Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Syriske oprørere lægger fredsforhandlinger på is
Ti syriske oprørsstyrker lægger fredsforhandlinger på is.
Det siger de mandag aften, da de ikke mener, at regimet har efterlevet den våbenhvile, der er aftalt. Det skriver Reuters.
I en skriftlig udtalelse langer de ud efter Bashar al-Assad.
- Efter at overgrebene fortsætter, lægger vi alle planer for Astana-samtalerne på is.
Oprørsgrupperne lægger samtidig vægt på, at de selv har fulgt den aftalte våbenhvile.
- Vi respekterede våbenhvilen i hele Syrien, men regimet og deres allierede er aldrig stoppet og har lanceret store og vedvarende angreb. Angrebene er specielt rettet med Wadi Barada og den østlige del af Ghouta.
De to områder som oprørerne beskriver, er begge områder, hvor oprørsgrupperne står stærkt.
- På trods af vedvarende spørgsmål til regimets støtter fra Rusland, så fortsætter disse angreb, der truer flere hundrede tusinde mennesker.
Oprørsgrupperne skulle være repræsenteret til fredsforhandlinger senere på måneden i Kasakhstans hovedstad, Astana, hvor Rusland, der støtter den siddende præsident Assad, har indkaldt til forhandlingerne.
Til fredsforhandlingerne i Astana vil også Tyrkiet og Iran være repræsenteret.
/ritzau/
Donald Trump skyder Nordkoreas missilambitioner ned
USA's kommende præsident, Donald Trump, slår fast, at Nordkorea ikke skal gøre sig forhåbninger om at udvikle atomvåben, der er i stand til at nå frem til amerikansk jord.
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, sagde i et nytårsbudskab søndag, at hans isolerede stat er tæt på at kunne foretage en test med et interkontinentalt missil (ICBM).
Og den melding har nu fået Trump til tasterne.
- Nordkorea har lige fastslået, at det er i de afsluttende faser med at udvikle et atomvåben, der er i stand til at nå dele af USA, skriver han på Twitter mandag aften amerikansk tid.
- Det kommer ikke til at ske!, fastslår han.
Dermed følger Trump op på en tilsvarende løftet pegefinger fra det amerikanske forsvarsministerium tidligere mandag, da Pentagon ifølge nyhedsbureauet AFP advarede Nordkorea mod at begå "provokerende handlinger".
Skiftende amerikanske regeringer har fastslået, at USA aldrig vil acceptere, at Nordkorea bliver en atommagt.
Ifølge Reuters er det første gang, at Donald Trump klart melder ud om sin politik over for Nordkorea.
Ved interkontinentale missiler forstås missiler, der kan nå fra det ene kontinent til det andet med atomsprænghoveder.
Ifølge Reuters spænder rækkevidden for den slags våben mellem 5500 og 9000 kilometer.
Californien på den amerikanske vestkyst ligger omkring 9000 kilometer fra Nordkorea.
Spørgsmålet er så, hvor stor troværdighed omverdenen skal tillægge Kim Jong-uns påstand. Flere eksperter har sagt, at landet stadig er flere år fra at udvikle interkontinentale missiler.
I 2016 foretog Nordkorea flere prøveaffyringer af et ballistisk missil med navnet Musudan.
Rækkevidden for den type missiler er op til 3000 kilometer. Dermed kan våbnet udgøre en fare for Japan og Sydkorea. Kun én af testaffyringerne blev dog en succes ifølge Reuters.
/ritzau/
Tidligere ærkebiskop og våbensmugler for PLO er død
En tidligere græsk-katolsk ærkebiskop for Jerusalem, som blev idømt en lang fængselsstraf for at smugle våben, er død.
Det skriver BBC.
Hilarion Capucci blev 94 år. Han havde en lang historie bag sig som aktivist i konflikten mellem Israel og palæstinenserne ifølge det britiske medie.
I 1974 var Capucci på vej fra Beirut til Jerusalem, da hans bil på diplomatplader fra Vatikanet blev stoppet af israelske sikkerhedsstyrker.
I køretøjet var der fire Kalashnikov-rifler, to pistoler, ammunition og granater. Det hele var tiltænkt Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO).
Capucci påstod, at han var blevet tvunget til at transportere våbnene. Men en israelsk domstol dømte ham til 12 års fængsel for våbensmugling.
