Mens du sov: Det Hvide Hus beskyldes for at dele manipuleret video af CNN-journalist

Tusindvis af mennesker flygter fra skovbrand i Californien, som har tvunget myndighederne til at evakuere en by med 27.000 indbyggere. Amerikanerne er på gaden og demonstrerer for, at Rusland-undersøgelse fortsætter trods justitsministerens afgang. Og efter et ophædet pressemøde i Det Hvide Hus onsdag mistænkes Det Hvide Hus nu for at dele manipuleret video af CNN-journalisten Jim Acosta. Få overblikket over nattens internationale nyheder her.

CNN's korrespondent i Det Hvide Hus Jim Acosta (tv.) fik onsdag inddraget sin akkreditering efter en konfrontation med Præsident Donald Trump under et pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Det Hvide Hus kan have delt manipuleret video fra pressemøde

En videooptagelse af en ophedet debat mellem præsident Donald Trump og en CNN-journalist, som Det Hvide Hus har delt, kan være manipuleret.

Det rapporterer flere internationale medier.

Formålet skal angiveligt være at fremstille CNNs korrespondent i Det Hvide Hus Jim Acosta som mere aggressiv, end han i virkeligheden var, på et pressemøde med Trump onsdag.

Det Hvide Hus hævder, at Acosta »lagde hånd« på en kvindelig praktikant, som flere gange forsøgte at vriste mikrofonen fra journalisten, efter han havde stillet kritiske spørgsmål til præsidenten.

På TV-billeder kan man se kvinden, som rejser sig fra en stol på første række og går hen til Jim Acosta. Hun forsøger tre gange at tage mikrofonen ud af hånden på ham, mens hun flere gange kigger op på præsidenten.

Jim Acosta virker under hele optrinnet til at fokusere på Trump, og først da kvinden tredje gang forsøger at tage mikrofonen, vender han blikket mod hende og strejfer hendes arm med sin hånd.

Men flere medier rapporterer nu, at Det Hvide Hus har offentliggjort en video af hændelsen, hvor hastigheden er ændret. Angiveligt for at få Acostas armbevægelser til at fremstå mere pågående.

Både det amerikanske nyhedsbureau AP og det tyske nyhedsbureau dpa har konsulteret videoeksperter, som har sammenlignet den originale optagelse, som blev sendt direkte på TV, med den optagelse, pressetalsmand i Det Hvide Hus Sarah Sanders efterfølgende udsendte på Twitter. Forskellen skal ifølge eksperterne være tydelig.

Sanders lægger efterfølgende den manipulerede video ud og skriver:

»Vi vil ikke tolerere den upassende opførsel, der klart dokumenteres i denne video.«

Og specielt ordet »dokumenteres« møder hård kritik.

Videoen, som Sanders lagde ud på Twitter, var ikke helt identisk med den video, man tidligere har set, og mærket med CSPAN-logo, der er en amerikansk public-service kanal. Ifølge medier skulle videoen være identisk med en video, der blev lagt på Twitter af youtuberen Paul Joseph Watson, der arbejder for hjemmesiden Infowars, der er kendt for at udbrede konspirationsteorier og falske nyheder.

En journalist fra mediet Slate, Aymann Ismail, har lagt en udgave ud, hvor de to videoer vises ved siden af hinanden.

Foreningen af pressefotografer, som arbejder i Det Hvide Hus, udtaler i en erklæring, at fotograferne er »forfærdede« over, at Sarah Sanders kan have delt en manipuleret videooptagelse.

»Som visuelle journalister ved vi, at det at manipulere billeder er det samme som at manipulere sandheden. Det er vildledende, farligt og uetisk,« skriver foreningen på Twitter.

Efter onsdagens hændelse inddrog Det Hvide Hus Jim Acostas presseakkreditering. Noget, som CNN har reageret kraftigt på.

»Denne hidtil usete beslutning er en trussel mod vores demokrati, og landet fortjener bedre,« skrev CNN efterfølgende i en erklæring.

I samme ombæring understregede tv-stationen, at »Jim Acosta har vores fulde støtte«.

Flere medier skriver, at hverken Sarah Sanders eller Det Hvide Hus endnu har svaret på kritikken.

