Mens du sov: Det er sket ude i verden

Orkanen Otto sender Costa Rica i undtagelsestilstand | Platform på kinesisk kraftværk kollapser og dræber 40 | Usædvanlig koldfront giver Tokyo første novembersne i 54 år| Islands grønne venstreparti opgiver at danne regering | Peruansk bonde sagsøger tysk selskab for klimaændringer.

Lansbybeboere venter i bussen på at blive evakueret fra byen Bluefields i Nicaragua, før orkanen Otto rammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTI OCON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Orkanen Otto sender Costa Rica i undtagelsestilstand

Før Otto rammer Costa Rica med 120 kilometer i timen, erklærer myndighederne undtagelsestilstand i landet.

Myndighederne i Costa Rica forbereder sig på, at orkanen Otto rammer landet.

Således erklærer myndighederne sent onsdag aften lokal tid landet i undtagelsestilstand. Det sker, blot timer før det ventes, at Otto brager ind i landets caribiske kyst og flere nordlige byer.

Det rapporterer nyhedsbureauet AFP.

På Twitter skriver præsident Luis Guillermo Solis, at undtagelsestilstanden blandt andet betyder, at alle offentlige kontorer vil være lukket torsdag og fredag.

Ifølge det amerikanske National Hurricane Center (NHC) har Otto genvundet sin styrke på vej fra Panama mod Costa Rica og Nicaragua, hvor tusindvis af mennesker allerede er blevet evakueret.

I Panama kostede otto tre mennesker livet.

To personer blev dræbt i et mudderskred, mens en dreng døde, da et træ væltede ned over den bil, han befandt sig i sammen med sin mor uden for drengens skole i hovedstaden, Panama City.

Otto er den syvende orkan i sæsonen og bevæger sig mod Costa Rica og Nicaragua med 120 kilometer i timen.

Det forventes, at orkanen samler både styrke og hastighed, mens den bevæger sig over vandet mod vest, inden den rammer landjorden.

Otto blev tidligere tirsdag opgraderet fra en tropisk storm til en orkan.

NHC advarede samme dag om, at de store mængder regn fra Otto sandsynligvis vil resultere i livstruende oversvømmelser og mudderskred.

 

Otto kan blive den første orkan, der rammer Costa Rica, siden målingerne begyndte i 1851.

Myndighederne har beordret flere end 4000 mennesker evakueret langs den nordlige del af den caribiske kyst for at undgå dødsfald.

- Vi vil ikke tillade, at folk bliver i udsatte områder og dermed risikere tab af menneskeliv, sagde præsident Luis Guillermo Solis på et pressemøde tirsdag.

/ritzau/

Redningspersonel undersøget ulykkesstedet på byggepladsen i Fengcheng. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK.

Platform på kinesisk kraftværk kollapser og dræber 40

Mindst 40 mennesker har mistet livet i et bygningskollaps på et kraftværk i Kina. Flere er fortsat fanget.

En arbejdsulykke i Kina torsdag morgen lokal tid har kostet mindst 40 mennesker livet.

Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I første omgang lød dødstallet på 22.

Ulykken fandt sted omkring klokken 7 på et kraftværk i byen Fengcheng i provinsen Jiangxi i den østlige del af landet. Her kollapsede en platform på et køletårn, der er under opførelse.

Et ukendt antal mennesker er fortsat fanget under murbrokkerne, og redningsfolk er på stedet, rapporterer Xinhua.

Årsagen til ulykken er endnu ukendt.

Dødsulykker er ikke ualmindelige i industriområder i Kina, hvor lave sikkerhedsstandarder har været årsag til blandt andet mineulykker og fabriksbrande.

Den kinesiske regering har lovet at forbedre sikkerheden. Præsident Xi Jinping udtalte efter sidste års eksplosionsulykke i havnebyen Tianjin, at myndighederne har lært deres lektie.

Ulykken kostede flere end 170 mennesker livet.

/ritzau/


Et brudepar får helt usædvanligt sne i baggrunden af billederne af deres traditionelle Shinto-bryllupsceremoni i Meiji-templet i Tokyo, som fik sin første novembersne i 54 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIMASA MAYAMA.

Usædvanlig koldfront giver Tokyo første novembersne i 54 år

Sidste gang det sneede i november i Japans hovedstad, Tokyo, var John F. Kennedy præsident i USA.

Det sner i Japan, hvor hovedstaden, Tokyo, torsdag er blevet ramt af de første novemberfnug i 54 år.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Byens trafik er hidtil det eneste offer for det usædvanlige novembervejr.

Mens lange køer vokser, og forsinkede tog snegler sig afsted, går japanere på arbejde med tykke jakker i Tokyo, der er mere vant til jordskælv end sne.

Sidste gang sneen faldt i november i den japanske hovedstad, var John F. Kennedy amerikansk præsident, og Bob Dylan havde netop udgivet sit debutalbum.

Sneen begyndte som slud lige omkring solopgang, men snart derefter udviklede nedbøren sig til regulær sne. Det er resultatet af en usædvanlig koldfront, der spreder sig over Tokyo. Den har sendt temperaturerne ned på frysepunktet.

Normalt er vejret i Tokyo på denne tid af året sammenligneligt med danske efterårsdage.

