Mens du sov: Briterne vil bryde ud af over 50 år gammel fiskeriaftale

Facebooks stifter vil lave en flåde af soldrevne fly, der skal tilbyde internet til milliarder af mennesker. Storbritannien vil trække sig fra en over 50 år gammel aftale om fiskeri. Og otte personer er omkommet i helikopterstyrt i Indonesien. Få overblik over nattens nyheder her.

Siden 1964 har fem lande haft lov til at fiske tæt på de britiske kyster. Nu vil briterne forlade aftalen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Zuckerberg vil forbinde milliarder med soldrevne droner

En soldrevet drone fra internetgiganten Facebook har fuldført en testflyvning i Arizona, efter at en tidligere flyvning endte i et styrt.

Intentionen med dronen er, at den en dag vil kunne give internet til milliarder af mennesker.

Ifølge Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, skal dronen, der er blevet døbt Aquila, på sigt bidrage til, at de fire milliarder mennesker, der i dag lever uden internet, skal have mulighed for at blive opkoblet.

- Når Aquila er klar, vil der være en flåde af soldrevne fly, der vil skabe internetforbindelse på tværs af verden, skrev Mark Zuckerberg torsdag i en Facebookopdatering.

Dronens anden flyvning fandt sted i maj i Yuma Proving Ground, skriver avisen Yuma Sun.

Dronen var udstyret med flere censorer, nye spoilere og en ny slags propeller, så flyet havde nemmere ved at lande efter styrtet i december.

Dronen var i luften i en time og 46 minutter og nåede op i 910 meters højde.

En helikopter monitorerede dronens flyvning, og Facebooks ingeniører fulgte med på en livestream, fortæller selskabets chefdirektør for flyveteknik, Martin Luis Gomez.

- Forbedringerne var indført på baggrund af Aquilas første flyvning, og der var en markant forskel i denne flyvning, siger Martin Luis Gomez.

Dronen vejer omkring 450 kilo og har et større vingefang end en Boeing 747.

Den flyves hovedsageligt med autopilot, men visse tekniske manøvrer kræver, at den manuelt bliver styret fra jorden.

- Vi har med succes samlet en masse data, der skal optimere Aquilas effektivitet, skriver Mark Zuckerberg.

- Ingen har før formået at bygge et ubemandet fly, der kan flyve i flere måneder ad gangen, så alle detaljer skal være på plads, skriver han.

/ritzau/AP

Siden 1964 har fem lande haft lov til at fiske tæt på de britiske kyster. Nu vil briterne forlade aftalen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Briterne vil bryde ud af over 50 år gammel fiskeriaftale

Storbritannien vil trække sig fra en over 50 år gammel aftale, der giver fiskere fra fem andre lande adgang til farvandet tæt på de britiske kyster.

Aftalen blev indgået 1964. Den tillader fartøjer fra seks europæiske lande at fiske i en afstand på mellem seks og 12 sømil fra hinandens kyster.

De øvrige lande er Irland, Belgien, Holland, Frankrig og Tyskland.

Beslutningen om at forlade den såkaldte London Fisheries Convention er led i Storbritanniens mål om at "genvinde kontrollen med vores fiskepolitik", forklarer miljøminister Michal Gove ifølge BBC.

- Det betyder, at vi for første gang i mere end 50 år vil være i stand til at bestemme, hvem der kan få adgang til vores farvande. Det er et historisk første skridt mod at opbygge en ny hjemlig fiskepolitik, når vi forlader EU, siger Michael Gove.

Aftalen bliver opsagt snarest muligt, men det tager to år, før briterne er helt ude af den. Dermed mister britiske fiskefartøjer retten til at kaste nettet ud inden for en afstand af 12 sømil fra de fem andre landes kyster.

Aftalen mellem de seks lande stammer fra før, Storbritannien blev medlem af EU.

Derfor ville den også have været gældende, når briterne efter planen har fuldført skilsmissen fra EU i marts 2019.

Fiskeripolitikken i EU giver alle medlemslande adgang til at fiske fra mellem 12 og 200 sømil fra kysterne og fastsætter kvoter for de forskellige fiskerinationers fangster inden for det område.

Mens den skotske fiskeriminister, Fergus Ewing, støtter beslutningen om at droppe aftalen fra 1964, betegner Irlands landbrugsminister, Michael Creed, den som "uvelkommen og uønsket" ifølge det irske medie RTE.

Storbritannien havde i 2015 en flåde på over 6000 fiskefartøjer. De landede i alt 708.000 ton fisk og skaldyr til en værdi på 775 millioner pund eller 6,6 milliarder kroner.

/ritzau/

Kina kalder et amerikansk krigsskib i Det Sydkinesiske Hav "en alvorlig politisk og militær provokation". Arkivfoto fra Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Kina fordømmer amerikansk provokation i omstridt farvand

Kina beskylder USA for "alvorlige politiske og militære provokationer", efter at et amerikansk krigsskib har nærmet sig en ø i Det Sydkinesiske Hav.

