Mens du sov: Mexico udviser Nordkoreas ambassadør på grund af atomtest

Orkanen Irma har hærget ud for USAs kyster og udløser trafikhelvede og panik i staterne. En robotjournalist skal dække det norske valg, og så har Mexico smidt Nordkoreas ambassadør ud af landet. Få overblik over nattens nyheder her.

. / AFP PHOTO / KCNA VIS KNS AND AFP PHOTO / STR / Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Her får du et samlet overblik over nattens vigtigste begivenheder. Vi starter i Mexico.

Mexico udviser Nordkoreas ambassadør på grund af atomtest

Nordkoreas ambassadør i Mexico har fået 72 timer til at pakke sin kuffert. Udvisning er reaktion på atomtest.
Udtalelse fra Mexicos regering er tilføjet sammen med info om ny udenrigspolitisk linje, som matcher med Donald Trumps. Nederst er tidligere dansk reaktion på atomtest nævnt.

Som en protest mod Nordkoreas atomprøvesprængninger har Mexico udvist den nordkoreanske ambassadør i landet.

Det oplyser den mexicanske regering torsdag ifølge Reuters.

Kim Hyong Gil er ifølge en meddelelse fra regeringen persona non grata. Den nu uønskede diplomat har fået 72 timer til at forlade landet. Regeringen vil med beslutningen udtrykke sin »fuldstændige forkastelse« af Nordkoreas seneste atomforsøg.

»Nordkoreas nukleare handling er en alvorlig fare for international fred og sikkerhed og udgør en voksende trussel mod lande i regionen. Herunder Sydkorea og Japan, Mexicos langvarige allierede,« siger den mexicanske regering.

Med udvisningen fortsætter Mexico ifølge Reuters en ny linje i sin udenrigspolitik.

EU vil skærpe sanktionerne mod Nordkorea endnu en gang

Historisk har landet forsøgt at styre uden om den slags markeringer over for højtstående diplomater. Men regeringen har de seneste måneder også fordømt Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, og hans regering.

Nordkorea foretog søndag styrets seneste og hidtil mest kraftfulde atomprøvesprængning. Den udløste ifølge USA's geologiske center et kraftigt jordskælv.

Det Hvide Hus hjælper dømt homofobisk bager i Højesteret

Det var sjette gang, at det nordkoreanske styre ignorerede FN-resolutioner, der forbyder landet at foretage den slags våbenforsøg. Ifølge statslige medier var det en brintbombe, der med »perfekt succes« blev afprøvet.

Det var en meddelelse, der omgående udløste fordømmelser fra stormagterne og lande verden rundt.

Herhjemme indkaldte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Nordkoreas ambassadør i Stockholm til en samtale i Udenrigsministeriet i København efter prøvesprængningen.

»Det er vigtigt, at vi alle lande rundt om i verden - og ikke kun nogle lande - sender et klart signal om, at det her vil vi ikke finde os i, det er ikke acceptabelt. Det signal skal sendes hjem til Pyongyang,« forklarede han indkaldelsen.

/ritzau/

Masseflugt fra Irma udløser trafikhelvede i Florida

Selv korte ture på motorvejen er blevet forvandlet til daglange rejser, da tusindvis flygter fra monsterorkan.

Flugten fra orkanen Irma har udviklet sig til et mareridt for adskillige tusinde mennesker i den sydlige del af delstaten Florida.

Omkring 500.000 mennesker er blevet beordret til at forlade deres hjem, inden kategori 5-orkanen ventes at ramme området i løbet af weekenden.

Det har betydet, at selv korte ture på hovedvejene i regionen er blevet forvandlet til daglange rejser på grund af håbløst fastkørte trafikpropper.

Kampen for at undslippe Irmas rasen bliver yderligere udfordret på grund af omfattende mangel på brændstof. Derudover har de fleste luftfartsselskaber meldt alt udsolgt i flybilletter fra det sydlige Florida, selv om flere selskaber har indsat ekstra fly.

Mari og Neal Michaud forsøgte torsdag sammen med deres to børn at komme væk fra Cocoa Beach øst for Orlando via motorvejen.

Først efter fem timers søgen lykkedes det familien at finde frem til en tankstation, der havde brændstof. Familien var dog heldige sammenlignet med mange andre.

