Mens du sov: Demokratiske ledere anklager Trump for at opfinde grænsekrise

Trump opfinder grænsekrisen for at opfylde sit valgløfte, mener topdemokrater i Repræsentanternes Hus efter Trumps tale natten til onsdag. Australsk politi undersøger »mistænkelige« pakker, der er blevet leveret til ambassader og konsulater. Og verdensøkonomien vil både i år og næste år vokse langsommere end ventet. Her får du overblikket over nattens nyheder.

Præsident Trump skal stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, og han skal stoppe med at opfinde en krise og genåbne regeringen, lyder det fra Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Demokratiske ledere anklager Trump for at opfinde grænsekrise

Præsidenten har taget USA som gidsel i sin kamp for en nyttesløs grænsemur, mener topdemokrater.

USA's præsident har "opfundet" en grænsekrise i sit forsøg på at få opfyldt sit hedeste valgløfte - en grænsemur mod Mexico.

Det mener Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, efter at Donald Trump kaldte situationen ved den sydlige grænse "en nødsituation". Det skete i en tv-transmitteret tale til nationen natten til onsdag.

- Præsident Trump skal stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, og han skal stoppe med at opfinde en krise og genåbne regeringen.

Sådan lød det blandt andet fra Pelosi som svar på præsidentens tale.

I talen krævede Trump finansiering til den omstridte grænsemur. Samtidig understregede han, at han var villig til fortsætte den delvise nedlukning af statsapparatet, indtil han får sin vilje.

Dele af den offentlige sektor i USA har været lukket ned siden 22. december. Nedlukningen er blevet en realitet, fordi Demokraterne afviser at øremærke penge til grænsemuren, og Trump nægter at underskrive et budget uden.

Budgetkrisen betyder, at tusindvis af offentligt ansatte er tvunget på arbejde uden løn. Et tilsvarende antal er blevet nødt til at gå på orlov.

Der har ellers været flere kompromisforslag uden penge til muren på bordet med støtte fra begge partier i Kongressen, men indtil nu har Trump stået fast på sit krav.

Chuck Schumer, Demokraternes leder i Senatet, tog efter præsidentens tv-tale plads ved sin partifælle Nancy Pelosis side i et svar til præsidenten.

Lige som Pelosi mener han, at præsidenten manipulerer med fakta for at få sin mur.

- Præsidenten har valgt frygt i stedet for fakta, siger Chuck Schumer og tilføjer:

- Han har lige brugt Det Hvide Hus til at opfinde en krise, indgyde frygt og fjerne opmærksomheden fra kaosset i sin administration.

Ved et pressemøde 6. januar påstod Det Hvide Hus' talsmand, Sarah Huckabee Sanders, at helt op mod 4000 potentielle terrorister kan have krydset grænsen mellem USA og Mexico.

Hun henviste til tal fra 2017, der primært opgjorde tilbageholdelser over en årrække i lufthavne – altså ikke ved grænsen.

Det amerikanske udenrigsministerium har i en officiel udtalelse understreget, at der ikke eksisterer "troværdig information om noget medlem af en terrorgruppe, der har rejst gennem Mexico for at få adgang til USA".

Og ifølge opgørelser foretaget af de amerikanske grænsemyndigheder har bare ti mennesker, der er på myndighedernes terrorovervågningsliste, forsøgt at krydse grænsen siden 2017. Det skriver tv-stationen CNN.

/ritzau/

 

Mistænkelig post udløser evakuering på konsulater i Melbourne

Australsk politi undersøger onsdag mistænkelige pakker, der er sendt til en række konsulater og ambassader.

Flere "mistænkelige" pakker er blevet leveret til en række ambassader og konsulater i Canberra og Melbourne onsdag.

Flere konsulater i Melbourne er blevet evakueret, skriver AP, der citerer australsk politi.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er pakkerne blandt andet sendt til det amerikanske og britiske konsulat.

En række australske medier skriver desuden, at mistænkelige pakker også skulle være blevet leveret til den tyske, schweiziske og indiske konsulat.

- Omstændighederne omkring episoderne bliver nu undersøgt, lyder det i en meddelelse fra australsk politi.

Politiet giver ingen oplysninger om, hvilke konsulater og ambassader der er tale om.

Tv-optagelser fra den australske station 9News viser brandfolk og reddere, der arbejder i området omkring det indiske konsulat i Melbourne.

Foreløbig er der ingen meldinger om tilskadekomne.

En talsmand fra det britiske konsulat i Melbourne siger, at de ansatte arbejder sammen med myndighederne.

- Vi samarbejder med australsk politi og de lokale myndigheder. Vi har styr på alle vores ansatte, siger talsmanden.

Det amerikanske konsulat i Melbourne bekræfter over for AFP, at det har modtaget en "mistænkelig" pakke.

