Mens du sov: Nordkorea advarer Australien om muligt atomangreb

Iran beskylder Trump for at ville underminere atomaftale, Fransk konsulat evakueret på grund af bombefrygt og Nordkorea advarer Australien om atomangreb. Berlingske giver dig her overblikket over nattens historier fra udlandet.

Foto: Damir Sagolj

Iran beskylder Trump for at ville underminere atomaftale

Teheran. Det iranske udenrigsministerium siger lørdag, at den amerikanske præsident, Donald Trump, leder efter en undskyldning for at rive den iranske atomaftale fra 2015 i stykker.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

- Uanset hvad årsagen er, så vil vi ikke lade det ske, siger den iranske viceudenrigsminister, Abbas Araghchi, i en pressemeddelelse ifølge dpa.

Han tilføjer, at landet vil adressere emnet på et møde, der efter planen skal finde sted i Wien tirsdag. Her skal iranske repræsentanter diskutere implementeringen med aftalens øvrige parter.

Aftalen blev underskrevet i juli 2015 af Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

Den sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld skal sanktioner mod Iran lettes.

Aftalen er dog ikke den nye amerikanske præsident Donald Trumps kop te. Han har tidligere kaldt den for "den værste aftale, der nogensinde er indgået".

Tidligere på ugen kritiserede Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson, også aftalen. Han sagde blandt andet, at aftalen ikke opfylder sit primære mål om at stoppe Irans udvikling af atomvåben.

- Den her aftale repræsenterer den samme forfejlede tilgang, der tidligere har bragt os truslen fra Nordkorea, som vi nu står overfor, sagde Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters om aftalen.

Donald Trumps regering satte tidligere på ugen et gennemsyn af USA's politik over for Iran i søen.

USA vil blandt andet granske, hvordan Irans opførsel i regionen påvirker USA's interesser i Syrien, Irak, Yemen og Libanon.

Selv om der endnu ikke er tegn på, at Trumps regering vil rive aftalen i stykker, har Tillerson flere gange sagt, at Irans styre kan ende med at udgøre samme slags trussel som Nordkorea.

Tirsdag sagde udenrigsministeren ifølge Reuters, at Iran "forbliver den største statssponsor af terrorisme".

/ritzau/

Fransk konsulat i New York evakueret af frygt for bombe

New York City. Det franske konsulat i New York City blev evakueret lørdag som følge af det, som politiet betragtede som en potentiel bombetrussel.

Evakueringen sker på dagen, hvor franskmænd bosat i New York City og omegn stemmer til det franske præsidentvalg.

Det var et køretøj foran bygningen på Fifth Avenue over for Central Park, der vakte mistanke. Det siger generalkonsul Anne-Claire Legendre.

- Efter angrebet på Champs-Élysées har politiet i New York fået at vide, at det skal være særligt på mærkerne, siger hun.

Dusinvis af mennesker var inde i bygningen, da evakueringen fandt sted. Det skete omkring klokken 17 lokal tid.

Folk ventede efterfølgende udenfor, mens køretøjet blev tjekket af New Yorks politi.

Efter cirka 50 minutter blev alarmen afblæst. Alt forløb efterfølgende normalt, siger konsulatets presseansvarlige, Amelie Geoffroy.

Stemmeafgivelsen til præsidentvalget fortsatte også som planlagt indtil klokken 19, oplyser hun.

Omkring 28.500 franske indbyggere i delstaterne New York, New Jersey og Connecticut er registreret til at afgive stemmer på konsulatet i New York City.

Over hele USA er sikkerheden ved franske stemmesteder forhøjet efter drabet på en politimand i Paris torsdag.

Frankrig har været mål for en række blodige massakrer i de seneste år. Over 230 mennesker er blevet dræbt, og mange andre er blevet hårdt såret.

Torsdagens politidrab kom, efter at to mænd på 23 og 29 år tidligere på ugen blev anholdt i havnebyen Marseille i det sydlige Frankrig. De er mistænkt for at planlægge et angreb forud for præsidentvalget.

Det er svært at spå om, hvad angrebet får af betydning for udfaldet af det franske valg.

Valgets første runde afholdes søndag. Her vil de to kandidater, der får flest stemmer, gå videre til anden runde.

/ritzau/AFP

 

Nordkorea advarer Australien om muligt atomangreb

Sydney. Nordkorea advarer Australien om et muligt atomangreb, hvis den australske regering fortsætter med "blindt" at følge den amerikanske linje.

