Mens du sov: Næsten 100.000 personer flygter fra rumlende vulkan på Bali

På Bali får en vulkan folk til at flygte fra øen, mens præsident Donald Trump igen beskyldes for at have fået hjælp af russerne under sin valgkamp. Og så starter en retssag i Sydafrika, hvor fem mænd er tiltalt for kannibalisme.

Det er denne vulkan, Agung, som spåes til at bryde ud meget snart. På Bali, Indonesien, REUTERS/Darren Whiteside Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN WHITESIDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Her får du et overblik over nattens vigtigste begivenheder fra udlandet.
Vi starter på Bali i Indonesien. Her flygter folk fra øen på grund af en vulkan.

Næsten 100.000 personer er flygtet fra rumlende vulkan på Bali

Der har onsdag været 800 mindre jordskælv nær vulkanen Agung. Folk fortsætter med at søge sikkerhed.

Næsten 100.000 personer har nu søgt tilflugt for vulkanen Agung på den kendte indonesiske turistø Bali. Det oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AP.

En talsmand for Indonesiens katastrofeberedskab oplyser onsdag, at over 96.000 mennesker nu har forladt området nær vulkanen og søgt sikkerhed.

Beboere nær vulkanen begyndte at forlade deres hjem allerede midt i sidste uge, da vulkanen begyndte at røre på sig og sendte mere end vanligt røg op fra dets krater.

Myndighederne hævede fredag alarmberedskabet til det højeste niveau, og det har fået antallet af flygtede til at stige gevaldigt.

Sutopo Purwo Nugroho, der er talsperson fra katastrofeberedskabet, siger, at risikoen for, at vulkanen går i udbrud er "ganske stor", men at eksperterne ikke med sikkerhed kan fastslå, hvor sandsynligt det er.

Indonesiens katastrofeberedskab oplyser, at der onsdag er registreret mere end 800 mindre jordskælv ved vulkanen, og at der er observeret tynd røg stige 50 meter over vulkanens krater.

De mange personer, der er flygtet fra vulkanen, er blevet indkvarteret mere end 400 forskellige steder på øen.

Både midlertidige lejre, sportshaller og offentlige bygninger er taget i brug.

Det seneste udbrud ligger over et halvt århundrede tilbage. I 1963 omkom flere end 1000 mennesker, da Agung spyede aske og lava ud.

Lørdag opfordrede Udenrigsministeriets Borgerservice danskere på Bali til at holde sig orienteret om vulkanens rumlen.

/ritzau/

Playboyen Hugh Hefner er død 91 år

Grundlæggeren af mandebladet Playboy, amerikaneren Hugh Hefner, er død. Han blev 91 år gammel. Det bekræfter Playboy i et tweet torsdag morgen dansk tid.

Hugh Hefner blev 91 år gammel.

Hans liv bød på adskillige kvindelige bekendtskaber - akkurat som siderne i hans livsværk, det amerikanske mandeblad Playboy, der har en kanin iført butterfly som letgenkendeligt logo.

Hugh Marston Hefner blev født i Chicago i 1926 i et middelklassehjem som første barn af to lærerforældre.

Han nåede at aftjene værnepligt under Anden Verdenskrig, hvor han arbejdede som skribent for militærets avis.

Og det blev jobbet som journalist, der fik ham på sporet af den enestående karriere, han endte med at forfølge.

Hefner lånte penge af en række investorer, herunder sin egen mor, så han kunne grundlægge det siden så verdenskendte Playboy-blad, der kom på gaden for første gang i december 1953.

Med Marilyn Monroe som lokkedue blev der dengang solgt over 50.000 eksemplarer.

Siden har flere millioner amerikanske mænd og teenagedrenge stået med røde ører i bladkiosken og bedt om det nyeste nummer af Playboy, der ifølge Hugh Hefner selv har kæmpet en vigtig kamp for frigørelse og kvindernes ligestilling i USA.

Playboy har i hvert fald formået at få den afklædte kvindekrop frem i det amerikanske mediebillede, og grundlæggeren og chefredaktøren selv har sideløbende været kendt som en stor fan af damer, ofte i pluralis.

Hugh Hefner har selv udtalt, at han har været i seng med over 1000 kvinder i sit liv som playboy, og samtidig har han været gift tre gange, datet op til syv kærester ad gangen og fået fire børn undervejs.

/ritzau/Reuters

Medie: Russere støttede Trump med hadefulde Facebook-indlæg

Udvalg i Senatet mener, at russere stod bag fremmedfjendske indlæg på Facebook under valgkampen i 2016.

