Mens du sov: Canadisk by i undtagelsestilstand, EU Jubler over Macron og en million børn er på flugt i Sydsudan

Overalt i EU-hovedstaden Bruxelles er der jubel og lettelse, efter at Emmanuel Macron klart har vundet det franske præsidentvalg. I Montreal i Canada har regn udløst de værste oversvømmelser i årtier. Og i Sydsudan er over en million børn på flugt.

En mand trækker en kano efter sig i det oversvømmede område Pirrefonds i Montreal, Canada søndag 7. maj 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHERINE LEGAULT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vilde oversvømmelser udløser undtagelsestilstand i Montreal

Huse står under vand i store dele af Quebec, hvor heftig regn har udløst de værste oversvømmelser i årtier.

De værste oversvømmelser i årtier har fået bystyret i den canadiske by Montreal til at erklære undtagelsestilstand.

Det meddeler bystyret ifølge tv-kanalen CBS News.

Oversvømmelserne har bredt sig efter massiv nedbør siden fredag i sidste uge.

Miljøministeren i provinsen Quebec, David Heurtel, beskriver situationen med voldsom regn og oversvømmelser som "historisk".

Militæret i landet vil indsætte 1200 soldater til at hjælpe, skriver tv-kanalen.

Med undtagelsestilstanden, der foreløbigt skal vare i 48 timer, får redningsfolk ekstra ressourcer til at stoppe vandmasserne og begrænse skaderne.

Man venter, at der vil gå adskillige dage, før situationen igen er normal i området.

126 kommuner er ramt af vandmasserne i Quebec. Tusindvis af huse og hjem er i mere eller mindre grad ramt af oversvømmelserne.

Montreal er den største by i Quebec. Her står - indtil videre - 221 borgere hjemløse, da deres huse er druknet i vandmasserne.

/ritzau/Reuters

Emmanuel Macron vinder det franske til europæiske lederes lettelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN.

EU jubler over fransk valg af frihed, lighed og broderskab

Tillykke til både Macron og Frankrig, lyder det fra EU. En ny start for Europa, skriver Vestager på Twitter.

Overalt i EU-hovedstaden Bruxelles er der jubel og lettelse, efter at Emmanuel Macron klart har vundet det franske præsidentvalg over Marine Le Pen.

EU-præsident Donald Tusk ønsker Macron tillykke med valget som ny fransk præsident. Samtidig ønsker han franskmændene tillykke med deres valg.

- Tillykke Emmanuel Macron. Tillykke til franskmændene for valget af frihed, lighed og broderskab over de falske nyheders tyranni, skriver Donald Tusk på Twitter.

Også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ønsker centrumpolitikeren Macron tillykke med sejren over den højrenationale Marine Le Pen.

- Glad for, at franskmændene har valgt en europæisk fremtid. Sammen om et stærkere og mere retfærdigt Europa, skriver Juncker på Twitter.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, glæder sig også over Macrons klare valgsejr.

- Dejligt. Tillykke Emmanuel Macron! Tak til franskmændene - det er en ny start for Europa, skriver Vestager på Twitter.

Europa-Parlamentets formand, den konservative Antonio Tajani, ønsker ligeledes Macron tillykke med sejren.

- Regner med, at Frankrig bliver i Europas hjerte, forandrer vores union sammen for at bringe den tættere på borgerne, tweeter Tajani.

Samtidig inviterer han den nye franske præsident til at komme og tale i Europa-Parlamentet.

- Forenet for et Europa, der giver konkrete svar til borgerne, skriver Tajani på Twitter med adresse til Macron.

Europa-Parlamentets liberale leder, Guy Verhofstadt, ønsker i en video, som han har lagt ud på Twitter, Macron tillykke med den "fantastiske sejr".

Verhofstadt glæder sig over, at sejren bygger på en "positiv plan for Frankrig" og "en vision, der var 100 procent proeuropæisk".

- Arbejdet er langt fra gjort. Alle kigger nu mod Frankrig og ønsker, at Emmanuel Macron tager føringen for at få en ny aftale for Europa til at blive til virkelighed, siger Verhofstadt.

Den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet skriver i et tweet, at valget af Macron "er en lettelse".

- Det værste tænkelige udfald er undgået, tweeter socialisterne efter Macrons sejr over Marine le Pen.

/ritzau/

Serie af dødsulykker i Kinas kulminer fortsætter. Søndag mistede 18 arbejdere livet, mens 37 blev reddet op. Her ses et arkivbillede af en minearbejder, der reddes op efter 36 dage fanget i en kulmine i Pingyi i januar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY.

Gasudslip i kinesisk kulmine dræber mindst 18

En gaslækage i en kulmine i det centrale Kina har kostet mindst 18 personer livet. 37 andre minearbejdere blev reddet og bragt til et hospital.

Ulykken skete søndag i byen Huangfengqiao i Hunan-provinsen.

Det oplyser de lokale myndigheder til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Politiet har tilbageholdt flere personer i forbindelse med ulykken.

Kina er verdens største producent af kul, og dødsulykker er almindelige i landets miner.

I marts mistede 17 kulminearbejdere livet, da en mandskabselevator styrtede ned i en mineskakt i den nordøstlige provins Heilongjiang.

Eksplosioner i to miner i to forskellige provinser kostede i december mindst 59 arbejdere livet.

To måneder tidligere blev 33 arbejdere dræbt i en eksplosion i en mine i det sydvestlige Chongqing, og i september tog en eksplosion livet af mindst 17 i en mine i den nordvestlige region Ningxia.

