Mens du sov: Mur kollapsede under bryllup i Indien - 24 gæster dræbt

Mur kollapser under bryllup i Indien og dræber 24 gæster. Trump inviterer Sydkoreas dialogfremmende præsident til USA. Mulig skattesvindel i verdens dyreste fodboldhandel. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: En indisk gom venter på, hans bryllup går i gang under en ceremoni, hvor massevis er par blev viet i februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIT DAVE

Mur kollapser under bryllup i Indien og dræber 24 gæster

24 mennesker har mistet livet under en bryllupsfest i det vestlige Indien onsdag aften lokal tid.

De blev dræbt, da en mur kollapsede ned over dem. Fire af ofrene er børn. Det oplyser politiet torsdag.

- Muren og et blikskur, der stod op ad den, styrtede sammen på grund af en storm, siger den lokale politibetjent Anil Tank.

Bryllupsgæsterne havde søgt i ly for stormen under skuret, da både det og muren altså kollapsede.

26 andre er kommet til skade, heraf 15 alvorligt.

Ulykken skete i distriktet Bharatpur, der ligger i delstaten Rajasthan.

Rajasthan en af Indiens tørreste stater, og der forekommer ofte sandstorme.

En varmebølge har ramt store dele af landet i de seneste uger, hvor temperaturen i hovedstaden, Delhi, ligger på omkring 44 grader.

Bygningskollaps er almindelige i Indien. Særligt under den årlige monsunsæson.

En massiv tilstrømning til byerne af folk, der søger arbejde, og mangel på billige boliger har betydet, at der er blevet opført mange ulovlige bygninger over hele landet.

Millioner af mennesker lever også i gamle, forfaldne bygninger, der ofte må bukke under for voldsomme regnskyl.

/ritzau/AFP

Trump inviterer Sydkoreas dialogfremmende præsident til USA

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har onsdag inviteret Sydkoreas nyvalgte præsident til Washington. Det oplyser Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

- Præsident Trump siger, at han ser frem til at arbejde sammen med præsident Moon Jae-in og inviterer ham til at besøge Washington snarligt, står der i pressemeddelelsen.

En dato for mødet er endnu ikke officiel.

USA og Sydkorea har i årtier været nære allierede. Og de to ledere virker også begge opsat på at tackle det nordkoreanske styre i Pyongyang.

Donald Trump foretrækker økonomiske sanktioner. Hans administration har dog ved flere lejligheder givet udtryk for, at en militær intervention ikke er umulig.

Sydkoreanske Moon vandt valget på løfter om at håndtere korruption i landet, men han lovede også at forbedre båndet til Nordkorea gennem samtaler og fælles industriprojekter.

Den tidligere menneskerettighedsadvokat vandt en jordskredssejr ved præsidentvalget tirsdag.

Moon Jae-in har tidligere sagt, at han vil søge en tættere dialog med Nordkorea i Seouls tilgang til det isolerede lands atomvåbenprogram.

Det budskab gentog han efter sin indsættelsesceremoni. Her sagde han desuden, at han under de rette forhold vil besøge styret i Pyongyang personligt.

Det vil være et markant skifte i den sydkoreanske politiske kurs over for naboen i nord.

Hidtil har Sydkorea med tætte bånd til USA været på konfliktkurs med det nordkoreanske styre.

I samme ombæring sagde den nye præsident, at han er klar til at forhandle med Kina og USA om det kontroversielle missilforsvarssystem Thaad.

Det er et system, som amerikanerne er ved at installere i Sydkorea som et værn mod Nordkorea.

Sydkoreas første kvindelige præsident, Park Geun-hye, blev formelt afsat fra posten 10. marts. Hun er tilbageholdt og afventer i øjeblikket en retssag om korruption.

/ritzau/AFP

Brasiliens ekspræsident Lula kalder korruptionssag en farce

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio da Silva betegnede onsdag korruptionssagen, der truer med at sætte en stopper for hans politiske karriere, som en "farce".

Det gjorde han under en fem timer lang afhøring i sagen.

