Mens du sov: 300 ekstremister stormer skole i Filippinerne

Dusinvis dræbt et døgn efter ny afrikansk fredsaftale, 300 ekstremister stormer skole i Filippinerne og eks-fanger i Nordkorea udtrykker chok over ung amerikansk studerendes død efter 17 måneder i en nordkoreansk arbejdslejr. Berlingske giver dig her overblikket over nattens nyheder fra udlandet.

Filippinernes regeringsstyrker har i fem uger kæmpet mod islamister i Marawi. Tidligt onsdag morgen tog gruppe ekstremister gidsler på en skole syd for Marawi. Scanpix/Ted Aljibe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre til dræbt sort teenager i USA indgår forlig med by

 

Ferguson. Forældrene til den sorte teenager Michael Brown, der i 2014 blev skudt og dræbt af en hvid politibetjent i byen Ferguson, har indgået et forlig med myndighederne i Ferguson, Missouri, over teenagerens død.

Det viser retsdokumenter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forliget mellem St. Louis-forstaden og Michael Brown Sr og Lezley McSpadden er godkendt af en føderal dommer i Missouri.

Forældrene havde sagsøgt byen, dens tidligere politichef Tom Jackson og tidligere politibetjent Darren Wilson.

De mener ifølge nyhedsbureauet AP, at deres søns død har kostet dem økonomisk støtte, da de ikke får del i de fremtidige lønninger, Michael Brown ville have fået.

Retsdokumenterne giver dog ikke yderligere detaljer om aftalen mellem Ferguson og Browns forældre.

18-årige Michael Brown blev 9. august 2014 stoppet af politiet mistænkt for at have stjålet cigaretter.

Han var ubevæbnet, men blev dræbt af mindst seks skud affyret af en hvid betjent, Darren Wilson.

Wilson har fortalt, at han skød i selvforsvar, mens øjenvidner har hævdet, at Brown blev dræbt med koldt blod.

Drabet førte til store protester over hele USA, og tre måneder senere - i november 2014 - kom et nævningeting frem til, at der ikke skulle rejses tiltale mod Darren Wilson.

Det fik på ny protester til at bryde løs i Ferguson og flere andre byer i USA.

Efter nævningetingets beslutning udtalte daværende præsident Barack Obama, at raceurolighederne i Ferguson ikke er enestående.

- Frustrationerne, som vi har været vidner til, handler ikke om en enkeltstående episode. De er dybt forankret i mange lokalsamfund, hvor mange har en anden hudfarve end hvid.

- Her har mange en oplevelse af, at loven ikke altid håndhæves ens for alle eller retfærdigt, sagde Obama i november 2014 ifølge nyhedsbureauet AFP.

I maj 2016 blev der som følge af drabet på Michael Brown udnævnt en ny - og denne gang afroamerikansk - politichef i Ferguson efter Tom Jackson.

Det skete, efter føderale efterforskere havde fundet beviser for udbredt racediskrimination i politistyrken i byen og brud på forfatningen.

Størstedelen af Fergusons politifolk er hvide, mens to tredjedele af byens indbyggere er afroamerikanske.

/ritzau/

Gidseldrama på skole i Filippinerne med er tilsyneladende ovre

 

Manila. Der er angiveligt fundet en løsning på det gidseldrama, der onsdag morgen lokal tid udspillede sig på en skole i Filippinerne.

Det oplyser en talsmand for landets militær ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er foreløbigt ingen meldinger om døde eller sårede.

Tidligere på morgenen oplyste politiet i landet, at op mod 300 bevæbnede mænd, hvoraf flere er medlemmer af en ekstremistisk gruppe, der sværger troskab til Islamisk Stat (IS), har stormet en skole i det sydlige Filippinerne.

Samtidig blev det oplyst, at der er taget adskillige gidsler på stedet.

Episoden udspiller sig i byen Pigkawayan tidligt onsdag.

Byen ligger på Filippinernes største sydlige ø, Mindanao, hvor der i fem uger har været kampe mellem regeringsstyrker og militante islamister

Pigkawayan ligger cirka 160 kilometer fra byen Marawi, hvor de mange kampe mellem landets styrker og militante ekstremister primært har fundet sted.

Det er medlemmer af den militante gruppe Bangsamoro Islamiske Frihedskæmpere (Biff), som er allieret med IS, der har angrebet skolen. Der har ifølge politiet været skudveksling mellem militante og regeringsstyrker.

Det oplyser Realan Mamon, der er politichef i Pigkawayan, ifølge Reuters i et radiointerview.

- Vi kan bekræfte, at de har besat en skole, og at der er civile, der er fanget på skolen. Vi er i gang med at undersøge, hvor mange der er fanget, og hvem de er, sagde Mamon tidligt onsdag morgen.

