Mens du sov: Mueller kritiserer officiel udlægning af Rusland-rapport

Robert Mueller har skrevet til USA's justitsminister, at hans resume af Rusland-undersøgelsen var mangelfuld.

Den særlige anklager Robert Mueller var ikke tilfreds med den amerikanske justitsministers resume af den Rusland-undersøgelse af, hvorvidt der har været et samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland i valgåret 2016.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Den særlige anklager Robert Mueller var ikke tilfreds med den amerikanske justitsministers resume af Rusland-undersøgelsen.

Det fremgår af et brev fra den særlige anklager til justitsminister William Barr, som blev sendt i slutningen af marts, skriver avisen The Washington Post.

Opsummeringen »indfangede ikke til fulde konteksten, naturen og substansen« af Rusland-undersøgelsen, lyder det i brevet.

Mueller afsluttede i marts sin undersøgelse af, hvorvidt der har været et samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland i valgåret 2016.

Han afleverede en rapport på næsten 400 sider til justitsministeriet.

I slutningen af marts offentliggjorde justitsministeren et fire sider langt resume af rapporten. Her blev det fastslået, at der ikke var noget samarbejde med Rusland.

Det fremgik imidlertid af resuméet, at Mueller lod det være op til justitsministeriet, om der skulle rejses sigtelser mod Trump for obstruktion af den særlige anklagers og FBI's arbejde.

Det afviste Barr og hans vicejustitsminister, Rod Rosenstein, i resuméet.

Få dage efter offentliggørelsen af resuméet skrev Mueller et hidtil ukendt brev til justitsministeren. Brevet har The Washington Post nu fået en kopi af.

»Justitsministeriets resume, som blev sendt til Kongressen og offentligheden den 24. marts, indfangede ikke til fulde konteksten, naturen og substansen af dette kontors arbejde og konklusioner,« skrev Mueller.

»Der er nu en offentlig forvirring omkring afgørende aspekter af vores undersøgelses konklusioner. Det truer med at underminere det centrale formål, som justitsministeriet har tildelt den særlige anklager: at sikre offentlighedens tillid til undersøgelsens udfald.«

Den 18. april offentliggjorde justitsministeren en redigeret udgave af Muellers rapport. I den forbindelse gentog William Barr på et pressemøde sin tolkning af rapportens konklusioner.

/ritzau/

 

Pompeo: Venezuelas Maduro ville gå i eksil i Cuba

Venezuelas hårdt prøvede præsident, Nicolas Maduro, var tirsdag indstillet på at forlade landet, siger Pompeo.

Venezuelas hårdt pressede præsident, Nicolas Maduro, havde planer om at forlade landet tirsdag morgen og gå i eksil i Cuba, men Rusland overtalte ham til at blive.

Det siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, til CNN ifølge Reuters.

»Han havde et fly ventende på startbanen, han var klar til forlade (Venezuela, red.) denne morgen, som vi har forstået det, og russerne indikerede, at han skulle blive,« siger Pompeo til CNN.

Regimerne i Cuba og Venezuela har i årevis støttet hinanden.

Tirsdagen igennem har Venezuelas hovedstad, Caracas, været præget af gadekampe mellem sikkerhedsstyrker og modstandere af Maduro.

Urolighederne opstod, efter at oppositionslederen Juan Guaidó opfordrede befolkningen til at gå på gaden for at vise deres utilfredshed med Maduros styre.

I en video, der blev lagt ud på det sociale medie Twitter tidligt tirsdag morgen lokal tid, hævdede Guaidó, at han har sikret sig opbakning fra det venezuelanske militær i sin kamp for at vælte Nicolás Maduro.

USA var hurtigt ude med opbakning til Guaidó. I et tweet skrev udenrigsminister Pompeo, at USA »støtter fuldt og helt« Guaidos opfordring til »Operacion Libertad« (operation frihed, red.).

På samme måde viste Cuba støtte til Maduro. I tweetet fra Cubas udenrigsminister blev USA desuden opfordret til, »at indstille aggressioner mod freden«.

Præsident Maduro har ofte beskyldt USA for i det skjulte at trække i trådene og støtte hans politiske modstandere.

