Mens du sov: Fransk præsidentfavorit vil genindføre grænsekontrol

Berlingske giver dig overblikket over nattens nyheder fra ind- og udland. Den gode nyhed er, at Danmark er verdens mindst korrupte land. Den dårlige er, at vi også bliver tykkere og tykkere. Frankrigs konservative præsidentkandidat vil genindføre grænsekontrollen, og onsdag vil Donald Trump tage de første skridt mod at bygge en mur til Mexico.

François Fillon vil gå tilbage til gammeldags kontrol ved grænserne, hvis vælgerne peger på ham som præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA

Danmark er stadig verdens mindst korrupte land

Danmark er angiveligt verdens mindst korrupte land.

Det viser det nye indeks fra den uafhængige organisation Transparency International, der har til formål at bekæmpe korruption i hele verden.

I indekset ligger Danmark på en delt førsteplads sammen med New Zealand.

- Det er glædeligt at se, at Danmark fortsat ligger øverst på listen nu sammen med New Zealand. Vi opnår en score på 90 ud af 100, siger Knut Gotfredsen, der er formand for Transparency International Danmark, i en pressemeddelelse.

Han maner dog til besindighed, selv om Danmark indtager duksepladsen.

- Vi har vundet konkurrencen, men har ikke sat nogen verdensrekord. Danskerne har et legitimt krav på, at det politiske system arbejder med at begrænse korruption. En score på 90 er ikke godt nok, lyder det fra formanden.

Transparency International er en global uafhængig organisation, der oplyser om og bekæmper korruption i hele verden.

Selv om Danmark topper indekset, så klarer landets offentlige institutioner sig generelt ringere end de foregående år.

Således scorede Danmark 91 point i indekset i 2015 og 92 point i 2014.

De organisationer, der i 2016-indekset rangerer Danmark dårligere end i 2015, ser blandt andet på partistøttereglerne, samarbejde mellem politikere og erhvervslivet samt udveksling af vennetjenester.

Det er ikke muligt at måle effekten på scoren af konkrete sager. Transparency International Danmark henviser dog til det seneste års sager om partistøtte og indskrænkningen af offentlighedsloven og Tibet-sagen som mulige faktorer.

Somalia indtager bundplaceringen i indekset med en score på ti.

De dårligst bedømte EU-lande er Bulgarien med 41 point og Grækenland med 44 point.

Indekset "Corruption Perception Index" bygger på en række internationale organisationers opfattelse af korruption i den offentlige sektor i de enkelte lande.

Det måles på en skala fra 0 til 100.

Indekset viser ifølge Transparency International, at misbrug af magt, hemmelige aftaler og bestikkelse fortsat er en væsentlig ødelæggende faktor for mange lande i verden.

122 af de 176 lande i indekset scorer således mindre end 50 point.

/ritzau/

Overvægt er nu næsten lige så almindeligt som normalvægt blandt voksne. Det viser en nordisk befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS.

Vi bliver federe og mere passive bag vores skærme

Overvægt er nu næsten lige så almindeligt som normalvægt blandt voksne.

Det viser en nordisk befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for.

Det er anden gang, den fællesnordiske befolkningsundersøgelse udarbejdes for Nordisk Ministerråd. Generelt går det den gale vej, når det gælder voksnes sundhed.

Hver tredje voksne i Norden var i perioden 2011-2014 fysisk inaktiv. Tre ud af ti brugte desuden mere end fire timer dagligt på stillesiddende skærmtid i fritiden. Samtidig var forekomsten af overvægt og svær overvægt høj.

- Antallet af svært overvægtige ser desværre ud til at stige i stedet for at stabilisere sig. Det er uheldigt, eftersom de helbredsmæssige konsekvenser kan koste både det enkelte individ og samfundet dyrt, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Overvægt har især ramt danske mænd, og der er stadig flest overvægtige danske mænd - 56 procent mod 38 procent af kvinderne.

Men kvinderne haler i den nye undersøgelse ind på mændene. Især når det gælder svær overvægt, hvor kvindernes andel accelererer, mens mændene står stille.

- Det er bekymrende, fordi de sygdomme, der knytter sig til overvægt, er alvorligere, jo større grad af overvægt, der er tale om, siger Jeppe Matthiessen.

