Mens du sov: Donald Trump kræver undskyldning fra fire kvindelige demokrater

Donald Trump kræver en undskyldning fra fire kvindelige kongresmedlemmer, som han ikke mener er i stand til at elske USA. I Mexico har de første seks måneder af 2019 resulteret i en ærgerlig rekord, og Norge ønsker at sætte Anders Breiviks angreb på skoleskemaet, så tragedien aldrig glemmes.

Donald Trump kræver en undskyldning poå vegne af USA fra fire kvindelige kongresmedlemmer. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER DOULIERY

God-mandag-morgen og velkommen til ugens første dag!

Hvad enten du er stået tidligt op for at nyde en kop kaffe i den søde ferietid eller haster afsted på arbejde, så kan du trygt regne med, at Berlingske tager dig sikkert gennem de vigtigste nyheder fra natten, så du er parat til dagen, der venter.

Trump kræver undskyldning fra fire kvindelige demokrater

USA's præsident mener, at fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer skal sige undskyld til USA.

Gennem de sidste fire uger har Donald Trump, USA’s præsident, kritiseret fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer. Nu kræver han, at de skylder USA en undskyldning.

Det skriver Ritzau.

Han tror nemlig ikke, at de »er i stand til at elske vores land«. De burde - ifølge Trump - sige undskyld til USA og Israel for »de forfærdelige og hadefulde ting«, som de har sagt.

Selv kalder præsidenten de fire kvinder for »svage og usikre personer«, som »aldrig vil kunne ødelægge vores mægtige nation«.

Præsidentens kritik og krav om undskyldning er rettet mod Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib, der alle født i USA, mens Ilhan Omar oprindeligt er født i Somalia, men nu er statsborger i USA.

Hele polemikken begyndte i forrige weekend, da Trump skrev, at han synes, at de fire kvinder skulle tage hjem til deres oprindelseslande. Inden da havde  de fire kvinder alle forholdt sig meget kritisk overfor Trump, der har givet dem tilnavnet »The squad« .

To af kongresmedlemmerne, Rashida Tlaib og Ilhan Omar, har derudover også kritiseret Israels regering, ledet af premierminister Benjamin Netanyahu, som Trump er gode venner med.

Onsdag gik det så igen for sig, da Trump under et vælgermøde i den amerikanske stat North Carolina onsdag kritiserede Omar. Det fik flere af præsidentens tilhængere til at råbe »send hende tilbage«.

Trump har sidenhen sagt, at han forsøgte at stoppe tilråbene, men videoklip har dog afsløret, at præsidenten lod sine tilhængere råbe i 13 sekunder, mens han selv forholdt sig helt tavs, inden han igen begyndte at tale.

Præsidenten er sidenhen blevet irettesat af Repræsentanternes Hus for de racistiske udtalelser, men han mener alligevel, at det er de fire kvinder, der skylder USA en undskyldning.

Mexicos dystre drabsstatistik slår rekord

I alt er 14.603 mennesker blevet dræbt mellem januar og juni 2019 i Mexico. Antallet af dræbte når derfor en ærgerlig rekord. Det er nemlig det højeste antal nogensinde. Det viser officielle tal fra de mexicanske myndigheder i følge Ritzau.

I samme periode sidste år blev 13.985 dræbt i det latinamerikanske land, hvor der bor omkring 126 millioner indbyggere.

Antallet af dræbte svarer til 12 drab per 100.000 indbyggere i Mexico, mens det i Danmark i stedet er 0,5 drab pr. 100.000 Indbygger.

De voldsomme drabstal presser regeringen og præsident Andres Manuel Lopez Obrador, der har gjort bekæmpelse af narkokartellerne til en af sine højeste prioriteter. Han blev valgt tilbage i 2018, og har selv kritiseret tidligere regeringer for at forværre volden.

Nu kunne noget dog tyde på, at hans egen regeringsperiode kan blive en af de blodigste.

Andres Manuel Lopez Obrador slog fast under sin valgkamp i 2018, at han ville mindske den sociale ulighed i Mexico, og at han ville rydde ud i den korruption, der præger landet. o.

»Socialpolitik er meget vigtigt. Vi er enige om, at nye indsatser her vil have positive effekter. Men først på længere sigt,« siger Francisco Rivas, leder organisationen National Citizen Observatory, der overvåger sikkerhedssituationen i Mexico, ifølge Ritzau til nyhedsbureauet Reuters.

Han kalder voldsproblemet for den »helt store test af Lopez Obradors nye strategi,  til nyhedsbureauet Reuters.

I sidste måned lancerede regeringen med Andres Manuel Lopez Obrador i spidsen nemlig en ny militariseret udgave af den mexicanske nationalgarde. Det nye initiativ skal blandt andet hjælpe det lokale politi med at bekæmpe narkokartellerne.

Norge vil have 22. juli-angreb på skoleskemaet

Mandag den 22. juli 2011 bombede Anders Breivik regeringskvarteret i Oslo og angreb Arbeiderparitiets Ungdomsforbund på Utøya. Det er vigtigt for Norges uddannelses- og integrationsminister, at kommende generationer husker angrebet, der for otte år siden kostede 77 mennesker livet.

Tragedien blev markeret i går ved et arrangement i Høyblokka, der ligger ved Oslos regeringskvarter. Det er nemlig vigtigt, at Norge husker angrebet - og lærer om det.

»Det siger selv selv, at den 22. Juli skal være en del af skolen. Nutidens og fremtidige generationer skal lære, siger den norske uddannelses- og integrationsminister, Jan Tore Sanner, ifølge Ritzau til den norske avis VG.

Ina Libak, formand for Arbeiderparitiets Ungdomsforbund, bakker ministeren op:

»Nu er det otte år siden, men også om 80 år skal vi lære af det. De valg, vi træffer nu, har betydning for, hvordan vi kommer til at huske det i fremtiden,« siger AUF-formanden ifølge Ritzau til VG.

En del af Ina Libaks kritik retter sig mod, at det sjældent nævnes, at Anders Breiviks angreb var et højreekstremt politisk terrorangreb. Det er Trine Anker, forsker og professor ved Den Norske Skole for Teologi, Religion og Samfund, enig i. Der har ikke været meget undervisning i, hvilken ideologi der lå bag angrebet.

Det vil Jan Tore Sanner, uddannelses- og integrationsminister i Norge, nu gøre op med. Et nyt undervisningsmateriale skal derfor hjælpe de norske undervisere, så de får de rette værktøjer, så de kan stille de rigtige spørgsmål til eleverne.

 

 

Tak fordi du læste med. God mandag!