Mens du sov: Cohen hævder at have manipuleret med meningsmålinger for Trump

Rapperen MHD, der 30. januar skal spille i København, mistænkes sammen med tre andre for drab i bandeopgør. En bilbombe har dræbt 21 personer i Colombia. Trumps nye missilstrategi skærper retorikken overfor Nordkorea forud for mulige forhandlinger om nyt topmøde. Samtidig siger Trumps tidligere advokat, at han i 2014 og 2015 betalte et firma for at manipulere med meningsmålinger.

Michael Cohen skal have betalt et it-firma for at manipulere med to meningsmålinger for Trump i 2014 og 2015. Oveni skulle han have betalt samme firma for at oprette en Twitter-konto, der hylder Cohens eget udseende. Fold sammen
Læs mere
Foto: COREY SIPKIN/AFP/Ritzau Scanpix

Cohen hævder at have manipuleret meningsmålinger for Trump

Den amerikanske præsident Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen hævder, at han har betalt et firma for at manipulere med meningsmålinger i 2014 og 2015 på opfordring fra Trump.

Det skriver Michael Cohen på Twitter.

Han skal have betalt it-firmaet RedFinch for at manipulere med to online meningsmålinger om Trump, skriver The Wall Street Journal torsdag.

I 2014 skulle firmaet forsøge at give Trump en god placering i en meningsmåling om erhvervsledere.

Og i 2015 skulle Trump sikres en god placering i en meningsmåling om potentielle præsidentkandidater.

Beskyldningerne har fået Michael Cohen til tasterne, og han retter skytset mod Trump.

- Med hensyn til artiklen i The Wall Street Journal om manipulation af meningsmålinger, så gjorde jeg det på anvisning fra og udelukkende til fordel for Donald Trump, skriver han på Twitter.

- Jeg fortryder inderligt min blinde loyalitet til en mand, som ikke fortjener det, fortsætter han.

Trumps advokat, Rudy Giuliani, afviser overfor AP, at Trump skulle have haft noget kendskab til Cohens forsøg på at manipulere med meningsmålinger.

Ifølge The Wall Street Journal var det dog ikke kun Trumps omdømme, som Cohen forsøgte at manipulere.

Cohen skal ligeledes have instrueret firmaet i at oprette en Twitter-konto, der skulle lovprise Cohens udseende og seksuelle udstråling.

Kontoen med navnet Women For Cohen (Kvinder for Cohen, red.) blev oprettet i 2016 og hævder at være drevet af "kvinder, som elsker og støtter Michael Cohen".

På kontoen bliver Cohen blandt andet beskrevet som en »pit bull« og et »sexsymbol«, der er »klar til at gøre en forskel«.

Ifølge John Gauger, der driver RedFinch, lovede Cohen ham 50.000 dollar for tjenesterne. Han hævder dog kun at have fået mellem 13.000 og 14.000 dollar.

Cohen får 7. februar mulighed for at forklare sig over for USA's Kongres, hvor han er blevet inviteret til at indgive offentlig vidneforklaring i Repræsentanternes Hus.

Cohen har tidligere accepteret invitationen. Men natten til fredag dansk tid oplyser hans advokat, Lanny Davis, at Cohen genovervejer situationen.

Det skyldes frygt for hans families sikkerhed, oplyser Davis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Cohen blev i december idømt tre års fængsel ved en domstol i New York. Han blev kendt skyldig i skatteunddragelse for 1,4 millioner dollar og for at have vildledt Kongressen om sine kontakter til russere angående et byggeprojekt for Trump i Moskva.

/ritzau/

21 personer er dræbt af bilbombe mod politiskole i Colombia

Et angreb har torsdag ramt en politiskole i Colombias hovedstad. Formodet gerningsmand meldes omkommet.

21 mennesker mistede livet og 68 blev kvæstet, da en bilbombe torsdag eksploderede ved en politiskole i Colombias hovedstad, Bogota.

Det oplyser politiet i Colombia fredag morgen dansk tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Ulykkeligvis er det foreløbige dødstal 21, mens 68 er såret. Det er inklusive gerningsmanden, der også er død, meddeler politiet.

Landets forsvarsministerium oplyste tidligere, at mindst ti personer blev dræbt i eksplosionen.

Hændelsen er den værste af sin slags i Bogota i 16 år.

Myndighederne har identificeret personen bag angrebet, som blev dræbt i eksplosionen.

En Nissan-ladvogn fyldt med 80 kilo sprængstoffer kørte ifølge offentlig anklager Nestor Humberto Martinez torsdag formiddag ind på området, der huser politiakademiet General Santander i den sydlige del af Bogota.

Herefter eksploderede bomben og forårsagede en brand.

Flere ambulancer kørte til området. Der blev også sendt redningshelikoptere til den normalt højsikrede politiskole.

Øjenvidner fortæller, at de hørte en kraftig eksplosion, der fik vinduerne til at smadre i flere bygninger i nærheden.

- Alle colombianere afviser terrorisme, og vi står sammen i at bekæmpe det, siger den konservative præsident, Ivan Duque.

