Mens andre måtte vente forgæves: Borgmester og embedsmænd i Nuuk truede sig til vacciner

Mens gravide og gangbesværede gik forgæves, lykkedes det borgmesteren i Nuuk og tre af hendes embedsmænd at komme foran i vaccinekøen, da de truede med at trække støtten til et arrangement i forbindelse med vaccineudrulningen.

Borgmesteren i Nuuk undskylder efter at have sprunget vaccinekøen over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køen var lang torsdag, da der var tilbud om at blive vaccineret på en lokal skole i den grønlandske hovedstad Nuuk. Flere måtte dog gå skuffede hjem efter at have ventet flere timer, da efterspørgslen på vaccinerne var langt større end udbuddet. Men ikke alle gik forgæves.

For en pinlig sag har ramt Charlotte Ludvigsen (IA), borgmester i Nuuk, der nu beskyldes for at have snydt foran i vaccinationskøen sammen med tre ansatte.

Anklagen kommer fra den grønlandske vaccinekoordinator Anna Wangenheim, skriver det grønlandske medie Kalaallit Nunaata Radioa (KNR).

Ifølge Anna Wangenheim havde hun onsdag modtaget et opkald fra kommunens tekniske afdeling. Afdelingen tilbød at hjælpe med at koordinere vaccinationen af de mange borgere. Anna Wangenheim takkede ja til den kærkomne hjælp, men det kom hun til at fortryde.

»Mens vi er ved at pakke ud (...) kommer der en embedsmand ind og siger, at borgmesteren og tre andre embedsfolk meget gerne vil have en vaccine forud for alle andre,« siger Anna Wangenheim til KNR.

Wangenheim oplyser, at borgmesteren og hendes embedsfolk kan stille sig i kø sammen med den andre borgere. Men det vil de ikke acceptere.

»Jeg foreslår så, at de kan komme på en bufferliste, men idet jeg foreslår det, får jeg at vide, at de skal have vaccinen, for ellers kan de ikke bistå med den hjælp, de havde tilbudt.«

Wangenheim fortæller, at hun »følte sig truet« og manipuleret til at forfordele borgmesteren og hendes ansatte. Episoden har skabt stor frustration og ført til kritik blandt de fremmødte borgere.

»Jeg har begået en fejl«

Anna Wangenheim valgte at lade borgmesteren og de tre ansatte få vaccinerne, da hun frygtede, at den allerede uoverskuelige køsituation ville forværres, hvis hun ikke fik hjælp til håndteringen. Mange havde stået i kø siden klokken ni. Vaccinationen skulle først starte klokken 14.00.

»Derfor gav jeg lov til, at de fire, inklusive borgmesteren, fik deres vaccine, så kommunen kunne bistå med den arbejdsopgave, som de havde tilbudt dagen før,« siger Anna Wangenheim til KNR, der mener at borgmesteren misbrugte sin position.

»Jeg havde det enormt dårligt med, at de blev forfordelt forud for alle andre, der havde valgt at møde op og stille sig i kø. Jeg kunne se, hvor mange gravide og gangbesværede, der stod og ventede på, at det blev deres tur«.

Episoden har fået Anna Wangenheim til at sige sit job op – en måned før hun egentlig skulle være stoppet.

Borgmester Charlotte Ludvigsen har undskyldt efter episoden: »Undskyld, jeg har begået en fejl,« indleder hun et opslag på Facebook med, skriver KNR.

»Jeg kom foran i køen, og det vil jeg gerne undskylde for. Det var aldrig min mening at komme foran, og jeg vidste ikke at der ikke var nok vacciner til alle.«

Borgmesteren skriver, at hun »fortryder«, at hun gik hen for at blive vaccineret.

»Det har aldrig været min intention at snyde foran, og jeg er rigtig ked af at have gjort det,« skriver hun på Facebook.

62 procent af den grønlandske befolkning har fået deres første stik, mens 40 procent er færdigvaccinerede. 38 procent er stadig ikke blevet vaccineret.