En af de værste ulykker fandt sted i 2004, da flere end 200 mennesker omkom i en gaseksplosion nær Chongqing.

Myndighederne har tidligere sagt, at antallet af årlige dødsfald er faldet markant det seneste årti - til under 1000 årligt. Men nogle menneskerettighedsgrupper siger, at de reelle tal er langt højere, og at ikke alle ulykker bliver nævnt i medierne.

/ritzau/AFP

Krigshandlinger og hungersnød presser næsten hver femte barn i Sydsudan på flugt. Unicef kalder på handling. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Over en million børn flygter fra blodig konflikt i Sydsudan

Børn bliver torteret, lemlæstet, voldtaget og dræbt i krigshandlinger i Sydsudan. Nu er over én million børn på flugt fra landet.

Det oplyser FN's børneorganisation, Unicef, og FN's flygtningeagentur.

- Det er en meget alvorlig situation. Det er noget af det værste, vi ser i øjeblikket. Der er en brutalitet i især Sydsudan, som man ikke ser ret mange steder, siger generalsekretær i Unicef Danmark Steen M. Andersen og fortsætter:

- Det er bestialsk. Man går bevidst efter at skade blandt andre børn.

Sydsudan er verdens yngste land og løsrev sig fra det resterende Sudan i 2011.

Fra 2013 har der været krigshandlinger og uro mellem forskellige krigsherrer i landet. Konflikterne har også medført en sultkatastrofe, oplyser generalsekretær i Unicef Danmark Steen M. Andersen.

Krigshandlingerne gør det svært at dyrke jorden.

Ifølge Unicef er omkring 62 procent af de over 1,8 millioner mennesker, der er flygtet ud af Sydsudan, børn. Tusindvis af dem er uledsagede.

Størstedelen af børnene flygter til Uganda, Kenya, Etiopien og Sudan.

Her bliver de modtaget i store flygtningelejre, hvor tilværelsen ifølge Steen M. Andersen er utålelig. Der er både mangel på mad og rent vand.

- Det er nogle meget primitive lejre, der er helt overfyldt. Der er dårlig hygiejne, dårlig ernæringstilstand og dermed risiko for, at smitsomme sygdomme spreder sig lejrene.

-De har reddet livet nu og her, men man kan roligt sige, at de ikke er garanteret et godt liv, siger han.

Omkring 1,14 millioner børn menes at være internt fordrevet i landet.

Børn, der er alene på flugt, risikerer at blive gjort til børnesoldater eller udsat for seksuelle overgreb, lyder det fra generalsekretæren.

Ud over fred har Sydsudan behov for, at nødhjælpsorganisationer kan komme frem med hjælp til befolkningen, mener Steen M. Andersen. Som det er nu, bliver organisationerne også angrebet.

De fordrevne kræver desuden flere midler. Omkring 52 procent af Unicefs budget for akut nødhjælp til flygtninge fra Sydsudan i 2017 på omkring 181 millioner dollar - hvilket svarer til omkring 1,22 milliarder danske kroner - er finansieret.

/ritzau/

Daniel Günther fra CDU ser ud til at blive ny ministerpræsident i Slesvig-Holsten. SSW vil i opposition. Fold sammen
Læs mere
Foto: FOCKE STRANGMANN.

Sejrherre i Slesvig-Holsten går efter Jamaica-regering

Søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten blev en stor triumf for Daniel Günther, der var spidskandidat for Angela Merkels konservative CDU-parti.

Kort før midnat viste prognoserne, at CDU med 32 procent af stemmerne først og fremmest lykkedes med at vælte den siddende regering, ledet af socialdemokraterne fra SPD.

Samtidig sidder Günther nu med trumferne i forhold til at danne en ny regering med sig selv for bordenden.

Og står det til ham selv, bliver der tale om en såkaldt Jamaica-koalition, opkaldt efter farverne på de tre partier, der skal deles om magten - som samtidig er farverne i det jamaicanske flag.

Det er foruden CDU (sort) også det liberale parti FDP (gul) og De Grønne (grøn).

- Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg har FDP som ønskepartner, men jeg står altid til rådighed for samtaler med De Grønne, lød det fra Günther efter valgsejren ifølge ARD.

For det danske mindretalsparti SSW blev valget en skuffelse.

Fra at have vundet 4,6 procent af stemmerne for fem år siden, opnåede partiets denne gang kun 3,5 procent af stemmerne.

- Det er i orden. Selv om vi gik tilbage, så er det stadig et af de bedste valgresultater i partiets historie, og vi ser ud til at beholde vores tre mandater, siger spidskandidat Lars Harms i et interview med Flensborg Avis.

Han og SSW forbereder sig nu på en ny periode som oppositionsparti, efter at man i den netop overståede valgperiode har siddet i regering for første gang.

SPD og den formentlig snart forhenværende ministerpræsident, Torsten Albig, må også forberede sig på at aflevere regeringsmagten.

Partiet mistede mere end fire procentpoint, og det er ikke kun et nederlag for Albig, men også for partiets leder på landsplan, Martin Schulz.

Siden han i januar blev udnævnt som SPD's bud på en ny forbundskansler, har partiet tabt delstatsvalgene i Saarland og Slesvig-Holsten.

En ny fiasko om en uge i Nordrhein-Westfalen vil for alvor være et leverstød til Angela Merkels udfordrer.

/ritzau/