Mens du sov: Kim Jong-un forventer resultater på næste møde med Trump

Kim Jong-un bekræfter under et møde i Kina, at han fortsat ønsker atomafrustning, Kinas regering melder om fremskrift i handelssamtaler med USA, og oppositionslederen i DRCongo vinder det første demokratiske valg. Her får du overblikket over nattens nyheder.

Nordkoreas leder, Kom Jong-un, der her ses sammen med Kinas præsident under sit netop overståede besøg i Beijing, udtrykker frustration over manglen på fremskridt i forhandlingerne om atomafrustning med USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: XINHUA

Kim Jong-un forventer resultater på næste møde med Trump

Under et møde med Kinas præsident bekræftede Nordkoreas leder, at man fortsat ønsker atomafrustning.

Et nyt topmøde mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, skal producere resultater, der lever op til det internationale samfunds forventninger.

Sådan lyder meldingen fra netop Kim Jong-un, der i disse dage er på statsbesøg i Kina.

Det skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, ifølge Reuters.

Forhandlingerne om Nordkoreas atomvåben er i de senere måneder gået i stå. Ikke siden Donald Trump og Kim mødtes ved et topmøde i Singapore i juni sidste år, har der været meningsfulde fremskridt.

Ifølge Xinhua håber den nordkoreanske leder, at særligt Vesten og de asiatiske allierede Japan og Sydkorea vil tage landets "rimelige bekymringer" seriøst og "fremme en omfattende løsning" i konflikten mellem Nordkorea og dets naboer.

Under et møde i Beijing med Kinas præsident, Xi Jinping, onsdag bekræftede begge ledere deres ambition om en atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

Torsdag melder nordkoreansk stats-tv ifølge nyhedsbureauet AFP, at Kim Jong-un under sin tur i Beijing også udtrykte frustration over det "dødvande", der er opstået siden mødet i Singapore.

- Vores grundlæggende ønske er fortsat at forfølge en fredelig løsning gennem dialog, siger Kim Jong-un efter mødet ifølge det nordkoreanske statslige nyhedsbureau KCNA.

Under topmødet i Singapore blev Donald Trump og Kim Jong-un enige om at arbejde for atomafrustning. Men der er efterfølgende opstået stor tvivl om, hvad det konkret betyder.

USA kræver, at Nordkorea skrotter sit arsenal af atomvåben. Ellers vil man fortsætte med økonomiske sanktioner.

Trump har udlagt sit første møde med Kim som en stor diplomatisk sejr.

Den nordkoreanske leder sagde senest i sin nytårstale, at han er klar til at mødes med Donald Trump igen "når som helst".

Han advarede dog samtidig præsidenten mod at opretholde de økonomiske sanktioner mod styret.

USA og Nordkorea har siden Koreakrigen fra 1950 til 1953 været bitre modstandere. Officielt er de to lande stadig i krig, da der ikke er indgået en formel fredsaftale.

USA fastholder i dag en massiv militær tilstedeværelse i nabolandet Sydkorea.

/ritzau

 

Kina melder om fremskridt i handelssamtaler med USA

Flere dages handelssamtaler har lagt en god bund for at løse uenigheder med USA, oplyser Kinas regering.

Fundamentet til at finde en løsning på handelsstriden mellem Kina og USA er lagt.

Det oplyser Kinas handelsministerium torsdag som konklusion på samtaler denne uge mellem de to lande.

Parterne "havde omfattende, dybe og detaljerede udvekslinger om handel", og "der blev etableret et grundlag for at nå til enighed om de bekymringer, som hver side har", hedder det videre i en kort meddelelse på ministeriets hjemmeside.

Parterne er enige om at holde en tæt kontakt, fremgår det. Det fremgår ikke, om parterne har aftalt fremtidige møder.

Kontoret for USA's Handelsrepræsentant (USTR) oplyser i en meddelelse, at parterne drøftede måder at opnå "gensidighed og balance" i handelssamarbejdet.

- Samtalerne havde også fokus på Kinas løfte om at købe betydelige mængder produkter og services fra USA, skriver USTR.

USA's præsident, Donald Trump, sagde tirsdag, at samtalerne forløb "rigtig godt".

Samtalerne i Beijing strakte sig over tre dage og sluttede onsdag.

Det er de første direkte forhandlinger om handel mellem de to lande, siden Trump og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, i december blev enige om at lægge stridighederne til side i foreløbig 90 dage.

Det betød blandt andet, at USA udskød en forhøjelse af toldsatsen til 25 procent fra nu ti procent på kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar.

Trump har sat den 2. marts som tidsfrist for at få en aftale på plads. Sker det ikke, vil toldsatsen blive sat op. Han har også truet med at lægge told på hele USA's import af varer fra Kina.

Kina har løbende svaret igen på toldforhøjelser ved at øge tolden på amerikanske varer.

Næsten halvvejs gennem "våbenstilstanden" har det været begrænset med oplysninger om konkrete fremskridt.

