Mens du sov: Fly styrter ned i boligområde og dræber 32

Donald Trump har et nyt tilbud til Rusland, Tyrkiets parlament sagt ja til at øge præsident Erdogans magt og forskning afslører, at lige chimpanser ikke leger bedst. Få overblik over nattens vigtigste udenlandske nyheder her.

Arkivfoto af fly fra Turkish Airlines ved Ataturk International Lufthavn i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEDAT SUNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump vil ophæve Krim-sanktioner mod Rusland for atomaftale

Donald Trump vil gå efter en aftale med Rusland, hvor de to lande reducerer deres lagre med atomvåben i "meget betydelig" grad.

Han vil således tilbyde russerne at ophæve sanktioner mod dem for deres annektering af Krim til gengæld for en atomnedrustningsaftale.

Det siger USA's kommende præsident i et interview med The Times of London.

- De her sanktioner mod Rusland - lad os se, om vi ikke kan lave nogle gode aftaler med Rusland, siger han til den britiske avis.

- For det første tror jeg, at atomvåben skal reduceres væsentligt. Men Rusland lider rigtig meget lige nu på grund af de sanktioner. Jeg tror, der kan ske noget, som en masse mennesker kan få gavn af.

Den 70-årige republikaner har tidligere sagt noget i samme dur. Men han har også sagt, at USA i første omgang skal styrkes på området.

- USA bliver nødt til at styrke og udbygge landets atomkapaciteter, indtil verden kommer til fornuft i forhold til atomvåben, har Trump skrevet på Twitter.

USA's nuværende præsident, Barack Obama, har arbejdet for en nedrustning.

Obama har sagt, at han ønsker alle kernevåben udryddet.

I 2010 underskrev Obama den såkaldte New Start-aftale med den daværende russiske præsident og nuværende premierminister, Dmitrij Medvedev. Aftalen skulle begrænse de to landes kernevåben betragteligt.

USA og Rusland er verdens to største atommagter. USA har således 1367 atomsprænghoveder, mens Rusland har 1796.

Til The Times of London siger den kommende præsident også, at han vil udpege sin svigersøn som fredsmægler i Mellemøsten. Jared Kushner er gift med Trumps 35-årige datter, Ivanka.

Trump er i interviewet dybt kritisk over for tidligere amerikansk udenrigspolitik og beskriver invasionen af Irak som muligvis den mest alvorlige fejl i USA's historie. Han sammenligner den med "at kaste sten ind i en bikube".

/ritzau/Reuters

 

Arkivfoto af fly fra Turkish Airlines ved Ataturk International Lufthavn i Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEDAT SUNA.

Fragtfly styrter ned i boliger i Kirgistan og dræber over 32

Turkish Airlines har efter denne artikel blev offentliggjort af ritzau offentliggjort en besked på Twitter, hvor de skriver at transportflyet var betjent og bemandet af ACT Airlines.

Et fragtfly er i tæt tåge styrtet ned i boligområde tæt på Kirgistans hovedstad. Mange på landjorden er dræbt.

Et fragtfly fra Turkish Airlines er natten til mandag dansk tid styrtet ned under indflyvningen til den internationale lufthavn i Kirgistans hovedstad, Bisjkek.

Flyet er styrtet ned i et boligområde, og 32 personer er bekræftet omkommet. Deriblandt mange på landjorden.

Hovedparten af de dræbte er lokale, og blandt ofrene er mindst seks børn samt fire piloter.

Mindst 15 bygninger er ødelagte.

Det oplyser myndighederne i det centralasiatiske land ifølge nyhedsbureauet AFP. Imens rapporterer nyhedsbureauet Reuters, at mindst 30 er dræbt.

Ulykken skete cirka klokken 7.30 lokal tid (2.30 dansk tid, red.) tæt på den internationale lufthavn Manas, der ligger cirka 35 kilometer nord for Bisjkek.

Området var dækket af tæt tåge, da flyet forsøgte at lande, oplyser myndighederne.

Lufthavnen, der er landets største, har som følge af ulykken lukket for al flytrafik ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. Alle flyvninger vil være aflyst i hvert fald frem til mandag aften lokal tid.

Flyet af typen Boeing 747 var lettet fra Hongkong med kurs mod Istanbul i Tyrkiet. Undervejs skulle det mellemlande i Bisjkek.

Der var fem besætningsmedlemmer om bord.

- Vores tanker går til familierne til dem, der har mistet livet i denne tragiske hændelse, skriver Turkish Airlines på Twitter.

Årsagen til ulykken kendes endnu ikke, men umiddelbart tyder intet på en kriminel handling. Kirgisistans transportminister siger således til Tass, at fragtflyet missede landingsbanen.

- Indtil videre kan vi ikke sige, hvorfor det missede landingsbanen. Om det er en teknisk fejl eller vejrforholdene, siger ministeren.

Kirgistan, der var en del af Sovjetunionen frem til sammenbruddet i 1991, er et bjergrigt land med grænser til Kasakhstan, Kina, Tadsjikistan og Usbekistan.

