Mens du sov: Mexico afviser igen at betale for Trumps mur

Dopingorganisation vil udelukke Rusland fra sport. USA sanktionerer Nordkorea for tortur af fanger. Hjemmerøveri mod 78-årig ved Vejle. Italiens regeringschef rask igen.

Foto: SAUL LOEB

Mexico afviser at betale for Trumps grænsemur

Mexicos præsident afviser Trumps krav om betaling af mur, men er åben over for at genforhandle handelsaftaler.

Et af den kommende amerikanske præsident, Donald Trumps, store løfter under valgkampen var at oprette en mur langs grænsen til Mexico.

Muren skulle etableres hurtigt, og regningen skulle betales af mexicanerne selv, lød det fra Donald Trump.

Onsdag afviser Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, dog endnu en gang, at Mexico vil betale for en sådan mur.

Han understreger, at den amerikanske regering også har et ansvar over for migranter, der forsøger at komme til USA.

Enrique Peña Nieto siger, at han gerne vil investere i en styrket grænse, men gentager at Mexico ikke vil betale for en mur.

På et pressemøde onsdag siger Donald Trump, at han snart vil indlede forhandlinger med Mexico om at bygge en mur mod landet for at holde illegale indvandrere ude af USA.

Selv om den mexicanske præsident afviser at betale for Donald Trumps grænsemur, lover han, at hans regering vil gøre sit for at opnå et godt forhold til den kommende amerikanske administration.

Donald Trump har truet med at rive handelsaftaler med Mexico i stykker, hvis ikke de bliver genforhandlet til USA?s fordel.

Den mexicanske præsident siger, at han er åben over for at diskutere aftalerne med USA.

- Alle de emner, der definerer vores bilaterale forhold, er på bordet. Det gælder sikkerhed, migration og handel, siger Peña Nieto i en tale til en gruppe diplomater ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trump overtager præsidentposten 20. januar. Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår den amerikanske og mexicanske regering går til forhandlingsbordet.

/ritzau/

I Rusland fastholder man, at der ikke har fundet statsstøttet doping sted. Landets sportsminister, Vitaly Mutko (tv), mener, at den internationale antidopingorganisation Nado er ude på at sværte russisk sport til. Her ses sportsministeren sammen med Ruslands præsident, Vladimir Putin (th). Scanpix/Alexey Druzhinin Fold sammen
Læs mere

Dopingorganisation vil udelukke Rusland fra sport

Det skal have store konsekvenser for russisk sport, at landet ikke får stoppet sit dopingmisbrug.

Dublin. Den internationale antidopingorganisation Nado vil have udelukket Rusland fra al internationalt sport, indtil landet kan bevise, at det er i stand til at bekæmpe de massive dopingproblemer, det står med.

Det blev de 19 medlemslande af Nado enige om på et møde tirsdag i Dublin.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sanktionerne mod Rusland kommer i kølvandet på den såkaldte McLaren-rapport, der blev offentliggjort i november.

Rapporten, der var bestilt af antidopingorganisationen Wada, kom frem til, at flere end 100 russiske topatleter havde gjort brug af systematisk doping. Rapporten fastslog samtidig, at dopingen var sat i system og var statsstøttet.

Selv om Nado vil forbyde Rusland som nation at deltage i sport, så åbner organisationen op for, at atleter kan stille op under neutralt flag.

Direktøren for Nado, Joseph de Pencier, mener, at Rusland selv må være ansvarlig for at komme ind i varmen igen.

- Vejen er egentlig ret klar, men der er stadig en benægtelse af problemet. Der har ikke været nogen erkendelse endnu, siger han.

Han bakkes op af chefen for det amerikanske antidopingagentur, Usada, Travis Tygart.

- Vi har ikke set én eneste offentlig forklaring. De (russerne) kan end ikke erkende, at de tidligere har indrømmet, at der fandtes statsstøttet doping i deres land, siger han.

Med sanktionerne opfordrer Nado samtidig alle forbund til ikke at tildele Rusland flere internationale konkurrencer, indtil landet har bevist, at dopingbekæmpelsen går den rigtige vej.

I Rusland fastholder man, at der ikke har fundet statsstøttet doping sted.

Den russiske sportsminister, Vitaly Mutko, siger ifølge flere russiske medier, at Nado er ude på at sværte russisk sport til.

Forud for OL i 2016 var der en lang række russiske atleter, der blev udelukket. Dengang skyldtes det blandt andet, at de internationale dopingorganisationer ikke havde tiltro til det russiske antidopingsystem.

/ritzau/

Sanktioner fra USA rammer blandt andre Kim Yo-jong, der er lillesøster til Nordkoreas leder, Kim Jong-un (billedet). Reuters/Kcna Kcna / Reuters Fold sammen
Læs mere

USA sanktionerer nordkoreanske topfolk for tortur af fanger

Den amerikanske regering indfører sanktioner mod flere ledere i Nordkorea. Det sker som svar på alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne samt censurmisbrug.

