Mens du sov: New Zealand sletter domme for homoseksualitet

Cirka 1000 personer i New Zealand kan snart få slettet deres dom for at være homoseksuel fra straffeattesten. VM i alpin skisport i St. Moritz har været ramt af flere voldsomme styrt, som har resulteret i alvorlige skader. Og så advarer tysk socialdemokrat mod, at det kan være farligt, hvis Tyskland presser grækerne for meget. Læs nattens nyheder her.

Cirka 1000 personer i New Zealand kan snart få slettet deres dom for at være homoseksuel fra straffeattesten. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFANIE LOOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New Zealand sletter domme for homoseksualitet fra attester

New Zealand har torsdag offentliggjort en plan for at fjerne en lang række historiske domme mod homoseksuelle.

På samme tid har landet givet en officiel undskyldning til dem, der blev stemplet som kriminelle under gamle love i landet.

Homoseksualitet var nemlig ulovligt i New Zealand indtil 1986. Og folk, der er blevet dømt for "forseelsen", har stadig dommen stående på deres straffeattest.

Justitsminister Amy Adams siger, at en sådan dom kan fremgå, hvis en person skal igennem et baggrundstjek. I visse tilfælde er det eksempelvis blevet oplyst, når dømte personer har søgt job.

- Det her tiltag betyder, at folk vil blive behandlet, som om de aldrig er blevet dømt. Det fjerner den stigmatiserende og fordomsfulde tilgang, der kan opstå mod disse personer, som følge af at de er dømt for at være homoseksuelle, siger Adams.

Justitsministeren siger, at hun føler med de dømte personer:

- Jeg anerkender den smerte, som disse newzealændere har levet med. Vi er kede af, at de personer og deres familier er gået igennem så meget, siger hun.

Justitsministeriet oplyser, at dommene relaterer sig til tre paragraffer, som blev droppet i 1986.

Det drejer sig om lovgivning, der forbyder henholdsvis analsex, uanstændig omgang mellem mænd og at drive et opholdssted for homoseksuelle.

Det anslås, at omkring 1000 personer vil kunne søge om at få deres straffeattest visket ren. Det vil blive muligt fra næste år.

For at man kan få en ren straffeattest, må ens dom ikke være strafbar i New Zealand i dag.

Det er blandt andet ikke muligt at få fjernet en dom, hvis man har dyrket sex med en, som var mindreårig, eller hvis der er tale om overgreb.

Familier kan også søge om at få visket afdøde familiemedlemmers papirer rene.

Efter at homoseksualitet blev lovligt i New Zealand i 1986, har landet taget yderligere skridt for at gøre op med fortidens lovgivning.

I 1993 indførte landet således lovgivning mod diskrimination af homoseksuelle, og i 2013 blev ægteskab mellem homoseksuelle lovligt.

/ritzau/AFP

 

VM i St. Moritz har været ramt af flere voldsomme styrt, som har resulteret i alvorlige skader. HEr bliver Olivier Jenot fra Monaco båret væk fra banen efter et styrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT.

Voldsomme styrt præger skisportens alpine VM

VM i St. Moritz har været ramt af flere voldsomme styrt, som har resulteret i alvorlige skader.

Alpin skisport er ikke ufarligt, og specielt ikke når den står på styrtløb og Super-G, hvor løberne ofte runder 100 kilometer i timen.

Ved det igangværende VM i St. Moritz har de høje hastigheder allerede sendt adskillige løbere ud, og flere har pådraget sig voldsomme skader.

Onsdag gik det værst ud over østrigeren Mirjam Puchner, som brækkede benet to steder under træningen til kvindernes styrtløb.

Lægen for det østrigske hold, Erich Altenburger, oplyser, at bruddene var "rene", og alt tyder på, at hun kommer sig fuldstændig efter sin operation.

Allerede tirsdag kom det første slemme styrt, da Martin Khuber fra Kasakhstan styrtede og brækkede to nakkehvirvler. Han har ligeledes været gennem en operation.

Mange løbere udgik, nogle voldsommere end andre, under onsdagens konkurrencer på den svære piste i St. Moritz.

En del slap med overfladiske skrammer, men ikke alle var så heldige.

- Olivier Jenot fra Monaco har fået konstateret indre blødninger, efter at han mistimede et hop, men ingen vitale organer er beskadiget, fortæller VM-lægen Marcus Deplazes ifølge NTB.

Amerikaneren Thomas Biesemeyer slog desuden sin skulder ud af led, da han styrtede.

En løber, som selv er styrtet en del gange og har været igennem seks knæoperationer i karrieren, er canadieren Erik Guay. Men han var flyvende onsdag og tog VM-guld i Super-G.

/ritzau/

 

De tyske socialdemokraters gruppeleder i Forbundsdagen, Thomas Opperman, advarer Tysklands finansminister mod at tale med alt for store bogstaver over for det kriseramte euroland Grækenland. Akrivfoto fra Athen ved Piraeus Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELOS TZORTZINIS.

Tysk toppolitiker advarer mod at true Grækenland

Det kan være farligt, hvis Tyskland presser grækerne for meget, mener socialdemokratisk leder i Forbundsdagen.

De tyske socialdemokraters gruppeleder i Forbundsdagen, Thomas Opperman, advarer Tysklands finansminister mod at tale med alt for store bogstaver over for det kriseramte euroland Grækenland.

- Især i den nuværende svære situation for Europa kan det være farligt, hvis krisen spidser til, siger Thomas Oppermann.

Han råder derfor finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) til at afholde sig fra at indlede en ny "offentlig kampagne som i sommeren 2015" mod landet.