 

Der er typisk halvlunt og op til 14 grader, skriver Reuters. Så sent som søndag var der helt op til 20 grader i storbyen.

- Jeg blev chokeret, siger Masaru Machida, der netop har færdiggjort sin nattevagt og er på vej hjem, til Reuters.

- Det er alt for tidligt, fortsætter hun.

Selv om Tokyo får sne de fleste år, så sker det først i januar eller februar.

Desuden er det sjældent, at det bliver liggende særligt længe.

Prognoserne forudsiger, at der kan falde op til to centimeter sne i det centrale Tokyo.

Ifølge Det Japanske Meteorologiske Agentur stopper sneen med at falde i løbet af eftermiddagen torsdag. Det svarer til torsdag morgen dansk tid.

/ritzau/

Altinget i Reykjavik - sæde for verdens ældste parlament. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS.

Islands grønne venstreparti opgiver at danne regering

Regeringsforhandlinger begyndte søndag, men det grønne venstreparti har ikke opbakning til skattestigninger.

Det grønne venstreparti i Island oplyser onsdag, at det har opgivet at danne regering efter valget til landets parlament, Altinget, der fandt sted for tre uger siden.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Partiet, der har et parlamentarisk grundlag bestående af Socialdemokraterne, Piratpartiet og Lys Fremtid, har siden søndag forsøgt at formulere et regeringsgrundlag med Reformpartiet, der betegnes som et centrumhøjreparti.

Det grønne venstreparti ønsker at hæve skatter for at finansiere bedre velfærd og uddannelse. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det dog ikke lykkedes at blive enige med de øvrige partier om kravet.

- Det er tydeligt, at alle partier ikke er overbeviste om, at vi skal fortsætte forhandlingerne. Så jeg har besluttet at stoppe dem, og jeg tror ikke, der er grundlag for at genoptage dem, siger Katrín Jakobsdóttir, der er leder af det grønne venstreparti, ifølge AFP.

Jakobsdóttir oplyser, at hun har informeret landets præsident om beslutningen.

Det vides ifølge AFP ikke, hvad der nu skal ske. Katrín Jakobsdóttir siger selv, at hun "vil sove på det".

Siden Island blev selvstændigt i 1944, har landet kun en enkelt gang været styret af en regering af centrumvenstrepartier. Det var efter, finanskrisen satte ind i 2008.

Anført af valgets store vinder, Selvstændighedspartiet, formåede en koalition af centrumhøjrepartier ikke at forme en regering. Partierne er blandt andet dybt splittede omkring fiskeripolitikken og forholdet til EU.

Valget i Island fandt sted 29. oktober.

Det blev udskrevet et halvt år før tid, fordi landets daværende statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, blev afsløret i Panama-papirerne - mistænkt for skattesnyd.

Sagen betød, at Gunnlaugsson efterfølgende måtte gå af.

/ritzau/

 

Saul Luciano Lliuya foran Churupgletcheren i Huascarán nationalparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: CRIS BOURONCLE.

Peruansk bonde sagsøger tysk selskab for klimaændringer

En landmand fra Andesbjergene mener, energiselskabet RWE bærer en del af skylden for den globale opvarmning.

Retten i den tyske by Essen indleder torsdag en høring i en sag mellem en peruansk landmand og det tyske energiselskab RWE.

Landmanden, Saul Luciano Liluya, har indgivet en klage over selskabet, fordi han mener, at RWE bidrager til den globale opvarmning, der truer hans hjem og levebrød.

Luciano bor i Andesbjergene i byen Huaraz, som ligger i nærheden af en gletsjersø.

Søen risikerer nu at blive oversvømmet, da flere store gletsjere smelter på grund af klimaforandringerne.

Luciano mener, at det tyske selskab bærer en del af ansvaret, da RWE udleder store mængder af drivhusgasser hvert år.

Den peruanske landmand indgav klagen for et år siden, og torsdagens høring i Essen bliver første gang, at parterne mødes ansigt til ansigt.

Bag landmanden står den tyske miljøorganisation Germanwatch, der oplyser, at sagen er den første af sin slags i Europa og vil danne præcedens for lignende sager fremover.

- De store syndere bag klimaforandringerne som for eksempel RWE må langt om længe tage ansvar for konsekvenserne af deres forurening, siger Luciano ifølge en meddelelse på Germanwatchs hjemmeside.

- I Peru har vi næsten ikke bidraget til klimaforandringerne, men må leve med de værste konsekvenser, tilføjer han.

RWE, der er Tysklands næststørste energiproducent, oplyser, at selskabet forventer, at dommeren afviser landmandens klage.

- Vi betragter klagen som grundløs. Der er intet juridisk grundlag for ansøgerens krav, siger Guido Steffen, talsmand for RWE, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lucianos advokat hævder, at RWE er Europas største udleder af CO2.

Advokaten mener i øvrigt, at det tyske selskab er ansvarlig for 0,5 procent af den samlede globale udledning siden den industrielle revolution.

Luciano kræver, at RWE betaler 17.000 euro, som svarer til omkring 126.000 kroner. Pengene skal gå til beskyttelse mod oversvømmelse af hans landsby.

RWE mener derimod ikke, at landmanden har dokumenteret forbindelsen mellem CO2-udledningen og risikoen for oversvømmelse.

/ritzau/AFP