Mens du sov: Indonesisk politi affyrer skud mod bombemand ved regeringsbygning

Gravsten er blevet vandaliseret på historisk jødisk gravsted i Philadelphia, kraftig regn har medført kaos og dødsfald i Chile og indonesisk politi har anholdt bombemand efter skudveksling. Her får du overblikket over nattens nyheder.

Foto: REUTERS TV. En eksplosion ramte en regeringsbygning i Bandung, Indonesien, 27. februar.
Læs mere
Fold sammen

Indonesisk politi anholder bombemand efter skudveksling

Politiet har anholdt en mand, der først havde detoneret en bombe, og siden flygtede ind i en regeringsbygning.

En mand, som politiet mener har forbindelse til "et terrornetværk", er anholdt i byen Bandung i Indonesien mandag morgen lokal tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Lokale tv-stationer rapporterer ifølge nyhedsbureauet dpa, at den formodede bombemand detonerede en hjemmelavet bombe i en park.

Siden gemte han sig i en regeringsbygning i Bandung, der er hovedstad i provinsen Vestjava.

Den formodede gerningsmand kastede forskellige ting ud fra anden sal af bygningen, som han også prøvede at sætte ild til, da politiet bad ham om at overgive sig, rapporterer CNN i Indonesien.

Politiet indgik derefter i en skudveksling med manden, før han til sidst blev anholdt.

- Situationen er nu under kontrol. Vi prøvede at forhandle, men i stedet prøvede gerningsmanden at brænde stedet af, siger politichef Anton Charliyan ifølge AFP til den lokale tv-station MetroTV.

- Han er fra et terrornetværk, tilføjer han uden at uddybe.

Foto: REUTERS TV. Civilie ser med, mens lokalt politi organiserer indsatsen efter, at eksplosion ramte en regeringsbygning i Bandung, Indonesien, 27. februar. Fold sammen
Læs mere

Foto: REUTERS TV. En eksplosion ramte en regeringsbygning i Bandung, Indonesien, 27. februar. Fold sammen
Læs mere

En politibetjent sagde tidligere på aftenen til tv-stationen, at politiet frygtede, at gerningsmanden var iført en bombevest.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger en talsmand for politiet, at bomben var lavet i en trykkoger. Ingen er ifølge CNN kommet til skade.

 

Indonesien, der er verdens mest befolkede land med et flertal af muslimske indbyggere, har længe kæmpet mod militant islamisme.

I de seneste 15 år har landet ifølge AFP været ramt af en stribe angreb, der blandt andet inkluderer Bali-bomberne i 2002, hvor 202 mennesker blev dræbt.

Myndigheder og politikere har systematisk slået ned på militante netværk, men opstandelsen af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har givet nye problemer i landet.

En lang række angreb og fejlslåede attentater er således blevet kædet sammen med IS-støtter i Indonesien de seneste år.

/ritzau/

Vandaler hærger historisk jødisk gravsted i Philadelphia

Foto: DOMINICK REUTER. Ifølge politiet er mere end 100 gravsten blevet vandaliseret på den kendte jødiske gravplads Jewish Mount Carmel Cemetry. Fold sammen
Læs mere

Mere end 500 gravsten er blevet vandaliseret på et jødisk gravsted i Philadelphia, der ligger i delstaten Pennsylvania, USA.

Det er den historiske begravelsesplads Jewish Mount Carmel Cemetery, der er blevet hærget.

Episoden er blot den seneste i en række af trusler og krænkelser mod jøder rundt omkring i USA.

Hundredvis af gravstenene på det jødiske gravsted i Philadelphia blev skåret midt over. Det skriver lokale medier søndag.

En lokal rabbiner, der ønsker at være anonym, siger til den lokale tv-station WPVI, at der også er gravsteder, der tilhørte muslimer og kvækere, der er blevet hærget.

Det var en borger fra delstaten New Jersey, der opdagede de vandaliserede gravsteder søndag, da han kom for at besøge sin fars grav.

- Det er hjerteskærende at se, at sådan noget kan finde sted, siger Aaron Mallin til WPVI.

Politiet siger, at det er i gang med sin efterforskning af sagen.

