay. Den danske ishockeyspiller Nikolaj Ehlers er i topform for tiden, hvor danskeren henrykker i verdens bedste ishockeyliga, NHL.

For tredje gang i de seneste seks kampe lavede danskeren to scoringer, da Winnipeg Jets vandt 6-4 ude mod Tampa Bay Lightning.

I første periode scorede danskeren på straffeslag, og han bragte dermed Winnipeg foran 2-1.

Der stod 4-1 til Winnipeg inden sidste periode, hvor Nikolaj Ehlers igen viste sit talent. Den unge dansker er hurtigere på skøjterne end de fleste andre - i hvert fald hurtigere end Tampa Bays forsvarsspillere.

Ehlers opfangede pucken på midten af banen og satte i løb mod Tampa Bays mål.

En skudfinte snød fuldstændigt svenske Victor Hedman, der var ved at falde forover på isen. Efterfølgende lagde Ehlers roligt pucken ind bag Andrei Vasilevskiy i Tampa Bays mål. 5-2 til Winnipeg og så var kampen så godt som afgjort.

Det hele endte 6-4 til Winnipeg, selv om Tampa Bay i mellemtiden havde en chance for at kæmpe sig tilbage, da holdet reducerede til 4-5 kort før slut.

Et andet sted i NHL var der danskermøde mellem Lars Ellers Washington Capitals og Frederik Andersens Toronto Maple Leafs.

Kampen endte 6-5 til Washington efter en tæt affære, der blev afgjort i forlænget spilletid. Frederik Andersen stod hele kampen for Toronto, der inden opgøret ikke havde tabt i seks kampe i streg.

Lars Eller leverede en assist til scoring til 4-4 i tredje periode.

I den forlængede spilletid var det den russiske stjerne Alex Ovechkin, der scorede på Frederik Andersen efter ganske få sekunders spil.

/ritzau/