Mens du sov: Google sagsøger Uber for at stjæle teknologi til førerløs bil

Google har sagsøgt Uber, malaysiske myndigheder vil rense hel lufthavn efter fund af potent nervegas, FC København opnår milepæl i Europa, og en 42-årig kvinde har stukket sin kæreste ned i Thy. Berlingske giver dig overblikket over nattens historier her.

Google sagsøger Uber for at stjæle førerløs bils teknologi

Googles moderselskab Alphabet har torsdag lagt sag an mod kørselstjenesten Uber.

Sidstnævnte bliver beskyldt for at stjæle teknologi til sin selvkørende bil, der bærer navnet Otto.

Alphabet mener, at Otto er fyldt med teknologi, der er stjålet fra Waymo, som er navnet på Googles selvkørende bilprojekt.

- Otto og Uber har krænket Waymos immaterielle rettigheder, så de har kunnet undgå at bruge tid og penge på at udvikle deres egen teknologi, står der i søgsmålet, der er indleveret i en føderal domstol i San Francisco.

I søgsmålets akter anklager Alphabet en tidligere Waymo-chef for at have taget teknisk data med sig, da han forlod Waymo.

Chefen var efterfølgende med til at opstarte den konkurrent, der senere fik navnet Otto.

- Vi tager beskyldningerne mod Otto og Uber-ansatte meget seriøst. Vi gennemgår sagen nøje, skriver en talskvinde for Uber i en e-mail til AFP.

Alphabet ønsker, at sagen går i retten, og at der bliver betalt erstatning.

Anthony Levandowski, en af grundlæggerne af Otto, beskyldes for i december 2015 at have downloadet mere end 14.000 filer fra en Waymo-server, som var stemplet som tophemmelig.

En uge senere forsøgte Levandowski ifølge søgsmålet at fjerne alle spor på computeren, som han havde brugt til at downloade filerne.

I januar 2016 mødtes han angiveligt med en række højtstående chefer i Ubers hovedkvarter i San Francisco.

Det er angiveligt primært den såkaldte Lidar-teknologi, som Levandowski har taget med til Uber.

Lidar-teknologien bruger laser-sensorer til at skanne en bils omgivelser.

Det er den teknologi, der gør, at en bil kan se, hvad der er omkring den. Derfor er den afgørende for en selvkørende bil, står der i sagens akter.

/ritzau/AFP

42-årig kvinde stikker sin kæreste ned med kniv i Thy

En 41-årig mand fra Thy blev sent torsdag aften bragt til Aalborg Universitetshospital, efter at han var blevet stukket i ryggen af sin kæreste med en kniv. Det oplyser vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Carsten Henriksen.

- Det præcise hændelsesforløb kender vi ikke endnu, men det er en mand, der har kæresten på besøg, og så sker der noget, og det ender med, at hun tager en kniv og stikker ham i ryggen, siger vagtchefen.

Midt- og Vestjyllands Politi har ikke nærmere oplysninger om forløbet op til knivstikkeriet.

Episoden fandt sted på en adresse i den lille by Østerild, der ligger mellem Thisted og Fjerritslev.

- Vi ved ikke helt hvor hårdt kvæstet, han er, men han er i live og var ved bevidsthed, siger Carsten Henriksen.

Mandens 42-årige kæreste er blevet anholdt af Midt- og Vestjyllands Politi.

Ifølge Carsten Henriksen er hun i forvejen kendt af politiet for en række lovovertrædelser af forskellig karakter.

Midt- og Vestjyllands Politi modtog anmeldelsen om knivstikkeriet klokken 22.49 torsdag aften fra en nabo til den 41-årige mand.

/ritzau/

FC København opnår milepæl i Europa

Foto: Liselotte Sabroe.

FC København skrev torsdag aften klubhistorie ved for første gang at gå videre fra den første knockoutrunde i Europa efter nytår.

Med et 0-0-resultat hjemme mod Ludogorets er FCK videre til Europa Leagues ottendedelsfinaler med en samlet 2-1-sejr.

Kampen blev aldrig specielt underholdende og bar præg af 2-1-sejren fra den første kamp i Sofia for en uge siden, fordi FCK ikke var tvunget til at forcere noget.

FCK begyndte bedst i de første ti minutter med tre afslutninger, inden Ludogorets overtog styringen.

Ludogorets havde bolden i næsten to tredjedele af tiden, og det så ud til at passe FCK fint.

Hjemmeholdet lagde ikke et vildt pres på bulgarerne, der omvendt havde svært ved at finde ud af, hvad de skulle gøre med bolden.

FCK-træner Ståle Solbakken havde truffet et modigt valg ved at satse på Aboubakar Keita på den centrale midtbane ved siden af Uros Matic.

Det var kun Keitas tredje kamp fra start og niende i alt for FCK, men det var ikke til at se i de 65 minutter, han var på banen.

Den blot 19-årige ivorianer fyldte godt med sine lange ben og havde sågar en kvalificeret afslutning, der blev reddet til hjørnespark.

Ludogorets var farligst, når Claudiu Keserü havde bolden i angrebet, og den rumænske angriber var tæt på at score på et nærgående langskud efter en halv time.