Det er uopklaret, om den skyldige agerede på egen hånd eller eventuelt på vegne af oprørsgruppen ELN, som på det seneste har optrappet sine angreb mod politiet.

Det skyldes en konflikt med præsident Duque om, hvordan de fastlåste fredsforhandlinger skal komme i gang igen.

Duque selv var torsdag på besøg i en vestlig delstat, men hastede hjem til hovedstaden efter nyheden om angrebet.

Ifølge offentlig anklager Nestor Humberto Martinez blev det køretøj, som blev brugt i angrebet, senest synet på et værksted i Arauco-provinsen, som er kendt for at være en højborg for ELN-bevægelsen.

I årtier har Bogotas indbyggere levet i frygt for at blive ofre for et bombeangreb, som enten nogle af oprørsgrupperne eller narkokartellerne stod bag.

I de seneste år er sikkerheden blevet markant forbedret og angrebene mærkbart færre, efter der blev indgået en fredsaftale med den største oprørsgruppe, Farc, der lagde våbnene i 2016.

/ritzau/AP

USA stempler Nordkorea som en ekstraordinær trussel

En nordkoreansk delegation er natten til fredag dansk tid ankommet til Washington forud for et ventet møde med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo. Og muligvis også med USA's præsident, Donald Trump.

Det oplyser kilder med kendskab til planerne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Formålet med besøget er at forberede et nyt topmøde mellem Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Blot få timer forud for nordkoreanernes ankomst til Washington, har Trump dog slået en fjendtlig tone an over for det nordkoreanske styre.

Torsdag aften dansk tid lancerede Trump en fornyelse af landets missilforsvar. Den nye missilstrategi understreger, at Nordkorea er en fortsat og »ekstraordinær trussel«.

Efter det historiske topmøde mellem Trump og Kim Jong-un i juni 2018, erklærede Trump omvendt, at truslen fra Nordkorea var elimineret.

Under topmødet blev de to enige om at arbejde for atomafrustning. Men der er efterfølgende opstået stor tvivl om, hvad det konkret betyder.

Den nye strategi for USA's missilforsvar begrundes ikke blot med truslen fra Nordkorea, men også en voksende trussel fra Iran, Rusland og Kina.

Derfor skal der udvikles blandt andet rumbaserede sensorer og våben, som kan spore fjendtlige missiler og skyde dem ned, hvis de bevæger sig ind på amerikansk territorium.

- Vores mål er enkelt: At sikre at vi kan spore og ødelægge ethvert missil rettet mod USA, sagde Trump under lanceringen i Pentagon.

I den nye strategi står der specifikt i forhold til Nordkorea:

- Mens en mulig ny vej mod fred nu eksisterer med Nordkorea, så udgør landet fortsat en ekstraordinær trussel, og USA må forblive vagtsom.

Nordkoreas topdiplomat Kim Jong-chol står i spidsen for den nordkoreanske delegation, der er ankommet til USA.

Mødet mellem ham og Pompeo skulle oprindeligt være afholdt i november, hvor det blev aflyst i sidste øjeblik.

Den diplomatiske kontakt mellem de to lande blev genoptaget efter nytår, hvor Nordkoreas leder sagde i sin nytårstale, at han var villig til at mødes med Trump »på ethvert givent tidspunkt«.

/ritzau/

Danmarks-aktuel fransk rapper er sigtet for drab

Den franske rapper MHD skal den 30. januar optræde i København, men koncerten kan muligvis komme i fare for at blive aflyst, fordi den 24-årige kunstner er blevet sigtet for drab.

Sammen med tre andre mistænkte er Mohammed Sylla, som MHD egentlig hedder, blevet anholdt af politiet.

De fire personer mistænkes for i juli sidste år at have været indblandet i et slagsmål, hvor en ung mand døde.

Mohammed Sylla afviser beskyldningen, oplyser hans advokat Elise Arfi i en meddelelse til det franske nyhedsbureau AFP.

En kilde tæt på efterforskningen betegner slagsmålet, der fandt sted i Paris, som et opgør mellem to rivaliserende bander.

En 23-årig mand døde af knivstik og slag, og det er det dødsfald, som Mohammed Sylla ifølge politiet er medskyldig i.

Mohammed Syllas advokat derimod siger, at han »aldrig har været involveret i bandekonflikter«.

Rapperen er mest for sangen »Afro Trap Part.3 (Champions League)«, som er en hyldest til fodboldholdet Paris Saint-Germain (PSG).

Søndag poserede MHD på sit seneste indlæg på Twitter med Kylian Mbappé - en af PSG's største stjerner.

Torsdag skulle MHD have optrådt i Luxembourg, men koncerten blev aflyst. Ifølge avisen Le Figaro er det uvist, om hans øvrige planlagte koncerter i Europa kan gennemføres.

Ifølge billetfirmaet Live Nation skal MHD optræde i Den Grå Hal i København den 30. januar. Han optrådte med stor succes i Store Vega i 2017, og i 2018 holdt han ifølge Live Nation "folkefest" på Roskilde Festival.

/ritzau/