/ritzau/

 

Den tyrkiske præsidents reformplan er sluppet igennem første nøglehul. Ny afstemning venter snart. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Tyrkiets parlament siger ja til større magt til Erdogan

Recep Tayyip Erdogans drøm om at centrere større magt omkring den præsidentpost, som han selv forvalter, er rykket lidt nærmere virkeligheden.

Et flertal i parlamentet stemte søndag for reformer, der vil styrke Erdogans position.

Helt konkret blev de sidste to kapitler vedtaget i reformen på i alt 18 artikler. Det skete ved en første afstemning sent søndag.

Ved anden afstemning kræves flertal på tre femtedele. Der skal gå mindst 48 timer mellem de to afstemninger.

Lykkes det Erdogan at få reformen vedtaget i parlamentet, skal den til folkeafstemning i Tyrkiet. Det kan ske allerede i det kommende forår.

Erdogans eget parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), sidder på 316 af parlamentets 550 pladser. Dermed kræves støtte fra andre, hvis præsidenten skal have sin vilje.

Lederen af det nationalistiske parti MHP, Devlet Bahçeli, støtter reformen.

De forslåede reformer vil gøre præsidenten til leder af landets regering.

Selv om det nogle gange bliver udlagt sådan, at Erdogan allerede har denne rolle, er det ikke officielt tilfældet.

Ifølge forfatningen har præsidenten ikke noget at gøre med regeringens førte politik.

Formelt er præsidenten, som forfatningen er nu, statens overhoved.

Torsdag endte det i skub og slagsmål mellem AKP og oppositionspartiet CHP, da medlemmerne drøftede reformerne i parlamentet.

/ritzau/dpa

 

Frankrigs tidligere premierminister blev kritiseret voldsomt af partifæller under debat forud for primærvalg, i Paris, Frankrig, januar 15, 2017. REUTERS/Bertrand Guay/Pool. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Socialister angriber Valls på flygtningepolitik under debat

Den tidligere franske premierminister Manuel Valls kom under hård beskydning, da han søndag tørnede sammen med de andre kandidater fra Socialistpartiet i en tv-debat forud for primærvalget senere i januar.

Valls blev kritiseret for kun at have taget imod et par tusinde flygtninge i løbet af sin tid i François Hollandes regering.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har en fornemmelse af, at det franske folk er meget mere rummeligt, end dets ledere er, sagde Vincent Peillon. Han er tidligere undervisningsminister og betragtes som en outsider i kampen om at blive Socialistpartiets kandidat til forårets præsidentvalg.

- Frankrig har en pligt til at vise sine værdier, når det kommer til flygtninge og indvandrere, sagde en anden kandidat, Benoît Hamon.

Men Manuel Valls påpegede, "at en åben flygtningepolitik ikke er muligt".

Valls trådte tilbage som premierminister i begyndelsen af december for at kunne melde sit kandidatur til primærvalget i Socialistpartiet.

Tilstrømningen af mere end en million asylansøgere - primært fra det krigshærgede Syrien - udløste i 2015 den værste flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig.

Frankrigs nabo Tyskland åbnede sine grænser for 890.000 asylansøgere alene i 2015, hvilket gav næring til debatten om, hvorfor andre EU-lande ikke kunne tage imod flere.

En meningsmåling blandt tv-seere efter søndagens debat viser, at Arnaud Montebourg, der var økonomiminister i Hollandes regering, var den mest overbevisende af de i alt syv kandidater.

Montebourg, der tilhører partiets venstrefløj, får støtte fra 29 procent foran Valls' 26 procent.

Meningsmålinger spår dog ikke socialisterne store chancer. Således viser målinger, at Socialistpartiets kandidat vil ryge ud i præsidentvalgets første runde 23. april.

Herefter ventes der et opgør mellem Front Nationals leder, Marine Le Pen, og Francois Fillon, som vandt Republikanernes primærvalg, i anden og afgørende runde 7. maj.

Socialistpartiets primærvalg bliver afgjort over to runder henholdsvis 22. og 29. januar.

/ritzau/

 

Aber har tilsyneladende en evne til at undgå indavl ved at fravælge mager med samme arvemateriale. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Forskning afslører: Lige chimpanser leger ikke bedst

Aber har tilsyneladende en evne til at undgå indavl ved at fravælge mager med samme arvemateriale.

Chimpanser vælger at få unger med mager, som genetisk er forskellige fra dem selv, viser forskning offentliggjort i Journal of Royal Society Open Science.

Aberne undgår at vælge partnere, som er i familie med - eller som er genetisk lig - dem selv.

Forskningen præsenteres i det britiske tidsskrifts udgave i januar.

For at blive klogere på, hvordan abernes dna ser ud, har forskerne undersøgt afføringsprøver fra omkring 150 voksne chimpanser i Tanzania.

Forskerne har efterfølgende studeret de genetiske ligheder mellem hunner og hanner, som parrede sig i nationalparken Gombe.

De konkluderer, at aberne fravælger en mage, der har genetiske ligheder for at undgå indavl.

Hvordan chimpanser kan sortere på denne måde, har man ikke fundet ud af. Forskerne spekulerer i, at de måske dømmer ud fra lugt eller lyd.

/ritzau/NTB

LÆS MERE