Det skriver AFP.

Farvandet har længe har været centrum i en magtkamp mellem Kina på den ene side og USA samt dets allierede i området på den anden side.

Det var den amerikanske destroyer USS Stethem, der pludselig befandt sig mindre end 12 sømil - omkring 22 kilometer - fra den lille ø Triton, der ligger i Paracel-øhavet.

Både Vietnam og Taiwan mener, at øhavet tilhører dem, oplyser en amerikansk talsmand ifølge AFP.

Men Kina gør også krav på øen.

Konfrontationen mellem USA og Kina kom, få timer før et planlagt telefonmøde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans kinesiske modstykke, Xi Jinping.

Kinas regering har sendt både krigsskibe og kampfly mod området som reaktion på det amerikanske krigsskibs tilstedeværelse.

Det oplyser Lu Kang, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, i en erklæring sent søndag aften, skriver nyhedsbureauet Xinhua.

- Kina opfordrer på det strengeste USA til omgående at stoppe denne slags provokerende operationer, som krænker Kinas suverænitet og truer den kinesiske sikkerhed, udtaler den kinesiske talsmand.

Han tilføjer, at Kina vil fortsætte med at tage alle nødvendige ressourcer i brug for at forsvare landets suverænitet og sikkerhed.

Det Sydkinesiske Hav er afgørende for verdenshandlen. Hvert år fragtes varer for 4500 milliarder dollar gennem området.

Kina gør krav på 80 procent af havet. Deriblandt flere områder, som landets sydasiatiske naboer også gør krav på.

/ritzau/

Otte personer er omkommet i et helikopterstyrt i Indonesien. De var på var vej til at evakuere en gruppe personer nær en vulkan, der er i udbrud. Her ses er redningmandskab ved at undersøge vragdelene 3. juli 2017. EPA/STR Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Otte personer omkommer i helikopterulykke i Indonesien

Helikopteren var på var vej til at evakuere en gruppe personer nær en vulkan, der er i udbrud.

Samtlige otte personer om bord på en redningshelikopter er omkommet i et styrt i Indonesien.

Redningshelikopteren var på vej til at evakuere en række beboere nær en vulkan, der er i udbrud.

Helikopteren styrtede, tre minutter før den ville være landet på Dieng Plateau, der er et populært turistområde. Vulkanen gik i udbrud søndag, og i alt ti personer er kommet til skade i den forbindelse.

Helikopteren kolliderede med en klippe i Butak-bjergene i Temanggung-distriktet i den centrale del af Java-provinsen.

Alle otte personer, der var om bord på helikopteren, omkom, fortæller chefen for det national redningsmandskab, Heronimus Guru, til nyhedsbureauet AP.

- Vi er nu på Bhayangkara Hospital i Semarang, hvor ligene er blevet fragtet hen, fortæller han.

Brigadegeneral Ivan Tito, der er chef for operationer og træning ved redningsmandskabet, oplyser, at ofrene er fire soldater og fire hjælpearbejdere.

Han tilføjer, at helikopteren, der er af modellen Dauphin AS365, ikke tidligere havde haft problemer.

Sileri-krateret på Dieng Plateauet spyede kold lava og mudder 50 meter op i luften, da den gik i udbrud søndag, siger talsmanden for det nationale katastrofeagentur, Sutopo Purwo Nugroho.

Det pludselige udbrud skete, da 17 personer var i nærheden af vulkanens krater. Ti personer kom til skade og blev efterfølgende behandlet på hospitalet.

Politiet og militæret blev sat ind, og lokale beboere og turister blev evakueret i frygt for nye udbrud.

Krateret ser roligere ud mandag, men alle er stadig evakueret.

/ritzau/AP

Golfstaten Qatar får yderligere 48 timer til at opfylde krav fra Saudi-Arabien og tre andre arabiske lande. / AFP PHOTO / STR Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Qatar får forlænget frist til at bøje sig for krav

Qatar får yderligere 48 timer til at opfylde de krav, som Saudi-Arabien sammen med tre allierede i regionen har stillet for at ophæve deres boykot og blokade af landet.

Det oplyser det saudiske stats-tv ifølge Reuters natten til mandag - kort tid efter at den oprindelige tidsfrist var udløbet.

Forlængelsen sker på opfordring fra emiren i Kuwait, der forsøger at mægle i striden.

Det fremgår ikke, om Qatar har afvist det ultimatum, som Saudi-Arabien sammen med Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har stillet.

Landene har afbrudt de diplomatiske forbindelser til Qatar og forbudt rejser til og fra landet. De beskylder Qatar for at yde støtte til terrorister i regionen og for forsøg på at etablere et tættere forhold til styret i Iran - Saudi-Arabiens ærkefjende i området.

For godt en uge siden gav de fire lande Qatars regering ti dage til at opfylde 13 krav. Fristen udløb søndag midnat.

De fire lande kræver blandt andet, at Qatar skal lukke tv-stationen Al Jazeera, afbryde forbindelserne til Iran og lukke en tyrkisk base i landet.