Guaidó, der er leder af Venezuelas parlament, udråbte i januar sig selv som midlertidig præsident. Den 35-årige Guaidó mener, at Maduros valgsejr i maj 2018 var ulovlig.

Juan Guaidó er anerkendt som midlertidig præsident af både USA og en lang række EU-lande. Heriblandt Danmark.

Store dele af befolkningen i det latinamerikanske land har i flere år haft svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen på grund af en langvarig økonomisk krise, som mange giver Maduro skylden for at have udløst.

Over tre millioner venezuelanere har de seneste år forladt deres hjemland på grund af den dybe økonomiske krise.

/ritzau/

 

To er dræbt og fire såret under skyderi på universitet i USA

Politiet har anholdt en mand, der mistænkes for at have dræbt to og såret fire på et universitet i Charlotte.

To personer er blevet dræbt, og fire personer er såret under et skyderi på et universitet i Charlotte i den amerikanske delstat North Carolina.

Det bekræfter de lokale myndigheder natten til onsdag dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge redningsmyndighederne i Charlotte blev de to dræbte fundet døde på gerningsstedet.

De fire sårede er bragt til behandling på hospitalet. To af dem er i livsfare, lyder meldingen.

Det er endnu ikke oplyst, hvorvidt de dræbte og sårede er studerende eller ansatte på universitetet.

Politiet i Charlotte og Mecklenburg skriver på Twitter, at en mistænkt gerningsmand er i politiets varetægt. Politiet formoder, at den mistænkte har handlet alene.

Ifølge lokale medier skal den anholdte selv være indskrevet som studerende på universitetet.

De første meldinger om skyderiet blev ifølge tv-kanalen WBTV meldt til politiet klokken 17.45 lokal tid i nærheden af en administrativ bygning på universitetet.

»Løb, gem jer, kæmp. Kom i sikkerhed øjeblikkeligt,« skrev universitetet UNC Charlotte umiddelbart efter til sine studerende på Twitter.

Politiet lukkede og afspærrede efterfølgende universitetet og bad alle studerende og ansatte om at holde sig på afstand af gerningsstedet.

Kort før klokken 20 lokal tid melder politiet på Twitter, at situationen på campus igen er under kontrol.

Vi Lyles, der er borgmester i Charlotte, skrev tidligere på aftenen på Twitter, at hun var i chok.

»Vi er chokerede over at høre, at der er en skudepisode på campus på UNC Charlotte. Mine tanker går til familierne til dem, der har mistet livet, de sårede, hele universitetet og dem, der modigt sprang til for at hjælpe andre.«

/ritzau/

 

Betjent i USA er kendt skyldig i drab på kvinde i pyjamas

Forhenværende betjent ved politiet i Minneapolis er kendt skyldig i drab på ubevæbnet australsk kvinde.

En amerikansk politibetjent, som i 2017 skød og dræbte en australsk kvinde, er tirsdag ved en domstol i Minneapolis i delstaten Minnesota kendt skyldig i drab.

Mohamed Noor, der blev afskediget fra politistyrken efter hændelsen, blev dog frikendt for den mest alvorlige anklage - at han havde til hensigt at dræbe kvinden. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Strafudmålingen finder sted senere. Det har tidligere været fremme, at Mohamed Noor maksimalt risikerer 25 års fængsel.

Tidligere har politichefen i Minneapolis som følge af drabet trukket sig fra sin post efter et massivt pres, og der er også sket ændringer i politiets retningslinjer for brug af kropskameraer.

Drabet skete om aftenen lørdag den 15. juli 2017.

Den 40-årige australier Justine Ruszczyk Damond havde ringet til alarmcentralen for at anmelde, hvad hun troede var et seksuelt overgreb, som fandt sted bag hendes hus.

Hun stod ude på gaden i sin pyjamas og talte med betjentene i politibilen, da hun blev skudt gennem bildøren.

Betjentene havde kameraer på deres uniformer, men de var ikke tændt, da skuddet blev affyret. Heller ikke det kamera, som var monteret i politibilen, fangede hændelsen.

Politiet har bekræftet, at drabsofferet ikke havde våben.

Kvinden stammede fra Sydney i Australien. Hun arbejdede som meditationslærer i Minneapolis, hvor hun boede med sin forlovede.

/ritzau/