Mens du sov: Maleri solgt for 600 millioner kroner

Et maleri på to gange tre meter af David Hockney er netop blevet solgt for 600 millioner kroner.

Værsgo', solgt for 600 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maleri af to mænd og en pool slår rekord med vild pris

Et maleri af den 81-årige britiske kunstner David Hockney satte torsdag aften rekord for det dyreste kunstværk, der nogensinde er blevet solgt ved en auktion, mens kunstneren bag værket stadig er i live.

Det skriver The New York Times.

Maleriet blev solgt af auktionshuset Christie's i New York.

Hammerslaget lød på svimlende 90,3 millioner dollar - svarende til knap 600 millioner kroner - inklusive gebyrer.

Dermed overgår maleriet klart den tidligere rekord, som den amerikanske kunstner Jeff Koons var indehaver af. En af hans skulptur »Ballon Dog« blev i 2013 solgt for 58,3 millioner dollar.

Maleriet af David Hockney er fra 1972, hedder »Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)« og måler godt to meter gange tre meter.

Det forestiller en mand i en koralrød jakke, der kigger ned i en glimtende, tyrkis pool, hvor en anden mand svømmer rundt. I baggrunden er der et grønt og frodig landskab med bjerge og træer.

Det var den britiske milliardær Joe Lewis, der havde besluttet sig for at sælge det værdifulde maleri. Det skriver kunstsiden Art News.

Lewis købte selv maleriet tilbage i 1995 fra en anden velkendt samler. Den amerikanske milliardær David Geffen, der havde haft det siden 1983.

Tilbage i 1972 blev maleriet oprindeligt solgt af Hockneys kunsthandler i New York for 18.000 dollar.

Hockney husker tilbage på salget med ambivalente følelser.

»På det tidspunkt tænkte jeg, at det var mange penge. Men i løbet af seks måneder var det blevet solgt videre for 50.000 dollar,« sagde den britiske kunstner i et interview med CNN sidste år.

Maleriet er et af de Hockney-malerier, som man ved mest om, skriver CNN.

Blandt andet takket være filmen »A Bigger Splash« fra 1974, hvor produktionen af maleriet bliver beskrevet i detaljer.

Her fremgår det, at Hockney tog hundredvis af billeder af en pool ved et hus i Sydfrankrig. En fotograf indtog rollen som personen i poolen, mens en af Hockneys assistenter stod ved poolens kant.

Tilbage i sit studie i Notting Hill i London arbejdede han efterfølgende op mod 18 timer om dagen på det store maleri.

/ritzau/

Ledere fra Cambodjas rædselsregime får historisk dom

To højtstående ledere fra det berygtede cambodjanske kommunistparti De Røde Khmerer er fredag kendt skyldige i folkedrab.

Det skete ved en en FN-støttet domstol i Cambodja.

Det er første gang, at ledere fra 1970ernes blodige rædselsregime bliver dømt for folkedrab. Begge ledere er blevet idømt fængsel på livstid.

Det er den 87-årige tidligere præsident Khieu Samphan og 92-årige Nuon Chea, der fredag er blevet dømt.

/ritzau/Reuters

Manuel omtælling i Florida skal afgøre tæt duel om Senatet

Floridas valgmyndighed har beordret endnu en omtælling af stemmesedlerne fra sidste uges midtvejsvalg som følge af en tæt duel om at vinde den sidste af delstatens to pladser i Senatet i Washington D.C.

Den nye omtælling skal foregå manuelt og vil afgøre, om den demokratiske senator Bill Nelson bliver genvalgt, eller om pladsen går til hans republikanske udfordrer, Rick Scott.

Lørdag beordrede valgmyndigheden en maskinel omtælling af stemmesedlerne. Resultatet er offentliggjort torsdag og viser 12.600 stemmer i Rick Scotts favør. Det svarer til 0,15 procent af samtlige stemmer.

Forspringet er så lille, at en del af stemmesedlerne ifølge Floridas valglove skal tælles om i hånden. Bl.a. dem, som af den eller den anden årsag er blevet sorteret fra i den maskinelle optælling.

Hvis forskellen havde været på over 0,25 procent, ville sejren være tilfaldet Rick Scott, der har været guvernør de seneste otte år.

Resultatet af den anden omtælling ventes at foreligge tidligt søndag aften dansk tid. Rick Scott opfordrer dog sin rival til at kaste håndklædet inden.

»I sidste uge valgte Floridas vælgere mig som deres næste senator, og nu er stemmesedlerne blevet talt to gange,« udtaler han i meddelelse.

Uanset udfaldet af den nye omtælling ligger det fast, at Republikanerne fortsat er det største parti i Senatet, hvor der kræves mindst 51 pladser for at have flertal.

Ved forrige tirsdags midtvejsvalg var 35 af de 100 pladser på spil. Til gengæld sikrede Demokraterne sig ved valget flertallet i Repræsentanternes Hus, der udgør det andet kammer i Kongressen.

Dramaet mellem Nelson og Scott er ikke det eneste i Florida.

Det har også trukket ud med at afgøre valget af ny guvernør, der også fandt sted 6. november.

Sejren går tilsyneladende til republikaneren Ron DeSantis. En elektronisk omtælling viste torsdag, at han har et forspring på 0,41 procentpoint til demokraten Andrew Gillum.

/ritzau/Reuters