Mens du sov: Canada tvinger tv-station til at slette tweet om moské-angreb

Fox News er blevet tvunget til at slette et tweet, EU gør det langt billigere at bruge mobilen i andre europæiske lande, og Apple overrasker med rekordsalg af iPhones. Få overblikket over nattens historier her.

Canada tvinger Fox News til at slette tweet om moské-angreb

Den canadiske premierminister Justin Trudeaus kontor langer ud efter den amerikanske tv-station Fox News for at bringe falske nyheder om et skudangreb i Quebec, som kostede seks mennesker livet.

Det sker, efter at Fox News bragte et tweet, hvor de beskrev gerningsmanden bag skudattentatet mod en moské som en person af »marokkansk afstemning«.

Trudeaus kommunikationsdirektør, Kate Purchase, krævede herefter, at Fox News fjernede informationen, da politiet havde afkræftet, at manden havde noget med skudangrebet at gøre.

Nyhedsbureauet AFP har fået fat i et brev fra kommunikationsdirektøren sendt til den administrerende direktør fra Fox News, Bill Shine, hvor hun anklager tv-kanalen for at misinformere.

- Tweetet indeholder forkerte oplysninger og er skrevet i et sprog, der giver en fejlagtig opfattelse af, hvem der har begået terrorangrebet mod moskéen i Quebec, står der i brevet.

- I løbet af dagen er det kommet frem, at dette er falsk information. Faktisk har det vist sig, at gerningsmanden er en 27-årig fransk-canadier, ikke en mand af marokkansk afstamning.

Efter brevet har Fox News slettet tweetet, hvor gerningsmanden beskrives som marokkansk.

Seks personer blev dræbt ved skudangrebet søndag aften i Quebec, og yderligere otte personer blev såret. En 27-årig mand fra Quebec blev mandag sigtet for de seks drab og yderligere fem drabsforsøg.

- Disse tweets fra Fox News udtrykker mangel på respekt for de seks ofre og for deres familier ved at sprede fejlagtig information og ved at spille på politik og sprede frygt i vores samfund, skriver Purchase videre i brevet.

/ritzau/AFP

EU fjerner afgifter på data allerede denne sommer

Der er indgået en endelig aftale i Europa-Parlamentet og ministerrådet om en afskaffelse af roamingafgifter i EU.

Afskaffelsen træder i kraft 15. juni 2017, oplyser Det Radikale Venstres medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde, der har siddet med ved forhandlingerne, der sluttede natten til onsdag.

- Det har været en lang kamp, der har stået på siden 2013. Dette er en sejr for forbrugerne, at de nu kan bruge data i alle EU-lande, uden at det skal koste dem ekstra, siger han.

Afskaffelsen betyder, at hvis man som telefonkunde har købt et abonnement med eksempelvis ti gigabyte data, så kan man som forbruger gøre brug af den indkøbte data i alle 28 EU-lande, uden at det koster ekstra.

De sidste knaster i aftalen omhandlede, hvordan de forskellige teleselskaber skal kompenseres, når data bliver brugt hos andre udbydere.

De store europæiske selskaber forsøgte at opkræve en så høj pris som mulig, mens de mindre selskaber sigtede efter at få en lav pris.

I nat nåede man til enighed om, at selskaberne skal kompenseres med 7,7 eurocent per gigabyte data, svarende til 50 øre.

Forslaget om fri roaming i EU blev første gang fremsat af Jens Rohde tilbage i 2013. Han var fortørnet over det, han kalder en "overtaksering af datapriser".

I gennemsnit betalte en EU-borger i 2013 698 procent over den reelle kostpris for udbyderne, når telefonens data blev brugt i udlandet, fortæller Jens Rohde.

- Med denne her aftale slipper forbrugerne for at tænke over, at der skulle komme en ekstraregning. Det er ikke sikkert, at det her får EU til at blive bedre, men det viser en reel løsning som EU's borgere vil kunne mærke, siger Jens Rohde.

Selv om dataforbruget nu slippes fri, så vil der fra selskabernes side være mulighed for at lukke for dataforbruget på roaming i udlandet. Det kan kun ske i tilfælde af begrundet mistanke om misbrug.

/ritzau/

Apple overrasker med rekordhøjt salg af iPhones

Apple har aldrig før solgt så mange iPhones som i det seneste kvartal. 78,3 millioner smartphones blev det til.

Selskabet lancerede sidste efterår sin nye topmodel, iPhone 7, og den har åbenbart været et hit hos forbrugere verden over.

Og selv om overskuddet er en smule lavere end i samme kvartal året før, så tager investorerne godt imod kvartalsregnskabet, der er offentliggjort sent tirsdag aften dansk tid.

På Wall Street stiger aktien med knap tre procent.

De tre foregående kvartaler har salget af iPhones været vigende, og derfor er fremgangen i det seneste kvartal, der sluttede ved udgangen af december, beroligende for de investorer, der frygtede en fortsat nedgang. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Apple er dybt afhængig af succes for sin smartphone, som står for over tre fjerdedele af omsætningen.

Overskuddet efter skat faldt 2,6 procent til 17,98 milliarder dollar i forhold til samme kvartal året før, mens omsætningen med 78,4 milliarder dollar var godt tre procent højere end året før.

Apples topchef, Tim Cook, er tilfreds med resultaterne i "julekvartalet".

- Vi solgte flere iPhones end nogensinde før og satte omsætningsrekorder for iPhone, service, Mac og Apple Watch, udtaler Cook i en regnskabsmeddelelse.

Men der er også et enkelt hår i suppen. På det vigtige kinesiske marked faldt Apples omsætning 12 procent til 16,2 milliarder dollar.

/ritzau/