Mens du sov: Ejer af escape-room er sigtet efter dødelig brand

En mand er sigtet efter en dødsbrand i et escape-room i Polen, hvor fem teenagepiger er omkommet. En lavine har kostet to skiløbere livet i Østrig. Årets Golden Globe Awards er løbet af stablen. Og Mellemøstens største katedral er blevet indviet i Egypten. Få overblik over nattens nyheder her.

Politifolk og brandmænd står ude foran det escape-room i Koszalin, hvor fem piger fredag omkom i en brand. En 28-årig ejer af stedet er sigtet i sagen - Foto: Agencja Gazeta/Reuters Fold sammen
Læs mere

Ejer af escape-room i Polen er sigtet efter dødelig brand

Fredag døde fem teenagepiger i en brand i et escape-room i Polen. En 28-årig mand er nu sigtet i sagen.

En 28-årig ejer af et escape-room i Polen er blevet sigtet i forbindelse med en dødsbrand i fredags, hvor fem teenagepiger omkom.

Den 28-årige mand er sigtet "for med overlæg at have skabt brandfare og for utilsigtet at have forårsaget pigernes død".

Det oplyser anklager Ryszard Gasiorowski.

Ifølge anklagemyndigheden var varmeanlægget på stedet defekt, og der var ingen nødudgang. En nødudgang kunne havde reddet de fem 15-årige piger, mener anklageren.

Den 28-åriges forsvarere siger, at manden er "dybt ulykkelig" over dødsfaldene. Ifølge forsvarerne nægter manden anklagerne mod sig.

Bliver han kendt skyldig i anklagerne, risikerer han fængsel i op til otte år.

Søndag fortalte brandchefen i byen Koszalin, Leszek Suski, at det såkaldte escape-room var bygget i et privat hus, og at der ikke var nogen nødudgang.

Anklagemyndigheden oplyser, at den mest sandsynlige årsag til branden er en utæt gasbeholder i et varmeanlæg.

Escape-rooms er et spil, hvor deltagerne bliver låst inde i et rum.

Her må de udforske omgivelserne og løse diverse opgaver og gåder for at komme ud igen. Man har typisk en time til at løse opgaverne.

Spillet er blevet meget populært verden over og findes også flere steder i Danmark.

De fem polske piger, der alle kendte hinanden fra skolen, var ude for at fejre en fødselsdag.

Obduktionerne viser, at de døde af kulilteforgiftning.

En 25-årig mand ansat på stedet kom desuden alvorligt til skade i branden og er fortsat indlagt med forbrændinger.

De polske myndigheder har i kølvandet på branden lukket 13 andre escape-rooms i landet grundet sikkerhedsmangler.

Søndag opfordrede Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, borgere til at anmelde fejl og mangler sådanne steder til myndighederne.

Politichefen i Koszalin, Jaroslaw Szymczyk, oplyser, at folk tidligere har indsendt kritiske bemærkninger om sikkerheden i netop det escape-room, der brændte.

Dog modtog myndighederne angiveligt aldrig disse bemærkninger.

/ritzau/AP

 

To skiløbere er dræbt i laviner efter tungt snefald i Østrig

På østrigske skisportssteder er flere tusinde sneet inde, mens to offpiste-skiløbere er omkommet i laviner.

Efter tungt snefald i Østrig og det sydlige Bayern er to tyske skiløbere omkommet i laviner.

Derudover er flere tusinde turister sneet inde på store skisportssteder i Østrig, hvor sneen flere steder har skabt farlige forhold.

Siden lørdag morgen er der faldet mere end en halv meter sne på den nordlige side af Alperne i Østrig.

Risikoen for laviner er over store dele af De Østrigske Alper "høj" - det er det næsthøjeste trin på en fem-trins-skala.

Flere andre steder i landet - og i den sydtyske delstat Bayern - har vintervejret skabt store problemer, blandt andet fordi at træer på grund af sneens tyngde er væltet tværs over veje, togskinner og elledninger.

