Mens du sov: Indianere frygter Trump, Madonna kritiserer amerikanske kvinder, og »Layla« skal under hammeren

Amnesty beskylder Tyrkiet for at fordrive en halv million indbyggere fra deres hjem | Madonna beskylder USAs kvinder for at give Donald Trump valgsejren | Personer fra Finland, Korea og Guatemala er blandt de 33 identificerede dødsofre fra brand i Oakland i USA | Indianere frygter, at Donald Trump vil gennemføre omstridt olierørledning | Originalteksten til Eric Claptons »Layla« skal sælges på auktion.

Trods snestorm har flere militære veteraner mandag 5. december marcheret til støtte for beskyttelsen af vandet ved Oceti Sakowin Camp på grænsen til Standing Rock Sioux-reservatet i North Dakota, USA. I løbet af weekenden har en stor gruppe af militære veteraner sluttet sig til de indfødte amerikanere i forsøget på at standse opførelsen af en olierørledning i området. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indianere frygter Trumps støtte til omstridt olieledning

Donald Trump støtter konstruktionen af en lang olieledning, der skal krydse fire amerikanske stater.

Siouxindianerne i North Dakota i USA fik gode nyheder, da De amerikanske ingeniørtropper (USACE) nægtede at give en endelig godkendelse til et omfattende olieledningsprojekt.

Olieselskabet Energy Transfer Partners ønsker at anlægge olierørledningen, der efter planen skal strække sig 1886 kilometer over fire stater, men det har USACE foreløbig sat en stopper for.

Siouxindianerne tør dog ikke glæde sig for tidligt. Indianerne frygter nemlig, at olieledningen alligevel bliver en realitet, når Donald Trump tiltræder som præsident i januar.

- Der er stadig nogle spørgsmål, lyder det fra Dallas Goldtooth, der er en af protestens ledere.

- Det største af alle er, hvad Trump-regeringen vil gøre, siger han.

Olierørledningen skal efter planen anlægges langs Siouxindianernes reservat Standing Rock.

USACE foreslår, at Energy Transfer Partners finder en alternativ rute til olierørledningen.

Trumps kommunikationsdirektør, Jason Miller, bekræftede mandag Standing Rock-stammens frygt.

- Vi støtter konstruktionen af den, siger Jason Miller.

- Vi kigger det hele igennem, når vi er i Det Hvide Hus og kan træffe de rigtige beslutninger.

Trump skal efter planen mødes med Kevin Cramer, kongresmedlem fra North Dakota.

Cramer er modstander af USACE's beslutning om ikke at give tilladelse til projektet. Han mener, at det sender et dårligt signal til andre, der vil bygge infrastruktur i landet.

Donald Trump er i gang med en lang række møder forud for sin tiltrædelse.

Mandag mødtes han med miljøforkæmper og forhenværende vicepræsident Al Gore i New York.

Efter mødet gav Gore udtryk for, at det havde været en interessant og åben samtale, hvor de to havde forsøgt at finde fælles fodslag.

/ritzau/AFP

En madras og familiebilleder ses i marts i år ved Diyarbakir i den kurdisk-dominerede sydøstlige del af Tyrkiet. Murbrokker fra ødelagte hjem er blevet smidt her efter måneders sammenstød mellem kurdiske militante og tyrkiske regeringsstyrker i Sur-distriktet. / AFP PHOTO / ILYAS AKENGIN Fold sammen
Læs mere
Foto: ILYAS AKENGIN.

Amnesty beskylder Tyrkiet for at fordrive en halv million

På et år har tyrkiske myndigheder ifølge ny rapport tvunget en halv million mennesker fra deres hjem i sydøst.

Tyrkiske myndigheder har i løbet af det seneste år fordrevet en halv million mennesker fra deres hjem i den sydøstlige del af landet.

Det hævder Amnesty International i en rapport, der bliver offentliggjort tirsdag. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ifølge rapporten er indbyggerne med magt blevet smidt ud af deres hjem som en del af en "kollektiv afstraffelse".

Rapporten fokuserer især på kvarteret Sur i den kurdiske by Diyarbakir. I Sur alene har omkring 24.000 mennesker forladt deres hjem og rejst fra området det seneste år.

Det skyldes i høj grad de udgangsforbud, som myndighederne har indført, vurderes det i rapporten.