Efter en personlig henvendelse fra den daværende pave, Paul VI, blev han løsladt i 1977.
Men han forblev i mediernes overskrifter. Efter at være kommet på fri fod forsøgte han blandt andet at mægle i den iranske gidselkrise. I 1979 blev over 60 amerikanere taget som gidsler på USA's ambassade i Teheran. Gidslerne blev først løsladt i februar 1981.
Ifølge BBC var Capuccis væsentligste bidrag, at han indtog en nøglerolle i overførslen til USA af otte amerikanske soldater, der var blevet dræbt i en mislykket redningsaktion for gidslerne.
I 1990 rejste Capucci til Saddam Husseins Irak for at hjælpe 68 italienere, der var blev nægtet udrejse fra Irak efter invasionen af Kuwait, hjem.
Ti år senere stod han i spidsen for en delegation af gejstlige og intellektuelle, som tog til Irak for at udtrykke modstand mod FN-sanktioner.
I 2010 var han om bord på et de fartøjer, som forsøgte at bryde Israels blokade af Gazastriben.
Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, betegner i en mindeudtalelse Capucci som en "frihedskæmper", skriver BBC.
Vatikanet bekræftede Capuccis bortgang mandag, men oplyser ikke noget om dødsårsagen. Han blev født i den syriske by Aleppo i 1922.
/ritzau/
15 druknet nær Sydney på en uge
Rekordmange er druknet i staten New South Wales i juledagene. Druk og varmt vejr er en del af årsagen.
15 personer er druknet i den australske stat New South Wales siden 1. juledag. Det er rekordmange, siger talspersonen for livredningstjenesten, Liam Howitt.
- Højtiden gør, at folk måske har fejret den med en drink, inden de går i vandet. Det kan føre til, at folk tage dårlige beslutninger i vandet, siger han.
Der er lige nu sommer i New South Wales, og det varme vejr har de seneste uger fået flere til at gå i vandet. De mange druknede har fået myndighederne til at opfordre alle til at være forsigtige, når de går i vandet.
- Det er vigtigt, at du som svømmer selv er klar over dine egne begrænsninger, når du går i landet, siger Liam Howitt.
I Sydney, der er statens største by, er alene otte mennesker omkommet, skriver australske ABC News.
Drukneulykkerne er sket langs kysterne, i søer, ved floder samt i private swimmingpools. Og specielt stederne omkring søer og floder kan være farlige steder at svømme eller bade i Australien.
- Vores søer, floder og damme tager flere liv end strandene gør. Vi har igen denne sommer set en række ulykker, hvor personer har besøgt disse områder, der ofte er koldere, dybere og mere mudrede, siger Liam Howitt.
Flere af de omkomne denne australske sommer er børn. Blandt andet er et tvillingpar på to år omkommet i en swimmingpool i den nordlige del af Sydney.
/ritzau/
Politiet i Horsens afliver afkræftet velvoksen sæl
Politiet i Horsens måtte mandag aften aflive en sæl.
En velvoksen sæl kom to gange på besøg i Horsens i løbet af mandagen.
Første gang var mandag morgen, da sælen via en bæk havde fået sig bugseret på land. Politiet i Sydøstjylland blev alarmeret 8.32 til den noget usædvanlige hændelse.
Herefter fik de bugseret den 150 kilo tunge sæl tilbage i Horsens Fjord, fortæller vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Kenneth Ravnholt.
- Det startede egentlig som en god historie, hvor alle var glade for udfaldet, fortæller han.
Men historien endte desværre langt fra lykkeligt for sælen.
For klokken 18.32 modtog Sydøstjyllands Politi endnu et opkald om en sæl. Og det var selvsamme sæl, der igen havde fået sig bugseret fra Horsens Fjord og indtil Horsens by.
Denne gang var den kravlet i land på Frejasgade i Horsens.
- Vi tog herefter kontakt til både Dyrenes Beskyttelse, Naturstyrelsen, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og en vildtkonsulent. Sælen var nu så udmattet, at der ikke var anden udvej, end at den måtte aflives, fortæller Kenneth Ravnholdt.
- Eksperterne var enige om, at sælen var søgt mod land for at dø. Derfor var der ingen anden udvej end at tilkalde en vildtkonsulent, der stod for aflivningen.
/ritzau/