Torsdagens kamp blev spillet under tag i Telia Parken på grund af kraftigt snevejr, så forholdene på grønsværen var fine.

I anden halvleg var billedet det samme. Ludogorets dominerede, mens FCK køligt kontrollerede begivenhederne.

Keserü fik endnu en chance på et hovedstød efter en times spil, men angriberen headede forbi.

Et minut senere skød udeholdets brasilianske kantspiller Wanderson lige forbi stolpen.

Kun en bulgarsk scoring kunne have øget spændingen, men den kom aldrig til glæde for størstedelen af de 17.064 tilskuere. Tværtimod var FCK-angriberen Andreas Cornelius tæt på at score i den anden ende på et hovedstød.

Og indskiftede Kasper Kusk fik en stor chance, men kunne heller ikke ramme målet.

I slutminutterne blev Nicolai Boilesen skiftet ind og fik dermed debut for FCK.

Kampen endte helt uden scoringer, og det sikrede FCK et historisk resultat.

Tre gange tidligere er FCK røget ud af den første duel i Europa efter nytår.

Solbakken ledte også holdet i tre tidligere knockoutdueller mod henholdsvis Manchester City (Uefa Cuppens 16.-delsfinale i 2008/09), Marseille (Europa Leagues 16.-delsfinale i 2009/10) og Chelsea (Champions Leagues ottendedelsfinale i 2010/11).

Fredag er der lodtrækning til Europa Leagues ottendedelsfinaler, hvor blandt andre Manchester United og Ajax er med i bowlen.

/ritzau/

Malaysisk lufthavn skal renses efter fund af potent nervegas

Malaysiske myndigheder vil nu rense lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor Kim Jong-nam, halvbroren til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, blev dræbt sidste mandag.

Det sker, fordi malaysiske efterforskere har fundet spor efter den ultrapotente nervegas VX på Kim Jong-nams lig i forbindelse med et ligsyn.

Det skriver flere internationale medier, der henviser til nyhedsbureauet AP.

Den nationale politichef i Malaysia oplyser i øvrigt, at den ene af to tilbageholdte kvinder, der er mistænkt for at stå bag drabet på Kim Jong-nam, blev syg og kastede op umiddelbart efter det formodede attentat.

Nervegassen VX bliver betragtet som det giftigste kemiske våben, der nogensinde er blevet skabt.

Gassen blev ifølge Reuters udviklet i Storbritannien i 1950'erne, og i flydende form har den nogenlunde samme konsistens som motorolie.

- Man kan karakterisere VX som en pesticid på steroider. Det er en ekstremt giftig substans. Omkring en hundreddel af et gram, en tredjedel af en dråbe, på huden vil være dødbringende, siger Bruce Bennet, der er forsker ved tænketanken Rand Corporation, ifølge Reuters.

Malaysisk politi oplyste fredag, at spor af gassen er blevet fundet på liget af Kim Jong-nam.

Myndigheder er i færd med at undersøge, hvordan gassen kom ind i landet.

Nervegassen er både uden smag og uden duft. Derfor er det sandsynligt, at gassen er kommet ind i lufthavnen, uden nogle sikkerhedssensorer har opdaget den.

/ritzau/

Labour taber i egen bastion ved britisk suppleringsvalg

Det britiske Labour har tabt et sæde i parlamentet i London. Det skete, da partiet kun formåede at vinde et ud af to suppleringsvalg torsdag.

Valgene var udløst af, at kritikere af partileder Jeremy Corbyn har forladt parlamentet.

I Stoke-on-Trent genvandt Labour en plads, som det ellers var i fare for at miste.

Men i området Copeland tabte partiet tabt et sæde, som det har haft i mere end 80 år. Det skriver flere britiske medier som The Guardian og Sky News.

Det var på forhånd udråbt som en svær opgave for Labour at vinde i Stoke-on-Trent, fordi lederen af det EU-kritiske parti Ukip, Paul Nuttall, også stillede op.

Da briterne stemte om EU-medlemskab sidste år, stemte cirka 70 procent af vælgerne i området ifølge nyhedsbureauet Reuters for at forlade unionen.

Derfor er Stoke-on-Trent af visse britiske politikere blevet døbt "brexit-hovedstaden".

Alligevel vandt Labours Gareth Snell med 7853 stemmer mod 5233 stemmer til Paul Nuttall, der overtog som leder for Ukip i november.

Til gengæld formåede Labour ikke at genvinde sit sæde i Copeland. Her har partiet domineret siden 1935. Men premierminister Theres Mays konservative løb med sejren.

Det er første gang siden 1982, at et regeringsparti erobrer et sæde ved et suppleringsvalg.

Suppleringsvalg er et velkendt fænomen i Storbritannien, hvor der udløses valg, hvis en politiker trækker sig eller dør.

Det er med andre ord ikke suppleanter, der afløser en afgående politiker, som man kender det fra Danmark.

Labour-profilen Tristram Hunt trak sig i januar fra sit sæde i Stoke-on-Trent for at blive direktør for et museum i London.

I Copeland trådte Jamie Reed tilbage for at hellige sig arbejdet med atomanlægget i Sellafield, der er den største arbejdsplads i området.

Begge politikere var kritikere af partiets leder, Jeremy Corbyn.

/ritzau/