Lula, der er en af Brasiliens mest populære og kontroversielle politikere, er anklaget for at have modtaget en lejlighed ved kysten i bestikkelse fra entreprenørfirmaet OAS.

Hvis han bliver dømt, kan han risikere fængsel og vil ikke være i stand til at stille op til præsidentvalget i 2018.

Under den lange afhøring sad Lula ansigt til ansigt med dommeren Sergio Moro.

Moro har heltestatus blandt mange brasilianere, fordi han stædigt har forsøgt at fælde magthavere i den omfattende korruptionsskandale, der har fået tilnavnet "bilvasksagen".

Lula, der var elsket af venstrefløjen og hadet af oppositionen, da han var præsident i perioden 2003-2010, vil i givet fald blive Moros største skalp i sagen.

Lula, der var med til at stifte det brasilianske arbejderparti, havde dog ikke meget til overs for anklagerne mod ham under onsdagens afhøring.

- Retssagen er illegitim, og anklagerne er en farce, sagde han til Moro under afhøringen, der foregik bag lukkede døre. Videooptagelser derfra er siden blevet offentliggjort.

Lula hævder, at anklagemyndighedens jagt på ham er "baseret på beskyldninger fra pressen".

Efter afhøringen blev Lula modtaget af tusindvis af tilhængere uden for bygningen i den sydlige by Curitiba.

- Jeg troede, at der i det mindste ville være et dokument, der beviste, at lejligheden var min. Jeg vil dømmes på baggrund af beviser, sagde han til sine støtter uden for retssalen.

Her gentog Lula, at han stadig planlægger at stille op ved det kommende præsidentvalg.

- Jeg forbereder mig på at vende tilbage som kandidat. Jeg vil vise, at eliten ikke er i stand til at hjælpe dette land, men at stålarbejderen kan gøre det, lød det fra Lula.

/ritzau/AFP

Medie: Der foregik muligvis skattesvindel i verdens dyreste fodboldhandel

Da Paul Pogba i 2016 skiftede fra Juventus til Manchester United, blev det med 780 millioner kroner verdens dyreste fodboldhandel.

Og det smittede af på fodboldspillerens agent, Mino Raiola.

Da Raiolas salær skulle udformes, blev det strikket så mistænkeligt sammen, at det kan føre til en skattesag, vurderer eksperter. Det skriver Politiken.

Det er med afsæt i dokumenter fra hjemmesiden Football Leaks, at Politiken kan afsløre Raiolas lønmodel i Pogba-handlen.

I august 2016 indgik Raiola en aftale om såkaldt dobbeltrepræsentation med Paul Pogba og den engelske storklub.

Ifølge den aftale skulle agenten blandt andet hjælpe Manchester United med at få Pogba "til at acceptere klubbens foreslåede kontraktlige forhold i stedet for at forfølge andre tilgængelige muligheder".

Samtidig skulle Raiola repræsentere Paul Pogba.

For at repræsentere begge parter tjener Mino Raiola cirka 145 millioner kroner fra Manchester United, men kun knap 20 millioner fra Pogba.

Manchester United afholder de 20 millioner på vegne af Pogba, så han stadig skal beskattes af det.

Dermed udgør klubbens andel 88 procent af Raiolas løn for dobbeltrepræsentationen. Og det er det, der kan være problematisk.

Der er nemlig skattefordele ved at lade Manchester United afholde den klart største portion af salæret.

Modsat Pogba kan klubben spare momsen af beløbet, mens spilleren samtidig slipper for at betale indkomstskat af millionsummen.

Men ifølge britisk skattepraksis må klubben kun betale den andel af salæret, der svarer til de ydelser, den har fået af agenten.

- Hvis parterne har oplyst til FA, at en agent har udført en bestemt andel af sine ydelser for klubben, uden at det reelt er tilfældet, kan det ses som forsøg på at forvanske virkeligheden, siger Dan Chapman til Politiken.

Han er sportsadvokat ved firmaet Full Contact og næstformand i Society of Football Intermediaries and Agents - en organisation, som kæmper for at højne etikken i branchen.

Manchester United skriver i en mail til Politiken, at klubben har "handlet inden for de regler, fodboldens organer har sat op".

/ritzau/