Sur har været præget af kampe mellem det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK) og tyrkiske regeringsstyrker siden juli 2015, hvor en to år lang våbenhvile mellem de to parter faldt til jorden.

I marts i år eksproprierede tyrkiske myndigheder størstedelen af landområderne i Sur, står der i rapporten.

Samtidig er de fordrevne indbyggeres ret til at vende hjem "i alvorlig fare", mener Amnesty International. Det skyldes blandt andet udgangsforbud, ødelagt infrastruktur og nedrivning af huse og bygninger.

Organisationen opfordrer indtrængende myndighederne til at ophæve udgangsforbuddet øjeblikkeligt.

- Folk er blev tvunget til at forlade deres hjem med kort varsel, siger Andrew Gardner, der er Tyrkiet-kender i Amnesty International, til nyhedsbureauet AFP.

- De har brug for at blive kompenseret for tabet af deres ejendele, men også for tabet af deres levebrød. For da de mistede deres hjem, mistede de også deres arbejde, tilføjer han.

/ritzau/

Den amerikanske sangerinde Madonna. / AFP PHOTO / Ben STANSALL Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL.

Madonna beskylder USA's kvinder for at give Trump sejren

- Kvinders natur er ikke at støtte andre kvinder. Det er virkelig trist, siger Madonna om Clintons nederlag.

Popsangeren Madonna er alt andet end tilfreds med Donald Trumps sejr i præsidentvalget, og hun beskylder de amerikanske kvinder for at være skyld i, at Hillary Clinton ikke vandt.

- Kvinder hader kvinder. Jeg tror, det er årsagen, lyder hendes enkle analyse af valgets udfald i et interview med magasinet Billboard ifølge nyhedsbureauet AFP.

Clinton var som bekendt favorit til at vinde valget. Blandt andet på grund af en forventet stor opbakning fra USA's kvindelige vælgere.

Demokraten fik da også en anelse flere stemmer fra kvinder end republikaneren Trump, men forskellen var ikke så stor, som meningsmålinger havde indikeret.

Og blandt hvide kvinder stemte 52 procent på Trump mod kun 43 procent på Clinton ifølge CNN.

Madonna, der aktivt støttede Hillary Clintons forsøg på at blive USA's første kvindelige præsident, betegner opbakningen til Trump fra kvinder som "vanvittig højt".

Især i lyset af de vulgære og nedladende bemærkninger om kvinder som Trump blev afsløret i at have fremsagt op til valget.

At han nu alligevel er på vej ind Det Hvide Hus skyldes ifølge Madonna, at kvinder bærer rundt på en medfødt misundelse over for deres kønsfæller.

- Kvinders natur er ikke at støtte andre kvinder. Det er virkelig trist. Mænd beskytter hinanden, og kvinder beskytter deres mænd og børn, siger Madonna.

- Meget af det skyldes jalousi. En form for stammetænkning med manglende evne til at acceptere, at en af deres slags kan stå i spidsen for et land, tilføjer hun.

Madonna fortæller i interviewet, at hun kender Donald Trump og beskriver ham som "en meget venlig fyr og karismatisk på den her pralende, macho- og alfahansagtige måde".

- Folk som ham eksisterer i verden. Det har jeg det OK med. De skal bare ikke være statsledere, siger Madonna.

/ritzau/

En kvinde holder et lys for ofrene fra branden i et varehus i Oakland, Californien i USA 5. december. REUTERS/Lucy Nicholson Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON.

Politi identificerer 33 af 36 dødsofre fra brand i Oakland

Ofrene tæller blandt andre personer fra Finland, Korea og Guatemala, ligesom at flere af ofrene er teenagere.

33 af 36 dødsofre fra fredagens brand i Oakland, Californien, er blevet identificeret.

Foruden amerikanere tæller ofrene personer fra Finland, Korea og Guatemala.

Det oplyser politidirektør i Alameda County Gregory Ahern ifølge CNN.

Efter at have arbejdet i 52 timer i træk har redningsfolk måtte indstille deres arbejde søndag aften lokal tid.

Det skyldes ifølge chef for brandvæsenet i Oakland Melinda Drayton, at dele af strukturen i den lagerbygning, der brød i brand, er for ustabil. Således hælder en ydervæg indad, ligesom at taget og indvendige vægge har givet efter.

