Mens du sov: Norsk udvalg lægger op til at legitimere Uber

USA's præsident, Donald Trump, vil være blandt deltagerne ved et Nato-møde i maj. Tre personer er omkommet i en brand i en saunaklub i Berlin. Og seks personer er anholdt i en sag om forsøg på indsmugling af kokain med anslået værdi på 1,6 milliarder kroner i Australien. Læs nattens nyheder her.

Et deleøkonomiudvalg lægger op til at revidere norsk lovgivning, så betingelserne for Uber forbedres. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norsk udvalg lægger op til at legitimere Uber

Det norske medie VG erfarer, at et deleøkonomiudvalg vil foreslå, at man fjerner kravet om en bevilling for at køre taxa i Norge.

Udvalget kommer med forslaget i en ventet rapport mandag. Med forslaget åbnes der op for, at kørselstjenesten Uber kan blive en legitim operatør på det norske marked, skriver VG.

Forslaget møder på forhånd kritik fra Norges Taxiforbund, der mener, det vil føre til alt for lave lønninger.

- Det bliver social dumping. Der vil komme så mange taxachauffører, at ingen kan leve af det, siger forbundets formand, Øyestein Trevland, til VG.

Ifølge VG vil udvalget også foreslå at øge beskatningen af korttidsudlejning af private boliger.

Det vil kunne komme til at ramme de personer, der benytter sig af boligudlejningstjenesten Airbnb.

Udvalget er nedsat, for at undersøge hvilke muligheder deleøkonomien giver for norsk økonomi.

I rapporten fastslås det overordnet, at deleøkonomi vil kunne være en fordel for norsk økonomi. Men der skal rettes op på skævheder, og alle skal betale skat, lyder det.

Også i Danmark er fordele og ulemper ved deleøkonomien blevet vejet af Folketinget.

Senest har regeringen lagt op til en revideringen af taxiloven.

Samtidig har skatteminister Karsten Lauritzen (V) sat sig i spidsen for bestræbelserne på at gøre Danmark til "et mekka for deleøkonomi".

Han blev dog mødt af modstand, da han forsøgte at få en aftale med Airbnb.

Regeringen ville hæve det skattefri bundfradrag for Airbnb-værter, hvis Airbnb ville indberette værternes indtægter. Det har Airbnb sagt nej til.

Blandt de største selskaber, der lukrerer på ideen om deleøkonomi i Danmark, er Airbnb, Uber og Gomore.

For eksempel har Uber rundet 200.000 registrerede brugere i Danmark. Omkring 1000 chauffører er aktive hver uge.

Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, mens andre mener, at det er organiseret pirattaxikørsel. Tjenesten er blevet forbudt flere steder.

/ritzau/

USA's præsident, Donald Trump, vil være blandt deltagerne, når lederne fra Natos medlemslande samles til et møde i slutningen af maj i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN.

Donald Trump melder sin ankomst til Nato-møde i maj

USA's præsident, Donald Trump, vil være blandt deltagerne, når lederne fra Natos medlemslande samles til et møde i slutningen af maj i Bruxelles.

Det oplyser Det Hvide Hus natten til mandag ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Meddelelsen kommer efter en telefonsamtale søndag mellem Trump og Jens Stoltenberg, generalsekretær for den vestlige forsvarsalliance.

I samtalen udtrykte Trump "stærk støtte til Nato", men han gentog også en opfordring til Natos europæiske medlemmer om at bidrage mere til Nato, oplyser Det Hvide Hus.

Trump blev blandt andet valgt på et løfte om, at han ville presse medlemmer af Nato til at betale mere til alliancen for at lette USA's finansielle byrde.

Det tilføjes, at Trump i samtalen med Stoltenberg "gav tilsagn om at deltage i et møde for Nato-ledere i Europa i slutningen af maj".

De drøftede også mulighederne for at finde en fredelig løsning på konflikten i grænseområdet mellem Rusland og Ukraine.

Få dage før Trump blev indsat som præsident 20. januar, fortalte han i et interview med den tyske avis Bild og den britiske avis Times of London om sine visioner for det transatlantiske samarbejde.

Trump gav udtryk for, at Nato efter hans mening trænger til at blive strammet op, fordi de økonomiske bidrag fra flere europæiske lande er utilstrækkelige.

I interviewene betegnede han Nato som "forældet", fordi alliancen "ikke havde bekymret sig om terrorisme".

Den bemærkning samt en forudsigelse fra Trump om, at mange EU-lande vil følge i Storbritanniens fodspor og forlade unionen, faldt mange for brystet ved et efterfølgende møde for EU's udenrigsministre.

- Den kommende amerikanske præsidents udtalelser i et interview skabte særligt her i Bruxelles forbløffelse og ophidselse, sagde Tysklands daværende udenrigsminister og sandsynligvis kommende forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, efter mødet.

