Mens du sov: Handelssamtaler mellem USA og Kina rykker et niveau op

Kinas topforhandler ventes at komme til Washington senere på måneden, forkullede lig og udbrændte biler er opdaget i Mexico efter formodet bandeopgør, og 15 procent af verdens voksenbefolkning ønsker at flytte til at andet land. Her får du overblikket over nattens nyheder.

USAs finansminister, Steven Mnuchin, forventer, at Kinas vicepremiereminister kommer til Washington senere i januar for at drøfte handelsproblemer mellem de to lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: GALI TIBBON

Handelssamtaler mellem USA og Kina rykker et niveau op

Kinas topforhandler i handelsspørgsmål, vicepremierminister Liu He, ventes at komme til Washington i januar.

Efter tre dages samtaler tidligere denne uge mellem embedsfolk fra Kina og USA ser forhandlingerne om at få løst handelsstriden mellem de to lande ud til at rykke op på et højere niveau.

Kinas topforhandler på handelsområdet, vicepremierminister Liu He, ventes således at rejse til Washington senere på måneden for at fortsætte drøftelserne.

Det siger den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin.

- Den øjeblikkelige plan er, at vicepremierminister Liu He sandsynligvis kommer og besøger os senere på måneden, siger Mnuchin sent torsdag aften dansk tid.

- Vi vil fortsætte med de møder, tilføjer han med henvisning til den delegation, der onsdag afsluttede tre dages samtaler i Beijing.

Mnuchin forventer, at den delvise nedlukning af det amerikanske statsapparat ikke kommer i vejen for Liu Hes besøg.

USA's præsident, Donald Trump, har varslet toldstigninger på kinesiske varer, hvis de to lande ikke får løst deres handelsstrid inden den 2. marts.

Oprindeligt skulle USA's toldsatser på importerede varer fra Kina have været sat op til 25 procent fra 10 procent med virkning fra den 1. januar. Stigningen ville ramme næsten halvdelen af Kinas vareeksport til USA.

Men Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, blev i december enige om at give hinanden 90 dage til at forhandle sig frem til en løsning og dermed undgå en eskalering af det, der bliver kaldt handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

USA har under Trump hævet toldbarrieren over for Kina flere gange. Kina har svaret igen på samme måde.

Trump sagde torsdag, at USA havde "enorm succes" i handelsforhandlingerne med Kina.

Men det er sparsomt med konkrete oplysninger om eventuelle fremskridt.

Denne uges samtaler i Beijing var en "trædesten" i retning af forhandlinger på et højere niveau. Det siger Myron Brilliant, leder af internationale anliggender hos USA's Handelskammer.

- Idéen er, at Liu He sandsynligvis kommer til Washington. Men datoen er ikke fastlagt, sådan som jeg har forstået det, sagde han torsdag inden udmeldingen fra finansminister Steven Mnuchin.

Kinas handelsministerium oplyste torsdag, at de indledende samtaler i Beijing var forløbet godt.

-Der blev etableret et grundlag for at nå til enighed om de bekymringer, som hver side har, hed det i en meddelelse på ministeriets hjemmeside.

/ritzau/Reuters

 

21 er fundet dræbt i Mexico efter formodet bandeopgør

Forkullede lig og udbrændte biler er opdaget i mexicansk grænseby, hvor narkokarteller kæmper om magten.

Forkullede rester af 17 lig samt yderligere fire dræbte personer er fundet i en grænseby i Mexico.

De 21 personer formodes at være dræbt i et opgør mellem narkokarteller. De mange lig blev opdaget onsdag i byen Miguel Aleman.

- Alt tyder på, at et sammenstød fandt sted i Tamaulipas, siger Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador.

Myndighederne i den notorisk voldelige delstat Tamaulipas oplyser, at hændelsen efterforskes.

Ligene lå spredt på en grusvej, hvor der også stod flere udbrændte køretøjer. Det fremgår af fotografier fra stedet, som en embedsperson har vist nyhedsbureauet Reuters.

Miguel Aleman ligger cirka 90 kilometer fra den by i Texas, som USA's præsident Donald Trump besøgte torsdag i forbindelse med sit fremstød for at få opført en mur langs hele den amerikansk-mexicanske grænse.

De seneste år har blodet flydt i Tamaulipas som følge af en krig mellem de kriminelle karteller Gulf og Zetas.

Ud over indsmugling af narko og migranter til USA gør banderne sig også i tyveri af brændstof, som derefter sælges på det sorte marked.

Torsdag meddelte Mexicos præsident, at overvågningen af 1600 kilometer olierørledninger er skærpet for at forhindre tyveri og sabotage.

Den øgede overvågning blev iværksat kort før jul. Den har ført til mangel på benzin og forårsaget lange køer ved tankstationer. Angiveligt fordi det er blevet vanskeligere at sikre sig billig benzin på ulovlig vis.