»Der er ingen brændstof, og der er trafikprop. Folk er strandede i siden af motorvejen. Det er 33 grader, og små børn leger i vejkanten. Ingen kan hjælpe dem,« siger Mari Michaud.

Det nationale orkancenter har udsendt orkanvarsel for Florida Keys, dele af det sydlige Florida og dele af storbyen Miami.

Det er stadig usikkert, præcis hvor orkanen vil gå i land. De seneste dage har orkanen efterladt et spor af næsten total ødelæggelse på en række øer i Det Caribiske Hav.

Mindst 13 personer meldes omkommet på blandt andet De Amerikanske Jomfruøer, Barbuda og St. Martin.

Mindst 31.000 har allerede forladt øgruppen Florida Keys, hvor man allerede fredag kan forvente store regnmængder og kraftige vindstød fredag aften lokal tid.

Guvernør Rick Scott advarer borgere i området mod at undervurdere stormens styrke.

»Den er bredere end hele vores stat og kan resultere i omfattende livstruende ødelæggelser fra kyst til kyst. Ligegyldigt hvilken kyst du bor på, så vær klar til evakuering,« siger han.

/ritzau/AP

Robotjournalist skal dække valg for norsk nyhedsbureau

En robotjournalist skal holde læserne opdateret på valgaftenen for det norske nyhedsbureau NTB.

Flere og hurtigere nyheder.

Det er målsætningen, når det norske nyhedsbureau NTB for første gang aktiverer en såkaldt robotjournalist for at dække det kommende stortingsvalg.

»Robotten bidrager til, at vi kan frigøre ressourcer til at producere kvalitetsjournalistik. Jeg ser ikke for mig, at robotten vil blive i stand til at interviewe mennesker. Det sker i hvert fald ikke i min tid,« siger NTB's administrerende direktør og chefredaktør, Mads Yngve Storvik.

Robotten skal i løbet af valgaftenen løbende producere korte statusopdateringer fra hver enkelt region.

Opdateringerne vil fokusere på største parti, største ændringer eller ændringer i mandatfordelingen.

NTB har tidligere gjort brug af robotten i forbindelse med dækningen af fodboldkampe. Siden maj i fjor har robotten publiceret korte kampreferater direkte på bureauets nyhedstjeneste.

Nyhederne fra valgaftenen vil i modsætning til sportsdækningen gå igennem en "rigtig" journalist, inden de bliver publiceret.

»Under et valg skal man se tingene i sammenhæng og sætte tingene ind et større billede. Derfor har vi indlagt et mellemled,« siger Storvik.

NTB's nyhedsudvikler, Magnus Aabech, har været ansvarlig for at udvikle robotten.

»En ting er, at vi kan producere langt flere resultathistorier fra hver enkelt region - hurtigere og helt fejlfrit - med færre ressourcer end ved tidligere valg,« siger han.

»Men samtidig skal vi ligesom før skrive historier omkring valget med dybde, indsigt og perspektiv, som kun en levende journalist kan lave,« uddyber han.

Valget i Norge finder sted på mandag.

/ritzau/NTB

 

Lufthavn i Miami lukker terminal efter skudepisode

En knivbevæbnet mand er ifølge flere medier blevet skudt i den internationale lufthavn i Miami.
Tilføjet, at politiet i Miami bekræfter, at et skyderi har fundet sted. Samt, at skudoffer var bevæbnet med kniv.

En terminal i den internationale lufthavn i Miami i Florida er natten til fredag dansk tid evakueret, efter at en bevæbnet mand er blevet skudt af politifolk.

Det rapporterer Fox News.

Lufthavnen bekræfter på Twitter, at der har været en hændelse, samt at situationen er under kontrol. Terminal J er midlertidig lukket, fremgår det.

Unavngivne lufthavnsmedarbejdere oplyser til Miami Herald, at »mindst et skud« er affyret.

Det er uklart, hvad der førte til skyderiet. Avisen skriver, at det af et tweet fra en navngiven person fremgår, at politifolk er set omringe et fly.

Oplysningen er ikke bekræftet fra officiel side. Der er foreløbig ingen informationer om den skudramte persons tilstand. Han var bevæbnet med en kniv, skriver Miami Herald.

