Mens coronakrisen raser i Australien, er en anden overstået: Sæsonen for skovbrande er nu slut

Australien er bestemt ikke i smult vande i øjeblikket, men et punktum er nu sat for sæsonen for skovbrande, der har plaget kontinentet siden 2019, oplyser regeringen.

 

Tirsdag satte Australiens regering et punktum i en lang, sej kamp.

»Bush fire sæsonen« – sæsonen for skovbrande i Australiens sommerhalvår – er nu officielt overstået, meddelte regeringen.

Siden anden halvdel af 2019 har kontinentet været martret af ødelæggende brande, der har markeret sig som de værste i historien. Det skriver flere medier, heriblandt Al Jazeera.

Skovbrandene bredte sig over 5,5 millioner hektarer land i New South Wales (NSW) alene og afsved et område, der tegner sig for mere end seks procent af staten.

Brandene vurderes at have kostet op mod en milliard dyreliv og er gået særlig hårdt ud over koalaer og kænguruarten wallaby.

I den sydøstlige delstat ødelagde brand i alt 2.448 hjem og krævede 25 menneskeliv, herunder tre NSW Rural Fire Service-frivillige og tre amerikanske brandmænd. Disse tal var uden sidestykke i statens historie.

Træerne dør

Andetsteds, omkring hovedstaden i Australien, Canberra, dør træer i tusindvis, og flere andre må fjernes. År med nedbør, der er lavere end gennemsnittet, og rekordvarme har haft en ødelæggende effekt på byens skove.

Det er »fuldvoksne 50+ år gamle træer, der er mere døde end levende på grund af vandmangel på grund af det virkelig stressende miljø,« siger gartneren Scott Burns ifølge Associated Press.

Nedbøren kommer for sent for mange af træerne, og de lokale myndigheder har derfor besluttet at igangsætte en hjælpepakke.

»Vi har identificeret 6.000 modne gadetræer, som vi er nødt til at fokusere på med ekstra vanding, men også med ny jord,« siger minister for byservices Chris Steel ifølge AP.

Det er i forlængelse af 22.000 træer, der allerede bliver vandet manuelt.

Scott Burns mener, at tiltagene kommer »for sent«.

»Jeg synes, det er fantastisk, at de har sat dette initiativ i gang, men jeg er lidt skuffet over, at det er sket efter hændelsen,« siger han.

Ifølge ny undersøgelse fra Australian National University er der behov for at overveje, hvilke træsorter der plantes, mens klimaet ændrer sig.

Cirka »28 procent af vores nuværende træarter er uegnet til de forhold, som vi vil opleve i de næste par årtier,« siger Chris Steel ifølge Al Jazeera.