Kravene blev udleveret med Kuwait som mellemmand.

Qatar har givet Kuwait et svar på de 13 krav ifølge det kuwaitiske nyhedsbureau Kuna. Indholdet er ikke offentliggjort, skriver Al Jazeera natten til mandag.

Qatar anser dog ikke kravene for at være realistiske at indfri, men udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sagde lørdag, at Qatar er parat til at gå i dialog.

- Listen af krav vil blive afvist, ikke accepteret. Vi er villige til at gå i dialog, men det skal ske under ordentlige forhold, sagde han til journalister i Rom ifølge Reuters.

Saudi-Arabien og de tre andre lande har understreget, at kravene ikke er til forhandling.

Egyptens udenrigsministerium oplyser, at udenrigsministrene fra de fire lande onsdag mødes i Kairo for at drøfte de næste skridt, skriver Al Jazeera

/ritzau/

I alt otte personer blev såret, da ukendte gerningsmænd skød mod en gruppe mennesker i den franske by Avignon. Her står politiet vagt ved nær moskéen 3. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV.

Ung pige er blandt de sårede i skyderi ved moské i Frankrig

Otte personer, inklusive en lille pige, er søndag blevet såret ved et skyderi foran en moské i det sydøstlige Frankrig.

Det oplyser anklagemyndigheden, der samtidig understreger, at der ikke er tale om en terrorhandling.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, heriblandt AFP og Reuters.

Meldinger går på, at mindst to mænd steg ud af en bil omkring klokken 22.30 tæt på moskéen, hvorefter de åbnede ild mod en gruppe mennesker.

Ingen af de sårede har livstruende kvæstelser, oplyser anklagemyndigheden.

- At dømme ud fra vores oplysninger, så var moskéen ikke et mål. At det sker på gaden i det religiøse kvarter har ingen relevans til det, (skyderiet, red.), hedder det i en erklæring fra anklagemyndigheden.

Ifølge AFP flygtede gerningsmændene fra stedet efter skyderiet.

Vidner på stedet fortæller, at der var fire hætteklædte gerningsmænd. Det er dog ikke bekræftet af myndighederne.

Skyderiet fandt sted, få dage efter at en mand forsøgte at påkøre en menneskemængde uden for en moské i det sydlige Paris.

Chaufføren, der var en 43-årig armensk mand, led af skizofreni. Han påkørte afspærringer og vejstolper uden for moskéen, før han kørte galt.

Ingen kom til skade under hændelsen.

/ritzau/

Ny styrke skal arbejde sammen med franske soldater og FN-styrke om at bekæmpe militante grupper i Afrika. Her taler den franske præsident, Emmanuel Macron, med Chads præsident Idriss Deby i Bamako 2. juli 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT.

Macron og afrikanske ledere skærper kampen mod jihadister

Afrikanske ledere er søndag blevet enige om at etablere en ny multinational styrke, der skal bekæmpe militante islamister i Sahel-regionen.

Islamistiske grupper - nogle af dem med forbindelse til al-Qaeda - tog kontrol med store dele af det nordlige Mali i 2012.

Året efter blev de slået tilbage af en franskledet militær indsats.

Grupperne fortsætter dog deres angreb mod FN's fredsbevarende styrker, Malis soldater og civile mål. Det er ikke kun i Mali, men også i den øvrige Sahel-region, hvor militante grupper nogle steder er i vækst.

- Vi må dagligt bekæmpe terrorister, bøller, mordere, hvis navne og ansigter vi må glemme, men som vi på urokkelig vis og med beslutsomhed må udrydde i fællesskab, sagde den franske præsident, Emmanuel Macron, på søndagens topmøde i Malis hovedstad, Bamako.

Frankrig har 4000 soldater i Mali.

Sahel-regionen rækker fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav i øst og omfatter 14 lande helt eller delvist.

De fem vestafrikanske lande, der er gået sammen om den nye styrke, er Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad.

Styrken skal koncentrere sig om grænseområderne mellem Mali, Niger og Burkina Faso. Her har der på det seneste været en række angreb mod militærets kaserner.

Den nye antiterrorstyrke skal bestå af en bataljon fra hvert af de fem vestafrikanske lande, der er med i aftalen. Tilsammen ventes den at tælle i alt 5000 soldater.

EU har lovet at give 50 millioner euro (372 millioner kroner) til den nye styrke, mens Macron har sagt, at Frankrig vil give otte millioner euro (60 millioner kroner) i år.

De fem vestafrikanske lande bag den nye styrke vil give hver ti millioner euro (75 millioner kroner).

Det samlede budget vurderes at være 423 millioner euro, og dermed er styrken underfinansieret fra starten.

Den nye styrke har støtte fra FN's Sikkerhedsråd. Den skal arbejde sammen med den franske militæroperation Barkhane og FN-styrken Minusma.

Den nye styrke forventes at gå i gang med sit arbejde til efteråret.

/ritzau/Reuters