Mens du sov: Kina kalder amerikansk støtte »den største trussel mod fred«

Det kinesiske forsvarsministerium kritiserer USA for at true den globale fred ved at udvide salget af våben til Taiwan. I sit hjemland har Donald Trump også problemer, for demokraterne kræver fortsat at få et indblik i præsidentens skattepapirer, og i eftermiddag skal den særlige undersøger Robert Mueller i en længe ventet høring om Russia-gate. Få overblikket over nattens internationale nyheder her.

Onsdag skal Donald Trump forholde sig til kritik fra både interne og eksterne rækker. REUTERS/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

I dag flyver Berlingske overblik over nattens internationale nyheder igen forbi USA, hvor præsident Trump vælger at gå rettens vej for at undgå at udlevere sine skattepapirer. Selv kalder præsidentens advokat demokraternes krav om udlevering af selvangivelserne for en »heksejagt«, men New Yorks justitsminister vil ikke bukke sig, for »ingen er hævet over loven, ikke engang den amerikanske præsident.

Men Donald Trumps problemer stopper ikke her, for Kina kritiserer også USA. Og i eftermiddag, dansk tid, skal den særlige undersøger Robert Mueller i en længe ventet høring om Rusland-rapporten, så Donald Trump har rigeligt at forholde sig til på denne onsdag.

Kina: USAs støtte til Taiwan er den største trussel mod fred

Det kinesiske forsvarsministerium langer ud efter USA i en hvidbog, som er offentliggjort natten til onsdag dansk tid.

Kina mener, at USA underminerer den globale stabilitet ved at udvide sit salg af våben til Taiwan, fremgår det.

Ministeriet understreger, at konflikten omkring Taiwan er blevet mere akut og anses som den største trussel mod fred og stabilitet i Taiwan-strædet.

Kina vil ikke »fraskrive sig brugen af magt« i sine bestræbelser på at genforene Taiwan med Kina, lyder det videre.

Det amerikanske udenrigsministerium godkendte i forrige uge et våbensalg for milliarder af dollar til Taiwan.

Det blev ikke taget godt imod i Kina, der allerede forud for godkendelsen havde udtrykt »dyb bekymring« over muligheden for, at salget ville blive godkendt.

I sidste uge truede det kinesiske udenrigsministerium med at indføre sanktioner mod USA.

Her lød det, at Kinas regering og kinesiske virksomheder ville bryde alle handelsforbindelser med de amerikanske virksomheder, som sælger våben til Taiwan.

Kina betragter Taiwan som en kinesisk provins, men Taiwan har de facto været uafhængigt, siden den nationalistiske hær måtte flygte fra kommunisterne. De fordrevne slog sig ned i Taiwan i 1949.

Kina har lagt et øget diplomatisk, økonomisk og militært pres på Taiwan.

Kina har flere gange sendt militære fly og skibe ind på Taiwans territorie i de senere år og arbejdet på at isolere landet internationalt.

Et stigende antal lande har som følge af det kinesiske pres afskåret de diplomatiske forbindelser til Taiwan til fordel for Kina.

USA har heller ingen diplomatiske forbindelser med Taiwan, men er den største eksportør af våben til landet og Taiwans mest magtfulde internationale støtte.

Kina har flere gange beskrevet Taiwan som det mest betændte anliggende i forholdet mellem USA og Kina.

Forholdet mellem de to økonomiske stormagter er dog også anspændt på grund af en igangværende handelsstrid mellem dem.

/ritzau/

Trump vælger et retsligt opgør at undgå udlevering af skattepapirer

USAs præsident, Donald Trump, lægger sag an mod et udvalg i Kongressen og flere embedsmænd i delstaten New York.

Det sker som et forsøg på at forhindre, at hans skattepapirer bliver udleveret til udvalget i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal.

»Vi har indsendt et søgsmål i dag som led i vores bestræbelser på at stoppe chikanen mod præsidenten,« siger Trumps advokat Jay Sekulow sent tirsdag aften dansk tid.

Søgsmålet har nærmere bestemt til formål at spænde ben for en lovændring, som blev vedtaget i delstaten New York i begyndelsen juli.

Lovændringen har banet vej for, at tre kongresudvalg i Washington kan kræve at få udleveret Donald Trumps skattedokumenter fra New York.

»Chikanen har ikke noget legitimt formål. Disse handlinger, som Repræsentanternes Hus og embedsmænd i New York har begået, er intet andet end en politisk afstraffelse«, siger Trumps advokat.

Det var ventet, at Trump ville gå rettens vej for at forsøge at forhindre udleveringen af dokumenter om hans skattebetaling i New York.

Demokraterne har længe krævet indblik i præsidentens økonomi.

Det er det udvalg i Repræsentanternes Hus, der står for at gennemgå og udarbejde anbefalinger til regeringens budgetter, som har udbedt sig præsidentens skatteoplysninger.

Trump har lige siden valgkampen op til præsidentvalget i 2016 nægtet at udlevere sine selvangivelser.

Det har fået Demokraterne til at rejse flere og flere spørgsmål om, hvad der gemmer sig i den mangeårige forretningsmands skattepapirer.

New Yorks justitsminister, Letitia James, forsvarer i en pressemeddelelse delstatens lovændring.

Hun mener, at udleveringen af Trumps skattepapirer »vil bringe lys over præsidentens økonomi og give gennemsigtighed til millioner af amerikanere, som efterspørger sandheden«.

