Mens Danmark udvider coronarestriktioner: Nu tager et andet land langt mere drastiske skridt

Engang var israelerne klassens duks i covid-19-bekæmpelse. Nu ligger de på førstepladsen i smitte, og i dag tager landet hul på en ny national nedlukning.

En pige får ordnet sit hår, inden Israel fredag tager hul på en tre ugers nedlukning af landet, fordi antallet af coronasmittede i landet er eksploderet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix

Som det første iland tager Israel fredag hul på sin anden totale nedlukning som følge af coronapandemien.

Den kommer til at vare mindst tre uger og betyder blandt andet, at israelerne kun må bevæge sig højst 500 meter fra deres hjem. Man må dog stadig gerne transportere sig til arbejde.

Indendørs må højst ti mennesker forsamles, udendørs er antallet 20. Derudover lukker både børnehaver, skoler, shoppingcentre, fitnesscentre, frisører og restauranter.

I pandemiens forår var Israel ellers et af de lande i verden, der mest effektivt fik slået coronavirussen tilbage. Mens dødstallene toppede i Europa, blev der i maj måned kun registreret omkring 30 coronasmittede om dagen i landet.

I dag er Israel imidlertid det land i verden, hvor der forholdsmæssigt er flest smittede. Den seneste uge har tallet lydt på mere end 6.000 nysmittede dagligt.

Upopulær
I en tale til befolkningen indrømmede landets præsident, Reuven Rivlin, at landets ledere ikke havde gjort nok for at inddæmme pandemien.

»I stolede på os, og vi skuffede jer,« sagde han.

Alligevel er den nye nedlukning ifølge BBC yderst upopulær i befolkningen. Nogle mener, at en for tidlig normaliseringsfase i sommeren har forårsaget genopblusning af smitten. Andre er frustrerede over udsigten til de store økonomiske konsekvenser af en ny nedlukning.

I forvejen er landet i recession som følge af coronapandemien. Den nye nedlukning vil ifølge landets finansministerium koste 1,9 milliarder dollar.

Torsdag aften demonstrerede flere hundrede i Tel Aviv over beslutningen om at lukke landet ned igen.

Nedlukningen sker, samtidig med at Israel fejrer det jødiske nytår – en tid, hvor israelerne plejer at samles med venner og familie og fylde landets synagoger.

Sådan bliver det ikke i år, forklarede premierminister Benjamin Netanyahu:

»Det bliver ikke den form for helligdag, vi er vant til. Og vi kommer under ingen omstændigheder til at kunne fejre den sammen med vores udvidede familie.«