Mens du sov: Kim Jong-un er kommet op på væggen i Det Hvide Hus

Nu er et fotografi af den skelsættende begivenhed kommet op at hænge på en væg i Det Hvide Hus. Nærmere bestemt i den del af bygningen, der kendes som West Wing, hvor blandt andet Det Ovale Værelse også er.

Foto: Kevin Lamarque

Kim Jong-un er kommet op på væggen i Det Hvide Hus

Et fotografi af Donald Trumps historiske møde med Nordkoreas Kim Jong-un er hængt op i præsidentboligen.

Det var et historisk øjeblik, da Donald Trump som den første amerikanske præsident i slutningen af juni trådte ind over grænsen til Nordkorea og trykkede hånd med landets leder, Kim Jong-un.

Nu er et fotografi af den skelsættende begivenhed kommet op at hænge på en væg i Det Hvide Hus. Nærmere bestemt i den del af bygningen, der kendes som West Wing, hvor blandt andet Det Ovale Værelse også er.

Billedet blev spottet mandag af en journalist fra det faste pressekorps i Det Hvide Hus, skriver det amerikanske medie The Hill.

På fotografiet kigger både Trump og Kim Jong-un ned, mens de står i den demilitariserede zone, som adskiller Nord- og Sydkorea.

Trump betegnede det ifølge ABC News som en »stor ære« at sætte fod på nordkoreansk jord.

For nylig fortalte Trump, at den nordkoreanske leder var »meget glad for at se mig«.

Mødet, der var det tredje mellem de to, blev aftalt med kort varsel og varede under en time.

Under et topmøde i G20-gruppen i Japan fik Trump den indskydelse, at han ville forsøge at arrangere et kort møde op med Kim Jong-un, når han nu var på de kanter.

»Det bliver meget kort. Faktisk bare et håndtryk, men det er okay. Et håndtryk betyder meget,« forklarede Trump ifølge flere medier.

På mødet inviterede præsidenten Kim Jong-un til at besøge Det Hvide Hus.

Den nordkoreanske leder sagde via en tolk til Trump, at »jeg forventede aldrig at møde dig på dette sted«.

Trump forsøger at overtale Nordkorea til at indstille landets atomprogram og gøre Den Koreanske Halvø fri for atomvåben.

Hans første møde med Kim Jong-un fandt sted i Singapore i juni 2018. Også det blev udråbt som historisk, da det var første gang en siddende amerikanske præsident sad over for en leder af Nordkorea.

I februar i år var Hanoi i Vietnam vært for det andet møde mellem de to statsledere.

Ud over billedet fra Nordkorea er der kommet yderligere tre nye op i Det Hvide Hus.

Et er fra Trumps statsbesøg i Storbritannien i juni, hvor han ses sammen med dronning Elizabeth og prins Charles ved en mindehøjtidelighed for 75-årsdagen for de allieredes invasion i Nordfrankrig.

Et andet viser Trump sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mens Trump på det fjerde ses sammen med soldater i zonen mellem Nord- og Sydkorea.

 

Repræsentanternes Hus fordømmer Trumps Twitter-angreb

En resolution, der fordømmer Trumps tweets mod fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer, er vedtaget.

Repræsentanternes Hus i USA stemmer for at fordømme USA's præsident Donald Trumps Twitter-angreb mod en gruppe kongresmedlemmer.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, herunder Reuters og AFP.

Med stemmerne 240 mod 187 er en resolution vedtaget natten til onsdag dansk tid. Den fordømmer Trumps kontroversielle udtalelser mod fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer.

Fire republikanere og en uafhængig stemte for resolutionen i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal.

Teksten i resolutionen lyder:

»Vi fordømmer kraftigt præsident Donald Trumps racistiske kommentarer, der har legitimeret og forøget frygten for og hadet mod nye amerikanere og farvede personer.«

Trump svarer igen på fordømmelsen på Twitter.

»Så godt at se, hvor forenet Det Republikanske Parti var under afstemningen angående mine kommentarer om de fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer.«

»Hvis du virkelig vil se kommentarer, så se på de forfærdelige ting, de har sagt om vores land og Israel,« skriver Trump onsdag morgen.

Fordømmelsen sker, efter at Trump søndag tweetede, at de fire kvindelige demokrater »skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra.«

De amerikanske medier mener, at der er tale om demokraterne Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, Ilhan Omar fra Minnesota, Ayanna Pressley fra Massachusetts og Rashida Tlaib fra Michigan.

Af de fire er kun Ilhan Omar født uden for USA. Hun ankom til Minneapolis i 1997 som flygtning fra Somalia.

Siden tweetet er det væltet ind med kritik både fra demokrater og verdensledere, men også flere republikanere har taget afstand fra præsidentens udtalelser.

Donald Trump forsvarede selv sine tweets mandag og sagde, at de ikke var racistiske.

»Kritikken bekymrer mig ikke, da mange er enige med mig,« lød det fra Trump ved et møde i Det Hvide Hus, hvor han blev spurgt ind til sagen af journalister.

Natten til tirsdag dansk tid svarede de fire kvinder igen på Trumps udfald på en fælles pressekonference.

Ocasio-Cortez mener, at Trump med sine tweets forsøger at distrahere vælgerne.

»Svage hjerner og ledere udfordrer vores loyalitet til vores land for at undgå at debattere politikken,« sagde hun.

Ilhan Omar var inde på det samme.

»Dette er agendaen for hvide nationalister. Det er lige meget, om det sker i chatfora, på national tv eller som nu i Det Hvide Hus' have,« sagde hun på pressekonferencen.

/ritzau/

 

En af USA's længst siddende højesteretsdommere er død

John Paul Stevens blev udpeget af en republikansk præsident, men blev en af Højesterets mest liberale dommere.

Tidligere højesteretsdommer i USA John Paul Stevens er død, 99 år gammel.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Stevens døde på et hospital i Florida natten til onsdag dansk tid, efter at han havde fået et slagtilfælde mandag.

Han blev nomineret af den republikanske præsident Gerald Ford i 1975, men endte med at blive en af Højesterets mest liberale dommere.

Stevens blev desuden en af dem, der sad længst tid som højesteretsdommer. Han trak sig fra posten i 2010, da han var 90 år gammel.

Men han forblev aktiv i den offentlige debat. Han skrev bøger, holdt taler og skrev indlæg til magasinet The New York Review of Books.

I sine 35 år som højesteretsdommer støttede arbejdede han blandt andet for at begrænse dødsstraf, at fjerne børn fra offentlige skoler, at sikre rettigheder for homoseksuelle, at sikre retten til abort og modarbejde diskriminering af minoriteter.

Stevens sagde selv, at hans holdninger altid havde været de samme. USA's Højesteret bevægede sig mod højre, frem for at han bevægede sig mod venstre, mente han.

»Jeg ser slet ikke mig selv som liberal,« sagde Stevens til The New York Times i 2007.

/ritzau/