Desuden er hver tredje voksen fysisk inaktiv. De bevæger sig mindre end de anbefalede 30 minutter dagligt med moderat til hård aktivitet.

- At så mange er inaktive, er en central risikofaktor i forhold til øget dødelighed, hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, siger Jeppe Matthiessen.

Oveni tilbringer vi stadig mere flydetid i fritiden foran computere, tv og mobiltelefoner.

- Når de fleste kun er vågne i omkring otte timer ud over arbejdet, er det meget, når hver tredje voksen dagligt bruger over fire timer i fritiden bag en skærm.

- Det giver ikke megen tid til for eksempel motion. Desværre har kvinderne også på det område hentet ind på mændene siden 2011, siger Jeppe Matthiessen.

/ritzau/

Picture released by Record TV showing smoke billowing from Bauru's Penitentiary Progression Center (CPP3), 330 km from Sao Paulo, Brazil, on January 24, 2017 after 62 inmate escaped from the semi-open detention centre after setting fire to a pavilion. The episode is part of the serious crisis in the overcrowded prisons in Brazil, where since the beginning of the year riots left about 140 dead in the midst of a bloody war between gangs. / AFP PHOTO / RECORD TV / STR / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RECORD TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

52 fanger flygter fra brasiliansk fængsel

52 indsatte er tirsdag stukket af fra et brasiliansk fængsel, skriver nyhedsbureauet AFP.

Politiet har indledt en storstilet jagt på fangerne, der flygtede fra "Penitentiary Progression Center", der er et delvist åbent fængsel i Bauru, som ligger 330 kilometer fra landets største by, Sao Paolo.

Fangerne satte ild til en af afdelingerne i fængslet, inden de tog flugten. Opstanden i fængslet brød ud, efter at en af de indsatte havde fået konfiskeret sin mobiltelefon, fortæller de lokale myndigheder.

- Fangerne startede et oprør, og nogle af fangerne udnyttede det til at flygte, fortæller en kilde til AFP.

I en udtalelse fra fængslet skriver de, at 152 indsatte flygtede under opstanden, men at 100 af de indsatte blev fanget af militærpolitiet.

Mere end 130 indsatte i de brasilianske fængsler er blevet dræbt i år, mange af dem er blevet halshugget af rivaliserende bander som et led i den narkokrig, der foregår i landet.

Flere eksperter mener, at volden i fængslerne skyldes krig om narko, hvor bander kæmper om verdens vigtigste kokainmarked.

Myndighederne har afsat 200 sikkerhedsfolk til at sikre de to fængsler, hvor der er sket flest drab.

Det største blodbad var et decideret massedrab, hvor medlemmer af den store bande Primeiro Comando da Capital blev angrebet.

Gruppen har omkring 20.000 medlemmer. Den driver ud over narkokriminalitet en række andre forretninger.

Det gælder blandt andet et ulovligt olieraffinaderi og ulovlige busselskaber. Banden ejer flere mindre fodboldklubber. Dens leder har siddet fængslet siden 1999.

/ritzau/

Trump lægger op til stor dag om grænsemur til Mexico

Donald Trump har i vanlig vis været på de sociale medier, hvor han løfter lidt af sløret for onsdagens planer.

USA's præsident, Donald Trump, vil onsdag underskrive en række præsidentielle dekreter, der skal bremse indvandringen til USA.

Han vil blandt andet tage de første skridt mod at gøre alvor af sit valgløfte om at etablere en mur langs grænsen til Mexico.

Det vil ske i forbindelse med et besøg hos ministeriet for indenlandsk sikkerhed, oplyser to repræsentanter fra hans administration og flere andre kilder med kendskab til sagen ifølge avisen The Washington Post og mediet CNN.

På det sociale medie Twitter antyder præsidenten, at han har noget i støbeskeen til onsdag.

- En stor dag er planlagt for den nationale sikkerhed i morgen. Blandt mange andre ting vil vi bygge den mur, skriver Donald Trump tirsdag.

Det er stadig uvist, hvordan og hvornår muren vil blive en realitet.

John Kelly, minister for indenlandsk sikkerhed, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at muren "nok ikke bliver bygget i den nærmeste fremtid".