»Trump har hele sin karriere gemt sig bag søgsmål,« ilføjer hun.

»Men jeg kan forsikre ham om, at ingen er hævet over loven, ikke engang den amerikanske præsident«.

/ritzau/AP

Mueller skal vidne om Rusland-rapport i Kongressen på live-tv

Demokraterne i USA er godt klar over, at det er de færreste amerikanere, der har læst den fulde Rusland-rapport, som særlig anklager Robert Mueller offentliggjorde i april efter knap to års efterforskning.

Derfor håber de, at nationen onsdag vil sidde klæbet til skærmen, når Mueller skal udspørges om konklusionerne i rapporten af medlemmer af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Det amerikanske nyhedsbureau AP betegner den cirka seks timer lange afhøring af Mueller, som er tidligere chef for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som »årets tv-begivenhed« i Repræsentanternes Hus.

Ved at tv-transmittere afhøringen og fremhæve de dele af rapporten, der fokuserer på Donald Trumps mest tvivlsomme opførsel, håber Demokraterne, at de kan øge offentlighedens støtte til en rigsretssag mod præsidenten.

Robert Mueller blev i maj 2017 udnævnt til særlig anklager. Hans job var blandt andet at finde ud af, om Rusland samarbejdede med folk fra præsident Donald Trumps valgkampagne op til præsidentvalget i USA i november 2016.

I sin rapport i april i år konkluderede Mueller, at der var adskillige og systematiske bestræbelser fra Ruslands side på at påvirke den amerikanske valgkamp.

Men den 448 sider lange rapport konkluderede også, at trådene mellem Trumps valgkampagne og russerne ikke var nok til at dømme præsidenten for at have samarbejdet med Rusland.

Omvendt frifandt rapporten ikke præsidenten for at have forsøgt at hindre efterforskningen.

»Mens denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten begik en forbrydelse, så renser den ham heller ikke for det,« lød det.

Demokraterne håber, at Mueller onsdag vil uddybe nogle af sine konklusioner.

»Vi ønsker blot at bringe denne rapport til live, og hvis Robert Mueller blot - på live-tv - kunne fremhæve de vigtigste dele af rapporten, så vil det være meget hjælpsomt for det amerikanske folk,« siger demokraten Ted Lieu, der sidder i retsudvalget, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Onsdag i sidste uge stemte Repræsentanternes Hus for at opgive en rigsretssag mod Donald Trump - i hvert fald for nu. 332 medlemmer stemte således imod en resolution, der skal lede til en rigsretssag, mens kun 95 demokrater stemte for at holde muligheden i live.

Inden onsdagens afhøring i Kongressen har Mueller på forhånd advaret om, at han ikke har nogen intentioner om at levere overraskelser.

Trump har adskillige gange betegnet Robert Muellers undersøgelse som en »heksejagt«.

/ritzau/

OVERBLIK: Hvad skal du holde øje med under Muellers forklaring?

Sjældent har en kongreshøring været ventet med så stor spænding, som det er tilfældet for den særlige anklager Robert Muellers høring onsdag.

Her skal han for første gang svare på spørgsmål fra medlemmer af retsudvalget og efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus om den Rusland-rapport, han offentliggjorde i april.

Mullers vidneudsagn bliver transmitteret live på tv. Her er nogle af de ting, du skal holde øje med:

Demokraternes strategi:
Hvert medlem af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget får fem minutter til at stille spørgsmål til Mueller. Derfor er det ventet, at Demokraterne nøje har planlagt, hvordan de skal udspørge ham.

Demokraterne vil forsøge at fremhæve de dele af rapporten, der giver et billede af præsident Donald Trump som en, der er villig til at hindre efterforskningen, hindre offentliggørelsen af skadelige oplysninger samt påvirke potentielle vidner.

Momentum til en rigsretssag:
Et voksende antal demokrater i Repræsentanternes Hus ønsker at indlede en rigsretssag mod Trump, og Muellers vidneudsagn kan blive et afgørende punkt, som kan få flere til at støtte dette.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, samt det demokratiske lederskab har hidtil være imod en rigsretssag mod Trump. Men samtidig har de gjort det klart, at der endnu ikke er blevet truffet en officiel beslutning omkring dette, fordi man venter på netop Muellers vidneudsagn.

Følger præsidenten med?
Præsident Donald Trump har sagt, at han ikke skal se Robert Muellers vidneudsagn i Kongressen.

Offentlighedens dom:
De efterfølgende vurderinger af Muellers vidneudsagn på Twitter og tv vil kunne forme, hvordan offentligheden i sidste ende opfatter onsdagens høring.

Vil Muellers vidneudsagn komme til at ændre noget?
Robert Muellers Rusland-rapport blev offentliggjort i april i år efter knap to års efterforskning. I rapporten afviser Mueller at konkludere, om Trump skal retsforfølges for at hindre retfærdigheden i at ske fyldest eller ej. Samtidig vil han ikke udelukke, at præsidenten har begået en forbrydelse.

Det er usandsynligt, at Mueller under onsdagens høring vil afsløre nye oplysninger. Tidligere har han udtalt, at »rapporten er mit vidneudsagn«.

Høringen begynder onsdag klokken 08.30 lokal tid i Washington D.C., hvilket er klokken 14.30 dansk tid. Først skal Mueller udspørges af retsudvalget og derefter af efterretningsudvalget.

/ritzau/