Mens du sov: Nordkorea advarer amerikanerne - I bør være bekymrede

Golfspiller Tiger Woods blev taget med på politistationen i Palm Beach efter at have kørt bil i påvirket tilstand. Ecuadors nye præsident lover fortsat asyl til Julian Assange. Britiske partiledere er uenige om brexitforhandlinger. Og Nordkoreas testaffyringen af missil erklæres succesfuld. Få overblik over nattens nyheder her.

Det ballistiske missil affyret af Nordkorea mandag fløj mod øst og ramte et planlagt mål, oplyser Nordkorea efter våbentesten. Arkivfoto distribueret, som det er modtaget af det franske nyhedsbureau AFP. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Det ballistiske missil fløj mod øst og ramte et planlagt mål, oplyser Nordkorea efter mandagens våbentest.

Testaffyringen af et ballistisk missil tidligt mandag morgen lokal tid var en succes.

Sådan lyder konklusionen fra det nordkoreanske styre ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA knap et døgn efter affyringen af et missil, der landede i farvandet tæt på Japan.

Forhandlingens mester klar med ny Nordkorea-strategi: Kun Kina har svaret

Mandagens test er den tredje nordkoreanske testaffyring på lige så mange uger, og det er den 12. i år.

Den blev udført på trods af adskillige FN-sanktioner og advarsler fra både USA, Sydkorea og Japan.

- Det ballistiske missil fløj mod øst og ramte et planlagt mål, oplyser Nordkorea.

Målet med affyringen var ifølge nordkoreanerne at teste et våben, der "med præcision kan ramme mål på fjendernes områder".

- Når nyheden om vores værdifulde sejr når ud, så bør "the Yankees (nedsættende ord for amerikanere, red.)" og gangsterne i den sydkoreanske marionethær blive mere og mere modløse, er leder Kim Jong-un citeret for at sige.

Det nordkoreanske styre tilføjer, at missilet blev vist frem for første gang i april som en del af landets årlige militærparade. Paraden markerede 105-års fødselsdagen for regimets grundlægger, Kim Il-sung.

En militær løsning vil udløse en katastrofal situation - men hvad gør vi så med Nordkorea?

Kina mener, at forhandlinger er vejen frem i stedet for flere sanktioner mod Nordkorea.

Mandag opfordrede kineserne igen til dialog.

- Vi håber, at de relaterede parter vil forblive rolige og tilbageholdte. Det vil lette spændingerne på halvøen og bringe problemet på rette spor mod fred, lød det fra Kinas udenrigsministerium.

USA har sagt, at det er villig til at indgå i forhandlinger, hvis Nordkorea indstiller sine missilaffyringer.

Ifølge Sydkoreas hær nåede mandagens missil af typen Scud 450 kilometer væk. Fra Japan hedder det, at missilet landede inden for 200 sømil fra den japanske kyst.

Testen udløste lynhurtigt fordømmelse fra USA's præsident, Donald Trump, som sagde, at Nordkorea har været respektløs over for naboen Kina.

/ritzau/AFP

Tiger Woods blev taget med på politistationen i Palm Beach efter at have kørt bil i påvirket tilstand. Arkivfoto. / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JEFF GROSS Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF GROSS.

Tiger Woods undskylder efter at have kørt påvirket

Golfstjernen Tiger Woods undskylder overfor sin familie og sine fans, at han mandag blev taget af politiet i at køre bil i påvirket tilstand.

- Jeg forstår alvoren, af hvad jeg har gjort. Og jeg tager ansvaret, for hvad jeg har gjort, skriver han i en udtalelse.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at dette ikke skal gentage sig.

Den 41-årige golfspiller blev tidligt om morgenen stoppet i den lille by Jupiter på grund af mistanke om spritkørsel. Det fremgår af dokumenter hos politiet i Palm Beach. Det skriver flere amerikanske medier.

- Jeg ønsker, at offentligheden skal vide, at der ikke var alkohol involveret. Hvad der skete, var en uventet reaktion på indtag af receptpligtig medicin. Jeg indså ikke, at en blanding af medicin ville påvirke mig så kraftigt, skriver Woods videre.

Tiger Woods blev taget med på stationen, hvor han blandt andet måtte stille op til et foto, der senere er blevet offentliggjort. Først efter nogle timer blev han løsladt.

Golfstjernen, der har vundet 14 majortitler, har de senere år kæmpet med rygproblemer.

I december gjorde han comeback efter mere end et års pause. Problemerne med ryggen forfølger ham dog stadig, og i april gennemgik han sin seneste operation.

Han slutter sin udtalelse med at takke det lokale politi.

- Jeg samarbejder fuldt ud med ordensmagten, og jeg vil personligt takke de personer ved Jupiter Police Department og Palm Beach County Sheriffs kontor for deres professionalisme, skriver Tiger Woods.