/ritzau/

Tre personer er omkommet i en brand i en 2000 kvadratmeter stor saunaklub i Berlin, oplyser byens brandvæsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN.

Brand i saunaklub i Berlin koster tre livet

Tre mennesker er søndag aften omkommet i en brand i en saunaklub i Berlin.

Adskillige er desuden kommet til skade. Blandt andet på grund af kraftig røg i saunaklubben.

Det oplyser en talsmand for brandvæsnet i den tyske hovedstad ifølge nyhedsbureauet dpa og avisen Berliner Zeitung.

Der er endnu ingen oplysninger om årsagen til branden, som blev anmeldt omkring klokken 22.30.

Saunaklubben med navnet Steam Works ligger på Kurfürstenstrasse i bydelen Charlottenburg og er 2000 kvadratmeter stor, oplyser Berliner Zeitung.

På et billede fra stedet ses en svært tilskadekommen person blive transporteret ud på en båre af ambulancefolk.

På grund af kraftig røg i lokalerne er adskillige personer evakueret fra det højhus, der i kælderetagen huser saunaklubben.

Redningsindsatsen blev ifølge Berliner Zeitung forsinket af, at brandfolk måtte skære sig gennem et stålgitter ved en indgangsdør til saunaklubben, før de kunne begynde at bekæmpe flammerne.

Knap 30 mennesker befandt sig i saunaklubben, der omfatter adskillige mindre rum, da brandvæsnet ankom.

En talsmand for brandvæsnet oplyser, at ved 1-tiden natten til mandag har indsatsmandskabet været alle lokaler igennem, og der er ikke fundet flere dødsofre.

/ritzau/

Lichtensteins premierminister Adrian Hasler ses her flankeret af den tyske kansler, Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER.

Oppositionen vinder terræn i parlamentsvalg i Liechtenstein

Det er dog fyrstefamilien, der har magten i landet. Således kan regenten afsætte regeringen, hvis han ønsker.

Med 35,2 procent af stemmerne mistede Liechtensteins konservative regeringsparti Fortschrittliche Bürgerpartei (FBP) og premierminister Adrian Hasler næsten fem procentpoint i søndagens parlamentsvalg i det lille fyrstedømme.

Imens forblev støtten til FBP's konservative koalitionspartner, Vaterländische Union (VU), stort set uændret på 33,7 procent.

Selv om de to regeringspartier forsvarede deres flertal i den 25 sæder store lovgivende forsamling, så er det oppositionspartiet Die Unabhängigen (DU), der står tilbage som den egentlige vinder af søndagens valg.

Således vandt den populistiske bevægelse terræn med 18,4 procent af stemmerne. Det skal sammenlignes med 15,3 procent ved valget i 2013, da partiet stillede op til parlamentet for første gang.

Også det lille venstreorienterede miljøparti Freie Liste (FL) gik frem med 1,5 procentpoint til 12,6 procent.

Trods valgresultatet er det dog fortsat fyrstefamilien, der udgør den øverste myndighed i det lille land med færre end 38.000 indbyggere.

Regenten, prins Alois Philipp Maria, har således beføjelse til at suspendere parlamentet og afsætte regeringen, ligesom at han kan nedlægge veto mod lovforslag.

Samtidig bakkes familiens politiske magt op økonomisk. Fyrstehuset ejer nemlig LGT Bank, der er verdens største familieejede privatbank. Den forvalter aktiver for i alt 143 milliarder schweizerfranc - godt 994 milliarder kroner.

Alois Philipp Maria overtog ledelsen af landet fra sin far, den dengang 59-årige fyrst Hans-Adam II von und zu Liechtenstein, i 2004.

Han bliver dog først fyrste, når faderen dør.

/ritzau/dpa

Seks personer er anholdt i sag om forsøg på indsmugling af kokain med anslået værdi på 1,6 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: AUSTRALIAN FEDERAL POLICE HANDOU.

Australsk politi finder 1,4 ton kokain på sejlbåd

Australsk politi har gjort sin hidtil største fangst af kokain.

Og det siger ikke så lidt.

I december beslaglagde politiet i Australien i samarbejde med myndighederne i Tahiti et på det tidspunkt rekordstort parti kokain på 1,1 ton.

Men det overgås af den seneste aktion mod narkosmuglerne ifølge det australske medie ABC.

På en sejlbåd, der i sidste uge blev opbragt ud for delstaten New South Wales, er der fundet over 1,4 ton af det hvide pulver.

- Dette er den største beslaglæggelse af kokain i en enkeltstående operation i Australiens historie, siger immigrationsminister Peter Dutton på et fælles pressemøde med justitsminister Michael Keenan.

Gadeværdien skønnes at være på 312 millioner australske dollar eller 1,65 milliarder kroner.