Politiet i Miami bekræfter ifølge nyhedsbureauet AP, at det »efterforsker en skudhændelse, der involverer en betjent,« men kommer ikke med yderligere oplysninger.

»Alt er under kontrol nu, og der er ingen trussel,« siger Alvaro Zabaleta, talsmand for politiet i Miami-Dade County.

Forstyrrelsen kommer på et uheldigt tidspunkt, fordi lufthavne mange steder i Florida har ekstraordinært mange rejsende på grund af orkanen Irma, der er på vej mod delstaten.

Guvernøren i Florida har advaret befolkningen mod at ignorere myndighedernes opfordring om at søge i sikkerhed. Irma er en kategori 5-orkan og dermed den potentielt mest voldsomme til at ramme det sydøstlige USA i årtier.

Orkanen har indtil videre hærget adskillige caribiske stater.

/ritzau/

Domstol bremser afstemning om catalonsk selvstændighed

Dommere skal tage stilling til, om en afstemning om et selvstændigt Catalonien er i strid med forfatningen.

Madrid. Den spanske forfatningsdomstol suspenderer den lov, som giver mulighed for at holde en folkeafstemning om selvstændighed i regionen Catalonien.

Det rapporterer spanske medier ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Loven blev onsdag godkendt af selvstyreparlamentet i Barcelona, som er hovedstad i Catalonien.

Loven bliver sat midlertidigt ud af kraft, mens dommere tager stilling til, om en afstemning om selvstændighed vil overtræde landets forfatning.

Premierminister Mariano Rajoy siger torsdag, at han har appelleret til domstolen om at erklære folkeafstemningen ulovlig. I forfatningen står der, at Spanien er udelelig.

Catalonien har længe haft en selvstændighedsbevægelse. Regionen med 7,5 millioner indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien og har sit eget sprog og kultur.

I de senere år, hvor Spaniens økonomi har været i krise, har der været utilfredshed i Catalonien med, at regionen sender penge til andre dele af landet. Det har fyret op under debatten om selvstændighed.

Meningsmålingerne siger, at et flertal af indbyggerne i Catalonien ønsker en folkeafstemning, der kan afgøre spørgsmålet om selvstændighed.

Men målingerne siger også, at et lille flertal vil forblive en del af Spanien.

/ritzau/

Lufthavn i Miami lukker terminal efter skudepisode

En knivbevæbnet mand er ifølge flere medier blevet skudt i den internationale lufthavn i Miami.
Tilføjet, at politiet i Miami bekræfter, at et skyderi har fundet sted. Samt, at skudoffer var bevæbnet med kniv.

En terminal i den internationale lufthavn i Miami i Florida er natten til fredag dansk tid evakueret, efter at en bevæbnet mand er blevet skudt af politifolk.

Det rapporterer Fox News.

Lufthavnen bekræfter på Twitter, at der har været en hændelse, samt at situationen er under kontrol. Terminal J er midlertidig lukket, fremgår det.

Unavngivne lufthavnsmedarbejdere oplyser til Miami Herald, at "mindst et skud" er affyret.

Det er uklart, hvad der førte til skyderiet. Avisen skriver, at det af et tweet fra en navngiven person fremgår, at politifolk er set omringe et fly.

Oplysningen er ikke bekræftet fra officiel side. Der er foreløbig ingen informationer om den skudramte persons tilstand. Han var bevæbnet med en kniv, skriver Miami Herald.

Politiet i Miami bekræfter ifølge nyhedsbureauet AP, at det "efterforsker en skudhændelse, der involverer en betjent", men kommer ikke med yderligere oplysninger.

»Alt er under kontrol nu, og der er ingen trussel,« siger Alvaro Zabaleta, talsmand for politiet i Miami-Dade County.

Forstyrrelsen kommer på et uheldigt tidspunkt, fordi lufthavne mange steder i Florida har ekstraordinært mange rejsende på grund af orkanen Irma, der er på vej mod delstaten.

Guvernøren i Florida har advaret befolkningen mod at ignorere myndighedernes opfordring om at søge i sikkerhed. Irma er en kategori 5-orkan og dermed den potentielt mest voldsomme til at ramme det sydøstlige USA i årtier.

Orkanen har indtil videre hærget adskillige caribiske stater.

/ritzau/