Mens du sov: Californisk dommer underkender Trumps indrejseforbud

USAs indrejseforbud møder nye udfordringer, indiske politikere lokker narkomaner til at stemme med gratis opium, og rumænere protesterede mod lavere straf for korruption. Her får du overblikket over nattens begivenheder.

Den amerikanske præsident Donald Trump under sin tale til indsættelsesceremonien for landets nye udenrigsminister Rex Tillerson onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Californisk dommer underkender Trumps indrejseforbud

Den amerikanske præsident, Donald Trump, møder nu nye udfordringer for sit indrejseforbud.

En føderal dommer i delstaten Californien har nemlig udstedt en retskendelse, der forhindrer den amerikanske regering i at holde 28 yemenitter med gyldigt visum i at rejse ind i Los Angeles.

Det er dommer Andre Birotte, der har udstedt den midlertidige ordre.

Det er sket på opfordring fra advokat Julie Goldberg, der repræsenterer de 28 yemenitter, der er strandet i transit i Djibouti.

- De her mennesker flygter fra krig. Der er folk, som er kommet til skade. Der er folk, der ikke får den medicin, de har behov for, og der er børn, der er døde, siger Goldberg.

- Det her er kvinder og børn af amerikanske statsborgere, og jeg bliver nødt til at sprede den besked, siger hun videre.

Goldberg siger, at der er problemer med at komme til USA, selv om man har et greencard.

Personer med greencard er ellers ikke berørt af Trumps dekret, men det er flyselskaberne ligeglade med, siger advokaten.

- Flyselskaberne vil ikke tage personer med greencard med, fordi de får at vide, at de skal betale bøderne, hvis de medtager passagerer uden tilladelse til at rejse ind i landet. Det koster 10.000 dollar per næse, siger hun.

Dommen i Californien kommer i kølvandet af lignende domme i andre delstater som blandt andet New York, Virginia og Washington.

Indrejseforbuddet i USA gælder 90 dage for borgere fra syv lande, hvor befolkningen overvejende er muslimsk.

Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

Formålet med Trumps dekret er at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.

Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet.

Det gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.

Vrede rumænere protesterer mod lavere straf for korruption

Foto: DANIEL MIHAILESCU.

Flere hundrede tusinder af rumænere var onsdag på gaden for at protestere mod regeringens nye tiltag om at sænke straffen for korruption.

Demonstrationerne, der foregik på tværs af landet, var de største i Rumænien siden kommunismens fald i 1989. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Mellem 200.000 og 300.000 mennesker trodsede således minusgraderne for at vise deres utilfredshed med, at Rumæniens nye regering vil eftergive straffen i sager, hvor korruptionen ikke overstiger 330.000 kroner.

I hovedstaden, Bukarest, råbte demonstranterne "tyve" og "tilbagetrækning", og flere kastede flasker, kanonslag og sten mod politiet, som svarede igen med tåregas.

Enkelte betjente og demonstranter blev lettere såret.

Den rumænske regering, der kom til magten ved årsskiftet, vedtog tirsdag aften et nøddekret, hvor dømte og anklagede slipper med en lavere straf.

Dekretet blev udstedt i sidste uge af premierminister Sorin Grindeanus regering, der ledes af socialdemokraterne.

- Der er ikke noget hemmeligt, ulovligt eller umoralsk i det, skrev justitsminister Florin Iordache på sin Facebook-profil onsdag.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters står adskillige rumænske lovgivere og borgmestre til at blive begunstiget af dekretet.

Det vil blandt andet afslutte en retssag mod den socialdemokratiske partileder, 54-årige Liviu Dragnea.

Han er anklaget for at have brugt sin politiske indflydelse til at give løn fra staten til to personer, der arbejdede i partiets hovedkvarter fra 2006 til 2013.

Og det er ikke kun borgerne i Rumænien, der er vrede over dekretet. Den rumænske regering får således også kritik af EU-Kommissionen, der mener, at regeringen slækker på kampen mod korruption.

- Kampen mod korruption er nødt til at blive fremmet, ikke afviklet. Vi følger den seneste udvikling i Rumænien med stor bekymring, lød det fra formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, onsdag ifølge Reuters.

- Kommissionen advarer mod at gå baglæns.

Rumænien, der har omkring 20 millioner indbyggere, har været medlem af EU siden 2007.

Politikere lokker misbrugere til at stemme med gratis opium

Narkomanen Rajendar plejer normalt at skulle tigge, stjæle eller låne for at få sit fix, men under den politiske valgkamp i Indiens Punjab-provins bliver en pakke opium leveret hjem til ham gratis. Det sker i et forsøg på at vinde hans stemme.

- Ligesom alle andre narkomaner i Punjab elsker jeg valg, og jeg ville ønske, at vi havde dem hver måned, siger den 38-årige mand med et glimt i øjet.

