Mens du sov: Dommer blokerer Trumps returplan for migranter

En dommer i USA blokerer Trump-administrationens plan om at sende asylansøgere tilbage over grænsen til Mexico, USA truer EU med øget told for op til 11,2 milliarder dollar på en lang række europæiske produkter, og så er en tidligere Bond-babe død. Her får du overblikket over nattens nyheder.

Rettighedsgrupper mener ikke, at USA ville kunne garantere for asylansøgernes sikkerhed, hvis de blev sendt til Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Dommer blokerer Trumps returplan for migranter

Dommer Richard Seeborg mener ikke, at USA kan garantere for asylansøgernes sikkerhed, hvis de er i Mexico.

En dommer i USA blokerer Trump-administrationens plan om at sende asylansøgere tilbage over grænsen til Mexico, mens deres sager bliver behandlet.

Regeringen havde ellers vedtaget planen for at dæmme op for en nylig strøm af migranter.

Men dommer Richard Seeborg godkendte mandag kravet fra en række menneskerettighedsgrupper om at blokere planen.

Rettighedsgrupperne mener ikke, at USA ville kunne garantere for asylansøgernes sikkerhed, hvis de blev sendt til Mexico.

Planen blev sat i værk af den amerikanske regering i januar og var én blandt mange, der skulle gøre op med et stigende antal migranter, som ankom til grænsen mellem Mexico og USA.

Antallet af migranter i marts var det højeste i et årti.

Grundet en regel om, hvor længe børn må holdes i varetægt, er flere familier blevet lukket ind i landet, mens de afventer udfaldet af deres asylsag. En proces, der kan tage flere år.

Derfor mente regeringen, at nogle af asylansøgerne skulle sendes uden for USA's grænser, mens de afventede dommen.

Seeborg mente ikke, at regeringen har hjemmel til at sende asylansøgere ud af landet. Derudover mente dommeren ikke, at USA kunne garantere for migranternes sikkerhed.

- Under administrationens nye plan har asylansøgerne ikke ret til hverken tolk eller advokater. De får heller ikke forklaret af en dommer om farerne i Mexico, siger advokat hos American Civil Liberties Union Judy Rabinovitz.

Dommen vil træde i kraft fredag. Regeringen har ikke taget stilling til, om den vil appellere dommen.

/ritzau/Reuters

 

USA truer EU med øget told som følge af Airbus-tilskud

USA truer EU med øget told for op til 11,2 milliarder dollar - svarende til godt 75 milliarder kroner - på en lang række europæiske produkter. Det sker som følge af, at den europæiske flyproducent Airbus har modtaget tilskud fra EU.

USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, siger, at WTO gentagne gange har konstateret, at EU's støtte til Airbus har haft negative konsekvenser for USA, hvor flyproducenten Boeing har hjemme.

- Vores ultimative mål er at nå til enighed med EU om at sætte en stopper for alle inkonsekvente tilskud til store civile fly. Når EU sætter en stopper for disse skadelige tilskud, kan USA's ekstra toldafgifter blive ophævet, udtaler Robert Lighthizer.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters omfatter listen af europæiske produkter, der kan blive ramt af øget told, reservedele til store kommercielle fly over mejeriprodukter til vin.

/ritzau/AFP

 

Parlament vedtager lov for at forhindre brexit uden aftale

Det britiske Underhus vedtog sent tirsdag et lovforslag, der har til formål at tvinge premierminister Theresa May til at udskyde brexit.

Det sker for at undgå, at briterne forlader EU uden en aftale 12. april.

Den nye lovgivning giver parlamentet magt til at granske og endda ændre Mays anmodning til EU om at udsætte brexit til 30. juni.

Hvis parlamentet ønsker at ændre i Mays anmodning til EU, skal dette ske tirsdag.

Et af parlamentsmedlemmerne bag lovforslaget, Yvette Cooper fra oppositionspartiet Labour, er glad for, at det blev stemt igennem.

- Begge huse i parlamentet har her til aften givet kraftigt udtryk for, at det vil være dybt skadeligt for job, produktion og sikkerheden i vores land, hvis vi forlader EU uden en aftale, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Omvendt er der stor utilfredshed i regeringen.

/ritzau/

 

28-årig amerikaner anholdt for at ville køre ind i fodgængere

Amerikanske myndigheder har forhindret et angreb nær Washington D.C. Det oplyser det amerikanske justitsministerium mandag.

Myndighederne har således anholdt en 28-årig mand fra delstaten Maryland.

Han havde angiveligt planer om at køre en stjålen lastvogn ind i så mange fodgængere som muligt nær et travlt udeområde uden for landets hovedstad.