/ritzau/

Theresa May gentog i tv-debat, at ingen aftale om Storbritanniens vej ud af EU er bedre end en dårlig aftale. 29. maj 2017. REUTERS/Stefan Rousseau/Pool. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Britiske partiledere uenige om brexitforhandlinger i tv-debat

Theresa May gentog i tv-debat, at ingen aftale om Storbritanniens vej ud af EU er bedre end en dårlig aftale.

Brexit stod højt på dagsordenen, da den britiske premierminister og leder af De Konservative, Theresa May, og lederen af Labour, Jeremy Corbyn, mandag aften var på tv forud for parlamentsvalget i næste uge.

De to partiledere deltog i et valgprogram, hvor vælgerne kunne udspørge dem om deres politik, på tv-kanalen Sky News.

Her stod det klart, at de havde forskellige indstillinger til forhandlingerne om Storbritanniens vej ud af EU.

Premierminister May erklærede sig endnu engang parat til at droppe forhandlingerne og forlade EU uden en aftale, hvis hun ikke bryder sig om tilbuddet fra Bruxelles.

- Vi vil være til stede for at forhandle om den rette aftale, men det, jeg har sagt, er, at ingen aftale er bedre end en dårlig aftale.

- Vi må være parate til at gå vores vej, sagde hun ifølge Reuters under interviewet.

Publikum reagerede på meldingen med klapsalver.

Med et smil tilføjede May, at hun vil sørge for at være en "bloody difficult woman" - altså en pokkers besværlig kvinde - under forhandlingerne, skriver BBC.

Da Jeremy Corbyn blev spurgt om en situation, hvor Storbritannien ikke lykkes med at få en aftale i hus, sagde han ifølge Reuters:

- Vi vil sikre os, at der kommer en aftale.

Labour-formanden blev også spurgt ind til indvandringen oven på brexit.

Corbyn ville ikke sætte et tal på, Men han sagde, at arbejderpartiet ønsker en "styret indvandring", og at han vil sætte ind over for virksomheder, der underminerer britiske arbejdstagere med billig arbejdskraft fra udlandet.

Blandt de mange emner var også terrorbekæmpelse oven på sidste mandags bombeangreb i Manchester, hvor 22 mistede livet og 116 blev såret.

Jeremy Corbyn lovede ifølge nyhedsbureauet NTB 10.000 flere betjente.

Premierminister May ville ikke sætte tal på. Men hun lovede at bruge flere penge på politiet, skriver BBC.

- Vi sikrer, at vi investerer penge, som kan bruges på at gøre noget ved forskellige former for kriminalitet, sagde hun.

De to rivaler var ikke til stede i studiet på samme tid.

Ifølge BBC ønskede Theresa May ikke at deltage i en direkte duel med Jeremy Corbyn.

Der er ti dage tilbage, inden briterne skal afgive deres stemme 8. juni.

Og meningsmålingerne viser, at Jeremy Corbyn og partiet Labour haler ind på De Konservatives føring.

/ritzau/

En bilbombe gik af ved en populær isbutik i det centrale Bagdad efter mørkets frembrud under fastemåneden. Arkivfoto af af det centrale Bagdad fra 2007. AFP PHOTO/JOSEPH EID Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEPH EID.

Bombe dræber ti mennesker ved isbutik i Bagdad under ramadan

En bilbombe gik af ved en populær isbutik i det centrale Bagdad efter mørkets frembrud under fastemåneden.

Ti personer er blevet dræbt og 22 andre sårede, da en bilbombe eksploderede uden for en populær isbutik i Bagdad natten til tirsdag.

Det oplyser hospitals- og politimyndigheder, skriver nyhedsbureauet AP på sin hjemmeside.

Angrebet sker under ramadanen, hvor muslimer faster fra daggry til solnedgang i en måned.

Når solen går ned, bliver restauranter og caféer i den irakiske hovedstad derfor hurtigt fyldt op.

Embedsmænd oplyser, at en fjerndetoneret bombe var målrettet en populær isbutik i det centrale Bagdad, og at den var placeret i en parkeret bil. Embedsmændene udtaler sig på betingelse af anonymitet.

Videoer på sociale medier viser kaotiske scener i gaderne omkring eksplosionen. Flere sårede ligger på jorden.

Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet.

IS har tidligere udført lignende angreb. Sidste år placerede den militante gruppe således en bombe i en lastbil ligeledes i Bagdad under ramadanen.

Her var bombeangrebet målrettet et shoppingområde i byens centrum, hvor familier var ude for at købe nyt tøj til markeringen af slutningen på ramadanen.

Eksplosionen dræbte flere hundrede mennesker i den mest dødbringende hændelse, siden Saddam Hussein blev væltet i 2003.

Angrebet endte i sidste ende med at koste Iraks indenrigsminister jobbet.

Ramadanen er ofte præget af en stigning i volden i Irak.

Mandagens angreb kommer, mens irakiske styrker er i færd med at tvinge IS-krigere ud af gruppens sidste højborg i Irak, den nordlige by Mosul.