Aktionen mod lystbåden fandt sted torsdag. Seks personer er indtil videre anholdt, oplyser politiet mandag. De risikerer alle at blive idømt fængselsstraffe på livstid.

Yderligere anholdelser kan forventes, oplyser politiet, der i over to år har samarbejdet med kolleger i New Zealand om at optrævle et formodet net af narkogangstere.

Ifølge politiet stod lystbåden til søs fra New Zealand i januar med kurs mod et skib, der befandt sig i den sydlige del af Stillehavet, for at samle kokainen op. Derefter fortsatte lystbåden mod Australien for at bringe den ulovlige last i land.

Justitsminister Michael Keenan konstaterer, at aktionen har forhindret store mængder kokain i at komme ud på landets gader.

- Vi beslaglægger mere narko end nogensinde tidligere, siger han på pressemødet.

/ritzau/

New England Patriots sikrede sig natten til mandag holdets femte Super Bowl-sejr efter et vanvittigt comeback. Fold sammen
Læs mere
Foto: EZRA SHAW.

Historisk comeback sikrer femte Super Bowl-sejr til Patriots

New England Patriots vinder den 51. udgave af Super Bowl i NFL med en 34-28-sejr over Atlanta Falcons.

Det er femte gang, at quarterback Tom Brady fører sit hold til sejr i Super Bowl, hvilket er rekord i NFL.

Sejren blev sikret via et vanvittigt comeback, efter at New England Patriots var bagud med 25 point halvvejs inde i tredje quarter.

Det lykkedes ved hjælp af flere lange kast fra Brady at komme tilbage i kampen og tvinge den i overtid ved stillingen 28-28.

Her lykkedes det New England Patriots at score på det første angreb og dermed sikre sig sejren.

- Vi bragte alle sammen hinanden tilbage i kampen. Vi følte aldrig, at vi var ude af kampen. Det var en hård kamp. De havde et stærkt hold, siger Tom Brady efter kampen ifølge AFP.

Helt usædvanligt lykkedes det ingen af holdene at komme på scoringstavlen i første quarter.

Men Atlanta Falcons indledte andet quarter med et stormløb og bragte sig hurtigt foran.

Atlanta Falcons scorede således tre touchdowns, inden New England Patriots svarede igen med en reducering til 3-21 i andet quarter.

Ingen hold har tidligere formået at komme tilbage i en Super Bowl-kamp efter at have været bagud med mere end ti point.

Tom Brady viste dog endnu en gang format og bragte sit sejrsvante mandskab tilbage på sporet.

Efter kampen stod Tom Brady noteret for kast for 466 yards og to touchdowns.

Han blev umiddelbart efter kampen kåret som kampens mest værdifulde spiller (MVP). Det er fjerde gang, at hæderen tildeles Tom Brady, hvilket er rekord i NFL-sammenhæng.

I en alder af 39 år er Tom Brady den næstældste quarterback, der vinder et Super Bowl-trofæ.

/ritzau/

New England Patriots' quarterback, Tom Brady, løb med kåringen som den mest værdifulde spiller efter den historiske Super Bowl-kamp i NFL natten til mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

39-årige Brady bliver Super Bowls mest værdifulde spiller

New England Patriots' quarterback, Tom Brady, løb med kåringen som den mest værdifulde spiller efter den historiske Super Bowl-kamp i NFL natten til mandag.

Tom Brady, der har vundet Super Bowl fem gange med New England Patriots, er nu blevet tildelt hæderen som MVP i en Super Bowl fire gange, hvilket er rekord i NFL-sammenhæng.

Efter kampen stod han noteret for 43 succesfulde kast for i alt 466 yards, to touchdowns og en enkelt interception i kampen, der sluttede 34-28 i New England Patriots' favør.

Den 39-årige Brady satte undervejs rekord for flest succesfulde kast og antal kastede yards, hvilket var afgørende i kampen, der længe så ud til at hælde til fordel for Atlanta Falcons.

Sent i tredje quarter var New England således nede med 25 point. Aldrig før er det lykkedes et hold at vinde en Super Bowl efter at have været så langt bagud.

Tom Brady vil ikke forholde sig til, hvorvidt denne Super Bowl-sejr rangerer over hans tidligere fire.

- De (sejrene, red.) var alle fantastiske. Dette hold ligner flere andre af de tidligere hold og havde stor mental styrke og et stærkt forsvar, siger Tom Brady.

Efter kampen blev Tom Brady lykønsket af familien, der består af hans kone, supermodellen Gisele Bundchen, deres børn og hans far og mor, som alle var på tilskuerpladserne i Houston.

- De er alle glade. Det er rart at have alle med her. Det bliver en stor fest i aften, siger Tom Brady.

/ritzau/

LÆS MERE