Beslutningen blev taget, efter to brud som følge af sabotage blev opdaget på den rørledning, som forsyner hovedstaden, Mexico City.

Det statslige olieselskab, Pemex, skønner, at det alene siden 2016 er frastjålet brændstof til en værdi af over 146 milliarder pesos. Det svarer til cirka 49 milliarder kroner.

Bag tyverierne står kriminelle bander og korrupte ansatte.

/ritzau/Reuters

Foto: CECILIA DEL OLMO.

 

Global måling: 750 millioner mennesker ønsker at emigrere

Lysten til at flytte til et andet land er steget i blandt andet Afrika trods indsat for at hindre migration.

Selv om den danske regering og EU de seneste år har iværksat et hav af tiltag og øget fokus på at bekæmpe migration, stiger antallet af mennesker, der drømmer om at emigrere.

Det viser en stor international undersøgelse fra Gallup ifølge Jyllands-Posten.

På verdensplan var der i årene 2015-2017 flere end 750 millioner mennesker over 15 år, der gik med drømme om at flytte til et andet land.

Det svarer til 15 procent af verdens voksenbefolkning.

Lysten til at emigrere er steget i mange verdensdele. Det gælder ikke mindst Latinamerika og i de afrikanske lande syd for Sahara og Nordafrika.

I Afrika, hvor hundredtusindvis af indbyggere år efter år begiver sig ud på en farlig rejse mod Europa, er andelen af personer, der drømmer om at flytte fra deres hjemland, fra 2010 til 2017 steget fra 30 procent af befolkningen til 33 procent.

- Der er mange bestræbelser på at ændre afrikanernes lyst til at drage mod Europa, men på den korte bane ændrer det ikke meget. Der er ingen hurtige løsninger. Det kommer til at tage årtier mindst.

Sådan siger Bram Frouws, leder af Mixed Migration Centre under Dansk Flygtningehjælp, til Jyllands-Posten.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fastholder, at den danske og europæiske indsats bærer frugt.

Hun refererer til tal fra FN's Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, der viser, at det fra 2015 til i dag er lykkedes at begrænse migration fra Afrika til EU via Middelhavet med 92 procent.

- Politikken virker. Vi har fået bedre styr på tilstrømningen af illegale migranter, men det er klart, at vi ikke er i mål, når det kommer til jobskabelse og at skabe et håb om en bedre fremtid, der hvor de (potentielle migranter, red.) er, siger hun.

/ritzau/

 

Tårevædet Murray: Australian Open kan blive min svanesang

Smerten er for voldsom. Jeg ønsker ikke at fortsætte, sagde smerteramt Andy Murray på pressemøde i Melbourne.

Dette års Australian Open kan blive den sidste turnering med deltagelse af den britiske tennisstjerne Andy Murray.

Det siger den tidligere verdensetter på et pressemøde i Melbourne fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Andy Murray døjer fortsat med smerter efter en hofteoperation for et år siden.

- Ja, jeg tror, at der er en sandsynlighed for det. Helt sikkert, siger en følelsesladet og tårevædet Murray på spørgsmålet om, hvorvidt han står foran sin sidste turnering på højeste niveau.

Egentlig havde han tænkt sig at bide smerterne i sig frem til dette års Wimbledon-turnering. Men han tvivler på, at det bliver muligt.

- Wimbledon er stedet, hvor jeg gerne ville stoppe, men jeg er ikke sikker på, at jeg er i stand til at spille med smerten i yderligere fire eller fem måneder, siger den 31-årige skotte.

- Det gør for ondt. Jeg ønsker ikke at fortsætte med at spille på den måde, siger han.

Den triste udmelding fra en af de seneste årtiers største tennisspillere kommer efter et nedslående træningspas mod Novak Djokovic.

Serberen vandt 10 ud af 12 partier. Men værre var det, rapporterer ifølge flere britiske medier fra Melbourne Park, at Andy Murrays bevægelser var besværede.

Han fortæller, at bare det "at tage sko eller sokker på" er smertefuldt.

Murray overvejer derfor muligheden for endnu en operation for at slippe af med smerterne i sin højre hofte, når ketsjeren er lagt væk.

Australian Open, der er den første af sæsonens fire grand slam-turneringer, begynder på mandag.

Andy Murray er fem gange nået frem til finalen, men har været så uheldig at møde Novak Djokovic fire gange, mens Roger Federer var modstanderen i den femte finale.

Mens det aldrig er lykkedes ham at komme helt til tops i Australian Open, så har Andy Murray to gange vundet Wimbledon, og en US Open-titel er det også blevet til. Desuden har to gange vundet guld ved OL.

Siden sit nederlag til Sam Querrey i kvartfinalen i Wimbledon i 2017, da omfanget af hans hofteproblem blev tydeligt, har Murray kun spillet to grand slam-kampe.

Han er faldet ned som nummer 230 på verdensranglisten. I første runde af Australian Open møder han den 22.-seedede spanier Roberto Bautista Agut.

/ritzau/