/ritzau/

 

Verdensbanken varsler svagere vækst efter handelskonflikt

Lavere produktion, øget rente og handelskonflikten mellem USA og Kina er blandt årsagerne til svagere vækst.

Verdensøkonomien vil både i år og næste år vokse langsommere end ventet. Årsagerne skal findes i øgede handelsspændinger og lavere produktion.

Sådan lyder den seneste prognose fra Verdensbanken sent tirsdag aften.

Ifølge rapporten "Mørkere skyer" fra Verdensbanken vil verdens samlede bruttonationalprodukt (bnp) vokse med 2,9 procent i 2019 og 2,8 procent året efter.

Det er lavere end forrige prognose, som blev præsenteret i juni. Dengang anslog Verdensbanken, at økonomien i 2019 ville vokse med tre procent.

Prognosen bekymrer Ayhan Kose, der er økonom i Verdensbanken.

- I 2017 kørte økonomien på pumperne. I 2018 begyndte motorerne at sige fra, udtaler han ifølge nyhedsbureauet AP.

Også bankens topchef, Kristalina Georgieva, frygter, at den næste prognose for verdensøkonomien vil se endnu mere dyster ud.

Den negative udvikling hænger blandt andet sammen med handelskonflikten mellem USA og Kina, der har varet siden marts 2018.

Handelskonflikten og de øgede toldsatser har allerede haft konsekvenser for begge lande. Men også i år og næste år kan konsekvenserne mærkes.

USA's økonomiske vækst er for indeværende år nedjusteret fra 2,9 procent til 2,5 procent. Næste år forventes en yderligere nedjustering til 1,7 procent. For Kina gælder en nedjustering fra 6,5 procent til 6,2 procent for indeværende år.

Også de 19 eurolandes økonomier er blevet nedjusteret fra 1,9 procent til 1,6 procent i 2019. Til sammenligning voksede verdensøkonomien sidste år med tre procent og 3,1 procent i 2017.

Verdensbankens oprindelige formål var at finansiere genopbygningen efter Anden Verdenskrig. I dag fungerer den som en international organisation, der bekæmper fattigdom ved blandt andet at tilbyde lån til ulande.

Men en øget rente er med til at lægge yderligere pres på finansmarkederne. Det gælder særligt lande med en voksende økonomi og selskaber, der lånte meget, da renterne var lave efter finanskrisen i 2008 og 2009.

Når disse lån udløber, må mange refinansiere gælden med højere rente.

En anden af Verdensbankens bekymringer er bnp-væksten i afrikanske lande syd for Sahara. Her vil væksten ifølge prognosen i gennemsnit være mindre end en procent de næste tre år.

- Det gør det meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at reducere fattigdom, forklarer Ayhan Kose.

/ritzau/Reuters

 

Statsadvokat søger ofre efter overgrebsanklager mod R. Kelly

Verdensstjernen R. Kelly benægter anklager om overgreb mod flere unge kvinder, der er fremsat i ny dokumentar.

Statsadvokaten i Chicago opfordrer ofre og vidner til at henvende sig hos politiet, efter at der i en dokumentar er fremsat overgrebsanklager mod sangeren R. Kelly.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Dokumentaren "Surviving R. Kelly" blev sendt i starten af januar.

Den handler om verdensstjernens liv og anklager om, at han skal have misbrugt flere unge kvinder seksuelt.

I dokumentaren fortæller flere kvinder, at de har været udsat for overgreb af R. Kelly. Sangeren benægter dog alle anklager.

Samtidig kalder R'n'B-stjernens advokat, Steve Greensberg, dokumentaren for falsk.

Ifølge statsadvokat Kim Foxx har advokatkontoret modtaget flere telefoniske henvendelser om anklagerne i dokumentaren. Men en egentlig efterforskning kræver ofre og vidner, siger Foxx.

Kim Foxx fortæller, at hun blev "dårlig", da hun så dokumentaren.

Netmediet TMZ skriver, at myndighederne i Georgia har indledt en efterforskning mod sangeren som følge af dokumentaren.

Den 3. januar henvendte en af de medvirkende i dokumentaren sig til politiet i Stockbridge i Georgia.

Ifølge en politirapport fortalte den medvirkende, Timothy Savage, at R. Kellys manager, Don Russel, havde skrevet til ham, at det var bedst for ham og hans familie, hvis dokumentaren ikke blev vist.

Savage og hans hustru er begge med i "Surviving R. Kelly".

I dokumentaren medvirker også den kendte musiker John Legend. Her udtaler han, at R. Kelly har "skabt smerte" hos mange mennesker. I et opslag på det sociale medie Twitter kalder han R. Kelly for en "serie-børnevoldtægtsmand".

R. Kelly blev i 2004 frikendt for pædofili og i 2008 frikendt ved retten for 14 anklager om børneporno.

I 2014 blev sangeren anklaget for at have filmet sig selv have sex med en mindreårig i starten af 00'erne.

/ritzau/