Trump har gentagne gange fastholdt, at Mexico skal betale for etableringen af muren. Det har den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, dog afvist et tilsvarende antal gange.

Tidligere på måneden sagde Donald Trump, at det i første omgang bliver de amerikanske skatteydere, der betaler for muren. Siden er det ifølge præsidenten meningen, at Mexico skal refundere pengene til USA.

USA's nyindsatte præsident har inviteret Enrique Peña Nieto til Det Hvide Hus i næste uge.

Med sine dekreter vil præsidenten angiveligt også begrænse flygtninges adgang til USA.

Samtidig lægger han op til at stramme reglerne for opholdstilladelser for folk fra en række lande i Mellemøsten og Afrika. Det gælder blandt andet Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen, siger kilder ifølge den britiske avis The Guardian.

Stramningerne ventes at gælde flygtninge fra alle lande i flere måneder, indtil ministeriet for indenlandsk sikkerhed får etableret en grundigere godkendelsesproces.

Donald Trump forventes også at skrotte et indvandrerprogram, der blev indført at Barack Obama i 2012.

Programmet tillader flere end 750.000 illegale indvandrere, der er kommet til USA som børn, at bo og arbejde i landet uden frygt for at blive udvist af landet.

/ritzau/

epa05744763 Former French prime minister and present presidential candidate Francois Fillon delivers a speech in a lecture in the Konrad Adenauer Foundation in Berlin, Germany, 23 January 2017. In his speech entitled 'Our responsibility for Europe', he explained his political plans for France and Europe. EPA/FELIPE TRUEBA Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA.

Fransk præsidentfavorit vil genindføre grænsekontrol

François Fillon vil gå tilbage til gammeldags kontrol ved grænserne, hvis vælgerne peger på ham som præsident.

François Fillon, den konservative favorit til at vinde forårets præsidentvalg i Frankrig, vil genindføre tidligere tiders grænsekontrol for at begrænse antallet af migranter og holde terrorister ude af landet.

Det løfte fremsætter Fillon i et tweet tirsdag ifølge den britiske avis The Telegraph.

- Så længe Europas grænser ikke er beskyttet af vores partnere, så vil Frankrig genetablere reel kontrol ved grænserne, skriver Fillon.

Fillon siger også, at han som præsident vil "ignorere" Schengenaftalen om åbne grænser.

François Fillon er Republikanernes kandidat til præsidentvalget. Valget afgøres ved to afstemninger.

Som meningsmålingerne står nu, er Fillon favorit til at få flest stemmer i første runde 23. april sammen med Marine Le Pen fra det indvandrerkritiske Front National.

Derefter skal de to op mod hinanden i det afgørende slag i anden valgrunde 7. maj.

Den nuværende præsident, socialisten François Hollande, har opgivet håbet om at blive genvalgt.

Fillons kommentarer kommer dagen efter, at han mandag mødtes med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Under det over én time lange møde i Berlin sagde Fillon, at Frankrig ikke kunne acceptere flere flygtninge.

Dermed afviste han det, som Telegraph kalder for Merkels "åbendør"-politik over for flygtninge og migranter.

- Schengen skal reformeres. Fri bevægelighed i Europa skal have en modvægt, der ikke kan forhandles om: systematisk kontrol ved de ydre grænser. De ydre grænser skal være rigtige grænser, sagde han efter mødet

- Hvis Europas grænser ikke bliver beskyttet er vores partnere... vil Frankrig genetablere rigtig kontrol ved vores grænser.

Men han sagde også, at Frankrig og Tyskland fortsat skal være enige om en "fælles asylpolitik". Den bemærkning blev angrebet af Florian Philippot. Han står lige under Marine Le Pen i Front National.

Fillon havde, sagde Philippot, "svoret troskab over for Merkel og hendes sindssyge migrationspolitik".

Migration er efter en række terrorangreb i Frankrig et af nøgletemaerne i kandidaternes valgkampagner.

Skulle de franske vælgere i stemmeboksene i morgen, så ville Marine Le Pen få flest stemmer i første runde. Men Fillon ville slå hende i anden runde. Det viser de seneste målinger ifølge The Telegraph.

/ritzau/