Mens du sov: Formodet seriemorder anholdt efter et år i USA

Amerikansk politi har anholdt en 23-årig mand, der er mistænkt for at være seriemorder. Den tiltrædende franske præsident Emmanuel Macrons bevægelse, En Marche!, vil ændre navn. Og Storbritanniens regeringsparti med Theresa May i spidsen står til en solid sejr ved kommende parlamentsvalg. Få overblik over nattens nyheder her.

Politiet i Phoenix i den amerikanske delstat Arizona har offentliggjort en fantomtegning af en mand, der mistænkes for at stå bag en række drab. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHOENIX POLICE DEPARTMENT / HAND

Politi i Phoenix anholder formodet seriemorder efter et år

Politiet i Phoenix i den amerikanske delstat Arizona har anholdt en mand, som mistænkes for at have dræbt ni personer i løbet af 11 måneder.

Det rapporterer flere amerikanske medier natten til tirsdag dansk tid.

- Denne sag har plaget vores lokalsamfund i over et år, siger Jeri William, politichef i Phoenix, på et pressemøde mandag lokal tid ifølge Fox News.

Politiet har jagtet seriemorderen i over et år.

Personen, der nu er anholdt, er en 23-årig mand af latinamerikansk afstamning.

Hovedparten af de mange drab fandt sted fra marts 2016 og fire måneder frem.

Her blev tre mænd, tre kvinder og en 12-årig pige dræbt. Alle syv blev skudt, mens de gik på gaden eller opholdt sig foran deres hjem.

Samtlige drab blev begået efter mørkets frembrud i bydelen Maryvale i den vestlige del af Phoenix.

Desuden er den mistænkte sigtet for yderligere to likvideringer samt to forsøg på drab.

Allerede i april i år havde politiet den 23-årige mand til forhør i forbindelse med et drab i august 2015 på en 61-årig mand. Den dræbte havde et forhold til den mistænktes mor.

Politiet har siden gransket mandens forklaringer, og det har nu tilsyneladende ført til et gennembrud i sagen.

Efterforskerne mener også, at han stod bag nedskydningen af en 22-årig mand nytårsdag 2016.

Med undtagelse af det første offer var de øvrige otte tilfældige personer uden tilknytning til den anholdte, oplyser politichef Jeri William.

I juli 2016 offentliggjorde politiet i Arizona en fantomtegning af den formodede gerningsmand.

- Nogen derude ved, hvem der står bag dette. Vi har brug for lokalsamfundets hjælp til at opklare disse sager, sagde Joseph Yahner, politichef i Phoenix, ifølge CNN.

Tegningen viste en hvid eller latinamerikansk-udseende mand på mellem 20 og 30 år.

I håb om et gennembrud i efterforskningen blev der også udlovet en dusør på 30.000 dollar for oplysninger, der kunne føre til gerningsmanden.

- Vi håber, at vores samfund kan tage det lidt mere roligt nu, og at vores betjente vil få lidt mere søvn i visheden om, at retfærdighedens hjul endelig er i bevægelse, siger Jeri William ifølge nyhedsbureauet AP.

Hun oplyser ikke noget om et muligt motiv til de mange drab.

/ritzau/

Den tiltrædende franske præsident Emmanuel Macrons bevægelse, En Marche! (Fremad), vil ændre navn til La Republique En Marche (Republikken i Bevægelse, red.). Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Macrons parti skifter navn før parlamentsvalg

Den tiltrædende franske præsident Emmanuel Macrons bevægelse, En Marche! (Fremad), vil ændre navn til La Republique En Marche (Republikken i Bevægelse, red.).

Det oplyste generalsekretæren for Macrons parti, Richard Ferrand, på et pressemøde mandag, skriver BBC og andre medier.

Navneskiftet kommer forud for næste måneds valg til den franske nationalforsamling.

Den 39-årige Macron sejrede overbevisende ved søndagens præsidentvalg med en opbakning på 66,1 procent mod 33,9 procent til Marine Le Pen.

Men Macron har en ny stor opgave for sig. Inden første runde af parlamentsvalget 11. juni skal hans parti udpege kandidater til valget, og de skal klare sig godt.

Ellers bliver det vanskeligt for Macron at få gennemført sine mærkesager.

En Marche blev dannet for blot et år siden og har i dag ingen medlemmer af nationalforsamlingen.

Ifølge generalsekretær Richard Ferrand vil partiet tirsdag offentliggøre navnene på de kandidater, der skal repræsentere partiet i Frankrigs 577 valgkredse.

- Spørgsmålet er, om man kan få kandidater, der er kvalificerede til at føre valgkamp og udføre det politiske arbejde bagefter. Der kan blive mange uden politisk erfaring, som vælges ind, sagde Mette Zølner, lektor ved Copenhagen Business School med fokus på franske forhold, mandag til Ritzau.