Det oplyser USA's finansministerium i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AFP.

I alt bliver syv personer føjet til USA's efterhånden lange liste over sanktionerede nordkoreanere. Det gælder blandt andre Kim Won Hong, der er leder af landets sikkerhedstjeneste, MSS.

- MSS praktiserer tortur og umenneskelig behandling af fanger under forhør i landets netværk af politiske fangelejre, skriver finansministeriet.

- Misbruget inkluderer prygl, tvungen sult, seksuelle overgreb, tvungne aborter og drab på spædbørn.

Sanktionerne rammer også Kim Yo-jong. Hun er lillesøster til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og sidder på en af de øverste poster i en afdeling af den magtfulde centralkomité i Arbejderpartiet.

Erklæringen fra det amerikanske finansministerium er offentliggjort samtidig med en rapport fra landets udenrigsministerium om overtrædelser af menneskerettighederne i Nordkorea.

- Den nordkoreanske regering fortsætter med at begå ulovlige drab, bortførelser, vilkårlige anholdelser og tilbageholdelser, tvangsarbejde og tortur, oplyser udenrigsministeriet i sin rapport.

I juli placerede USA for første gang Kim Jong-un på listen over sanktionerede nordkoreanere. Det skete, fordi Nordkoreas leder ifølge den amerikanske regering har udført "notoriske overgreb" på sin egen befolkning.

Sanktionerne retter sig ifølge nyhedsbureauet Reuters mod ejendom og værdier, der ligger inden for USA's jurisdiktion.

/ritzau/

 

Mænd tilbageholder 78-årig i soveværelse under hjemmerøveri

En ældre kvinde fik sig en grim overraskelse, da hun åbnede sin hoveddør onsdag aften.

Straks døren gik op, trådte tre mænd ind i den 78-åriges bolig i Ødsted ved Vejle.

De tre mænd tvang kvinden ind i hendes soveværelse, hvor hun blev tilbageholdt i 45 minutter.

Samtidig gik to af gerningsmændene rundt i huset.

- Vi får et opkald klokken 21.18 om, at en ældre dame med tvang har været holdt tilbage i sit eget hjem, siger vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Kenneth Ravnholt.

Efter oplevelsen søgte kvinden hjælp hos naboen, som ringede til politiet.

- Hjemmet bærer præg af, at der har været ubudne gæster, men den tilbageholdte har ikke været i sit eget hjem endnu, så vi kan ikke sige, om der er blevet stjålet noget. Efter omstændighederne har hun det godt, siger Kenneth Ravnholt.

To af de tre gerningsmænd beskrives som yngre mænd, 170 centimeter høje og så talte de dansk med østeuropæisk accent. Den sidste af gerningsmændene har kvinden ikke været i stand til at beskrive.

/ritzau/

- Jeg har det godt. Snart er jeg tilbage på arbejde, skriver Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, på Twitter, efter at han er blevet opereret i et blodkar. Scanpix/Stephane De Sakutin Fold sammen
Læs mere

Italiens regeringschef melder sig frisk efter akut indgreb

Under europatur fik Paolo Gentiloni, Italiens regeringschef, et ildebefindende og måtte hasteopereres i Rom.

Læger i Rom besluttede, at han skulle opereres straks. Det er overstået, og onsdag aften melder han selv om god form.

- Tak for hilsnerne og ønskerne om god bedring. Lægerne her er fremragende. Jeg har det godt. Snart er jeg tilbage på arbejde, skriver Paolo Gentiloni på Twitter.

Lægerne har udført en ballonoperation på den 62-årige premierminister.

Han fik et ildebefindende, efter at han var kommet hjem fra et besøg hos den franske præsident, François Hollande, i Paris.

Gentiloni skal blive på hospitalet i nogle dage, fortalte hans rådgivere, da de tidligere onsdag gav beskeden om hans pludselige indlæggelse.

Premierministeren var undervejs på turné i Europa, efter at han i december overtog posten fra Matteo Renzi.

Renzi trak sig, da italienerne gik imod hans anbefaling ved en folkeafstemning om en forfatningsændring.

Efter sit besøg hos Hollande skulle han være rejst videre til London for at møde premierminister Theresa May. Men det møde er nu udskudt.

En aftale med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, på fredag er dog ikke pillet ud af kalenderen.

Under mødet med den franske præsident drøftede Gentiloni 60-året for Romtraktaten, som blev vedtaget i 1957. Den er grundstenen i EU-samarbejdet.

I anledning af jubilæet mødes EU's stats- og regeringschefer om nogle måneder til topmøde i Rom.

/ritzau/dpa