Irakiske kommandanter siger, at militærets offensiv, der for nylig gik ind i sin ottende måned, vil markere enden på den militante gruppes selvudråbte kalifat i Irak.

De irakiske styrker erkender dog, at IS sandsynligvis vil øge antallet af oprørske angreb i kølvandet på militære nederlag.

/ritzau/

Ecuadors nyvalgte præsident, Lenin Moreno, forsikrer om, at Ecuador vil blive ved med at give stifteren af WikiLeaks asyl. / AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO BUENDIA.

Ecuadors nye præsident lover fortsat asyl til Assange

Assange har siddet på Ecuadors ambassade i London i snart fem år. Det kan han fortsat, siger ny præsident.

Ecuadors nyvalgte præsident, Lenin Moreno, kritiserer Julian Assange og kalder ham en hacker. Men samtidig forsikrer præsidenten, at Ecuador vil blive ved med at give stifteren af WikiLeaks asyl.

- Mr. Assange er en hacker. Det er noget, vi er imod, og som jeg personligt er imod, siger præsidenten.

- Men jeg anerkender den situation, som han befinder sig i, tilføjer han.

Moreno overtog magten i Ecuador 24. maj. Han har tidligere været mere kritisk over for Julian Assange end sin forgænger, Rafael Correa, som gav Assange asyl.

Moreno har før udtalt, at han mener, at "Ecuador har gjort dets pligt i forhold til Assange".

Han advarede samtidig Assange i forbindelse med den netop overståede præsidentvalgkamp om ikke at blande sig i politik.

Australske Julian Assange sidder i politisk asyl på Ecuadors ambassade i London. Det har han gjort siden august 2012.

Britisk politi har givet udtryk for, at det har tænkt sig at anholde Julian Assange, hvis han forlader ambassaden.

- Det ser ikke ud til, at det britiske parlament har tænkt sig at sikre ham fri passage. Det betyder, at Mr. Assange kan blive ved med at leve på Ecuadors ambassade og vil respektere den mulighed, siger Lenin Moreno.

Assange var anholdt af britisk politi, men blev løsladt mod kaution, da han søgte asyl på Ecuadors ambassade.

De svenske myndigheder opretholdt en efterforskning mod Assange i syv år, hvor det blev undersøgt, om han havde begået et sexovergreb mod to kvinder. Assange blev aldrig tiltalt i sagen.

Han har hele tiden nægtet at have gjort noget forkert.

Assange har tidligere udtalt, at han frygtede, at en dom i Sverige ville kunne føre til en udlevering til USA.

I USA er han eftersøgt for at have offentliggjort store mængder hemmeligstemplede dokumenter.

/ritzau/AFP

Oppositionsleder Henrique Capriles bliver assisteret, da han er blveet angrebet med tåregas ved nye protester mod præsident Nicolas Maduro i hovedstaden Caracas i Venezuela. / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO Fold sammen
Læs mere
Foto: LUIS ROBAYO.

Oppositionsleder bliver slået med soldaterhjelm i Caracas

Henrique Capriles blev angiveligt slået af en soldat med en hjelm, mens Carlos Paparoni måtte sys i hovedet.

To venezuelanske oppositionsledere blev mandag såret af sikkerhedsstyrker i nye protester mod præsident Nicolas Maduro i hovedstaden, Caracas.

Det oplyser en af de to oppositionsledere selv samt en anden politiker fra oppositionen.

Modstandere beskylder Maduro for den økonomiske krise i det ellers olierige land. De kræver, at den socialistiske præsident udskriver valg.

59 mennesker er døde i de ofte voldelige demonstrationer, der har stået på siden begyndelsen af april.

Som under mange af de foregående protester i det kriseramte land affyrede politiet tåregas mod demonstranter i Caracas mandag.

- Vi blev lokket i et baghold, siger oppositionsleder Henrique Capriles. Han har to gange stillet op til posten som præsident i Venezuela.

Sammen med andre demonstranter marcherede han mod regeringens hovedkontor, da de blev stoppet af sikkerhedsstyrker.

Oppositionspolitiker Jose Olivares, som også er læge, har lagt et billede af Henrique Capriles ud på Twitter. Det viser Capriles med et blåt mærke i ansigtet.

Ifølge Jose Olivares skete det, da en soldat slog Capriles med sin hjelm under sammenstødene.

I samme protest blev viceoppositionsleder Carlos Paparoni slået i jorden af strålen fra en vandkanon. Han måtte sys i hovedet, oplyser Olivares.

Ud over de 59 døde er hundredvis af mennesker blevet såret i protesterne. Flere end 2200 er blevet tilbageholdt. 161 er fængslet af militære domstole.

Nicolas Maduro overtog regeringsmagten i Venezuela i marts 2013. Han tog over efter Hugo Chávez, som døde af kræft.

/ritzau/Reuters