Den jødiske organisation Anti-Defamation League, der arbejder for at stoppe krænkelse af jøder, har lovet en dusør på 10.000 dollar til personer, der kommer med informationer, der kan føre til anholdelsen af de ansvarlige.

Talsmand for det israelske udenrigsministerium Emmanuel Nahshon skriver på det sociale medie Twitter, at gerningen mod gravstederne er "chokerende og bekymrende".

- Jeg har tiltro til, at politiet fanger de skyldige, skriver han videre.

Episoden finder sted en uge efter, at mere end 100 gravsten blev skadet på et jødisk gravsted i delstaten Missouri.

Gerningen førte til, at en gruppe muslimer startede en indsamling for at samle mere end 100.000 dollar ind til at reparere gravstedet.

Af andre nylige episoder, der har krænket jøder i USA, kan blandt andet nævnes, at vandaler har malet hagekors på utallige bygninger, biler og legepladser i Buffalo i delstaten New York.

/ritzau/AFP

Kraftig regn medfører kaos og dødsfald i Chile

Foto: ESTEBAN GARAY. Chilensk militær hjælper til med at grave et hus fri af mudder efter massive oversvømmelser nær Santiago, Chile. Fold sammen
Læs mere

Mindst tre personer er døde, og 19 andre er meldt savnet, efter at kraftig regn har ramt Chile i weekenden.

Det er ellers normalt tørre sommermåneder, der kendetegner det sydamerikanske land.

Regnen har medført mudderskred og stigende vandmasser, oplyser myndigheder i landet søndag.

I bjergområder nær Chiles hovedstad, Santiago, er floder gået over deres bredder. Det har isoleret 373 mennesker, oplyser Onemi-beredskabet søndag.

Drikkevandet er blevet påvirket i mere end en million husstande i Santiago, og Aguas Andinas, der leverer drikkevandet i hovedstaden, siger, at regnen gør det svært at rette op på problemerne.

- Akutberedskabet arbejder på at få kontakt til isolerede personer og genetablere vandforsyningen hurtigst muligt, skriver den chilenske præsident, Michelle Bachelet, på det sociale medie Twitter.

I regionen O'Higgins, der ligger syd for Santiago, blev en 12-årig pige dræbt, da et jordskred greb fat i den bil, som hun sad i.

I San Jose de Maipo-dalen måtte akutberedskab fjerne murbrokker fra vejen, før man kunne evakuere folk fra de højtliggende bjergbyer.

Det er anden gang på et år, at Chile oplever ekstremt vejr, der medfører dødsfald.

I april 2016 ramte kraftig regn San Jose de Maipo-dalen.

En person blev dræbt, og produktionen blev stoppet i nogle af verdens største kobber-miner.

/ritzau/Reuters

Fører bag bilulykke ved kendt karneval var stærkt påvirket

Den unge mand, der lørdag påkørte en stor mængde tilskuere ved en parade i New Orleans i den amerikanske delstat Louisiana, havde en promille, der var næsten tre gange højere end tilladt. Det siger politiet i New Orleans, skriver CNN.

Manden er 25 år gammel, og han er blevet sigtet for flere forhold - deriblandt at forsøge at flygte fra gerningsstedet og grov uagtsomhed bag rattet.

Føreren kommer muligvis til at stå over for endnu flere anklager, oplyser politiet.

Han havde en promille på 2,32, oplyser politiet søndag. En fører, der har en promille på 0,8, kan blive sigtet for at køre påvirket.

28 personer blev såret, efter at føreren kørte sin bil ind i en folkemængde under paraden Krewe of Endymion i det centrale New Orleans.

Endymion-paraden er den største parade under det kendte Mardi Gras-karneval, som er en af New Orleans' vartegn.

Ulykken fandt sted omkring klokken 18.45 lokal tid.

Folkemængden, der blev ramt af bilen, var stort set alle tilskuere til paraden. En enkelt politibetjent var dog også blandt de sårede.

Ifølge øjenvidner kørte en pickup vildt igennem et vejkryds, før den ramte ind i en stor skraldebil. Flere mennesker blev klemt mellem de to køretøjer.

Nogle blev desuden ifølge nyhedsbureauet NTB fanget under bilen.

Den yngste af de kvæstede er kun tre år gammel, mens de ældste er i 40'erne. Ganske mirakuløst er ingen af skaderne livstruende, skriver CNN.

