Mens Darfur hitter er Somalia en nitte

Afrikanerne kan selv dække behovet for kamptropper til Darfur-styrken. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes at finde de 8.000 mand til afrikansk fredsstyrke i Somalia.

Mens afrikanske lande står på skuldrene af hinanden for at få lov til at bidrage til den 26.000 mand store fredsstyrke, der skal sendes til Darfur, kniber det helt anderledes med at få stablet et troppekontingent på 8.000 mand på benene til en somalisk fredsstyrke.

Viljen til at bidrage til Darfur-styrken er så stor, at formanden for Den Afrikanske Union, Alpha Oumar Konare, netop har meddelt, at det ikke bliver nødvendigt at hidkalde tropper uden for det afrikanske kontinent.

Det ligner på papiret en succes for AU, som kommer til at stå i spidsen for verdens p.t. største FN-fredsstyrke, og for den sudanske præsident Omar al-Bashir vil det være en udpræget lettelse, at fredsstyrken bliver rent afrikansk. Bashir har hele vejen igennem været modstander af udenlandske, især hvide tropper på sudansk jord.

Men den tilsyneladende succes for AU i Darfur har en bagside.

I det krigshærgede Somalia har det gennem flere måneder været planlagt, at AU skulle indsætte en regional fredsstyrke, som erstatning for de etiopiske tropper, der sammen med somaliske regeringstropper jog de regerende Islamiske Domstole ud mellem jul og nytår. Men lysten til at kaste soldater ud i det somaliske kviksand har været til at overse. Fredsstyrken er fastsat til 8.000 mand, men endnu har kun Uganda bidraget til styrken med 1.500 mand.

Som den somaliske ambassadør i Kenya, Mohamed Ali Nur, i går sagde til Reuters: »Selvfølgelig er vi skuffede over, at der ikke er kommer flere fredsstyrker til Somalia, og vi ved ikke hvorfor. Somalia handler om det samme, Den Afrikanske Union må også hjælpe os.«

Siden fordrivelsen af de islamistiske magthavere er volden tiltaget i Somalia, ikke mindst i hovedstaden hvor indbyggere og soldater dagligt mister livet i kampe og selvmordseksplosioner.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har for nylig i en rapport erklæret, at alle parter i konflikten begår overgreb mod befolkningen i specielt Mogadishu. Som lederen af nyhedsbrevet Africa Confidential, Patrick Smith, siger: »Mogadishu er alt andet lige farligere end Darfur.«

Hvilket formentlig er en del af forklaringen på manglen hos de afrikanske lande til at bidrage til Somalia-styrken.