Justitsministeriet oplyser videre, at manden var inspireret af den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

- Jeg ville bare køre og køre og køre. Jeg havde ikke i sinde at stoppe, skulle den 28-årige have forklaret ifølge myndighederne.

Efter at have overvejet forskellige gerningssteder, herunder Dulles International Airport, besluttede den 28-årige sig for National Harbor.

Han har forklaret, at han ønskede at kopiere et lignende angreb i franske Nice i 2016, hvor 86 mennesker blev dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Trump stempler Irans revolutionsgarde som terrorgruppe

USA vil sætte den iranske revolutionsgarde på listen over terrororganisationer.

Det er en "anerkendelse af den realitet", at den iranske stat støtter terrorisme, og her er revolutionsgarden en aktiv deltager, udtaler præsident Donald Trump i en meddelelse.

- Dette sender en klar besked til Teheran om, at støtte til terrorisme har alvorlige konsekvenser, lyder det i meddelelsen.

Udenrigsminister Mike Pompeo tilføjer, at Revolutionsgarden vil blive sat på den såkaldte terrorliste om en uge.

Han advarer samtidig alle banker og virksomheder mod at gøre forretninger med specialenheden, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er første gang, at USA formelt stempler en del af et andet lands militær som en terrororganisation.

/ritzau/Reuters

 

Rusland frigiver 100 hvaler fra fangenskab

Russiske myndigheder underskrev mandag en aftale om at frigive knap 100 hvaler, der har været holdt indespærret siden sommeren 2018.

10 spækhuggere og 87 hvidhvaler har været fanget på yderst begrænset plads i bassiner i det østlige Rusland.

Det har medført kritik fra skuespilleren og aktivisten Leonardo DiCaprio. Han har på det sociale medie Twitter delt en underskriftsindsamling, der opfordrer til at slippe hvalerne fri.

Kritikken kom, efter at der dukkede billeder op af de små bassiner, hvor hvalerne holdes fanget i havnebyen Nakhodka ud til Det Japanske Hav.

Selskaberne bag har angiveligt haft planer om at sælge hvalerne til havparker og akvarier i Kina.

/ritzau/Reuters

 

Tidligere Bond-babe Nadja Regin er død

Den tidligere Bond-babe Nadja Regin fra filmene "Goldfinger" og "From Russia with Love" er død. Hun blev 87 år gammel.

Det oplyser EON Productions på den officielle James Bond-twitterkonto.

- Vi er meget kede af at fortælle, at Nadja Regin er gået bort i en alder af 87 år.

Den serbiskfødte skuespillerinde fik sit gennembrud i Bond-film i 1960'erne, hvor hun spillede sammen med Sean Connery som agent 007.

Regin har spillet med i dusinvis af britiske film og tv-serier, heriblandt "The Benny Hill Show" og "The Avengers", og hun indledte karrieren i sit hjemland, mens hun stadig var studerende. Hun læste på Akademiet for Dramaturgi i Beograd.

/ritzau/

 

May hos Macron og Merkel før EU-krisemøde

Storbritanniens premierminister, Theresa May, mødes tirsdag med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron.

May rejser til Berlin og dernæst Paris for at tale om brexit, dagen inden EU-lederne skal mødes ved et topmøde i Bruxelles. Det skriver Sky News.

EU-lederne samles onsdag til krisemøde arrangeret af EU-præsident Donald Tusk for at diskutere brexit og Mays anmodning om at udsætte briternes farvel til EU.

May har bedt om yderligere udsættelse for at undgå et brexit uden en skilsmisseaftale. Hun vil udsætte brexit fra 12. april til 30. juni.

En udsættelse betyder, at briterne skal deltage i valget til Europa-Parlamentet i maj.

/ritzau/

 

Kampfly angriber lufthavn i Libyen

Den eneste fungerende lufthavn i Libyens hovedstad, Tripoli, blev mandag udsat for et luftangreb. Det oplyste en sikkerhedskilde i lufthavnen.

Luftangrebet ramte en landingsbane, men ingen mennesker kom til skade.

Billeder på sociale medier viste en røgsøjle over området omkring Magita-lufthavnen øst for Tripoli.

Både USA og EU er dybt bekymrede over den seneste tids kampe i Libyen. Her har en oprørshær under ledelse af Khalifa Haftar indledt en offensiv mod hovedstaden.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, opfordrer oprørsstyrken Libyens Nationale Hær til at indstille offensiven.

Parterne bør ifølge Pompeo indlede en dialog under ledelse af en FN-mægler.

/ritzau/