Mette Zølner henviser til, at Macron har et mål om, at halvdelen af partiets kommende parlamentarikere ikke tidligere har været valgt ind i politik.

En Marche indgik før præsidentvalget en alliance med Demokratiske Bevægelse, der ledes af den erfarne 65-årige eksminister François Bayrou.

Og det bliver der ikke ændret på, fastslog Ferrand på mandagens pressemøde ifølge Bloomberg News.

Og partnerskabet står til et godt valg ifølge meningsmålinger offentliggjort efter Macrons sejr søndag. Ved første valgrunde 11. juni vil alliancen få størst opbakning med mellem 24 og 26 procent af stemmerne, skriver BBC.

Både Front National og Republikanerne vil få omkring 22 procent af stemmerne, mens regerende præsident François Hollandes socialistparti kun vil få ni procent.

/ritzau/

Theresa Mays parti står til jordskredssejr forud for det kommende parlamentsvalg 8. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL.

Theresa Mays parti står til jordskredssejr forud for valg

Med en måned til parlamentsvalget i Storbritannien har De Konservative et forspring på 17 procentpoint.

Storbritanniens regeringsparti, De Konservative, står til en solid sejr med kun en måned til det kommende parlamentsvalg 8. juni.

En målingsmåling fra instituttet Survation viser således tirsdag, at Theresa Mays parti har opbakning fra 47 procent af vælgerne.

Til sammenligning står oppositionspartiet Labour blot til 30 procent af stemmerne.

Midterpartiet De Liberale Demokrater står til syv procent af stemmerne, mens det EU-kritiske Ukip blot har opbakning fra fire procent af vælgerne ifølge Survations måling.

Opbakningen til Ukip er dermed styrtdykket i forhold til valget i 2015, hvor partiet med Nigel Farage i spidsen fik 13 procent af stemmerne.

Siden Ukip var bannerfører i kampagnen for at melde Storbritannien ud af EU-fællesskabet i 2016 er opbakningen til partiet forsvundet som dug for solen.

Det er sket samtidig med, at premierminister Theresa May, har forpligtet sig til forhandlingerne om betingelserne for den endelige udmeldelse.

Målingen kommer mindre end en uge, efter at Ukip oplevede et kollaps ved lokalvalget i Storbritannien torsdag.

Målingen viser, at 54 procent af Ukips tidligere vælgere nu vil sætte deres stemme ved De Konservative.

Survations måling er baseret på besvarelser fra 1005 personer mellem 5. og 6. maj.

/ritzau/Reuters

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un inspicerer her et militæranlæg ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau, der har udsendt billedet. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Medier: Nordkorea og USA holder uformelle samtaler i Oslo

Kina håber, at samtalerne vil bidrage positivt til forholdet mellem USA og Nordkorea, siger en talsmand.

Repræsentanter fra Nordkorea og USA holder samtaler i Oslo i disse dage. Det hævder flere sydkoreanske og japanske medier.

Ifølge unavngivne sydkoreanske diplomater bliver samtalerne holdt i den norske hovedstad mandag og tirsdag. Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap ifølge nyhedsbureauet UPI.

Talsmand for Kinas udenrigsministerium Shi Xiang siger, at Kina håber, at samtalerne vil bidrage positivt til forholdet mellem USA og Nordkorea. Det rapporterer japanske TBS News.

Talsmanden bekræfter, at samtalerne foregår i Oslo. Han nævner dog ikke, hvem der har taget initiativ til drøftelserne.

Også japanske TV Asahi skriver om de formodede samtaler. Ifølge mediet er det tidligere ansatte i det amerikanske udenrigsministerium, der er rejst til Oslo for at mødes med nordkoreanske embedsmænd.

Ifølge UPI er det lederen af Nordamerika-kontoret i det nordkoreanske udenrigsministerium, Choi Sun Hee, der repræsenterer Nordkorea i samtalerne.

Det er uvist, hvem der deltager fra USA. Der spekuleres dog i, om det kan være den tidligere mægler Robert Gallucci.

I forbindelse med at nordkoreanerne i slutningen af april testaffyrede et ballistisk missil, opfordrede pave Frans til forhandlinger for at løse den anspændte situation omkring Nordkorea og landets atomvåbenprogram.

Her nævnte paven netop Norge som en mulig mægler i tvisten mellem Nordkorea og USA.

- Det (Norge) er altid klar til at hjælpe. Vejen frem er gennem forhandlinger - vi har brug for en diplomatisk løsning, sagde paven ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Norge forhandlede i al hemmelighed en aftale på plads mellem Israel og palæstinenserne i begyndelsen af 1990'erne. Den er kendt som Oslo-aftalen.

Norges udenrigsministerium oplyser til det norske nyhedsbureau NTB, at ministeriet ikke ønsker at kommentere spørgsmål knyttet til et eventuelt norsk engagement i freds- og forsoningsarbejde.

/ritzau/NTB