Mens du sov: Fem teenagere anholdt for terrorplaner i London

Fem personer har mistet livet efter et flystyrt i Australien, fem unge mænd fra London er blevet anholdt af politiet, mistænkt for at forberede en terrorhandling, og så har myndighederne i Uganda beslaglagt et ton elfenben. Start din tirsdag med de vigtigste historier fra udlandet lige her.

Billedet stammer ikke fra de konkrete anholdelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

Fly styrter ned i indkøbscenter i Melbourne og dræber fem

Et mindre fly med fem personer om bord er tirsdag morgen lokal tid styrtet ned i et indkøbscenter i Melbourne i Australien. Det oplyser australske medier.

Alle fem er omkommet.

Ulykken skete omkring klokken 9 lokal tid. Derfor var der endnu ingen kunder i indkøbscentret, der først åbner klokken 10.

»På nuværende tidspunkt ser det ud som om, at ingen på flyet overlevede. Vi vil ikke sige noget om, hvem der var på flyet endnu. Det er simpelthen af hensyn til familiemedlemmer,« siger vicepolitikommissæren i delstaten Victoria, Stephen Leane, på et pressemøde.

»Det var et held, at centeret ikke var åbent. Det ser ud som om, at flyet blev ramt af en motorfejl,« siger Leane på pressemødet.

Ulykken skete tæt på Essendon Airport, som ifølge ABC News er en lille flyveplads beregnet for lette fly. Ulykken skete lige efter, at flyet var lettet. Øjenvidner fortæller til Sky News, at flyet så ud til at "være i problemer", da det kom i luften.

TV-billeder fra nedstyrtningsstedet viser brandfolk i gang med slukningsarbejdet.

Flyet eksploderede ifølge ABC News, da det ramte ned i indkøbscentret. 13 slukningskøretøjer er sat ind for at bekæmpe flammerne.

Flyet af typen Beechcraft var ifølge politiet i Victoria på vej til King Island, der ligger ud for den nordvestlige spids af øen Tasmanien. Den forventede flyvetid var 55 minutter.

/ritzau/

Politiet i London anholder fem for terrorplaner

Fem teenagere er blevet anholdt i London anklaget for terrorisme, skriver nyhedsbureauet AFP.

De fem anholdelser kommer, efter at politiet har lavet flere ransagninger, meddeler politiet.

Politiet mistænker, at de anholdte, der er i alderen 15 til 19 år, var ved at forberede en terrorhandling, skriver Londons Metropolitan Police i en skriftlig udtalelse.

»Anholdelserne relaterer sig til, at de ville rejse til og tilslutte sig en specifik organisation,« står der i udtalelsen. En talsmand fra politiet har ikke villet bekræfte, hvor de fem unge mennesker havde til hensigt at rejse hen eller hvilken gruppe, de ville tilslutte sig.

De fem anholdte er alle drenge eller unge mænd. De blev anholdt på adresser fordelt ud over flere af Londons bydele. De første anholdelser fandt sted i det sydlige London mandag morgen, mens to andre blev anholdt senere på dagen i den vestlige del af hovedstaden. Hen over aften blev den femte person anholdt. En 15-årig dreng, der blev anholdt i forbindelse med, at politiet ransagede adressen, hvor han opholdt sig.

Politiaktionen kommer i kølvandet på en lignende aktion i sidste måned, hvor fem hjem blev ransaget, og en anden aktion, der ligeledes fandt sted mandag i den sydlige del af London.

I 2015 forsvandt tre unge piger fra det østlige London, og man mener, at de tre er stukket af og har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

/ritzau/

Uganda pågriber tre i sag om smugling af et ton elfenben

Tre personer er anholdt i sagen. De mistænkes for at ville smugle den ulovlige vare ud af landet via Entebbe-lufthavnen i hovedstaden Kampala.

Det oplyser Ugandas vildtmyndigheder mandag.

Bagmændene havde skåret de over 1000 kilo elfenben op i små stykker og behandlet dem med et kemikalie.

Angiveligt skulle det forhindre elfenbensstykkerne i at blive afsløret i lufthavnsdetektorer.

»I en fælles aktion med politiet har vi taget over 1000 kilo elfenben tilbage, som menes at være smuglet ind fra enten Tanzania eller DRCongo,« siger Simplicious Gessa, talsmand for vildtmyndighederne.

Han tilføjer, at myndighederne går ud fra, at smuglernetværket omfatter flere end de tre tilbageholdte personer. Det kan være ansatte i shippingfirmaer og medarbejdere i Entebbe-lufthavnen.

Fangsten skete i en forstad til Kampala lørdag, før at det store parti elfenben var blevet lastet på et fly og fløjet til en ukendt destination.

Smuglernes valg af Uganda skyldes muligvis, at landets lovgivning på området ifølge Simplicious Gessa er en smule slap.

Talsmanden opfordrer regeringen til at indføre strengere straffe for krybskytter og vildtsmuglere. Det kan bevirke, at "Uganda ikke bliver brugt som en smuglerrute".

To af de anholdte kommer fra Guinea Bissau. Den tredje fra Liberia.

Globalt er der forbud mod køb og salg af elfenben. Formålet er at beskytte den svindende bestand af elefanter og næsehorn, som er udsat for krybskytteri i jagten på dyrenes stødtænder eller horn.

Især i Asien er der et stort marked for elfenben, der i pulveriseret form historisk er blevet anset for at være et vidundermiddel mod svigtende potens.

Derfor er der mange penge på det sorte marked for elfenben. Handlen skønnes at udgøre 600 millioner dollar eller cirka 4,2 milliarder kroner om året.

Afrikas bestand af elefanter tog i 2016 sit største dyk i et kvart århundrede. Antallet skønnes nu at være 415.000. Det er 110.000 færre end for ti år siden.

/ritzau/AFP