Eliseo Garcesa, der er borgmester i Pigkawayan, siger til et filippinsk radioprogram, at han stadig ikke har fået informationer om, hvorvidt der er dødsfald.

/ritzau/

 

Ung amerikaners død chokerer andre eksfængslede i Nordkorea

Cincinnati. Det har efterladt den 59-årige kommunalarbejder fra Ohio Jeffrey Fowle i chok, at den unge amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier døde i denne uge efter at være blevet frigivet af Nordkorea efter 17 måneder i en arbejdslejr.

Jeffrey Fowle er en af 16 amerikanere, der har siddet fængslet i det isolerede land i løbet af de seneste to årtier. Heriblandt er tre personer, der fortsat bliver tilbageholdt.

Mens 22-årige Otto Warmbier døde mandag i koma på et hospital i Cincinnati, blev Jeffrey Fowle i oktober 2014 frigivet med et forholdsvist godt fysisk helbred efter seks måneders fangenskab.

- Otto Warmbiers død var en pludselig tragedie for hele Amerika. Der skal ikke meget til for at komme i problemer i Nordkorea, siger Fowle i et telefoninterview med nyhedsbureauet Reuters.

Begge mænd begik lovovertrædelser, der ville være blevet anset for mindre overtrædelser i de fleste dele af verden.

Jeffrey Fowle efterlod med vilje en bibel på herretoilettet på en natklub i kystbyen Chongjin, mens Warmbier stjal en plakat med den tidligere nordkoreanske leder Kim Jong-il fra et hotel i hovedstaden Pyongyang.

I Nordkoreas øjne bliver begge lovovertrædelser anset som et angreb på staten.

Jeffrey Fowle tilbragte næsten en måned af sin tilbageholdelse på et hotel for udlændinge, hvorefter han blev flyttet til et gæstehus i en anden del af Pyongyang.

- Den følelsesmæssige belastning var stor, især i den tidlige del af min tilbageholdelse, hvor jeg blev instrueret i, hvordan jeg skulle formulere min tilståelse, siger han.

- Jeg blev aldrig misbrugt fysisk, tilføjer han.

Den af de 16 amerikanere, der har siddet fængslet længst, er den kristne missionær Kenneth Bae.

Han har tidligere fortalt, at han blev tvunget til at skovle kul og flytte klippestykker, mens 30 vagter holdt øje med ham. Han sad fængslet fra slutningen af 2012 til november 2014.

- Selv om vi ikke ved meget om livet i Nordkorea, så er det her stensikkert: Uskyldige mennesker som Otto (Warmbier, red.) lider, udtaler Kenneth Bae i en erklæring efter den unge amerikaners død.

/ritzau/Reuters

 

Dusinvis dræbt et døgn efter ny afrikansk fredsaftale

Bangui. Døde kroppe lå rundt om i gaderne i byen Bria, der ligger i Den Centralafrikanske Republik, efter at kampe brød ud mellem rivaliserende grupper tidligt tirsdag morgen.

- Jeg kan oplyse, at der er omkring 50 døde. Der er 42 kroppe, som er bragt til hospitalet. Der er også lig i området, som endnu ikke er blevet hentet, siger borgmester Maurice Belikoussou.

Organisationen Læger Uden Grænser oplyser, at den allerede havde modtaget 35 sårede tirsdag morgen på et hospital i byen. De fleste var blevet skudt.

De blodige sammenstød fandt sted, dagen efter at en fredsaftale var blevet indgået, som skulle afslutte flere års blodsudgydelser. Det fortæller byens borgmester.

Tusindvis har mistet livet, og en femtedel af indbyggerne i det centralafrikanske land er flygtet fra deres hjem siden 2013.

Her brød sekterisk vold ud, efter at den kristne præsident François Bozizé blev væltet af den overvejende muslimske oprørsgruppe Séléka.

Det fik kristne militser til at svare igen.

13 af 14 bevæbnede grupper underskrev sammen med regeringsrepræsentanter fredsaftalen i Rom mandag. Den lagde op til en omgående våbenhvile.

Aftalen er den seneste i en række forsøg på at bilægge stridighederne.

Fra den nuværende præsident, Faustin-Archange Touadera, lød det i en udtalelse, at fredsaftalen var historisk.

Men andre var mindre optimistiske.

- Denne aftale følger blot det samme scenarie, som er blevet gentaget igen og igen, sagde Joseph Bindoumi, som er leder af en menneskerettighedsorganisation i Centralafrika.

- De, der har underskrevet den, håner folket, tilføjede han.

Og under 24 timer efter underskrivelsen skete den første overtrædelse altså.

Vidner beretter, at flere huse blev plyndret og sat ild til under tirsdagens sammenstød.

Alene den seneste måned er 300 personer blevet dræbt og omkring 100.000 fordrevet i Bria, som jævnligt danner ramme om opgør mellem grupperne.

/ritzau/Reuters