/ritzau/

Danske elitegamere jagter rivalskalpe og penge i Polen

Danske Astralis er blandt verdens bedste, når det kommer til at spille computerspillet Counterstrike Global Offensive, CS:GO.

Mandag rejser holdet til Polen, hvor det foran over 10.000 tilskuere ved turneringen EM Katowice vil forsøge at vriste sejren fra hjemmebanefavoritterne Virtus.pro.

Astralis' fire spillere skal følge op på januars sejr i e-sportens udgave af tennis' Wimbledon, eLeague Major 2017. Her slog holdet netop polske Virtus.pro og vandt 3,5 millioner kroner.

For blot en uge siden slog Virtus.pro dog Astralis i semifinalen i en større turnering i Las Vegas.

- Nu skal vi til Virtus.pros hjemmebane, så det bliver spændende. Vi har mødt dem i to store turneringer i streg, og vi har vundet en hver.

- Så nu skal vi bevise, at vi kan slå dem på deres hjemmebane. De kommer til at have 12-15.000 polakker i ryggen, så møder vi dem, så er vi ikke fanfavoritten, siger holdejer Frederik Byskov.

Astrails består af Andreas "Xyp9x" Højsleth, Markus "Kjaerbye" Kjærbye, Peter "dupreeh" Rasmussen og Nicolai "dev1ce" Reedtz.

De er blandt verdens bedste og en del af en fortsat mere professionel sportsgren med stadigt større publikum.

- Publikum jubler, hujer og råber som til andre store sportsgrene. Men vores spillere er jo stjerner og professionelle. Så de er vant til det og vant til presset. De lægger ikke mærke til noget, når kampen er i gang, siger Frederik Byskov.

Økonomisk kan Astralis med en sejr i Polen tage omkring 850.000 kroner med hjem. Den samlede præmiepulje er det dobbelte. Dertil kommer solid eksponering for Astralis' nye sponsor, Audi.

- Det er ikke kun pengene, vi kommer for. Vi skal vise os frem, vise brandet frem og forsvare vores førsteplads på verdensranglisten.

- Vi dyster mod Virtus.pro, der ligger nummer to, lige bag os. Så klarer de sig bedre, kan de tage vores førsteplads. Vi vil gøre alt for, at det ikke sker.

/ritzau/

Endnu en ministerkandidat takker nej til Trumps jobtilbud

Philip Bilden har afvist at blive USA's næste flådeminister. Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, søndag.

Philip Bilden er dermed den seneste i en række af kandidater, der har takket nej til at gøre tjeneste i Donald Trumps administration.

- Dette var en personlig beslutning baseret på private overvejelser og de væsentlige udfordringer, han står over for med at adskille sig selv og sine forretningsinteresser (fra embedet, red.), udtaler forsvarsminister James Mattis i en erklæring.

Han tilføjer, at administrationen snarest vil finde et alternativ til Philip Bilden.

- Selv om jeg er skuffet, så forstår og respekterer jeg hans beslutning og ved, at han vil blive ved med at arbejde for vores land på andre måder, siger forsvarsministeren.

Philip Bilden er en fremtrædende aktieinvestor, og da han blev nomineret til posten som USA's kommende flådeminister, blev der sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt han var i stand til at adskille sine forretningsinteresser og rollen som minister.

Ministeren for den amerikanske flåde tjener som øverste chef for både flåden og marinekorpset.

Med Philip Bildens beslutning står Donald Trump og forsvarsminister James Mattis nu uden officielt nominerede kandidater til at stå i spidsen for både flåden og hæren.

Tidligere på måneden trak Vincent Viola sit kandidatur til posten som minister for hæren.

Hans beslutning skyldtes ifølge AFP ligeledes potentielle interessekonflikter mellem hans omfattende investeringer og rollen som minister.

Donald Trump måtte også tidligere på måneden konstatere, at hans kandidat til posten som arbejdsminister, Andrew Puzder, takkede nej til jobbet.

Den nyudnævnte nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn blev tidligere på måneden også tvunget til at trække sig fra posten.

Det skete, efter at han blev anklaget for at lyve over for sine kolleger i Det Hvide Hus om hans kontakt med russiske topembedsmænd.

/ritzau/AFP