Op til præsidentvalget i USA i efteråret 2016 placerede russiske grupper indlæg på Facebook, hvor republikanernes kandidat, Donald Trump, blev beskrevet som "den eneste holdbare løsning".

Det skriver ABC News.

Den amerikanske tv-station erfarer, at indlæggene er blandt flere tusinde dokumenter med indhold fra Facebook, som det sociale medie vil overdrage til Senatets efterretningsudvalg.

Udvalget har siden januar undersøgt en påstand om, at Rusland forsøgte at påvirke udfaldet af valget til fordel for Trump.

Det underforståede budskab var dermed, at vælgerne ikke skulle sætte kryds ved Trumps udfordrer, demokraten Hillary Clinton.

Indlæggene fremstod, som om de blev delt af en amerikansk græsrodsorganisation med navnet Secured Borders (Sikre Grænser, red.).

Men ifølge Mark Warner, Demokraternes højest placerede person i Senatets efterretningsudvalg, var gruppen en russisk fabrikation.

Dens budskaber var primært rettet mod ulovlige indvandrere.

»Deres mål var at skabe splid og splitte vores land, og det lykkedes dem temmelig godt,« siger Mark Warner til ABC News.

I en besked knap tre uger før præsidentvalget i november sidste efterår skrev Secured Borders:

»Hvordan tør de beskylde Donald Trump for racisme og sexisme, bare fordi han er bekymret for amerikanernes velbefindende?«

Teksten, der var ledsaget af et billede af skuespilleren Jack Nicholson, fortsatte:

»Hvis det er racistisk og forkasteligt at ville fjerne udenlandsk kriminelt afskum fra vores gader, så sørg endelig for at tælle mig med på det hold!«

Donald Trump gjorde under sin valgkamp et stort nummer ud af, at han som præsident ville bremse strømmen af ulovlige immigranter til USA.

Konkret gav han et løfte, som endnu ikke er opfyldt, om at lade en flere tusinde kilometer lang mur langs grænsen mellem USA og Mexico opføre.

Kilder i Senatet oplyste sent onsdag aften dansk tid, at efterretningsudvalget som led i undersøgelsen har bedt Facebook, Twitter og Google om at deltage i en offentlig høring.

Ifølge AP skal den holdes 1. november.

/ritzau/

Fem mænd i Sydafrika er mistænkt for at spise døde mennesker

En opsigtsvækkende sag begynder torsdag ved retten i Estcourt. Fem mænd er mistænkt for drab og kannibalisme.

I midten af august kommer en mand fra landsbyen Estcourt nordvest for den sydafrikanske storby Durban gående ind på den lokale politistation.

Han fortæller betjentene, at han gerne vil melde sig selv, fordi han er "træt af at spise menneskekød". I hans taske finder betjentene flere kropsdele, blandt andet et stykke fra et ben og en hånd.

Manden fører politiet til et hus, hvor der bliver fundet flere menneskelige rester.

»På dette tidspunkt ved vi ikke, hvem disse kropsdele tilhører, da vi fortsat afventer dna-resultater,« sagde polititalskvinde Thembeka Mbhele til nyhedsbureauet AFP umiddelbart efter anholdelsen.

»Vi undersøger også, hvor længe dette har stået på og hvor mange mennesker, der er blevet dræbt.« fortsætter hun.

Mandens oplysninger fører til anholdelsen af fire andre mænd i en sag, der har rystet den lille landsby og rejst bekymringer om hekseri og brug af traditionel afrikansk medicin, da en af de mistænkte angiveligt er en heksedoktor.

Torsdag begynder retssagen mod de fem mænd, der alle er i 30'erne, ved Estcourt Magistrate Court.

De er mistænkt for kannibalisme og anklaget for drab, planer om at begå drab og besiddelse af menneskelige kropsdele.

Ifølge den sydafrikanske avis The Sunday Times mener politiet, at kropsdelene i mindst ét tilfælde stammer fra en kvinde, som angiveligt er blevet dræbt af de fem mænd.

Samtidig har avisen kunnet afsløre, at mindst tre grave på lokale kirkegårde er blevet åbnet af ukendte gerningsmænd i juni i år.

Borgmesteren i Estcourt, Jabu Mbhele, har desuden fortalt til avisen, at drab og lemlæstelse af lig ikke er nyt i landsbyen.

»Nogle indbyggere har fortalt mig, at de mistænkte har sagt, at det vil gøre dem modige og frygtløse, hvis de for eksempel spiser et råt menneskehjerte,« siger hun.

Sydafrika har ingen direkte lovgivning mod kannibalisme. Usømmelig omgang med lig og besiddelse af menneskelige kropsdele er derimod strafbart.