/ritzau/

Tusindvis flygter i bil og til fods fra skovbrand i Californien

Titusindvis af mennesker er torsdag flygtet fra en hurtigt voksende skovbrand i det nordlige Californien. Nogle har forladt deres hjem i bil, mens andre er flygtet til fods.

Skovbranden har tvunget myndighederne til at evakuere hele byen Paradise, der har 27.000 indbyggere og ligger knap 300 kilometer nordøst for San Francisco.

En af indbyggerne, Gina Oviedo, beskriver, hvordan flammerne opsluger hjem og forårsager eksplosioner i området.

- Ting begyndte at eksplodere, og folk begyndte at stige ud af deres køretøjer og løbe, fortæller hun.

Myndighederne arbejder i øjeblikket på en plan for, hvordan de skal evakuere patienterne fra et lokalt hospital, efter at redningsarbejdere måtte vende om på grund af store trafikale problemer.

- Det er en meget farlig og meget alvorlig situation, siger politichef i Butte County Kory Honea.

- Jeg kører igennem ilden, idet vi taler. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få folk væk fra de berørte områder, siger han.

Shari Bernacett fortæller, at hendes mand forsøgte at få alle ud fra den park med beboelsesvogne, ægteparret bestyrer, inden flammerne nåede dem.

Det drejede sig om minutter, fortæller hun.

- Han bankede på folks døre og råbte og skreg for at nå at evakuere så mange som muligt, fortæller hun.

- Min mand forsøgte så godt, som han kunne, at få alle ud. Hele bakken står i brand nu. Gud hjælpe os, siger Shari Bernacett.

Myndighederne sender så mange brandfolk som muligt til stedet, oplyser talsmand for brandvæsenet i Californien Rick Carhart.

- Ethvert middel, vi har at bruge i kampen mod flammerne, er taget i brug, og der er flere på vej.

- Der er adskillige hold af brandfolk på vej fra andre steder i staten, siger han.

Flammerne har indtil videre ødelagt et ukendt antal huse, ligesom de har såret flere personer. Dog er omfanget af både materielle skader og personskader endnu ukendt.

Skovbranden brød ud torsdag ved daggry lokal tid. I løbet af seks timer havde den spredt sig ud over mere end 70 kvadratkilometer.

/ritzau/AP

Amerikanere demonstrerer for Rusland-undersøgelse

Tusindvis af amerikanere var torsdag på gaden i New York, Washington og en lang række andre byer i USA med krav om, at Robert Muellers Rusland-undersøgelse fortsætter trods justitsminister Jeff Sessions' afgang.

Demonstranter samledes torsdag aften på Times Square i New York. Det skete blandt andet med tilråb som "hænderne væk fra Mueller" og »ingen er hævet over loven«.

Nogle demonstranter havde medbragt plakater med påskriften »sandheden må sejre« og »afskaf og erstat Trump«.

Tilsvarende demonstrationer blev afholdt i byer som Washington, Chicago, Greensboro i North Carolina, Chattanooga i Tennessee og adskillige flere over hele USA.

Arrangørerne hævder, at udnævnelsen af en ny fungerende justitsminister er »et bevidst forsøg på at afspore specialanklagerens undersøgelse«.

Præsident Donald Trump bad onsdag justitsminister Jeff Sessions om at træde tilbage fra posten.

I stedet blev Sessions' stabschef, Matthew Whitaker, indsat som fungerende justitsminister. Whitaker betragtes vidt og bredt som særdeles loyal over for Trump. Samtidig har han løbende været åbenmundet kritiker Robert Muellers undersøgelse.

Donald Trump har gentagne gange understreget, at han har beføjelserne til at lukke ned for undersøgelsen, som han kalder en »heksejagt«.

Udskiftningen af justitsministeren blev annonceret umiddelbart efter tirsdagens midtvejsvalg, hvor Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus.

Både demokrater og republikanere har advaret Donald Trump mod at stille sig i vejen for Robert Muellers undersøgelse.

Af frygt for at Donald Trump nu vil lukke undersøgelsen, krævede demokratiske medlemmer af Kongressen torsdag akutte høringer angående fyringen af Sessions.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I et brev udtaler de demokratiske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus, at fyringen placerer landet »på kanten af en forfatningsmæssig krise«.

/ritzau/AP