- Det er den nemmeste tid at få fat i det, du har brug for, og alle får det, de ønsker. Normalt er man nødt til at gå ud og finde en dealer, men under valgkampen bliver det leveret til dit hjem gratis.

Rajendar, der arbejder som ufaglært og er gift og har to børn, er en blandt titusinder af misbrugere i Punjab, der har været med til at give staten sit ry som Indiens narkohovedstad.

Mens politikere i nogle dele af landet forsøger at kapre vælgere med køkkenapparater, alkohol eller kontanter, bejler politiske kandidater i Punjab til misbrugerne med gratis stoffer.

Punjab er en af fem indiske stater, der holder valg i løbet af de næste par uger. Første runde løber af stablen 4. februar.

/ritzau/AFP

USA's nationale sikkerhedsrådgiver langer ud efter Iran

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, retter en hård kritik mod Iran, efter at landet har testet et nyt missil. Flynn siger, at han nu "officielt har givet landet en advarsel".

Hvilke tiltag USA vil sætte i værk, hvis Iran foretager nye raketprøveaffyringer, bliver ikke uddybet af sikkerhedsrådgiveren.

- Præsident Barack Obamas regering reagerede ikke tilstrækkeligt på Teherans fjendtlige handlinger. Iran føler sig derfor dristig, siger den tidligere general.

Michael Flynn siger også, at den iranske missiltest bragte "amerikanske liv i fare".

Udtalelserne fra Flynn opfattes som et klart signal, om at USA nu anlægger en langt hårdere linje over for Iran, end den som var gældende under Obama.

Irans forsvarsminister, Hossein Dehghan, bekræftede tidligere, at Iran har gennemført en raketaffyring. Han afviser imidlertid, at den skulle være i strid med atomaftalen fra 2015.

- Dette er en styrkelse af den iranske forsvarsevne. Det strider ikke mod atomaftalen eller mod FN-resolution 2231, siger Dehghan ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA.

Han henviser til en resolution, som forbyder Iran at udvikle missiler, der kan medføre atomare sprænghoveder.

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, sagde tidligere, at USA ikke blot vil se til, hvis iranerne udvikler sit missilprogram.

- USA er ikke naivt. Vi vil ikke blot se på. I vil se, at vi reagerer, siger hun.

Aftalen med Iran har medført, at USA og EU har ophævet atomrelaterede sanktioner mod den islamiske stat.

Vestlige lande skal nu samarbejde med Iran inden for udvikling af civil atomteknologi.

Aftalen blev indgået af Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland i juli sidste år.

Aftalen sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben.

Iran har hele tiden sagt, at programmet kun har fredelige formål.

Efter planen skal USA's præsident, Donald Trump, mødes med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Det Hvide Hus 15. februar.

Netanyahu har været en højlydt kritiker af aftalen med Iran, og det er ventet, at de to ledere vil forsøge at koordinere en fælles strategi for Iran.

Senatet bekræfter Rex Tillerson som USA's udenrigsminister

Præsident Trump overværer USAs nye udenrigsminister, Rex Tillerson, udføre indsættelsesritualet i Det Ovale Kontor onsdag. Med sig havde Tillerson sin hustru Renda St. Clair. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS.

Senatet bekræfter ved en afstemning Rex Tillerson som USA's udenrigsminister, skriver flere medier.

53 senatorer havde støttet Tillerson, mens 42 havde stemt imod den tidligere topchef i olieselskabet ExxonMobil.

Republikanerne har flertallet i Senatet, hvor Tillerson ved en høring 11. januar brugte en stor del af tiden på at lægge afstand til Rusland.

Den tidligere oliechef er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til præsident Vladimir Putin.

Den republikanske senator Marco Rubio har blandt andet beskyldt den 64-årige texanske oliemand for at være blød over for Rusland. Tillerson ville ikke, som mange senatorer ellers krævede, kalde Putin, en "krigsforbryder".

- I dag er Rusland en trussel, siger Tillerson.

Den tidligere oliechef blev i 2015 kåret til verdens 25. mest magtfulde person af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Tillerson blev i 1975 ansat som produktionsingeniør i det amerikanske olieselskab ExxonMobil. Her arbejdede han sig op i graderne, og i 2006 blev han udnævnt til administrerende direktør i selskabet.

Den 64-årige Tillerson, som har været spejder stort set hele sit liv, er præsident for de amerikanske drengespejdere.

Præsident Donald Trump har rost Tillerson i høje toner.

- Rex er en af de største og dygtigste globale forretningsledere i vores tid. Han har gennemført nogle af de største handler i olieindustrien eller nogen anden industri nogensinde.

- Han er en stor diplomat, en stærk mand, en hård mand, en mand som allerede har tiltjent sig en lavine af anerkendelser og ros fra vores nations øverste ledere, lød det fra Trump, da han pegede på Tillerson som USA's topdiplomat.