Møderne i Beijing havde ikke deltagelse af ministre. Derfor var det ikke ventet, at de ville resultere i en aftale om at afslutte handelsstriden.

USA har i flere år beskyldt Kina for at løbe fra løfter på handelsområdet.

Et ofte nævnt eksempel er, at det tog over ti år for Kina at indfri løfter om at genoptage import af amerikansk oksekød.

/ritzau/Reuters

 

Oppositionsleder vinder første frie valg i DRCongo

Valget har været præget af uregelmæssigheder, voldelige sammenstød og beskyldninger om stemmesnyd.

Valgkommissionen i DRCongo erklærer oppositionskandidaten Felix Tshisekedi som vinder af det første demokratiske valg i det afrikanske land.

Hvis det resultat står til troende, kan det føre til den første demokratiske magtoverdragelse i DRCongo, siden landets selvstændighed fra Belgien i 1960.

Landet har været plaget af politisk ustabilitet siden valgdagen for 11 dage siden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Valghandlingen er blevet voldsomt kritiseret af valgobservatører, der har meldt om uregelmæssigheder og forsøg på at manipulere med stemmeoptællingen.

Oppositionen har beskyldt den afgående præsident, Joseph Kabila, for at snyde til fordel for sin håndplukkede efterfølger, Emmanuel Ramazani Shadary.

Flere meningsmålinger havde spået, at forretningsmanden Martin Fayulu ville trække det længste strå. Ifølge optællinger foretaget af den katolske kirke i landet er forretningsmanden da også den endelige vinder. Endda med et klart flertal.

Ifølge valgmyndighederne har Tshisekedi dog fået syv millioner stemmer mod 6,4 millioner stemmer til Fayulu. Ramazani Shadary har fået 4,4 millioner stemmer.

Efter valgresultatets offentliggørelse udtalte Felix Tshisekedi sig natten til torsdag til sine tilhængere i Kinshasa, landets hovedstad.

- Jeg vil være præsident for alle congolesere, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjede, at han respekterede den afgående præsident, Joseph Kabila, og at han ser ham som "en vigtig politisk partner".

Ifølge den britiske avis The Guardian har lokale medier spekuleret i, om Tshisekedi har indgået en magtdelingsaftale med Kabila.

Det rodede forløb omkring præsidentvalget, der er blevet udskudt i flere omgange, har ført til uroligheder og sammenstød i DRCongo.

Congoleserne skal vælge en efterfølger til den 47-årige præsident Joseph Kabila, der har siddet ved magten siden 2001. Han overtog posten efter sin far, Laurent-Desire Kabila, der blev snigmyrdet af sine livvagter.

Joseph Kabila har først i år accepteret at træde tilbage - to år efter at hans sidste præsidentperiode er udløbet.

/ritzau/

 

Dommer afviser søgsmål mod Harvey Weinstein om sexchikane

Skuespillerinden Ashley Judd var en af de første kvinder til at beskylde Weinstein for upassende opførsel.

En dommer i Los Angeles har afvist et søgsmål mod den 66-årige filmproducent Harvey Weinstein om seksuel chikane.

Det skriver Reuters natten til torsdag dansk tid.

Anklagen var fremsat af skuespillerinden Ashley Judd.

Dommer Philip Gutierrez siger dog, at Judd kan gå videre i retssystemet med sin påstand om, at den tidligere Hollywood-producent har vanæret hende og forsøgt at spolere hendes karriere.

Han understreger desuden, at han ikke har forholdt sig til, om Judd blev sexchikaneret af Weinstein.

Den nu 50-årige Judd hævder, at hun under et møde på et hotelværelse i 1997 om mulige filmroller afviste seksuelle tilnærmelser fra Weinstein.

Året efter, påstår hun, omtalte Weinstein hende over for "Lord of the Rings"-instruktøren Peter Jackson som "et mareridt" at arbejde sammen med.

Peter Jackson bekræftede i slutningen af 2017, at Weinstein i 1990'erne havde forsøgt at tilsmudse flere af de skuespillerinder, som siden beskyldte ham for upassende opførsel.

Judd var en af de første kvinder, som i efteråret 2017 stod frem og anklagede Weinstein for at opføre sig upassende med seksuelle tilnærmelser.

Siden har snesevis af andre fremsat lignende anklager mod den tidligere så succesfulde Weinstein. Beskyldningerne blev starten på MeToo-bevægelsen og kampen for at komme overgreb i filmverdenen og andre steder til livs.

Ashley Judd har ifølge Reuters ikke kommenteret afvisningen af søgsmålet.

Weinsteins advokat, Phyllis Kupferstein, udtaler i en erklæring, at "vi har hele tiden sagt, at denne beskyldning var grundløs".

Harvey Weinstein skal i maj ved en domstol i New York forsvare sig mod flere anklager, deriblandt voldtægt, som involverer to andre kvinder.

/ritzau/