På det tidspunkt var et politisk pokerspil om en ny hjælpepakke til Grækenland på over 80 milliarder euro i gang.

En aftale kom i hus i august 2015. Men forinden havde Schaüble blandt andet truet grækerne med en midlertidig eksklusion fra eurozonen.

Schäuble optrådte onsdag aften på tysk tv. Her gjorde han det klart, at Grækenland "endnu ikke er kommet over bjerget".

- Og det er derfor, at presset på Grækenland skal fastholdes. For at få reformer gennemført og blive konkurrencedygtigt. Ellers kan de ikke blive i valutaunionen, sagde Schäuble til ARD.

Europas mest forgældede land er fortsat afhængig af økonomisk hjælp fra de andre eurolande.

Og den græske regering er ifølge långiverne fortsat for langsomme med at gennemføre reformer, som menes at kunne bringe økonomien på fode igen.

Siden 2010 har Grækenland fået tre hjælpepakker fra "trojkaen" - EU-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank.

Den seneste fra august 2015 er på 86 milliarder euro. Pengene stilles til rådighed over tre år. Men der udbetales kun rater, hvis långiverne er tilfredse med tempoet på reformer i Athen.

Finansministre fra eurolandene ventes 20. februar at drøfte udviklingen i Grækenland. Det skal ske på et møde i Bruxelles.

Udgangspunktet er en længe ventet rapport om, hvordan reformerne skrider frem. Derefter kan det komme på tale at udbetale en ny rate.

/ritzau/dpa

 

Senatet i USA har ved en afstemning godkendt republikaneren Jeff Sessions som landets næste justitsminister. Arkivfoto af Jeff Sessions. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZACH GIBSON.

Senat godkender kontroversiel Sessions som justitsminister

USA's senatorer har været dybt splittet i forhold til indsættelsen af Jeff Sessions, der er ærkekonservativ.

Senatet i USA har ved en afstemning godkendt republikaneren Jeff Sessions som landets næste justitsminister.

Afstemningen endte med 52 stemmer for og 47 imod.

Det skriver en lang række amerikanske medier - herunder NBC News.

Afstemningen har ventet på sig, da der har været heftig debat om Sessions' kvalifikationer.

Kun en enkelt demokrat endte med at stemme for at indsætte Jeff Sessions i det magtfulde embede.

Demokraten Elizabeth Warren var udelukket fra afstemningen.

Det skete, fordi hun ifølge et flertal af republikanerne i Senatet havde forbrudt sig mod Senatets regler ved at tale dunder mod Sessions udnævnelse fra talerstolen.

Posten som justitsminister har i nogle dage været varetaget af den føderale anklager Dana Boente.

Han har haft posten til låns, efter at Trump mandag fyrede landets fungerende justitsminister, Sally Yates.

Årsagen var, at hun afviste at forsvare præsidentens indrejseforbud mod flygtninge og statsborgere fra syv mellemøstlige og arabiske lande. Et forbud, der siden er blevet suspenderet af en føderal domstol.

70-årige Sessions bliver af The Washington Post beskrevet som "den intellektuelle godfather" bag store dele af Trumps politik.

Hans indflydelse på præsidenten strækker sig ifølge avisen ud over det område, han får øverste ansvar for. Angiveligt har han stor indflydelse på både handels-, sundheds- og sikkerhedspolitik.

Sessions har i mange år været en kontroversiel figur i USA. Ikke mindst i Det Republikanske Parti hvor han siden midten af 00'erne har været en outsider på grund af sit benhårde syn på indvandring.

Alabama-senatoren er også modstander af fri abort og ægteskaber mellem homoseksuelle.

/ritzau/

 

Der blev booket færre flybilletter til USA i den uge, hvor præsident Trumps indrejseforbud var i kraft. Her demonstreres mod rejseforbuddet i Washington. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN G. MABANGLO.

Trumps forbud rammer efterspørgsel for USA-rejser

Der blev booket færre flybilletter til USA i den uge, hvor præsident Trumps indrejseforbud var i kraft.

Præsident Donald Trumps kontroversielle indrejseforbud for borgere fra syv lande afholder også personer fra andre lande fra at bestille en rejse til USA.

I dagene efter forbuddet blev indført i slutningen af januar, faldt bestillingerne af flybilletter til USA med 6,5 procent sammenlignet med sidste år.

Det viser data fra ForwardKeys, som dagligt analyserer millioner af flybookinger fra globale reservationssystemer.

Trump underskrev 27. januar en bekendtgørelse, der forbyder personer fra syv mellemøstlige og afrikanske lande at rejse til USA.

Der er tale om Syrien, Iran, Irak, Yemen, Libyen, Sudan og Somalia.

Forbuddet har med virkning fra 3. februar været sat ud af kraft efter en kendelse fra en føderal domstol.

Ifølge Forwardkeys var antallet af ankomster fra de syv lande 80 procent lavere i perioden fra 28. januar til 4. februar sammenlignet med samme periode året før.

Men restriktionerne lader også til at have afskrækket rejsende fra andre lande.

Fra vesteuropæiske lande blev der booket 13,6 procent færre flybilletter til USA i de otte dage. Fra Nordeuropa var nedgangen på godt seks procent.

Inden Trump udstedte sit dekret, lå antallet af bestilte flybilletter til USA ellers højere end året før.

Data fra ForwardKeys viser også, at der de kommende tre måneder vil ankomme 2,3 procent flere rejsende til USA fra udlandet end sidste år.

Trumps administration forsøger at få omstødt den kendelse, som indtil videre har suspenderet indrejseforbuddet.

En appeldomstol i San Francisco ventes i løbet af de kommende dage at tage stilling til anken.

/ritzau/Reuters

LÆS MERE