- Vi vil ikke sætte vores brandmænds liv i fare, siger hun ifølge CNN.

Mindst 36 mennesker - herunder flere teenagere - er bekræftet døde i branden, der brød ud sent fredag aften under en fest med elektronisk musik på første sal af den to-etager høje bygning.

Myndighederne frygter dog, at dødstallet vil stige, eftersom cirka en tredjedel af bygningen fortsat mangler at blive gennemsøgt.

Ifølge nyhedsbureauet AFP deltog mellem 50 og 100 gæster i festen, der fandt sted uden tilladelse. Antallet er ikke bekræftet fra officielt hold.

Jose Avalos, der var bosiddende i bygningen, fortæller til CNN, at branden bredte sig så hurtigt, at han ikke kunne nå at hjælpe nogen.

- Da jeg var kommet gennem fordøren, kunne jeg bare se, at flammerne opslugte alt bag mig. Da jeg kiggede tilbage, kunne jeg kun se røg og derefter flammer, der stod ud af både døre og vinduer, siger han.

Ifølge politiet kan det tage flere uger at identificere alle ofrene. Myndighederne har bedt ofrenes pårørende om at bevare deres kæres personlige ejendele, herunder hårbørster og tandbørster, der kan indeholde dna.

En talskvinde fra brandvæsnet oplyste lørdag aften, at brandfolk ikke har fundet spor af, at brandalarmerne var gået i gang. Lagerbygningen var heller ikke udstyret med sprinkleranlæg.

Ray Kelly fra politiet i Oakland sammenligner brandens dødelighed med angrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001, fordi så få ofre blev bragt på hospitalet med deres kvæstelser.

- Enten fandt folk en vej ud. Ellers klarede de den ikke, siger han.

/ritzau/

Musiker Eric Clapton i september, 2016. REUTERS/Neil Hall Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL.

Originaltekst til Claptons "Layla" skal under hammeren i USA

Rockklenodier fra Dylan og Clapton skal sælges på auktion. Sangtekster vurderes til knap en halv million.

To manuskripter til kendte sange af Bob Dylan og Eric Clapton er blandt de historiske rockklenodier, der skal sælges på en auktion i New York lørdag.

Det skriver nyhedsbureauet AFP med henvisning til auktionshuset Sotheby's.

Auktionshuset vurderer, at de to sangtekster alene kan indbringe mellem 50.000 og 70.000 amerikanske dollar. Det svarer til mellem 345.000 og 485.000 danske kroner.

Samlingen indeholder blandt andet manuskriptet til Eric Claptons "Layla".

Sangen er beskrevet som en af rockhistoriens mest kendte sange om ugengældt kærlighed.

Musikmagasinet Rolling Stone har blandt andet placeret "Layla" som nummer 27 på sin liste over historiens 500 bedste rocksange.

Clapton skrev sangen til Pattie Harrison i 1970.

Problemet var bare, at Pattie Harrison i 1970 var gift med Beatles-guitaristen George Harrison, der var Eric Claptons gode ven.

Alligevel blev Eric og Pattie senere gift, og ægteskabet varede ni år.

Eric Clapton skrev første del af teksten til "Layla" på Thunderbird Motel i Miami Beach.

Sangen blev skrevet som en ballade, men den er siden blevet kendt i flere versioner - blandt andet som en bluesdrevet rocksang.

Den anden sangtekst, som Sotheby's bortauktionerer lørdag, er den oprindelige tekst til Bob Dylans "This Wheel's on Fire".

Modtageren af Nobelprisen i litteratur skrev sangen i 1967 med Rick Danko fra den canadiske gruppe The Band.

Sangen blev dog først rigtigt kendt, da den blev udgivet på The Band og Bob Dylans fælles album "The Basement Tapes" i 1975.

Af andre klenodier, der skal auktioneres bort lørdag, kan man nævne syv portrætter af Bob Dylan og musikeren Joan Baez, som de to lavede af sig selv og hinanden.

Tegningerne af de to musikere, der i en periode havde et særdeles kendt kærlighedsforhold, blev lavet i 1963, da de gjorde stop på en motorvejscafé under en af deres motorcykelture.

Sotheby's vurderer, at portrætterne kan sælges for mellem 30.000 og 50.000 dollar. Altså mellem 210.000 og 485.000 kroner.

/ritzau/

LÆS MERE