På trods af risikoen for laviner og myndighedernes advarsler er skiløbere flere steder løbet offpiste, hvilket har ført til to dødsfald i den østrigske provins Vorarlberg.

De to tyske skiløbere døde, selv om de havde medbragt oppustelige veste, der skal holde skiløbere tæt på overfladen i tilfælde af laviner. Skiløberne omkom ved to forskellige hændelser.

Redningsholdene var i stand til at grave de to mænd ud, men kunne ikke genoplive dem.

Omkring 12.000 turister nåede derudover at være sneet inde på skisportsstedet Saalbach-Hinterglemm indtil sent søndag eftermiddag.

Her lykkedes det med en kontrolleret sprængning eksperter at skabe en lavine, så turisterne kunne komme ud, fortæller borgmester Alois Hasenauer.

Ved et andet skisportssted, Obertauern, er vejene fortsat lukkede, men der blev i løbet af søndag arrangeret en eskorte for flere hundrede turister, der ønskede at forlade området.

/ritzau/dpa

 

Christian Bale kalder republikanere usympatiske i takketale

Sæsonen for prisuddelinger i den amerikanske film- og tv-branche blev søndag indledt med Golden Globe Awards.

Skuespilleren Christian Bale har natten til mandag vundet en Golden Globe for sin rolle som vicepræsident Dick Cheney i filmen "Vice".

Golden Globe Awards betragtes som en af de mest prestigefulde prisuddelinger og en strømpil for oscarshowet. De eftertragtede priser blev uddelt ved et stort anlagt show i Los Angeles natten til mandag.

Bale vandt prisen for "Bedste skuespiller i en musical eller komedie". I sin takketale langede han ud efter flere prominente republikanere.

Skuespilleren takkede blandt andet Satan for inspiration til, hvordan han skulle portrættere Dick Cheney, skriver nyhedsbureauet AP.

Foto: HANDOUT.

Han fortsatte talen med at sige, at han måske skulle spille endnu en "usympatisk" person - "eksempelvis den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell".

Filmen "Vice" handler om Dick Cheneys forsøg på at blive den mest magtfulde vicepræsident nogensinde.

Den i dag 77-årige Cheney var som vicepræsident en af arkitekterne bag invasionen af Irak i 2003 og kampen mod Saddam Hussein. En krig, som skabte stor debat og kritik af Bush-administrationen.

Blandt de øvrige vindere af aftenens Golden Globe-statuetter er Richard Madden, der vandt prisen for "Bedste mandlige skuespiller i en tv-serie" ("Bodyguard") og Sandra Oh, der vandt for sin rolle i tv-serien "Killing Eve".

Den danske verdensstjerne Viggo Mortensen var nomineret til prisen "Bedste skuespiller i en musical eller komedie" for sin rolle som Tony Vallelonga i filmen "Green Book".

60-årige Mortensen måtte dog se sig slået af Christian Bale.

Filmen "A Star is Born" med sangerinden Lady Gaga og skuespiller og instruktør Bradley Cooper i hovedrollerne var forud for prisuddelingen spået store chancer for at hive flere statuetter hjem.

Filmen var nomineret i flere kategorier, heriblandt bedste film og bedste mandlige og kvindelige hovedrolle.

Priserne gik dog i stedet til henholdsvis "Bohemian Rhapsody" for bedste film samt Rami Malek og Glenn Close for bedste hovedroller.

Gaga og Cooper gik dog ikke tomhændet hjem. "A Star is Born" tog prisen for "Bedste originale sang" med sangen "Shallow".

/ritzau/

 

Egypten rækker hånd ud til koptere og åbner kæmpe katedral

Søndag indviede Egypten både en ny katedral og en moské. Det signalerer sammenhold, siger præsident al-Sisi.

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, indviede søndag Mellemøstens største katedral i Egyptens nye administrative hovedstad øst for Kairo.

Det rapporterer BBC.