Det er det statslige nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA, der citerer en talsmand for udenrigsministeriet for udtalelsen, skriver det australske nyhedsbureau AAP.

Advarslen er tilsyneladende foranlediget af en udtalelse fra den australske udenrigsminister, Julie Bishop, om, at Nordkorea vil blive udsat for yderligere australske sanktioner.

- Hvis Australien bliver ved med at følge USA's tiltag for at isolere og undertrykke Nordkorea og fortsætter med at være en brigade for den amerikanske hersker, vil det være en selvmordshandling inden for rækkevidden af et atomangreb fra Nordkoreas strategiske styrke, siger talsmanden ifølge KCNA.

Talsmanden advarer også Julie Bishop om, at hun bør tænke over konsekvenserne af hendes "hensynsløse" udtalelser en ekstra gang.

Den australske udenrigsminister sagde tidligere denne uge til tv-stationen ABC, at Nordkoreas atomprogram udgør en "alvorlig trussel" mod Australien.

Og ifølge Bishop er sanktioner det mest effektive middel til at kvæle Nordkoreas ambitioner om at blive en atommagt.

Hun opfordrede desuden, i lighed med USA's præsident, Donald Trump, Kina til at lægge pres på Nordkorea og få nabolandet til at indstille atomprogrammet.

Advarslen fra Nordkorea kommer dagen efter, at den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, var på sit første officielle besøg i Australien.

Nordkoreas atomprogram dominerede ifølge AAP lørdagens samtaler mellem Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, og vicepræsidenten.

Mike Pence roste den australske regering for at opfordre Kina, der er Nordkoreas eneste allierede af betydning, til at gøre mere for at få Nordkorea til at opgive udviklingen af atomvåben og ballistiske missiler.

Pence ville ikke udelukke brugen af militær magt over for Nordkorea, men gentog en tidligere udmelding om, at "alle muligheder er på bordet".

Mike Pence understregede dog, at USA på nuværende tidspunkt fokuserer på en diplomatisk løsning.

/ritzau/

 

Libanesisk voldtægtslov fordømmes med hængte brudekjoler

Beirut. Aktivister forsøgte lørdag med en makaber installation at påvirke Libanons politikere til at skrotte en lov, som gør voldtægtsforbrydere straffri, hvis de gifter sig med deres offer.

Det skriver BBC.

På hovedstaden Beiruts berømte promenade ud til havet havde aktivisterne ophængt omkring 30 hvide brudekjoler, der dinglede fra løkker, som var spændt op mellem fire solbeskinnede palmetræer.

Jean Oghassabia, minister for kvinders anliggender, mener, at loven, der blev vedtaget i februar, "hører hjemme i stenalderen".

Hun presser sammen med andre modstandere på, for at loven bliver afskaffet. Et forslag om det skal debatteres i parlamentet 15. maj.

Aktivisterne opfordrede under lørdagens markering libanesere til at sætte deres navn på en protestskrivelse.

- Hver eneste dag kan en kvinde blive voldtaget og tvunget til at gifte sig med voldtægtsmanden, sagde Alia Awada fra den uafhængige libanesiske organisation Abaad.

- Vi forsøger, så meget vi kan, at kaste lys på dette tema og fortælle parlamentet, at tiden er kommet til at stemme for afskaffelsen af artikel 552 (i straffeloven, red.).

- Vores besked til alle parlamentsmedlemmer og beslutningstagere i Libanon er, at hvert et "ja" fra jer er et "nej" til en voldtægtsmand, sagde hun.

Den nuværende straffritagelse gælder også for voldtægter af mindreårige piger.

Artikel 552 fastslår, at "hvis der eksisterer en gyldig ægteskabskontrakt mellem gerningsmanden til en af disse forbrydelser ... og den forulempede, er retsforfølgelse suspenderet".

En allerede dømt voldtægtsmand kan også slippe for straf ved at gifte sig med sit offer.

De ophængte brudekjoler er designet af den libanesiske kunstner Mireille Honein. Der er anvendt hvidt papir for at fremhæve den flygtige natur af både love og ægteskaber, forklarer hun.

- Og jeg hængte dem op (som fra en galge, red.), fordi denne type lov frarøver kvinder deres inderste væsen og efterlader dem uden identitet, siger Honein til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/