Mens du sov: Chefen sælger sit fly: Prisen er 1,4 milliarder kroner

61 fly og 70 helikoptere. Mexicos nye præsident sælger ud af statens flåde af fly, som »de korrupte politikere har brugt«.

Et kig ind i den mexikanske præsidents fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL BECERRIL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mexicos nye præsident sælger luksuriøst præsidentfly

Mexicos nye præsident, Andrés Manuel López Obrador, har sat sit luksuriøse præsidentfly til salg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flyet, en Boeing 787-8 Dreamliner, blev købt af hans forgænger Enrique Peña Nieto for få år siden til en pris på 218 millioner dollar, svarende til knap 1,4 milliarder kroner.

Obrador blev i juli valgt med en jordskredssejr på løfter om at bekæmpe korruption og pamperi i den politiske elite i landet. Lørdag blev han indsat ved en stor ceremoni i Mexico City.

Og derfor er salgsopslaget et vigtigt signal fra den nye præsident, der barsler med vidtrækkende reformer af det mexicanske samfund, der er præget af enorm ulighed mellem rig og fattig.

»Vi sælger alle fly og helikoptere, som de korrupte politikere har brugt,« sagde Obrador søndag i en tale i byen Xalapa.

På samme tid meddelte den nyudnævnte finansminister, Carlos Urzúa, at man i samme ombæring har sat 60 øvrige fly og 70 helikoptere til salg.

Andres Manuel Lopez Obrador. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA.

På regeringens officielle Twitter-profil har præsidentens stab delt billeder af det luksuriøse fartøj, der blandt andet har soveværelse, minibiograf og lounge-områder.

Andrés Manuel López Obrador har gentagne gange sagt, at han ville rydde ud i den »dekadence«, han ser i den politiske klasse. Selv kører han til daglig i en ældre Volkswagen. Med præsidentflyet til salg siger den nye præsident, at han vil rejse med almindelige rutefly fremover.

Han vil heller ikke flytte ind i det officielle præsidentpalads Los Pinos i Mexico City. I stedet skal det mere end hundrede år gamle palads laves om til et kulturcenter, der er åbent for offentligheden.

Obrador fik ved valget i juli 53 procent af stemmerne. Samtidig opnåede hans parti, Morena, flertal i begge kamre i Mexicos kongres.

Han er den første mexicanske præsident fra den yderste venstrefløj og ligeledes den første, der ikke kommer fra de klassiske partier PAN og PRI, der har skiftedes om at have magten i de sidste 90 år.

/ritzau/

Spionchef: Rusland bør ikke undervurdere Vesten

Rusland bør ikke undervurdere Vestens evne og vilje til at imødegå russiske giftangreb og spionage i Europa.

Det vil lederen af den britiske efterretningstjeneste MI6, Alex Younger, understrege i en tale, han holder mandag i London.

Det skriver nyhedsbureauet AP, der har læst et uddrag af talen.

Det er bare anden gang siden sin tiltrædelse i 2014, at den britiske spionchef udtaler sig offentligt. Og i talen vil han i stærke vendinger kritisere det, han beskriver som Ruslands »evige konfrontation« med Vesten.

»Hverken Rusland eller andre, der har til hensigt at undergrave vores levemåde, skal undervurdere vores eller vores allieredes beslutsomhed eller styrke,« siger Alex Younger.

Youngers tale kommer efter forårets giftangreb på den russiske dobbeltagent Sergej Skripal i Salisbury. Skripal havde i årevis leveret navne på russiske agenter i Storbritannien til MI6.

MI6-chef, Alex Younger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout ..

Angrebet, der foregik med nervegiften Novichok på åben gade, fik efterfølgende Storbritannien og en række NATO-lande til at foretage den største masseudvisning af russiske diplomater siden slutningen på den kolde krig.

Rusland har gentagne gange afvist at stå bag angrebet.

Med fire måneder til Storbritanniens udtrædelse af EU vil Younger i sin tale også bekræfte de »uundværlige sikkerhedspolitiske bånd« til de tilbageværende medlemslandes efterretningstjenester.

Samtidig ventes han at afsløre en lang række forsøg på terroranslag fra Islamisk Stat, som MI6 skulle have afværget.

/ritzau/

Trump: Kina vil reducere og fjerne told på biler fra USA

Kina er gået med til at »reducere og fjerne« told på amerikanske biler.

Det skriver USAs præsident, Donald Trump, på Twitter tidligt mandag morgen dansk tid.

»Kina har indvilget i at reducere og fjerne told på biler, der kommer ind i Kina fra USA. Lige nu er tolden på 40 procent,« lyder det fra præsidenten.

Lørdag indgik Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, en 90 dages våbenhvile i toldkrigen mellem de to lande.

Det skete under et møde på 2,5 time i forbindelse med weekendens G20-topmøde i den argentinske hovedstad, Buenos Aires.

Våbenhvilen betyder, at landene de næste måneder vil indstille yderligere toldsatser rettet mod hinanden.

Det skal give landene tid til at arbejde frem mod en permanent aftale.

Forud for mødet langede USAs øverste embedsmand på handelsområdet, Robert Lighthizer, ud efter Kina for at have pålagt amerikanske biler en uhørt høj told.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Kinas told på 40 procent mere end dobbelt så høj som Kinas told på biler fra andre lande.

Også højere end USAs told på 27,5 procent på biler og dele til biler fra Kina.

/ritzau/

50 sårede houthi-oprørere skal evakueres fra Yemen

50 sårede houthi-oprørere skal mandag evakueres fra Yemens oprørskontrollerede hovedstad, Sanaa.

Det oplyser den saudisk-ledede koalition, der kæmper på den yemenitiske eksilregerings side. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

De sårede oprørere skal med et FN-fly fragtes til Muscat, hovedstaden i Oman, hvor deres skader kan blive behandlet.

Deres skæbne har været en stopklods ved tidligere forsøg på fredsforhandlinger mellem parterne i Yemen.

Ifølge koalitionen er det derfor et »tillidsopbyggende« tiltag forud for de fredsforhandlinger, der skal indledes i Sverige denne uge.

»Et FN-fly vil ankomme i Sanaas internationale lufthavn mandag for at evakuere 50 sårede oprørere, de vil blive fulgt af tre yemenitiske læger og en FN-læge fra Sanaa til Muscat,« siger Turki al-Maliki, der er talsmand for koalitionen, i en pressemeddelelse.

Det skriver det officielle nyhedsbureau i Saudi-Arabien ifølge AFP.

/ritzau/