Den nybyggede katedral, Katedralen af Jesu Fødsel, holdt sin første midnatsmesse under et stort sikkerhedsopbud søndag - aftenen før den koptiske jul.

Indvielsen fandt sted, dagen efter at en politibetjent mistede livet i en eksplosion i byen Nasr, da han forsøgte at desarmere en bombe fundet ved en koptisk kirke.

De koptiske kristne i Egypten udgør cirka ti procent af landets indbyggere. Størstedelen af indbyggerne udgøres af muslimer.

Kopterne har længe klaget over at blive diskrimineret og er flere gange blevet angrebet af islamistiske militante, der anser dem for at være vantro.

Mange mener, at de egyptiske myndigheder ikke gør nok for at beskytte kopterne.

Søndagens indvielse af katedralen fandt sted samtidig med indvielsen af den store moské Al-Fattah Al-Aleem.

Under indvielsen af katedralen sagde præsident Abdel Fattah al-Sisi, at det sender et budskab om sammenhold, at moskéen og katedralen bliver åbnet på samme tid.

- Vi er ét folk, og vi vil forblive ét, sagde han under åbningen af katedralen med henvisning til egyptiske kristne og muslimer.

Siden december 2016 er flere end 100 koptere blevet dræbt i militante angreb i Egypten, skriver nyhedsbureauet AFP.

I april 2017 dræbte Islamisk Stat (IS) flere end 40 mennesker i et dobbeltangreb mod to kirker, og i december dræbte en kriger fra IS ni mennesker i et angreb mod en kirke i en forstad til Kairo.

Egypten har været i undtagelsestilstand siden april 2017.

/ritzau/

 

Saudisk kvinde i Thailand frygter for sit liv ved deportering

En 18-årig kvinde, der tilbageholdes i Thailand, frygter for sit liv, hvis hun sendes hjem til sin familie.

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch opfordrer mandag de thailandske myndigheder til at indstille planerne om at deportere en 18-årig saudiarabisk kvinde.

Kvinden hævder, at hun er flygtet fra misbrug, og at hun vil blive dræbt, hvis hun bliver sendt hjem til sin familie.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rahaf Mohammed al-Qunun fortæller, at hun flygtede fra Kuwait, da hun var på besøg i landet med sin familie. Hendes plan var at rejse til Thailand og derfra videre til Australien, hvor hun ville søge asyl.

Hun blev dog tilbageholdt af de thailandske myndigheder, da hun steg af flyet i Bangkok.

- Mine brødre, min familie og den saudiarabiske ambassade vil vente på mig i Kuwait, fortæller hun fra sit transithotel i Bangkok sent søndag aften.

- De vil dræbe mig. Mit liv er i fare. Min familie truer med at dræbe mig over de mest basale ting, siger hun.

En repræsentant fra den saudiarabiske ambassade i Thailand har over for nyhedsbureauet Reuters afvist at kommentere sagen.

I en erklæring mandag udtaler Michael Page, direktør for anliggender vedrørende Mellemøsten i Human Rights Watch, at de thailandske myndigheder straks bør indstille deres planer om at deportere kvinden.

- Myndighederne bør øjeblikkeligt standse enhver form for udvisning og enten lade hende blive i Thailand eller lade hende fortsætte til Australien og søge om beskyttelse som flygtning, udtaler Michael Page.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Rahaf Mohammed al-Qunun mandag søgt om asyl i Thailand.

- Jeg beder regeringen i Thailand om at stoppe min deportering til Kuwait. Jeg beder politiet i Thailand om at begynde min asylproces, skriver hun på Twitter mandag formiddag, kort tid før hendes fly til Kuwait er planlagt.

Samtidig opfordrer hun folk i transitområdet i Bangkok til at demonstrere imod hendes udvisning.

- Jeg beder jer. Jeg har brug for jer alle sammen. Dette er et råb om hjælp til menneskeheden, skriver hun.

/ritzau/